Shock!

július 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Scorpions - Budapest, 2019. november 18.

scorpions_k2019_01Nincs még egy olyan zenekar, mint a Scorpions, vagy legalábbis ritkább a fehér hollónál is. Egy banda, amelyik csaknem egy évtizede lebegteti a végleges leállás tényét, bő három éves hatásszünetet követően visszatér az őt mindig tárt karokkal fogadó Budapestre, szinte betűről betűre eljátssza a legutóbbi, már akkor sem túl hosszúra nyújtott programja rövidített verzióját, szigorúan vigyáz arra, hogy a tagságból ezúttal is mindenki baj nélkül átvészelje a történteket, majd egy kedélyes integetés kíséretében sietve távozik is. Az arénát rendesen megtöltő közönség pedig nemhogy a jegy árát nem követeli vissza, vagy fütyül úgy, hogy azt még a szomszédban frissen kinőtt stadion gyepén is megsüvegelnék, hanem végig állva tapsol hőseinek. Így múlt el életem első és minden bizonnyal utolsó Scorpions-bulija, és így lett ünnepi este a hozzám hasonló kocarajongók matinéjából.

időpont:
2019. november 18.
helyszín:
Budapest, Papp László Sportaréna
Neked hogy tetszett?
( 22 Szavazat )

Ritkán támadnak nagy ötleteim (este fél nyolc körül, a parkolási fennforgás áldatlan állapotában éltem a gyanúperrel, hogy ez a koncertlátogatás sem lesz az), de utóbb megvilágosodva arra gondoltam, megúszhatnám a beszámolót Ádám három évvel ezelőtti írásának átdátumozásával. Szinte biztos vagyok benne, hogy csak a fanatikusabbja vette volna észre a trollkodást, annyira az utolsó betűig stimmelt (majdnem) minden, de Anyánk szerint ez nem a Hírcsárda. Amikor pedig azt mondom, hogy minden stimmelt, akkor azt tényleg úgy képzeld el, mintha felvételről nézted volna a legutóbbi előadást.

scorpions_k2019_02

A rend kedvéért a jegyén bárki láthatta, hogy ez a turné már nem az ötvenedik évfordulót hivatott ünnepelni, hanem Crazy World Tour névre hallgat, ami bő fél évvel az előző után vette kezdetét, és nemsokára véget is ér majd. Megszámoltam, csak ebben a körben ez volt az ötödik európai etap, és igen, konkrétan a lehetetlennel határos ráunni Klaus Meinéékre az öreg kontinensen, ahogy azt a jelen, legfelső kategóriás nézőszám is híven igazolja. Ha pedig már ennyit rugóztam ezen a témán, nevesítsük is az okokat: Rudolf Schenker és Matthias Jabs miatt van ez. Legalábbis én alig hiszem, hogy a James „Piás" Kottak helyére menet közben, mondhatni ütemvesztés nélkül leigazolt ex-motörheades Mikkey Dee miatt jött volna újra össze az Arénában nagyjából tízezer ember. Nem mondom, kifejezetten jó érzés volt látni a Vince Neil és Hulk Hogan szerelmének gyümölcsét idéző testfelépítésű doboskirályt a díszletek legtetején, de ez az este nem róla szólt. Ez az este – írd és mondd – nyolcvan percről szólt, amikor élőben szólt kedvenc dalainkkal a Retro Rádió.

