Shock!

június 22.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Prog Camp 2021: sosem hallott dalok, titkos jubileum és szaunatippek haladóknak

Tegnap óta újra dübörög a Prog Camp fesztivál. A már második éve a szigetvári kempingben zajló rendezvényt idén „szabadtéri progtalálkozó és szakmai konferencia" címen rendezik, így az esti koncertek előtt tehetséges új zenekarok bemutatkozásai, kerekasztal-beszélgetések, hangszeres bemutatók, zene- és szövegíró workshopok is szerepelnek a programban. Felvezető interjúsorozatomban az egyes napok főszereplőit faggattam kicsit, mintha már a backstage-ben ülnénk a bulik előtt. A szombati napon a fesztivál, illetve a hazai prog színtér hétpróbás alakjaié a színpad: Az új lemezével hamarosan finisbe érő Solidity, a házigazda Perfect Symmetry (a szervező Szkróbó Szabolcs itt basszusgitározik), a tavaly ugyanitt zajos sikert aratott At Night I Fly és a magasan a műfajok felett (sz)álló Marcello's Mystical Mind nem ismeretlen nevek a Prog Camp egyre növekvő közö(n)ssége számára. A „hangadók" ezennel a mikrofonok birtokosai: Kovács Attila, Kálmán Kata, Bátky „BZ" Zoltán és Török Viktor – illetve az At Night I Fly részéről még Horváth András Ádám gitáros is becsatlakozott BZ mellé, és tőlük a délutáni idősávban egy-egy kötetlen beszélgetés keretében izgalmas műhelytitkokat is megtudhatnak a camperek.

Hogy telt az elmúlt év a zenekar számára? Mennyire vagytok berozsdásodva?

Solidity: Volt néhány hónap, amikor alig-alig tudtunk próbálni, mindannyian kerültük a zárt térben együtt inhalálást. Aztán ahogy telt az idő, lassan visszatértünk a heti egy próbához. Alapvetően az új albumunk dalaival foglalatoskodtunk.

Perfect Symmetry: Néhány hónap kivételével végig próbáltunk, szóval azért megmaradt a lendület szerencsére. Az elmúlt néhány hónapban még új nótákat is raktunk össze, szóval melegen ajánljuk a fesztivál látogatását, mert több új eposzt is hallhattok majd szombaton fél 9-től! (mosolyog)

ANIF/BZ: Bár természetesen nagyon hiányzott a folyamatosabb koncertezés, azért pár helyszínre el tudtunk jutni a korlátozások rövid szüneteiben. Emellett irtózatosan sokat próbáltunk, hogy összecsiszolódjunk a lemezfelvétel óta érkezett Erdei Attila dobossal, ami mind zeneileg, mind emberileg csodásan működött. Belefogtunk közben egy komolyabb backline-felturbózásba is, hogy a koncertezés és a próbák körülményeit javítsuk, szóval úgy érezzük, hogy minden szinten felkészülve, tele energiával várjuk, hogy újra színpadon legyünk. Rozsdának nincs helye!

ANIF/HAA: Tavaly nyár végén és ősszel sikerült pár koncertet adnunk már Attilával, főleg vidéki helyszíneken, októberben pedig egy pesti lemezbemutatót is tudtunk tartani a Robotban, majd év végén az A38-on készült egy TV-felvétel, amit februárban le is adott az M2. Azóta gyakorlatilag folyamatosan a próbateremben dolgozunk, és csiszoljuk az élő megszólalást.

MMM: A járvány elején még kicsit örültünk is, hogy végre megcsinálhatjuk a régen tervezett akusztikus feldolgozásokat, meg néhány virtuális együttműködést. Aztán rájöttünk, hogy cserébe a saját akusztikus anyagunkat (The Dissection of the Mind: Songs from the Inside címen jelent meg 2020-ban) így nem tudjuk megkoncerteztetni. Aztán befordultunk, mint mindenki más, és külön-külön dolgoztunk projekteken. Szóval a szellem él, a test rozsdás... (mosolyog)

Mindannyian jártatok már a Prog Campen....

