Shock!

április 22.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Klasszikushock tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Judas Priest: Stained Class

Nemcsak az a durva, hogy ez a lemez immár harmincöt éves, hanem hogy már akkor is nagyon régi volt, amikor megismertem. Ez egyébként 1997-ben történt. Akkoriban már jó ideje szerettem a Priestet, hiszen a Painkiller a '90-es évek elején-közepén megkerülhetetlen volt, de a korai anyagaikat csak ekkor sikerült beszerezni. Alaposan el is merültem a diszkográfiában, és ez természetesen a mai napig rendszeresen megtörténik, ami nem csoda: a Priest talán a legkreatívabb zenekar a tradicionális heavy metal világában, kevés dolog létezik, amit zeneileg nem próbáltak ki, és mindemellett mégis mindig sikerült a saját kereteiken belül maradniuk. Hatásuk, jelentőségük közhelyszámba megy, nem is kell róla túl sokat beszélni (bár nem lehet eleget), ha felteszünk egy korai anyagot, úgyis szembesülünk vele. A korai éra kreatív csúcspontja mindenképpen az 1978-as esztendő, amikor ráadásul nemcsak a Stained Class, hanem a Killing Machine is megjelent – de utóbbiról feltételezhetően majd csak ősszel emlékezünk meg.

megjelenés:
1978. február 10.

kiadó:
Columbia

producer: Dennis Mackay & Judas Priest

zenészek:
Rob Halford - ének
Glenn Tipton - gitár
 K.K. Downing - gitár
Ian Hill - basszusgitár
Les Binks - dobok

játékidő: 54:10

1. Exciter
2. White Heat, Red Hot
3. Better By You, Better Than Me
4. Stained Class
5. Invader
6. Saints In Hell
7. Savage
8. Beyond The Realms Of Death
9. Heroes End

Szerinted hány pont?
( 37 Szavazat )

Ahogy az Exciter elindítja a lemezt, az három és fél évtizeddel később is letaglózó erejű, a maga korában pedig biztosan hónapokig volt beszédtéma a rajongók között, hiszen bár születtek korábban is gyors, agresszív dalok (elég a Speed Kingre vagy a Stone Cold Crazyre gondolni), ez valami teljesen új volt. Nyilván a dobintróra rámondhatjuk, hogy a Fireball hatását viseli magán, de a tempó legalább kétszeres, a gitárok elmebeteg módon szólnak, Rob Halford pedig nem kevésbé tébolyult sikolyokat hoz, amiket még 2008-ban is kiénekelt, amikor a dal újra a banda koncertműsorára került – nem is ment már utána a Painkiller. Ugyanezen a turnén kapták ismét elő a második dalt, a White Heat, Red Hotot is, ami egyik legnagyobb kedvencem a teljes életmű tekintetében is: zseniális riff, gonosz verze, zaklatott refrén, óriási pörgetések (a Simon Phillips örökébe lépett Les Binks után valóban nem lehetett később könnyű megbarátkozni Dave Hollanddel), tényleg definitív dal. Ha a '70-es évek metaljának erejét kellene demonstrálnom, biztosan ez lenne rá az egyik eszköz.

A szintén remek Better By You, Better Than Me miatt tizenkét évvel később bíróságon kellett magyarázkodnia a csapatnak, mert két kattant rajongó ennek hallgatása után lett öngyilkos – ismerünk hasonló történeteket metal lemezeken elhelyezett ördögi üzenetekről, de valahogy több millió hallgató NEM csinál ezek hatására hülyeségeket. A szám amúgy egy Spooky Tooth szerzemény, ami csak még nevetségesebbé teszi az egészet, hiszen az eredeti szerzőket soha senki nem piszkálta – mindenesetre a Priest feldolgozásokhoz való kiváló érzékére remekül rávilágít a szám. A címadó dal és az Invader a zenekar mércéjével mérve tradicionálisnak mondható, bár persze ezer finomságot tartalmaznak ezek is, viszont a Saints In Hell komplexebb megközelítésével csúcspontgyanússá válik. Nem véletlen, hogy a tisztelgő lemezek korszakának beköszönte előtt a Fates Warning is pont ezt választotta feldolgozandó anyagnak a kétrészes Legends Of Metal című Priest tribute-hoz.

A Savage-et megint csak nem bonyolították túl, viszont a többi dalnál nem kevésbé ütős. Ezután következik a legenda szerint Les Binks által kitalált témára épülő, epikus Beyond The Realms Of Death, amire ismét csak közhelyeket lehet puffogtatni, de az egyszer biztos, hogy a Priest már akkor is nagyon értett a felkavaró, monumentálisan építkező témákhoz. Mindezek után lehetne a Heroes End egy egyszeri kis levezetés, de távolról sem csak az – a végére is egy remekbe szabott, óriási gitározásokkal teleszőtt metal mestermunkát kapunk.