scorpions_k2019_03

Nem bírtam ki, és előzetesen belenéztem a skorpiók az idei Rock In Rión megejtett koncertjének felvételébe... és majdnem elsírtam magam Klaus Meine mélyen szinten aluli teljesítményét hallva. Arra gondoltam, botrány lesz, ha ezek az arcok manapság csak erre képesek (be is készítettem a pattogatott kukoricát erre az esetre). A húsz perc késés aligha annak számlájára volt írható, hogy a ráncokat takaró sminket dobták fel magukra, szerintem csak arról van szó, hogy ha tíz körül van vége a bulinak, máris könnyebben teszed túl magad azon a tényen, hogy másfél órán át sem tartott (vagy ha a nettó műsoridőt vesszük, addig sem). Mindez persze nem számított, amikor végre felhangzott a Crazy World intro, majd „a Going Out With A Banggel kezdtek, ami jó húzós nyitás élőben is, de aztán egyből jött a Make It Real meg a The Zoo (az este riffjével, nyilván...), majd a Coast To Coast, ahol szokás szerint Klaus is gitározgatott egy kicsit, az ember pedig elmorzsolta az első könnycseppeket a kifutón vállvetve felsorakozó öregek láttán, hiszen ki tudja, tényleg meddig folytatják még így együtt... Utána pedig egy minden túlzás nélkül elementáris medley következett az Uli Roth-éra néhány emblematikus tételével. És természetesen én is szívesebben hallgattam volna meg egy az egyben, végig a Top Of The Billt, a Steamrock Fevert, a Speedy's Comingot és főleg az egyik óriási kedvenc Catch Your Traint, de megértem, hogy mindent nem lehet, és örülök, hogy egyáltalán ennyire szakítottak időt, hiszen ez a korszak azért jóval kevésbé ismert, mint a későbbi anyagaik. Ezek a nóták viszont ettől még egészen különlegesek, és bárki meggyőződhetett róla, hogy egy szemmel sem maradnak el a későbbi sikeralbumok klasszikusaitól."*

scorpions_k2019_04

Nekem persze akkor és ott ez a mese új volt, és nem győztem röhögni azokon, akik szerint Schenker és Jabs a hetedik iksz környékén jár, hiszen a látottak alapján egészen egyértelmű, hogy nem lehet így. Ők ketten szerintem tíz év múlva éppen ilyen magától értetődő dinamikával és stadionméretű karizmával mozogják majd be a színpadokat, ami valahol tényleg pofátlanság. A menetrendet viszont mindig a leggyengébb láncszem határozza meg, és ez teljesen egyértelműen Meine, aki tényleg elképesztően aranyosan igyekszik, nem is kell egy-egy este mindösszesen negyven percnél sokkal többet énekelnie, de tisztán látszik, hogy már ezzel is a komfortzónáján kívülre kerül. Nagyobb gond, netán baki viszont egyáltalán nincs, és az is kijelenthető, hogy a zenekar háttéremberei is ésszel dolgoznak, én legalábbis ilyen gain-túltengéses soundot itt még nem hallottam, ellenben középtájon, ahol álltam, stúdióminőségben, tökéletesen szólt minden. Mit szólt, a pólót is letépte rólam, úgy dübörgött!

Ennek folyományaként az apróbb finomságok el is vesztek a nagy egészben, és itt most meghallgathatnánk e téren a ritmusszekció sirámait, de nem volt erre idő, hiszen „jött a We Built This House (amelyről biztosan állíthatjuk, hogy 1984-ben vagy 1990-ben hatalmas sláger lehetett volna belőle)"*, majd „mellé beszúrták még az akusztikus anyagon debütált, remekbe szabott Delicate Dance elektromos változatát"*. Nem is következhetett más, mint az elmaradhatatlan lírázás, vagyis a Send Me An Angel („Rudolf überkult akusztikus Flying V-n nyomult"*) és a Wind Of Change lámpagyújtogatós kettőse, és mindenki meg is volt véve, engem is beleértve, ekkorra már teljességgel megfeledkezve a szőrszálhasogatásról.

scorpions_k2019_05

Leszállva a plágiumvonatról, a koncert további részének programját immár olvasd inkább eredetiben, de hidd el nekem, Mikkey Dee ide vagy oda, minden pontosan úgy történt, mint három és fél éve, dobszólóstól, vizuálostól, elköszönőstől és visszatérőstől, még mindig szeretőstől és hurrikánként rockolóstól. Ha pedig nem láttad, azt is hidd el, hogy mindez abszolút szerethető módon esett meg ezen a minden szempontból kegyes novemberi napon, amikor a skorpiók megették a fiatalokat reggelire, a joviális úriemberként mulató Meine pedig még a botjával is megkínálta Anyánkat. Az utolsó hangok lecsengésétől számítva, alig valamivel tíz után pedig már a fogmosáson is túl voltam. Valahogy így kell nosztalgiázni, azt gondolom.

scorpions_k2019_06

*Draveczki-Ury Ádám szíves engedélyével

Scorpions koncertfotók

 

Hozzászólások 

 
#17 Goodbye 2019-11-26 15:51
Simmonssal kapcsolatban igazad van. Kár, hogy úgy alakult, hogy Stanley dalai lettek az elmaradhatatlan slágerek.
Idézet
 
 
#16 Draveczki-Ury Ádám 2019-11-24 08:30
Idézet - bogar:
Persze. Szó nincs arról, hogy tökéletes koncertet nyomnának lemezminőségben .
Egyébként valahol aranyos - látva az itteni kommenteket is, - hogy minden Stanley-re gondol a KISS kapcsán, Simmons konkrétan több számban énekel, mint ő és Eric Singer is eldúdol 2-3 nótát. Paul 8-10 dalban énekel összesen.