MMM: Igen, egyszer Abaligeten és egyszer Szigetváron. Mindkét helyszín gyönyörű, a közönség pedig mindig elképesztően barátságos és műértő. Ráadásul jól szól a színpad. Öröm itt zenélni.

Perfect Symmetry: Eddig mindegyik ProgCampen ott voltunk, én személy szerint mindegyiken végig. Imádom a hangulatát, azt, hogy olyan magyar zenekarokat ismerhettem meg itt, akiket amúgy jó eséllyel soha nem ismernék a földrajzi távolság miatt.

ANIF/HAA: Tavaly voltunk először Szigetváron, és rögtön a szívünkbe lopta magát ez a bár kicsi, de annál hangulatosabb, családias fesztivál. Jó érzés volt olyan helyen lenni, ahol mindenki nagyon egy hullámhosszon van zeneileg. Ráadásul olyan lelkes fogadtatásban volt részünk, amire egyáltalán nem számítottunk. Szóval nagy örömmel térünk vissza.

ANIF/BZ: A tavalyi koncert csodálatosan sikerült és nagyszerű volt a közönség is. A többi zenekar előtt is kalapemelés, ráadásul az egész fesztivál hangulata nagyon bejött, szóval alig várjuk a következőt.

Solidity: Mondhatjuk úgy, hogy a kezdetek óta támogatjuk Szabolcs elképzeléseit, hiszen egy igen nagy munkával, szervezéssel járó dolgot vett a vállára, ami az összes zenekarnak, akik ebben az érában tevékenykednek, csak a javára válik. Profi színpad és hangtechnika, hangulatos sátor várja a látogatókat, fellépőket, és a helyszín is nagyon barátságos. Minden évben jelen voltunk, és reméljük, hogy ez jövőre sem lesz másként.

És mit hoztok idén a progcampereknek?

MMM: Nem írtunk új zenét az elmúlt évben, úgyhogy a műsor válogatás lesz a korábbi lemezekről. Viszont vettünk új effektpedálokat, sonic boom várható. Ezen kívül egy meglepetésvendégünk is lesz.

Solidity: Az elmúlt időszak, ahogy említettem az új dalokról szólt. Ezek stúdiós felvételeivel, illetve a dalok élő megszólalásával foglalatoskodtunk a legtöbbet. A Prog Camp látogatói lesznek az elsők, akik egyben hallhatják az új albumunk dalait.

ANIF/HAA: Mivel a legutóbbi lemezünk, a Mirror Maze 2019 végén jelent meg, és a járvány miatt túl sok alkalmunk nem volt élőben játszani, továbbra is ez az anyag adja a műsorunk gerincét. Ugyanakkor kifejezetten úgy raktuk össze mostani műsorunkat, hogy a közel 70 perces programban olyan dalok szerepeljenek, amiket tavaly, vagy adott esetben még egyáltalán nem játszottunk élőben. És persze előkerülnek rég nem játszott dalok az első EP-ről is.

ANIF/BZ: Ráadásul egy kerek, kétszámjegyű évfordulóról is megemlékezünk majd, egy igazi különlegességgel, de a részleteket csakazértsem áruljuk el. Sőt, Andrissal a koncertünk napjának délutánján workshopokat is tartunk. Ő zeneszerzős, én pedig szövegírós témában.

Perfect Symmetry: Összeraktunk egy új koncepciós setlistet, amelyben kettő vadonatúj dalt is kap a hallgatóság, és a régebbi koncertprogramunkból is csak a legerősebb nótákat tettük a listára.

progcamp_13

A tavalyi kérdéscsomaghoz hasonlóan most sem ússzátok meg a gasztro-témát: ha lenne a fesztivál/kemping bárjában a zenekarotok nevét viselő koktél, miből állna?

Perfect Symmetry: Whiskeyből és valami pikáns ízvilágú üdítőből. És nem lenne tele a pohár jégkockával. Nem hígítjuk! :):D Erre a kérdésre mondjuk kíváncsi lennék a többiek mit mondanának!

