Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Dream Theater - Székesfehérvár, 2011. augusztus 4.

Dream TheaterAz utóbbi évek egyik legnagyobb vihart kavart történése egyértelműen a Dream Theater, illetve most már csak ex-dobosuk, Mike Portnoy közötti szappanopera volt. A prog színteret tekintve biztos, de az egész metal műfajra is igaz, hogy kevés tagcsere borzolta a kedélyeket hasonló nagyságrendben mostanában. Nemcsak azért, mert vitathatatlanul a Dream Theater trónol a progmetal képzeletbeli trónján, hanem azért is, mert Mike Portnoy személyében szívét és egyik fő kreatív motorját veszítette el a zenekar. Legalábbis eddig ez a kép élt az emberekben. Hogy mindez miképp fog változni az egy hónap múlva érkező tizenkettedik Dream korong, az A Dramatic Turn Of Events tükrében, azt majd meglátjuk.

Amellett, hogy Portnoy a dalszerzésből is igen hangsúlyosan kivette a részét, a Dream hangzás meghatározó részét is képezte, ráadásul egyfajta belső menedzserként is működött, aki turnékat, koncerteket szervezett a zenekarnak, mellesleg pedig egyre inkább a rajongók szemében is ő volt a nagybetűs Dream Theater Főnök. Azt pedig, hogy a legtechnikásabb, legegyedibb stílusú ütősök közé tartozik, annak ellenére is el kell ismerni, hogy az amúgy saját kedvenceivel szemben átlagon felül kritikus Dream táborból és kívülről is sok kritika érte megalomán stílusa miatt.

időpont:
2011. augusztus 4.
helyszín:
Székesfehérvár, Fezen Fesztivál
Neked hogy tetszett?
( 47 Szavazat )

Nem volt egyszerű tehát a megmaradt négy muzsikus helyzete, mikor Mike bejelentette, hogy ha nincs szünet, akkor ő bizony kiszáll. Nem hiába jutott azonban mára a csapat mérföldekkel messzebbre, mint egykori pályatársaik – elég csak a Fates Warning vagy a Queensryche jelenlegi helyzetére gondolni –, ebből az érvágásból is sikerült előnyt kovácsolniuk, hiszen Portnoy utódjának kiválasztását dokumentáló felvételeket hihetetlen érdeklődés övezte, és végül a befutó Mike Manginit így végül minden érdeklődő régi ismerősként üdvözölhette, mikor a csapat bejelentette: Mike helyett egy újabb Mike került a zenekar soraiba. Közben a tizenkettedik lemezt is megírták – igaz, még dobos nélkül –, a néhány hete elérhető új nóta pedig világosan mutatja, a csapat nagyjából ott kívánja folytatni, ahol a Black Clouds & Silver Linings albummal két éve abbahagyták.

Egy ilyen mesterien felvezetett, kiválóan promózott turné utolsó európai állomása volt a Fehérvári Zenei Napok első éjszakája, ahol a fesztivál abszolút headlinereként fél kilenckor csapott a húrok közé a Dream Theater. Kiváló választásként rögtön az Eredet filmzenéjének intrója után az Under A Glass Moonnal nyitottak, amivel egy csapásra megvették a publikumot, és innentől kezdve már csak azon kellett igyekezni, hogy a kapásból kialakult eufóriát sikerüljön a buli végéig fenntartani. Nem bíztak semmit a véletlenre sem a setlist összeállításakor, sem pedig a színpadkép vonatkozásában. Mangini ide vagy oda, a Portnoy- és ezzel Dream Theater-védjegynek számító megalomán, három lábdobbal felszerelt kör alakú dobcucc fölött egy jókora kivetítő terpeszkedett, amin az adott nóta hangulatához passzoló képeket, videókat vetítettek.

Bár nyilván a közönség nagy része csalódott lett volna, ha a cájg méretét tekintve Mangini alulmarad Portnoyjal szemben, én azon a véleményen vagyok, az lett volna igazán nagy húzás, ha Mangini egy totál alapra vett dobcuccal áll ki, és megmutatja: „Én vagyok az új Mike, nem akarok Portnoy kettő lenni, és ezzel a cuccal is el tudom játszani ugyanazt." Ez persze csak egy privát vélemény, meg egyébként is abszolút részletkérdés, a lényeg ugyanis az, hogy az eddig is meglepően pozitív fogadtatásban részesült Manginit olyannyira a szívébe zárta a fehérvári publikum is, hogy a legnagyobb ovációt végül ő kapta. Mindehhez persze nagyban hozzájárult zseniális dobszólója, amiben sikerült egy roppantul szórakoztató, egyben pedig szemkápráztató technikai bemutatót tartania, amellyel feltette egyébként is kifogástalan élő teljesítményére azt a bizonyos koronát.