Nyilván rá, hiszen ő énekelte mindig is a komoly dolgokat a zenekarban, és neki nem megy már. Simmons ma is simán hozza azt a minimális szintet, amit régen - ez most nem fika, Gene mindig is kevésből hozott ki sokat remek arányérzékkel, és nagyjából ma is hoz mindent, amit azelőtt.
Idézet
 
 
#15 bogar 2019-11-24 08:10
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - bogar:
Nyáron láttam a KISS-t Prágában. A szokásos parasztvakításo kkal együtt (gitár és dobozoló, repülés, vérköpés, tűzfújás, gitártörés) 135 perc volt és 2 dal.
Stanley és Simmons is 70 körül vannak.

De mondjuk Stanley már 2010-ben sem nagyon énekelt érdemben, vagy legalábbis nem sokáig, ma meg még rosszabb a helyzet a videók alapján. Meine meg azért odateszi magát ebben a limitált keretben. Ezzel most nem azt mondom, hogy Paul nem, nyilván ennyi telik ma már csak, plusz húsz kiló ruha, értem én. De ami a réven, az a vámon, ha érted, mire gondolok. :)


Persze. Szó nincs arról, hogy tökéletes koncertet nyomnának lemezminőségben .
Egyébként valahol aranyos - látva az itteni kommenteket is, - hogy minden Stanley-re gondol a KISS kapcsán, Simmons konkrétan több számban énekel, mint ő és Eric Singer is eldúdol 2-3 nótát. Paul 8-10 dalban énekel összesen.

Valójában a mondandóm lényege az lett volna, hogy lehetne elegánsabban is csinálni a Scorpions-nál. Jöhetne még egy medley, akár akusztikus is, és nem lenne rossz szájíze az embernek. Vagy turnézhatnának egy másik zenekarral csomagban két főzenekaros felállásban, stb...
Idézet
 
 
#14 Draveczki-Ury Ádám 2019-11-23 21:30
Idézet - tubi:
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - Goodbye:
Na jó, de a Scorpions koncertje teljesen élő. KISSék meg ugyebár használják a modern technikát. Az énekek jelentős része playback.

Ez egyáltalán nincs így, a vokálok egy része tényleg gépi rásegítéssel megy, de ezzel a trükkel elég sokan élnek, és ízléssel alkalmazva nincs is vele semmi gond. A szólóének a KISS-nél is élő, de Paul esetében a koncert második felében már tíz éve is azt mondtam néha, hogy bárcsak inkább playbackelne. :D

Viccet félretéve, nem volt tragikus a dolog, náluk elviszi a show meg a látvány meg a dalok ezt az egészet, de hiába nyomják 130 percig, látszik-hallatszik a kor rajtuk is.


Pedig erről a búcsúturnéról elég sok felvétel került fel a youtube-ra, amik azt bizonyítják, hogy Paul Stanley playbackel.
https://www.youtube.com/watch?v=biukwyTzrZU

Nekem még az idei bécsi koncertre volt jegyem, de inkább megváltam tőle mikor erre fény derült, ez nekem csak akkor lenne felfogadható, ha nyíltan felvállalnák a playbacket, de így nekem a fizető közönség átverése.

Ennek akkor az az oka, hogy már nem tud énekelni. ;) Szilvi amúgy látta tavaly őket Madridban, meg is írta, simán csak kurva szar volt Stanley, tutira nem playback: http://www.shockmagazin.hu/koncert/kiss-megadeth-madrid-2018-julius-8
Idézet
 
 
#13 tubi 2019-11-23 20:07
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - Goodbye:
Na jó, de a Scorpions koncertje teljesen élő. KISSék meg ugyebár használják a modern technikát. Az énekek jelentős része playback.