Solidity: Tudomásom szerint nem nagy koktélos a banda, így a magam nevében egy különleges, mondhatni saját gyártmányú koktélt említenék. Évtizedes múlttal rendelkezik. Jégkocka, rá 4 cl whiskey, 2cl Blue Curacao, lime karika. Az eredeti elnevezése egyébként „Smaragd halál" volt. (mosolyog)

MMM: Nem tudom, mi lenne benne, de kék, zöld és lila színváltós lenne, felváltva édes és savanykás, és pezsegne.

ANIF/BZ: Olyan sokszínű lenne, mint a zenénk, szóval esélyesen bárkit padlóra küldene a benne lévő alkotóelemek számossága okán.

ANIF/HAA: Valami mentás-tabascós: egyszerre hűsít és odabasz. (mosolyog)

Mennyire figyelitek a hazai underground színteret?

MMM: Érdeklődve figyelem az új megjelenéseket. Sok jó dolog van szerencsére, mégis csak kevés, ami állandóra beragad a lejátszási listámba.

ANIF/BZ: A járvány alatt jóval nehezebb követni a dolgokat, hiszen minden zenekar kényszerpályára került, sokan ideiglenesen le is álltak, de személy szerint igyekszem rácsodálkozni minden újdonságra. Csak remélni merem, hogy az igényes zenélésre való igényt nem ölte ki teljesen ez a szomorú időszak.

Perfect Symmetry: Szabi és Tomi (Szkróbó Szabolcs basszugitáros, fesztiválguru és Kusinka Tamás gitáros) nagyon képben vannak, én azokról a zenekarokról látok infókat, akiket már ismerek és követek valamilyen social media felületen. Pont azért várom mindig a fesztivált, mert itt találkozom távolabbi barátokkal és új arcokkal is.

Solidity: Részemről folyamatosan radarozom a felhozatalt. Az utóbbi időkben megnőtt a project-szerűen megvalósított, nem színpad kész zenei produktumok száma. Sokan cover-eket készítettek, vagy épp új dalokat, esetleg klipet. Mindezeket a házi megoldásoktól a professzionális kivitelig. Mindnek megvan a maga bája, közönsége. Természetesen mindannyian rengeteget hallgatunk zenét, próbákon, privát chaten osztogatjuk egymással az arra érdemesnek tartott dolgokat. Mindez fontos lehet koncertszervezési szempontból is a jövőben, hogy kikkel lehetne egy jó közös bulit csinálni.

Csináltatok-e online koncertet vagy hasonló tartalmakat, vagy vettetek-e ilyesmin részt nézőként a bezártság hónapjai alatt? Mik a tapasztalataitok?

ANIF/BZ: Még a járványhelyzet elején csináltunk olyan „playthrough" dalokat, ahol otthoni feljátszás és feléneklés mellett alkottunk újra dalokat – ez már csak azért is fontos volt, mert a zenekartagok között 300 kilométer és országhatár is akad, tehát a korlátozások nagyon keményen érintettek minket. Ezen kívül tavaly év végén az A38 színpadán is eljátszhattunk egy egyórás koncertet, amelyből tévéfelvétel készült. A stáb teljesen profi és segítőkész volt, és bár nagyon hiányzott az élő közönség, azért valami óvatos segítséget adott ez is abban, hogy jelezzük: élünk, működünk, és továbbra is tele vagyunk energiával.

ANIF/HAA: Nagyon kellettek ezek a kis megjelenések ebben a nehéz időszakban, és jól esett, hogy legalább valamit csinálhatunk, de én személy szerint hosszútávon maradnék a „közönséges" buliknál.

