Shock!

március 31.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Carl Palmer’s ELP Legacy - Budapest, 2017. április 26.

Aki csak egy kicsit is képben van az Emerson, Lake & Palmerrel kapcsolatosan, tudja, hogy a csapat rajongóinak igazán szomorú hírekkel kellett szembenézniük a tavalyi évben: először Keith Emerson hunyt el 2016 márciusában, majd év végén követte őt a rákkal folytatott küzdelemben alulmaradt Greg Lake is. Hogy a sok szomorúság után végre örülhessenek is valaminek a hazai rajongók, a Livesound immár sokadszorra hozta el az ELP utolsó betűjét és egyben egyetlen élő tagját, Carl Palmert.

0501cp1

időpont:
2017. április 26.
helyszín:
Budapest, A38 Hajó
Neked hogy tetszett?
( 7 Szavazat )
A 67. születésnapját egy hónappal a buli előtt ünneplő dobos estje Carl Palmer's ELP Legacy címen futott, a programban pedig természetesen nem csak ELP-klasszikusok szerepeltek, hanem számos olyan feldolgozás is, melyeket ugyan nem a trió tagjai szereztek, azok mégis összeforrtak a zenekar nevével. Ezeket, csakúgy, mint a saját számokat Palmer két régi harcostársával, a kölyökképű gitáros, Paul Bielatowiczcal, és a bőgőn, illetve chapman sticken is varázsló, sörényét vesztett Simon Fitzpatrickkel karöltve, trióban adta elő, ének nélkül.

Ugyan a dalok között a dobszerkó mögül rendre előjövő Palmernek akadt a koncert elején némi problémája a folyamatosan szemébe tűző fényekkel, illetve Simonnak is jó ideig kellett mutogatni, mire végre megfelelően hallotta magát a monitorból, kifelé gyakorlatilag az első percektől tökéletesen szólt a produkció, és úgy tűnt, a kisebb technikai gikszerek a zenészek kedvét sem rontották el. Carl végig nagyon kedélyesen konferált, 0501cp4a hajó gyomrát majdhogynem csurig töltő közönség lelkesedésének hatására pedig csak fokozatosan jobb és jobb lett a kedve. Mellette, a színpad két szélén pedig Paul és Simon gyakorlatilag egyhelyben állva, ám szélesen mosolyogva és komolyan grimaszolva vezették elő játszi könnyedséggel a maximális technikai felkészültséget követelő tételeket.

Rögtön a program elején elhangzott Bartók Béla Allegro Barbarójának ELP-verziója, a The Barbarian is, amely az első ELP-nagylemez nyitó tétele volt 1970-ben, és bárhol a világon alap Palmerék programjában, nálunk pedig nyilvánvalóan több mint kihagyhatatlan. Bár a közönség az első hangoktól jól reagált a zenére, ez a tétel kapta az első igazán kitartó, színházi vastapsot, azaz sikerült vele még komolyan befűteni. Ezt követően határozottan csúcspont volt a King Crimson 21st Century Schizoid Manje (Palmer elmondása szerint az első dal, amelyet majd' öt évtizeddel ezelőtt összepróbáltak Keith Emersonnal és Greg Lake-kel), Bernstein Americája vagy a Lucky Man is. Az este legemlékezetesebb tétele azonban minden kétséget kizáróan az 1971-ben koncertlemezként kiadott Egy kiállítás képei volt Muszorgszkijtól, amelyet ezúttal teljes egészében eljátszottak. Méghozzá úgy, hogy mindenkinek tátva maradt a szája. Anélkül, hogy különösebb szuperlatívuszokban kezdenék ömlengeni Palmer játékáról, annyit mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy a fickó valóban egyike a valaha volt legnagyobb rockdobosoknak. Egyértelműen egy liga Bonzóval vagy Neil Pearttel, ahogy pedig így, hetvenhez közeledve dobol, valóban lélegzetelállító. Ráadásul a Pictures At An Exhibitiont élőben hallgatva az is tök világosan lejött, hogy az olyan zenekarok, mint a Mekong Delta vagy a Voivod, rengeteget tanultak az ELP-től. A majd' negyvenperces gigász után túl sok mindent már nem lehetett hozzátenni a bulihoz, de a Fanfare For The Common Mant azért eljátszották még, kiegészítve egy szintén zseniális dobszólóval. A műsor pedig így csaknem kétórásra duzzadt.

0501cp2

Mivel a régi harcostársak már nincsenek köztünk, a Carl Palmer's ELP Legacy a lehető legautentikusabb forrás, ha az ember Emerson, Lake & Palmer-élményre vágyik. Carl Palmert azonban akkor is érdemes élőben megnézni, ha anyazenekarával abszolút nem vagy képben, a fickó ugyanis karizmatikus, laza, erőteljes és valóban zseniális.

Fotó: Polgár Péter

 

Hozzászólások 

 
#1 drughi 2017-05-01 11:56
Legnagyobb sajnálatomra kb aznap tudtam hogy lesz ez a koncert viszont Tarkus/KarnEvil9 fanként biztosan hiányoltam volna azokat. Ami persze hiba hiszen (ahogy a cikk is irja) egyedül általa lehet még autentikus ELP élményhez jutni, így minden más is aranyat ér. Remélem van még annyi kakaó benne hogy még egyszer utoljára láthassam élőben itthon.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.