Ez egyáltalán nincs így, a vokálok egy része tényleg gépi rásegítéssel megy, de ezzel a trükkel elég sokan élnek, és ízléssel alkalmazva nincs is vele semmi gond. A szólóének a KISS-nél is élő, de Paul esetében a koncert második felében már tíz éve is azt mondtam néha, hogy bárcsak inkább playbackelne. :D

Viccet félretéve, nem volt tragikus a dolog, náluk elviszi a show meg a látvány meg a dalok ezt az egészet, de hiába nyomják 130 percig, látszik-hallatszik a kor rajtuk is.


Pedig erről a búcsúturnéról elég sok felvétel került fel a youtube-ra, amik azt bizonyítják, hogy Paul Stanley playbackel.
https://www.youtube.com/watch?v=biukwyTzrZU

Nekem még az idei bécsi koncertre volt jegyem, de inkább megváltam tőle mikor erre fény derült, ez nekem csak akkor lenne felfogadható, ha nyíltan felvállalnák a playbacket, de így nekem a fizető közönség átverése.
Idézet
 
 
#12 Draveczki-Ury Ádám 2019-11-23 16:22
Idézet - Goodbye:
Na jó, de a Scorpions koncertje teljesen élő. KISSék meg ugyebár használják a modern technikát. Az énekek jelentős része playback.

Ez egyáltalán nincs így, a vokálok egy része tényleg gépi rásegítéssel megy, de ezzel a trükkel elég sokan élnek, és ízléssel alkalmazva nincs is vele semmi gond. A szólóének a KISS-nél is élő, de Paul esetében a koncert második felében már tíz éve is azt mondtam néha, hogy bárcsak inkább playbackelne. :D

Viccet félretéve, nem volt tragikus a dolog, náluk elviszi a show meg a látvány meg a dalok ezt az egészet, de hiába nyomják 130 percig, látszik-hallatszik a kor rajtuk is.
Idézet
 
 
#11 Gereblye Géza 2019-11-23 10:21
Idézet - bogar:
135 perc volt és 2 dal.


Nem gondoltam, hogy a Kiss a végén átmegy funeral doomba.
Idézet
 
 
#10 Goodbye 2019-11-23 09:42
Na jó, de a Scorpions koncertje teljesen élő. KISSék meg ugyebár használják a modern technikát. Az énekek jelentős része playback. El kell fogadni, hogy ennyi idősen ennyit tudnak nyújtani. Az szimpatikus, hogy a Scorpionsos fiúk legalább élvezik.
Idézet
 
 
#9 Draveczki-Ury Ádám 2019-11-23 08:22
Idézet - bogar:
Nyáron láttam a KISS-t Prágában. A szokásos parasztvakításo kkal együtt (gitár és dobozoló, repülés, vérköpés, tűzfújás, gitártörés) 135 perc volt és 2 dal.
Stanley és Simmons is 70 körül vannak.

De mondjuk Stanley már 2010-ben sem nagyon énekelt érdemben, vagy legalábbis nem sokáig, ma meg még rosszabb a helyzet a videók alapján. Meine meg azért odateszi magát ebben a limitált keretben. Ezzel most nem azt mondom, hogy Paul nem, nyilván ennyi telik ma már csak, plusz húsz kiló ruha, értem én. De ami a réven, az a vámon, ha érted, mire gondolok. :)
Idézet
 
 
#8 bogar 2019-11-23 07:57
Nyáron láttam a KISS-t Prágában. A szokásos parasztvakításo kkal együtt (gitár és dobozoló, repülés, vérköpés, tűzfújás, gitártörés) 135 perc volt és 2 dal.
Stanley és Simmons is 70 körül vannak.
Idézet
 
 
#7 BS11 2019-11-22 21:27
Idézet - Kovacs Ervin:
En tavaly Belgradban lattam ezt a turnet, es itt (vajdasagi vagyok) hoszabb programot nyomtak 2-3 notaval, plusz volt Overkill is a Motorhead-tol, de nekem a Pesti koncert is faszajul sikerult, orulok, hogy meg egyszer lathattam az oregeket, mert lehet ez volt az utolso alkalom. Ok is oregszenek ahogy mi is, es lehet nem kene kritizalni egy 70 eves embert, hogy miert nem nyom 2 oras koncertet nap mind nap. Scorpions Forever!!!


