Shock!

október 05.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Klasszikushock tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Judas Priest: Stained Class

Nemcsak az a durva, hogy ez a lemez immár harmincöt éves, hanem hogy már akkor is nagyon régi volt, amikor megismertem. Ez egyébként 1997-ben történt. Akkoriban már jó ideje szerettem a Priestet, hiszen a Painkiller a '90-es évek elején-közepén megkerülhetetlen volt, de a korai anyagaikat csak ekkor sikerült beszerezni. Alaposan el is merültem a diszkográfiában, és ez természetesen a mai napig rendszeresen megtörténik, ami nem csoda: a Priest talán a legkreatívabb zenekar a tradicionális heavy metal világában, kevés dolog létezik, amit zeneileg nem próbáltak ki, és mindemellett mégis mindig sikerült a saját kereteiken belül maradniuk. Hatásuk, jelentőségük közhelyszámba megy, nem is kell róla túl sokat beszélni (bár nem lehet eleget), ha felteszünk egy korai anyagot, úgyis szembesülünk vele. A korai éra kreatív csúcspontja mindenképpen az 1978-as esztendő, amikor ráadásul nemcsak a Stained Class, hanem a Killing Machine is megjelent – de utóbbiról feltételezhetően majd csak ősszel emlékezünk meg.

megjelenés:
1978. február 10.

kiadó:
Columbia

producer: Dennis Mackay & Judas Priest

zenészek:
Rob Halford - ének
Glenn Tipton - gitár
 K.K. Downing - gitár
Ian Hill - basszusgitár
Les Binks - dobok

játékidő: 54:10

1. Exciter
2. White Heat, Red Hot
3. Better By You, Better Than Me
4. Stained Class
5. Invader
6. Saints In Hell
7. Savage
8. Beyond The Realms Of Death
9. Heroes End

Szerinted hány pont?
( 49 Szavazat )

Ahogy az Exciter elindítja a lemezt, az három és fél évtizeddel később is letaglózó erejű, a maga korában pedig biztosan hónapokig volt beszédtéma a rajongók között, hiszen bár születtek korábban is gyors, agresszív dalok (elég a Speed Kingre vagy a Stone Cold Crazyre gondolni), ez valami teljesen új volt. Nyilván a dobintróra rámondhatjuk, hogy a Fireball hatását viseli magán, de a tempó legalább kétszeres, a gitárok elmebeteg módon szólnak, Rob Halford pedig nem kevésbé tébolyult sikolyokat hoz, amiket még 2008-ban is kiénekelt, amikor a dal újra a banda koncertműsorára került – nem is ment már utána a Painkiller. Ugyanezen a turnén kapták ismét elő a második dalt, a White Heat, Red Hotot is, ami egyik legnagyobb kedvencem a teljes életmű tekintetében is: zseniális riff, gonosz verze, zaklatott refrén, óriási pörgetések (a Simon Phillips örökébe lépett Les Binks után valóban nem lehetett később könnyű megbarátkozni Dave Hollanddel), tényleg definitív dal. Ha a '70-es évek metaljának erejét kellene demonstrálnom, biztosan ez lenne rá az egyik eszköz.

A szintén remek Better By You, Better Than Me miatt tizenkét évvel később bíróságon kellett magyarázkodnia a csapatnak, mert két kattant rajongó ennek hallgatása után lett öngyilkos – ismerünk hasonló történeteket metal lemezeken elhelyezett ördögi üzenetekről, de valahogy több millió hallgató NEM csinál ezek hatására hülyeségeket. A szám amúgy egy Spooky Tooth szerzemény, ami csak még nevetségesebbé teszi az egészet, hiszen az eredeti szerzőket soha senki nem piszkálta – mindenesetre a Priest feldolgozásokhoz való kiváló érzékére remekül rávilágít a szám. A címadó dal és az Invader a zenekar mércéjével mérve tradicionálisnak mondható, bár persze ezer finomságot tartalmaznak ezek is, viszont a Saints In Hell komplexebb megközelítésével csúcspontgyanússá válik. Nem véletlen, hogy a tisztelgő lemezek korszakának beköszönte előtt a Fates Warning is pont ezt választotta feldolgozandó anyagnak a kétrészes Legends Of Metal című Priest tribute-hoz.

A Savage-et megint csak nem bonyolították túl, viszont a többi dalnál nem kevésbé ütős. Ezután következik a legenda szerint Les Binks által kitalált témára épülő, epikus Beyond The Realms Of Death, amire ismét csak közhelyeket lehet puffogtatni, de az egyszer biztos, hogy a Priest már akkor is nagyon értett a felkavaró, monumentálisan építkező témákhoz. Mindezek után lehetne a Heroes End egy egyszeri kis levezetés, de távolról sem csak az – a végére is egy remekbe szabott, óriási gitározásokkal teleszőtt metal mestermunkát kapunk.

Az itt hallható, általánosságban is jellemző zabolátlanság, komplexitás a következő lemeztől kicsit letiszult, de a Judas Priest innentől kezdve még inkább megkerülhetetlen tényezővé vált a rockzenében.