Dream Theater

Mangini mellett az este másik nagy kérdése volt, hogy vajon James LaBrie milyen formát hoz a bulin, a Dreamben ugyanis maximum az ő élő produkciójával szokott esetenként probléma lenni, szerencsére azonban az Arénában mutatott teljesítményét sikerült erre a bulira is átmenteni. Tény, hogy a magasak nem mennek már úgy, mint a korai időkben, de LaBrie tisztában van a korlátaival, és ezeket a témákat nem is akarja már feltétlenül kierőszakolni magából, így sikeresen kerüli el a kínos pillanatokat. A magasakat leszámítva viszont a hangja ma is borzongatóan érzelemgazdag, amit ezúttal is különleges élmény volt élőben hallani.

Mangini csatasorba állításával még valaki jól járt, nevezetesen John Myung, akinek végre méltó tér jutott a hangzásban. Mivel a Portnoyra annyira jellemző előrekevert dobokból ezúttal jócskán visszavettek, végre Myung témáit is lehetett hallani, ami nagyon sokat hozzátett a bulihoz. Végre egy Dream koncert, ahol volt bőgő! Jordan Rudess és John Petrucci hozták a szokott minőséget, amiről nincs is sok értelme sokat szónokolni, ha ezt a cikket olvasod, kvalitásaikkal nyilván tisztában vagy. Színpadi mozgásban mondjuk ezúttal sem erőltette meg magát a csapat – talán az sem véletlen, hogy az anti-rocksztár Rudess helyett sokszor szürke varázslógúnyába bújtatott animált képmását láthattuk a kivetítőn –, de a Dream sosem volt az a színpadot feltúró csapat. LaBrie teátrális gesztusokkal kísért előadásmódja pedig bőven elég ahhoz, hogy vizuális oldalról is elvigye a bulit.

Setlist:

Under A Glass Moon
These Walls
Forsaken
Endless Sacrifice
dobszóló
Ytse Jam
Peruvian Skies
The Great Debate
On The Backs Of Angels
Caught In A Web
Through My Words
Fatal Tragedy
The Count Of Tuscany
---
Metropolis Pt. 1. – The Miracle And The Sleeper

Szeretek meglepődni a koncerteken, így előzetes setlisteket sosem bújok, ezért ezúttal is akadt nem egy olyan dal, aminek felbukkanására nem számítottam. Már a nyitó Under A Glass Moon is ilyen volt, az Ytse Jamről nem is beszélve. Nagyjából az mondható el a programról, hogy bár igyekeztek fogósra, illetve slágeresre összeállítani a dallistát – főleg a buli első felére volt ez igaz –, ezúttal jó néhány alapvetés kimaradt. Az As I Amre tutira fogadtam volna a buli előtt, az pedig, hogy nem volt Pull Me Under, szinte hihetetlen. Más kérdés, hogy a helyette záró Metropolisszal sokkal jobban jártunk.

Mire idáig elértünk, a csapat már több mint két órája volt a színpadon, melyben mindössze egyetlen üresjárat akadt, mégpedig a Count Of Tuscany középrészén hallható elszállós téma, amely annak ellenére is fárasztó kissé élőben, hogy én magam is szeretem a Pink Floydot. Ettől eltekintve azonban sorjáztak a kiváló nóták: Caught In A Web, Peruvian Skies, Endless Sacrifice, hogy csak a személyes csúcspontokat említsem, így mikor a csapat levonult, meglepődve konstatáltam, hogy már milyen későre jár.

Bár előzetesen voltak bennem kérdőjelek jövőjüket és nyilván e koncertet illetően is, a Dream Theater azonban Fehérváron maradéktalanul meggyőzött róla, hogy fikarcnyi gond sincs a bandával. Sőt, lehet, hogy a vérfrissítés még jót is tett a csapatnak, és a szeptemberben érkező A Dramatic Turn of Events hallatán tátva marad majd a szánk.

Fotó: Horváth Zoltán Zsolt

 

Hozzászólások 

 
-7 #14 M 2011-09-04 21:06
én dobosként mondom, h ez a dobcucc nevetséges. elhiszem h tud dobolni ez a mike is, de egyetértek azon résszel, ami azt taglalja, h egy alapra vett cucc sokkal hatásosabb. bár így se úgy se lesz jobb a zenéjük.... nálam legalábbis
Idézet
 
 
+1 #13 Marci 2011-09-04 19:15
Csak én emlékszem úgy, hogy LaBrie azt mondta, hogy nálunk szeptember 9-én jelenik meg a lemez? Úgy emlékszem így hangzott el: "on the 9th of September in here!"