Solidity: Mi belevetettük magunkat az új lemez második felének munkálataiba. Volt, hogy felmerült egyszer-egyszer valami próbatermi felvétel elkészítése, vagy egy online koncert, de a végén arra jutottunk, hogy koncentráljunk az albumra inkább, lesz vele meló bőven! :)

Perfect Symmetry: Személyesen én volt olyan, hogy néztem online koncerteket és más, nem csak zenei előadásokat is. A Symmetryvel nem csináltunk online koncertet, de még meglátjuk, hogy lehet-e ilyen a későbbiek során.

MMM: Próbálkoztunk fogyasztóként és előadóként is online koncertekkel, de azért mindig pótlék érzet maradt, közel sem teljes élmény. Viszont a kreativitás nem csökkent: a ritmusszekciónk új albumot jelentetett meg a napokban jazz-rock formációjukkal, a Fusion Machine-nel, gitárosunk Vili T néven instrumentális szólóprojektbe fogott, egy év alatt két kislemeze is megjelent, én pedig a Wendigo gitárfenoménjeinek Toxic Twins projektjében vendégeskedtem, illetve egy Radics Béla emléklemez elkészítésében is részt vettem.

progcamp_12

Hogy látjátok a fizikai hanghordozók helyzetét? Érdemes még CD-t vagy lemezt gyártatni, vagy a stream a zenehallgatás jövője?

MMM: Egyértelműen nem érdemes, főleg anyagilag. Már csak kevesen kötődnek a fizikai formátumhoz, mondjuk például én. (mosolyog)

Perfecty Symmetry: Szerintem érdemes, de nem nagy mennyiségben. Koncerten sokan szeretnek emlékbe venni maguknak lemezt vagy valamilyen zenekaros merch cuccot, és van, aki azért is vásárol, hogy támogathassa a bandát valahogyan. Az pedig nagyon jó, hogy a vinyl újra divatba jött – bár sajnos igen drága. Persze az online világban az elsődleges mindenképp az összes létező zenemegosztó portálon aktívnak lenni.

Solidity: Mi szeretjük a fizikai formátumot, és talán a minket hallgató közönség is. Lehet, hogy a korunkból fakadóan is. (mosolyog) Azért egy szépen kidolgozott borító minden esetben hozzátesz az adott dalcsokor hangulatához. Szeretnénk, ha méltó köntösben látna napvilágot a korong. Természetesen nem dugjuk homokba a fejünket, és látjuk, hogy a világ változik, és eltolódnak a dolgok a digitális formátumok, streaming és videós szolgáltatók irányába. Próbáljuk tartani a lépést, bár egyikünk sem a digitális éra gyermeke.

ANIF/BZ: Mindenkinek más a véleménye erről. Szerintem a fizikai formátumok lassan csak a rajongók és gyűjtők „kegytárgyai" lesznek, a streaming univerzalitása és helyfüggetlensége kiszorítja ezeket. De kis példányszámban azért továbbra is érdemes belefektetni a dologba, amíg akadnak olyan elvakultak, akiknek fontos a dolog. Mi biztosan szeretnénk továbbra is fizikai formátumban megjelentetni a felvételeinket, amíg a legkisebb értelmét látjuk.

ANIF/HAA: Gazdaságilag a hatalmas példányszámban értékesítő előadókat leszámítva valószínűleg egyáltalán nem érdemes. Számomra viszont a zene formája továbbra is fizikai. Nekem kell a zenehallgatáshoz a visszalassulás, hogy leülök a hangfalak elé, odafigyelek, stb. Szóval kellenek a CD-k, vinylek, azok bookletei. Ez mind része az „egésznek", épp ezért én a mai napig megveszem a kedvenceim újdonságait.

Hoztok-e valamilyen merch-cuccot, amit bűn lenne kihagyni?

MMM: A tavalyi akusztikus önfeldolgozó lemezünk sajnos nem tudta kifutni magát az ismert okok miatt, azt mindenképp visszük érdekességnek.

ANIF/BZ: Új pólók mellett még bevásárlótáskánk is lesz, hogy azzal lehessen menni... Nos, például bevásárolni. Például ebben lehet hazavinni a pólóinkat és a lemezeinket...