 

Hozzászólások 

 
#28 Venomádi 2020-01-12 16:19
Idézet - Equinox:
Tetszik a vélemény, de a Sad Wingsen a Queenes balladá kívül van valami ami nem megkerülhetetle n? Szerintem nem. A 70-es JP legnagyobb stúdiólemeze, amúgy meg a Priest in the East alapvető természetesen.


Nos nem igazán, arra mondtam, hogy van a JP esetében egy ízlésbeli tényező, de a minőséget sose kérdőjeleznéd meg. Ami egy kurva jó dolog. Nekem mondjuk a studió változatok nem annyira jönnek be ezen a lemezen, inkább későbbi verziókat hallgatok. Nem azért mert szar a lemez, inkább csak ilyen dalokhoz gyengének érzem a megszólalást, hiába volt ez fasza annak idején. A Sin after sin is egy komoly lemez volt ezután, a kedvenc nótáim megmaradtak kedvencnek róla, de most már azt mondanám hogy az volt az egyetlen kakukktojás abból az időszakból. Na meg az első lemez. Számomra egyetlen gyengébb pillanata sincs.
Idézet
 
 
#27 Equinox 2020-01-12 13:36
Idézet - Venomádi:
Idézet - Venomádi:
Vannak rajta megkerülhetetle n témák, kapásból négyet is tudnék mondani. De nekem A priest album a 70-es évekből, vagy a Sin after Sin, vagy pedig az Unleashed.


Komám mennyit komolyodtál. Ma már azt mondanám hogy Stained Class, Killing Machine, Rocka Rolla és marad az Unleashed. Igazából a többi az, amin van pár megkerülhetetle n téma. Bár mintha nagy luft lenne bármelyik Priest anyagon is rugózni. Csak kedv kérdése, éppen melyik lemez. Azért ez egy kurva nagy luxus, és milyen jó hogy így van.

Tetszik a vélemény, de a Sad Wingsen a Queenes balladá kívül van valami ami nem megkerülhetetle n? Szerintem nem. A 70-es JP legnagyobb stúdiólemeze, amúgy meg a Priest in the East alapvető természetesen.
Idézet
 
 
#26 Venomádi 2020-01-12 04:49
Idézet - Venomádi:
Vannak rajta megkerülhetetle n témák, kapásból négyet is tudnék mondani. De nekem A priest album a 70-es évekből, vagy a Sin after Sin, vagy pedig az Unleashed.


Komám mennyit komolyodtál. Ma már azt mondanám hogy Stained Class, Killing Machine, Rocka Rolla és marad az Unleashed. Igazából a többi az, amin van pár megkerülhetetle n téma. Bár mintha nagy luft lenne bármelyik Priest anyagon is rugózni. Csak kedv kérdése, éppen melyik lemez. Azért ez egy kurva nagy luxus, és milyen jó hogy így van.
Idézet
 
 
#25 pelu 2019-08-08 18:17
A Beyond The Realms Of Death-ben a szóló ott van a legjobbak között (hangulatban!). Nekem mindenképp! :D Már azért a számért klasszikus a lemez!
Idézet
 
 
+2 #24 fehérfarkas 2018-03-25 22:01
Habár a Stained Class anyagilag nem lett olyan nagy siker a más zenekarokra való zenei hatásai ellenére, mint az ugyanabban az évben megjelent rövidebb számokat tartalmazó és rádióbarátabb, slágeresebb Killing Machine lemez, de egy évvel későbbi Unleashed in the East koncertlemezt a Stained Class nyitószáma az Exciter nyitja. Koncerten ez a szám még keményebb, még agresszívabb mint a lemezen. De ez az egész koncertelemre igaz, hogy a Sad Wings of Destiny és Stained Class lemezek vékony hangzása helyett itt a koncertfelvétel en a számok új erőre kapnak. Olyan dinamika, erő és keménység járja át a számokat, ami miatt ez az 1979-es koncertlemezt nemcsak a világ egyik legjobb koncertlemezéne k tartják, hanem sokan a 70-es évekbeli Priest Best of-nak is, ami ráadásul most 2018-ban is frissen hangzik és felveszi a versenyt a mai lemezekkel is.

Habár az eredeti kiadványra a Stained Classról csupán az Exciter került fel, de kalóz kiadványokon, bootlegeken a teljes koncert is megjelent a Beyond the Realms of Death és White Heat, Red Hot, Better by You, Better Than Me számokkal.