Az itt hallható, általánosságban is jellemző zabolátlanság, komplexitás a következő lemeztől kicsit letiszult, de a Judas Priest innentől kezdve még inkább megkerülhetetlen tényezővé vált a rockzenében.

 

Hozzászólások 

 
+1 #24 fehérfarkas 2018-03-25 22:01
Habár a Stained Class anyagilag nem lett olyan nagy siker a más zenekarokra való zenei hatásai ellenére, mint az ugyanabban az évben megjelent rövidebb számokat tartalmazó és rádióbarátabb, slágeresebb Killing Machine lemez, de egy évvel későbbi Unleashed in the East koncertlemezt a Stained Class nyitószáma az Exciter nyitja. Koncerten ez a szám még keményebb, még agresszívabb mint a lemezen. De ez az egész koncertelemre igaz, hogy a Sad Wings of Destiny és Stained Class lemezek vékony hangzása helyett itt a koncertfelvétel en a számok új erőre kapnak. Olyan dinamika, erő és keménység járja át a számokat, ami miatt ez az 1979-es koncertlemezt nemcsak a világ egyik legjobb koncertlemezéne k tartják, hanem sokan a 70-es évekbeli Priest Best of-nak is, ami ráadásul most 2018-ban is frissen hangzik és felveszi a versenyt a mai lemezekkel is.

Habár az eredeti kiadványra a Stained Classról csupán az Exciter került fel, de kalóz kiadványokon, bootlegeken a teljes koncert is megjelent a Beyond the Realms of Death és White Heat, Red Hot, Better by You, Better Than Me számokkal.

Ez volt a koncert teljes számlistája, amiből az eredeti koncertlemezre végül csak 9 szám került fel:
(a 2001-es Remastered verzióra pedig 13 szám - vagyis 4 szám még arról is lemaradt)
Hozzáteszem azzal, hogy nem a teljes koncertet adták ki, és a számok sorrendjét is megváltoztatták olyan mintha egy új önálló lemez vagy egy Best of lemez lenne. És sokan így is kezelik, mintha a Priest 70-es évekbeli legjobb lemeze lenne. :)

1. Exciter
2. Running Wild
3. The Ripper
4. Diamonds And Rust
5. Rock Forever
6. Beyond The Realms Of Death
7. The Green Manalishi
8. Delivering The Goods
9. White Heat, Red Hot
10. Sinner
11. Evil Fantasies
12. Victim Of Changes
13. Genocide
14. Starbreaker
15. Hell Bent For Leather
16. Better By You, Better Than Me
17. Tyrant

Ebből az Unleashedre felkerült számok és sorrendjük:
1. Exciter
2. Running Wild
3. Sinner
4.The Ripper
5. The Green Manalishi
6. Diamonds & Rust
7. Victim of Changes
8. Genocide
9. Tyrant
+ 2001-es Remastered verzióra felkerült még
10. Rock Forever
11. Delivering the Goods
12. Hell Bent for Leather
13. Starbreaker
Idézet
 
 
+2 #23 fehérfarkas 2018-03-25 14:52
Ez az egyik legjobb Priest lemez. Sajnos nagyon alulértékelt, pedig az Exciter a zenetörténelem első kétlábdobos ikergitáros Speed Metalja. Korábban is voltak gyors számok (lásd Deep Purple, Queen, Rainbow, stb), és a JP-nek is volt már korábban gyors száma, de igazi kétlábdobos Speed Metalból ez volt az első. Aztán ott van az epikus és mai napig klasszikus Beyond The Realms of Death. A címadó szám pedig minden idők közép tempos Iron Maiden számainak az alapja. De a Slayer is kölcsönzött a korai időszakában pár riffet erről a lemezről. A Saints in Hell riffelése pedig a 80-as évek Thrash Metaljának középtempós számainak alapját fekteti le.

Sajnos a lemez nem lett túlságosan sikeres, mert ugyanebben az évben jelent meg a Hell Bent For Leather/Killing Machine lemez a rövidebb és slágeresebb, rádióbarátabb dalaival, ami meghozta az USA-ban a zenekar számára az áttörést. Majd a British Steel meg a NWOHM zászlóvívőjévé tette a zenekart. A Screaminggel és Defenderssel pedig a nagy arénabandák közé lépett be a Priest. A Stained Class pedig ezek árnyékában egy kicsit elfelejtődött.
De az idő később igazságot tett, és ma már a Stained Classt az egyik legnagyobb hatású lemezek közt tartják számon.
Idézet
 
 
+2 #22 nihilak 2013-04-27 14:50
Idézet - Vasparipa:
NEM ! A címe is valami olyasmit jelent ,hogy Végső megoldás a halál.De a ,,Google a barátunk " utána nézhetsz vagy Wikipédia stb........


