Shock!

június 22.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Tygers Of Pan Tang - Budapest, 2024. május 9.

Minden tiszteletem a LOTS Musicé, egy Tygers Of Pan Tang-koncertet leszervezni Magyarországra ugyanis már-már egyenértékűnek hat a karitatív tevékenység fogalmával. Kultikus zenekar, amire sokat hivatkoznak egyes nagyjaink (is), mint eredendő hatásra, ám a dicsőséges glória a fejük körül nem emeli ki őket az underground mélyéből. Hasonló a helyzet, mint jó pár éve a düreres Raven-buli esetében, vagy hogy talán még autentikusabbat mondjak, amikor 2018 késő őszén a Diamond Head tette tiszteletét csodamód Budapesten. A nevüket a rájuk hivatkozók miatt kábé mindenki ismeri, a lemezeiket, dalaikat viszont alig-alig, de legalábbis jóval kevesebben. Még a saját baráti köröm is jórészt csak a vállát vonogatta, amikor a Diamond Headre propagáltam őket, mondván, persze, megvan a Helpless, meg az Am I EVil? (meg kábé az első album, amit kis híján egészében feldolgozott már a Metallica az idők során), de hát azon túl nem is igazán ismerik. Alulról is karcolgattuk mindkét buli esetében a száz főt.

tygers_1

időpont:
2024. május 9.
helyszín:
Budapest, Analog Music Hall
Neked hogy tetszett?
( 8 Szavazat )

A Tygers ugyanez pepitában, annyi plusszal, hogy ők menet közben több híressé vált muzsikust is „kineveltek", és leszámítva, hogy itt Metallica-feldolgozás sincs, és ha még az is kevés, nyilván attól sem várhatunk csodát, hogy Hetfield ma is előszeretettel hordja a klasszikus Tygers-féle Wild Cat album pólóját. A hányattatott sorsú zenekarban már csak Robb Weir az egyetlen alapember (bár a ′80-as években egy ideig ő maga is hiányzott), ám az irányvonal, a lelkület a milliónyi tagcsere ellenére sem igen módosult az évtizedek során. Mára negyvenöt éves már a zenekar, és a nagy jövés-menések ellenére a basszer Huw Howldingot és Francesco Marras gitárost leszámítva lassan úgy húsz éve már stabil felállásúnak mondhatók. Ugyan Jack Meille eredendően olasz, és nem angol, tökéletesen illik ennek a veretes csapatnak a frontjára, hangban, lelkületben is. A déli vér Marras esetében sokkal inkább szembeötlő volt, jelentősége amúgy meg nincs, játékát tekintve remekül illett a csapatba.

A Tygers pedig jött, látott, és győzött. Talán az idők mifelénk is változnak (ha óvatosan is), de jóval többen voltak, mint előzetesen vizionáltam, talán százötven-százhatvan fő is összejött, ami tényleg dicséretes, másfelől akár huszonöten is lehettünk volna, valószínűleg ugyanezzel az erővel tolják végig rajtunk a programot. Ami persze erősen épült az első négy albumra, két-három dalokat is behúzva azokról, az újabb koszakos lemezeken maximum egy-egy tétellel ugráltak át, de így is volt egy egészséges ív, valahogy nem éreztem, hogy túlzóan a hőskorra akarnának támaszkodni. Főként, hogy a korai lemezek után több teret engedtek talán a hard rockos ízeknek, ami egyébként az új albumon is tetten érhető.

Ami a sokat mantárzott NWOBHM-t illeti, nem véletlen azért, hogy ez a címke máig rajtuk ragadt, miképp az is egyértelmű kellett, hogy legyen: nem az Iron Maiden az egyetlen, aki ezt máig fiatalos lendülettel tudja prezentálni is. Az, hogy anno mennyire egy tőről metszették őket (a korai Def Lepparddal is), a Gangland esetében a napnál is világosabb kellett legyen mindenkinek. Ezen a ponton koruk ellenére is képesek voltak meglibbenteni, milyen feelinges is lehetett egy régisulis klubbuli azokban a legendás időkben. De ezen túl is élt a színpad, Meille úr a koncert során egy ponton még egy hangfal tetejéről való színpadra ugrást is megeresztett (mondjuk ő még „csak" 55, haha), az összeborulva gitározós pillanatok, a homlokára ragasztott pengetővel mókázó, majd később Jack „ölébe" hátradőlve szólózó Weir, a néha már térdre rogyva, a színpadra dőlve éneklő Meille kétség kívül görcsösség nélkül eladták a bulit. Szegény Lénárd Laci végig eszemben is volt, szinte láttam magam előtt, ahogy ős-Tyger-fanként az első sorban headbangeli végig a Hellboundot vagy a Ganglandet...

Nincs ezen mit túlragozni, a Tygers nálam behúzta a tízpontos bulit, csak remélni merem, hogy lesz még alkalmam ezt újból átélni velük.

 

Hozzászólások 

 
#4 Metal Priest 2024-05-27 18:31
Nagyon irigylem azokat akik megnézhették őket, óriási banda, az újabb lemezekkel is nagyon hozzák a magas színvonalat!
Idézet
 
 
#3 dzsud 2024-05-27 10:18
Kicsit részletesebben: először voltam az Analogban, és nagyon tetszett. Kicsit a régi időkbe repített vissza mind a helyszín, mind a szervezés. Rendkívül normális beengedő személyzet (többször találkoztam már a szemüveges úrral, sajnos nem tudom a nevét, de innen is szeretnék egy vállveregetést küldeni neki, remekül végezte a munkáját), nincs repoharas bohóckodás, van ellenben maximális alázat, amelyet szemlátomást a zenekar is érzékelt és visszajelzett mind a helyszínen, mind online. Még sok ilyen jó bulit ide, új kedvenc helyszínem van!

A Tygers odatette a bulit, nagyon örülök, hogy eljutottam. Megtiszteltetés volt.
Idézet
 
 
#2 dzsud 2024-05-27 10:09
Nagyon profi buli volt, köszönet érte a szervezőknek!
Idézet
 
 
#1 Tulus 2024-05-25 16:04
Szerencsés volt, aki ott lehetett! NWOBHM forever!!!!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.