Ez volt a koncert teljes számlistája, amiből az eredeti koncertlemezre végül csak 9 szám került fel:
(a 2001-es Remastered verzióra pedig 13 szám - vagyis 4 szám még arról is lemaradt)
Hozzáteszem azzal, hogy nem a teljes koncertet adták ki, és a számok sorrendjét is megváltoztatták olyan mintha egy új önálló lemez vagy egy Best of lemez lenne. És sokan így is kezelik, mintha a Priest 70-es évekbeli legjobb lemeze lenne. :)

1. Exciter
2. Running Wild
3. The Ripper
4. Diamonds And Rust
5. Rock Forever
6. Beyond The Realms Of Death
7. The Green Manalishi
8. Delivering The Goods
9. White Heat, Red Hot
10. Sinner
11. Evil Fantasies
12. Victim Of Changes
13. Genocide
14. Starbreaker
15. Hell Bent For Leather
16. Better By You, Better Than Me
17. Tyrant

Ebből az Unleashedre felkerült számok és sorrendjük:
1. Exciter
2. Running Wild
3. Sinner
4.The Ripper
5. The Green Manalishi
6. Diamonds & Rust
7. Victim of Changes
8. Genocide
9. Tyrant
+ 2001-es Remastered verzióra felkerült még
10. Rock Forever
11. Delivering the Goods
12. Hell Bent for Leather
13. Starbreaker
Idézet
 
 
+3 #23 fehérfarkas 2018-03-25 14:52
Ez az egyik legjobb Priest lemez. Sajnos nagyon alulértékelt, pedig az Exciter a zenetörténelem első kétlábdobos ikergitáros Speed Metalja. Korábban is voltak gyors számok (lásd Deep Purple, Queen, Rainbow, stb), és a JP-nek is volt már korábban gyors száma, de igazi kétlábdobos Speed Metalból ez volt az első. Aztán ott van az epikus és mai napig klasszikus Beyond The Realms of Death. A címadó szám pedig minden idők közép tempos Iron Maiden számainak az alapja. De a Slayer is kölcsönzött a korai időszakában pár riffet erről a lemezről. A Saints in Hell riffelése pedig a 80-as évek Thrash Metaljának középtempós számainak alapját fekteti le.

Sajnos a lemez nem lett túlságosan sikeres, mert ugyanebben az évben jelent meg a Hell Bent For Leather/Killing Machine lemez a rövidebb és slágeresebb, rádióbarátabb dalaival, ami meghozta az USA-ban a zenekar számára az áttörést. Majd a British Steel meg a NWOHM zászlóvívőjévé tette a zenekart. A Screaminggel és Defenderssel pedig a nagy arénabandák közé lépett be a Priest. A Stained Class pedig ezek árnyékában egy kicsit elfelejtődött.
De az idő később igazságot tett, és ma már a Stained Classt az egyik legnagyobb hatású lemezek közt tartják számon.
Idézet
 
 
+2 #22 nihilak 2013-04-27 14:50
Idézet - Vasparipa:
NEM ! A címe is valami olyasmit jelent ,hogy Végső megoldás a halál.De a ,,Google a barátunk " utána nézhetsz vagy Wikipédia stb........


A Végső megoldás a Halál az Alien 3 magyar címe, max. annyi köze van a Priesthez, hogyf David Fincher a fénytechnikusuk volt a hetvenes években. A Suicide Solution című Ozzy dalt viszont Glenn Tipton és Rob Halford írta, mint az közismert. Üdvözlettel: Pál János
Idézet
 
 
+4 #21 Vasparipa 2013-03-09 09:39
Bocs én tévedtem, megvoltam róla győződve ,De most a wikin megnéztem . Megyek meghallgatom mind a két számot és keresek egy kötelet,mert évekig tudatlanságban éltem :(
Idézet
 
 
-5 #20 Vasparipa 2013-03-09 09:23
NEM ! A címe is valami olyasmit jelent ,hogy Végső megoldás a halál.De a ,,Google a barátunk " utána nézhetsz vagy Wikipédia stb........
Idézet
 
 
+2 #19 Draveczki-Ury Ádám 2013-03-09 07:48
Idézet - Vasparipa:
Mert a BEYOND THE REALMS OF DEATH szám miatt tört ki a botrány !

Nem, a Better By You volt a kikiáltott bűnbak-dal.
Idézet
 
 
-6 #18 Vasparipa 2013-03-09 07:30
Bocs, de ,,Spooky-t" nem is hurcolhatták volna meg mert az ő számának köze nincs a két fickó öngyilkosságáho z ! Mert a BEYOND THE REALMS OF DEATH szám miatt tört ki a botrány !
Idézet
 
 
#17 Vasparipa 2013-03-08 21:50
http://www.youtube.com/watch?v=3Ttj34YqNAY :)
Idézet
 
 
+1 #16 RECKLESS 2013-02-18 18:41
Az Excitert 2004 ben vettek elo, Halforddal. De Ripperrel mar korabban is toltak. Red hot.. pedig csak Halford band gyurta at ujra.
Idézet
 
 
+3 #15 Equinox 2013-02-14 13:13
Idézet - faktor69:
A '70-es évekből a Sad Wings Of Destiny-t nem említi senki? Olyan klasszikusok vannak rajta, mint a Victim Of Changes, a The Ripper, a Tyrant, a Genocide!!!

Az a kedvencem, de hát nem az volt a téma. Meg nem is jubilál idén. De vitán felül alapmű. Egyedül a queenes ballada ami kevésbé működik rajta, de eléggé megszerettem azt is
Idézet
 
 
+5 #14 faktor69 2013-02-14 07:57
A '70-es évekből a Sad Wings Of Destiny-t nem említi senki? Olyan klasszikusok vannak rajta, mint a Victim Of Changes, a The Ripper, a Tyrant, a Genocide!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.