A Végső megoldás a Halál az Alien 3 magyar címe, max. annyi köze van a Priesthez, hogyf David Fincher a fénytechnikusuk volt a hetvenes években. A Suicide Solution című Ozzy dalt viszont Glenn Tipton és Rob Halford írta, mint az közismert. Üdvözlettel: Pál János
Idézet
 
 
+3 #21 Vasparipa 2013-03-09 09:39
Bocs én tévedtem, megvoltam róla győződve ,De most a wikin megnéztem . Megyek meghallgatom mind a két számot és keresek egy kötelet,mert évekig tudatlanságban éltem :(
Idézet
 
 
-5 #20 Vasparipa 2013-03-09 09:23
NEM ! A címe is valami olyasmit jelent ,hogy Végső megoldás a halál.De a ,,Google a barátunk " utána nézhetsz vagy Wikipédia stb........
Idézet
 
 
+2 #19 Draveczki-Ury Ádám 2013-03-09 07:48
Idézet - Vasparipa:
Mert a BEYOND THE REALMS OF DEATH szám miatt tört ki a botrány !

Nem, a Better By You volt a kikiáltott bűnbak-dal.
Idézet
 
 
-6 #18 Vasparipa 2013-03-09 07:30
Bocs, de ,,Spooky-t" nem is hurcolhatták volna meg mert az ő számának köze nincs a két fickó öngyilkosságáho z ! Mert a BEYOND THE REALMS OF DEATH szám miatt tört ki a botrány !
Idézet
 
 
0 #17 Vasparipa 2013-03-08 21:50
http://www.youtube.com/watch?v=3Ttj34YqNAY :)
Idézet
 
 
+1 #16 RECKLESS 2013-02-18 18:41
Az Excitert 2004 ben vettek elo, Halforddal. De Ripperrel mar korabban is toltak. Red hot.. pedig csak Halford band gyurta at ujra.
Idézet
 
 
+3 #15 Equinox 2013-02-14 13:13
Idézet - faktor69:
A '70-es évekből a Sad Wings Of Destiny-t nem említi senki? Olyan klasszikusok vannak rajta, mint a Victim Of Changes, a The Ripper, a Tyrant, a Genocide!!!

Az a kedvencem, de hát nem az volt a téma. Meg nem is jubilál idén. De vitán felül alapmű. Egyedül a queenes ballada ami kevésbé működik rajta, de eléggé megszerettem azt is
Idézet
 
 
+4 #14 faktor69 2013-02-14 07:57
A '70-es évekből a Sad Wings Of Destiny-t nem említi senki? Olyan klasszikusok vannak rajta, mint a Victim Of Changes, a The Ripper, a Tyrant, a Genocide!!!
Idézet
 
 
+3 #13 Equinox 2013-02-14 01:21
Idézet - oriza triznyák:
ugyanebből az évből a killing machine-t rühellem, de nagyon, mintha nem is a judas csinálta volna azt a lemezt, a stained class a sin after sinnel együtt óriási kedvenc a 70es évekből :)

Hát az olyan populárisabb, arénásabb, de vannak rajta definitív dalok. Hell Bent for Leather örök klasszikus, de a Delivering the Goods is. Jó lemez az is, csak ez sokkal jobb.
Idézet
 
 
-4 #12 oriza triznyák 2013-02-13 23:20
ugyanebből az évből a killing machine-t rühellem, de nagyon, mintha nem is a judas csinálta volna azt a lemezt, a stained class a sin after sinnel együtt óriási kedvenc a 70es évekből :)
Idézet
 
 
+5 #11 Equinox 2013-02-12 09:19
Idézet - MickyD:
Idézet - zk32:
Az egyik legkedvesebb lemezem a bandától.

Exciter,Stained Class,B.T.R.O.D,White Heat...mind klasszikus Metal himnusz,az tuti hogy a NWOBHM mozgalom ez a lemez(és a korábbiak)nélkü l nem alakult volna ki.