Hello! Ki hány évesen mivel foglalkozik, az ő dolga, ők vállalták.. Nekem nem attól jó egy koncert, ha több órást. De 8 eljátszott tempós rock da, egy Scorpions koncerten, kibaszott kevés...és ismerve a dalok hosszúságát, az egész nincs 35 perc...elmondtam, jó volt látni Őket, élményként éltem meg, de valahol pofátlanok voltak...ennyi.
Idézet
 
 
#6 Kovacs Ervin 2019-11-22 19:53
En tavaly Belgradban lattam ezt a turnet, es itt (vajdasagi vagyok) hoszabb programot nyomtak 2-3 notaval, plusz volt Overkill is a Motorhead-tol, de nekem a Pesti koncert is faszajul sikerult, orulok, hogy meg egyszer lathattam az oregeket, mert lehet ez volt az utolso alkalom. Ok is oregszenek ahogy mi is, es lehet nem kene kritizalni egy 70 eves embert, hogy miert nem nyom 2 oras koncertet nap mind nap. Scorpions Forever!!!
Idézet
 
 
#5 KUF 2019-11-22 19:46
Nekem is bakancslistás volt a zenekar, ès örülök, hogy sikerült kipipálni őket.
Jò volt látni a nagy öregeket ès hallani ezeket a legendás dalokat èlőben. Mikkeyt is jò volt látni, jò helyet talált a Motörhead után.

Összessègèben abszolút pozitív èlmènyekkel távoztam, viszont valòban játszhattak volna több dalt, így megèrtem azokat is, akik emiatt átverve èrzik magukat.

70+èvesen ennyi maradt bennük, sok vagy kevès, ez van.
Idézet
 
 
#4 Trebron79 2019-11-22 18:05
Idézet - BS11:
Nem volt rossz koncert, de néhány tény: kibaszott rövid volt, egy dobszóló, két isntrumentális mű - igaz a Coast volt nálam a csúcspont - és három lassú dal jutott 8 tempós dalra! Szerintem ez így vicc, és azért ne tapsikolják már, mert láthhattam az öregeket, meg ki tudja meddig lehet még látni őket, és egyéb ilyen faszságok, melyek érvként hangzanak el melletük! Azért ez nem ingyen koncert volt ám a Hősök terén! Ja, és akkor 4 számmal többet is toltak. 10 éve a Symában 26-ot!!! Leszarom hány évesek, akkor tényleg vissza kellett volna vonulni, és nem visszatérni ,azóta kétszer is!
Amit játszottak az rendben volt, de a leírt tények miatt átbaszva érzem magam, nem kicsit.

Hello! Van egy olyan oldal, hogy setlistfm, ott meg lehet nézni előre, hogy mit és mennyit játszanak. Én mondjuk 95 %-ban nem szoktam megnézni, legyen meglepi! Ilyen nagy kedvenceket/zenekarokat egy-egy turnén igyekszem 2-3 alkalommal is elcsípni, itt is így volt. Vártam november elején a fizut, mire megjött nem volt már állójegy Pozsonyba, tribünre meg nem akartam menni. Kíváncsiságból még a koncert napján délután négykor ránéztem a ticketportalra, hát persze, hogy voltak állójegyek, de akkor már mindegy volt. Sajnálom, mert igazából a kettő együtt tett volna ki egy rendes koncertnyi időt. Nyáron Klamban volt előtte 75 perc Europe és az ő bulijuk is közelebb volt a 2 órához, mint a másfélhez, ez így nagyon kevés volt! :-(
Idézet
 
 
#3 Jánosi Péter 2019-11-22 12:33
Én is rövidnek tartottam, de nincs mit tenni. A fickók nem mai csirkék, Meine és Schenker is 71 éves már. Lehet, hogy visszavonulhatt ak volna, de ebben az esetben az olyan későn ébredők - akik még egyetlen egy Scorpions koncerten sem voltak -, mint én kimaradtak volna egy ilyen nagyszerű élményből. Valahogy úgy éreztem magam, mint anno a Fezen-es BLS koncerten, hogy nem volt az igazi, ellenben végig fülig érő szájjal élveztem a zenét, hiszen láthattam/hallhattam egyik nagy hősömet. Teljesen szubjektív a véleményem, de nekem megérte az utolsó pillanatban jegyet szereznem, hatalmas élmény volt látni a zenekart, de megértem azokat is, akik esetleg elégedetlenek voltak a setlisttel. Mindenesetre a zenekar jó formában volt és adott egy kiváló koncertet. Ha felül tudtál emelkedni a már említett hiányosságokon, akkor egy nagyon jó bulin járhattál.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.