Egyébként Lengyelországba n is 9-én jelenik meg, a világpremierrel ellentétben, így nem lenne meglepő. :)

Emlékszik valaki hasonlóra?
Idézet
 
 
+2 #12 Gérnyi Tamás 2011-08-11 15:39
Szilvi, alapvetően minden helyzetben próbálok lényegre törően, de kulturáltan fogalmazni, nem süllyedek le sem anyázásig, sem másig.
Pont az olyan jellegű kommentek taszítanak más oldalakról. :)
De díjazom a türelmeteket, én biztos kimoderáltam volna már jó pár felhasználót és/vagy hozzászólást úgy ált. véve. :) :) :)
Idézet
 
 
+2 #11 Valentin Szilvia 2011-08-11 15:32
Idézet - Gérnyi Tamás:
Szilvi!
Szerintem ebben nincs semmi személyeskedés, csupán csak zavar, hogy a ország talán legszínvonalasa bb online-megjelenésű lapján, ha olvasok valamit egy zenekarról, akkor ugyanattól az egyéntől jön messze a legtöbb komment, és ezek nagy %-a negatív / lehordó / ..stb. hangvételű.
Bocs', hogy ezt le merem írni, de szerintem nem csak engem zavar. Azt hiszem, a véleményemet eléggé kulturáltan fogalmaztam meg.

Nagaarum, nekem csak az a furcsa, hogy miért írsz olyan sokat arról a zenekarról, amit állítólag nem szeretsz. Én amit nem szeretek azzal nem foglalkozom és legfőképp nem próbálok meg másokat befolyásolni a véleményemmel.
Azt meg, hogy kinek mit jelent a művészet, vagy éppen a prog. metal, kérlek ne Te mond meg nekem, mert enélkül is elég erőltetett az anti-DT hadjáratod a többi olvasóval szemben.
És igen, szerintem nagyon gyerekes, hogy ha ennyi időt és energiát pazarolsz a negatív gondolataid kinyilatkoztatá sára. De ha Neked ez megnyugvást ad, ám csináld.
Részemről a téma lezárva, csak jeleztem (a szerkesztők felé is), amit fontosnak tartottam.
Elnézést még1x, hogy le mertem ezt írni.


Csak előre szóltam, hogy ne folytatódjon anyázással esetleg. Véleménykülönbs égek miatt nyugodtan egymásnak ugorhattok, az nem érdekel. :)
Idézet
 
 
+3 #10 Gérnyi Tamás 2011-08-11 15:21
Szilvi!
Szerintem ebben nincs semmi személyeskedés, csupán csak zavar, hogy a ország talán legszínvonalasa bb online-megjelenésű lapján, ha olvasok valamit egy zenekarról, akkor ugyanattól az egyéntől jön messze a legtöbb komment, és ezek nagy %-a negatív / lehordó / ..stb. hangvételű.
Bocs', hogy ezt le merem írni, de szerintem nem csak engem zavar. Azt hiszem, a véleményemet eléggé kulturáltan fogalmaztam meg.

Nagaarum, nekem csak az a furcsa, hogy miért írsz olyan sokat arról a zenekarról, amit állítólag nem szeretsz. Én amit nem szeretek azzal nem foglalkozom és legfőképp nem próbálok meg másokat befolyásolni a véleményemmel.
Azt meg, hogy kinek mit jelent a művészet, vagy éppen a prog. metal, kérlek ne Te mond meg nekem, mert enélkül is elég erőltetett az anti-DT hadjáratod a többi olvasóval szemben.
És igen, szerintem nagyon gyerekes, hogy ha ennyi időt és energiát pazarolsz a negatív gondolataid kinyilatkoztatá sára. De ha Neked ez megnyugvást ad, ám csináld.
Részemről a téma lezárva, csak jeleztem (a szerkesztők felé is), amit fontosnak tartottam.
Idézet
 
 
#9 Valentin Szilvia 2011-08-11 14:38
Bojz,

Vitatkozzatok nyugodtan bármiről, de a személyeskedést kerüljétek, ha kérhetnénk.
Köszi!
Idézet
 
 
+3 #8 Gérnyi Tamás 2011-08-11 14:29
Te figyelj, Nagaarum, szerintem mindenki ismeri már eléggé a véleményedet, de számomra kezd iszonyatosan fárasztó és nevetséges lenni, hogy ha szóba kerül a DT neve, Te vagy az első, aki bedob egy negatív hozzáállású kommentet. Elsőre pár alkalomra még elment, de mostanra már nem több, mint óvodai szintű gyerekeskedés ez.
Persze ha így érzed jól magad, csináld, bár szerintem ez nem felnőtt emberhez méltó viselkedés.
UI: Biztos Te is letettél már zenészként annyit az asztalra, mint a DT egyes tagjai, úgyhogy elnézést, ha azt figyelmen kívül hagytam volna..
Idézet
 