Viszont csak nekem tűnt fel hogy a címadó dal bármelyik Iron Maiden lemezre felférne?
Hol volt akkor még a Maiden?

szerintem nem úgy értette, hanem úgy h olyan hangzása van, amit ma maidenesnek hívunk. Rosszindulatú kritikákban olvastam, h a Maiden mást se csinált mint megírta sokszor a Stained Class c. számot. Nem igaz éppen, de van benne igazság. Kizárt dolog h ne hatott volna rájuk.
Idézet
 
 
+1 #10 MickyD 2013-02-12 08:14
Idézet - zk32:
Az egyik legkedvesebb lemezem a bandától.

Exciter,Stained Class,B.T.R.O.D,White Heat...mind klasszikus Metal himnusz,az tuti hogy a NWOBHM mozgalom ez a lemez(és a korábbiak)nélkü l nem alakult volna ki.

Viszont csak nekem tűnt fel hogy a címadó dal bármelyik Iron Maiden lemezre felférne?
Hol volt akkor még a Maiden?
Idézet
 
 
+7 #9 Palinkas Vince 2013-02-11 22:23
Idézet - Equinox:
A lemez zseniális, de a cikk rövid lett és elég non-informatív. Kár.


Bocs, szakdolgozatoka t a kollégák szeretnek ebben a rovatban írni :) Ez egy pillanatkép a lemez ezredszeri meghallgatásáró l egy kerek évforduló kapcsán.
Idézet
 
 
+1 #8 faktor69 2013-02-11 18:14
Idézet - Equinox:
Idézet - faktor69:
Nekem mindig a Judas Priest volt az ISTEN! Az ő zenéjük kapott el úgy igazán annak idején. Pedig már ismertem előtte is rock/metal zenekarokat. Amikor megismertem a Screaming... albumukat, '83-at írtunk, úgy éreztem, hogy igen, ez kell nekem. Számomra minden Halfordos album a Painkillerrel bezárólag KLASSZIKUS.

Angel nem? Én újkorában rongyosra hallgattam, ma is kiemelkedőnek tartom


Az nekem hatalmas csalódás volt, talán ha 3x próbálkoztam vele, de lehet, hogy csak 2x. Nem bírtam többször meghallgatni. Pedig vártam nagyon a visszarendeződé st, de annál az albumnál a Ripperes lemezeket is sokkal jobbnak tartom.
Idézet
 
 
+3 #7 Equinox 2013-02-11 17:44
Idézet - faktor69:
Nekem mindig a Judas Priest volt az ISTEN! Az ő zenéjük kapott el úgy igazán annak idején. Pedig már ismertem előtte is rock/metal zenekarokat. Amikor megismertem a Screaming... albumukat, '83-at írtunk, úgy éreztem, hogy igen, ez kell nekem. Számomra minden Halfordos album a Painkillerrel bezárólag KLASSZIKUS.

Angel nem? Én újkorában rongyosra hallgattam, ma is kiemelkedőnek tartom
Idézet
 
 
+5 #6 faktor69 2013-02-11 17:08
Nekem mindig a Judas Priest volt az ISTEN! Az ő zenéjük kapott el úgy igazán annak idején. Pedig már ismertem előtte is rock/metal zenekarokat. Amikor megismertem a Screaming... albumukat, '83-at írtunk, úgy éreztem, hogy igen, ez kell nekem. Számomra minden Halfordos album a Painkillerrel bezárólag KLASSZIKUS.
Idézet
 
 
+4 #5 Equinox 2013-02-11 16:48
A lemez zseniális, de a cikk rövid lett és elég non-informatív. Kár.
Idézet
 
 
+3 #4 Chris92 2013-02-11 15:36
Isteni anyag, Priest klasszikus, hatalmas dalokkal.
Idézet
 
 
+2 #3 Venomádi 2013-02-11 14:49
Vannak rajta megkerülhetetle n témák, kapásból négyet is tudnék mondani. De nekem A priest album a 70-es évekből, vagy a Sin after Sin, vagy pedig az Unleashed.
Idézet
 
 
+6 #2 zk32 2013-02-11 14:22
Az egyik legkedvesebb lemezem a bandától.

Exciter,Stained Class,B.T.R.O.D,White Heat...mind klasszikus Metal himnusz,az tuti hogy a NWOBHM mozgalom ez a lemez(és a korábbiak)nélkü l nem alakult volna ki.

Viszont csak nekem tűnt fel hogy a címadó dal bármelyik Iron Maiden lemezre felférne?
Idézet
 
 
+3 #1 ujper 2013-02-11 13:52
Imádom ezt a borítót! Egyszer még muszáj leszek megvenni LP-n :)

Zeneileg nem annyira bejövős az album. A Beyond The Realms Of Death mondjuk 1000 pontos, meg van még az Exciter, de aztán annyi.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hirdetés

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.