 
#7 simple 2011-08-11 13:23
4 lábdob volt, és minden abszolút szükséges. Hihetetlennek tartom ezeket a megjegyzéseket mindig, teljességgel érthetetlen. Mi lett volna ha Lang lett volna a dobos? Ő talán még több kiegészítővel jött volna. (Amúgy kábé hasonló szinten is vannak.)
Én is untam a lassú részeket.
Idézet
 
 
-1 #6 Kiss Gábor (Shock!) 2011-08-11 12:21
Én középen és elég elöl álltam, ott kifejezetten jól szólt minden, bár az való igaz, hogy lehetett volna hangosabb.
A dobszerkóról meg az a véleményem, hogy pl. három lábdob tényleg csak vakításra kell, és nyilván nem egy tam, egy pergő összeállítással , de azért alapvetően kisebb cájggal is el lehet nyomni a DT nótákat.
Idézet
 
 
#5 Kiss Gábor (Shock!) 2011-08-11 12:19
Idézet - Sztankó ROCK Robi:
Gabikám,a koncert 21:30-kor kezdodott!A koncertbeszámol ó okés,fantasztik us buli volt.


Igaz, köszi a javítást!
Idézet
 
 
-1 #4 Ary 2011-08-11 10:24
Idézet - Nagaarum:
Idézet - Ary:
Nekem azért túl sok volt a lassú rész. A végére már lefáradtam rendesen. Habár én koca-Dreames vagyok. :) Mangini jó volt.


Hahi! Akkor újra. Te vagy a Wikis Ary?


A wikin, meg anno a metalnews.hu oldalon, és az utóbbi években a hang-suly.hu részéről is én vagyok saját magam, igen. :) nem szoktam ezerféle nicket használni
de ez itt erősen off-topic
Idézet
 
 
-1 #3 kamikaze 2011-08-11 09:08
Idézet - Ary:
Nekem azért túl sok volt a lassú rész. A végére már lefáradtam rendesen. Habár én koca-Dreames vagyok. :) Mangini jó volt.


Egyetértek. Nem akarok ünneprontó lenni - és egy másik weboldalon már részletesen leírtam -, de szerintem is összeállíthattá k volna pörgősebbre a műsort. (Mondjuk én előre tájékozódtam, hogy mi várható, és ezért csak a ráadás volt meglepetés.) A 13 nótából 8 hosszabb-rövidebb lassú (altatós) résszel indul(t), ez egy idő után már kissé unalmas volt. Valahol olvastam, hogy karbatett kézzel álltak az emberek a műsor alatt. Hát tényleg, legtöbbször ez jellemezte a koncertet, ami így egy rockfesztivál főbandájánál azért elég furcsa. A buli hangzása is hagyott kívánni valót maga után, nevezetesen, hogy összességében halk volt, és Petrucci gitárjára adhattak volna még bőven ,,kakaót". Hogy legalább úgy szóljon, mint a lemezeken. A hangosítás egyébként a felfüggesztett hangfalakon kívüli oldalsó részeken tompán szólt, csak belül, illetve a színpaddal szemben volt igazán élvezhető. Számomra ezek ellenére pozitívum a hosszú játékidő, örültem, hogy láttam őket, főleg az olyan nóták, mint az Ytse Jam, a The Count Of Tuscany, vagy pláne a Metropolis miatt megérte elmenni. Legközelebb azért remélem, hogy jóval ütősebb, lendületesebb programmal jönnek, és a megszólalás is legalább olyan lesz, mint a 2 évvel ezelőtti Arénás bulin, szóval megdörren majd a cucc! Az új lemezt természetesen várom, remélem nem hibáznak.

(A dobszerkóról írt felvetés, mely szerint alapcuccal is el lehet játszani ezeket a témákat, szerintem abszolút tévedés. A nagy szerkó nem a látvány miatt kell(ett) Mike-nak, a nagy részét használta is. Ahogyan annak idején Porti is, szóval nem dísznek van/volt az körülötte.)
Idézet
 
 
#2 Ary 2011-08-10 20:49
Nekem azért túl sok volt a lassú rész. A végére már lefáradtam rendesen. Habár én koca-Dreames vagyok. :) Mangini jó volt.
Idézet
 
 
+1 #1 Sztankó ROCK Robi 2011-08-10 18:21
Gabikám,a koncert 21:30-kor kezdodott!A koncertbeszámol ó okés,fantasztik us buli volt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.