ANIF/HAA: ...de persze viszünk a régi cuccokból is, szóval lesz női, férfi póló, atléta, pulcsi, maszk, táska, lemezek, és ahogy tőlünk lassan megszokott, a side-projectek cuccaiból is viszünk egy keveset.

Perfect Symmetry: Készülünk, igen. Sajnos nincs pontos infóm, hogy milyen minták vannak, de többféle póló és lemez is várható!

Solidity: Azt hiszen nem fognak elkészülni a megálmodott dolgaink a koncert idejére, de azért még érhetik meglepetések a jelenlévőket! (mosolyog) Gyönyörű pólónk van, azt visszük mindenképp!

Mikor és miért kezdtetek el a furcsább zenék iránt érdeklődni?

Solidity: Ez egy érdekes kérdés. Szerintem az már alapból furcsa, ha egy metálzenekarban van olyan, aki az első 24 órás hazai techno partin is jelen volt, vagy goa-ra dönget néha, esetleg buli zenekarozik, vagy versmegzenésítéseket ad elő akusztikusan, mert épp úgy tartja kedve. A zenei ízlésünk elég szerteágazó, és befogadó, de ugyanakkor eszméletlen gyorsan szelektálunk is. Bizton mondhatom, hogy amióta csak zenélünk, az idő múlásával egyre inkább a furcsa zenék irányába tendálunk mindannyian.

MMM: Mindenki otthonról hozhatta, mert a zenekar már ilyen alapon szerveződött: játsszunk olyan zseniális zenéket, amiket valamiért nem szokás itthon!

Perfect Symmetry: Mi az, hogy furcsa?!? (mosolyog) Viccet félretéve, szerintem ez teljesen változó a zenekarban. Egyrészt, mert nem egy korosztályt képviselünk. Másrészt pedig, mert mindenki csinál vagy szeret mást is. Itt ez a közös nevező, de hogy kiben mikor fogalmazódott meg a prog iránti szeretet, azt nem tudom. Én egyébként nagyjából 15 éve hallottam először egy Dream Theater lemezt, majd pár év múlva a Symmetryt is hallottam élőben és utána fokozatosan kezdtem el megismerni újabb és újabb stílusokat. 2017-ben pedig, amikor bekerültem a zenekarba, akkor tisztult le bennem, hogy ezt a zenét kerestem sokáig.

ANIF/BZ: Jómagam a Queen '70-es évekbeli munkásságának felfedezése után, úgy 10-12 éves koromban. Sokan nem ásnak ennyire vissza, és nem jutnak tovább a Radio Gagánál, pedig a Queen első évtizedében hihetetlenül progresszív és pszichedelikus zenék születtek. Innen jött egyrészt a hard rock és metal további sok képviselője, de olyan prog és psych zenék is, mint a Rush vagy a Pink Floyd. Innentől pedig már nem lehetett elzárni a csapot.

ANIF/HAA: A prog fura? Szerintem nem. Minden más az. (mosolyog)

progcamp_11

Mi volt eddig a legviccesebb, nyomdafestéket tűrő zenekari sztori?

MMM: A tavalyi ProgCampen a basszerunk gyerekének a strandcuccaival mentünk fel a színpadra zenélni. A kocsiban maradtak a pálmafás matracok meg hattyús úszógumik. Remélem, idén nem a létrákat meg szerszámokat felejti benne...

ANIF/BZ: Nem vagyunk egy igazán balhés vagy polgárpukkasztó banda, bár persze belső poénok és nagy röhögések vannak nagy rakással. És igen, szoktunk flatulálni a turnébuszban. (mosolyog)

Perfect Symmetry: Ezen nem kell sokat gondolkoznom. Nagyszőlősön, Kárpátalján játszottunk három éve egy rock fesztiválon egy Tisza-parthoz közeli helyszínen és nem igazán voltak lerakva mobil vécék. A koncert előtti beállás után elmentem a színpad mögötti fás területre, keresni magamnak egy alkalmas helyet, de már korom sötét volt. Megyek szép lassan, erre egyszer csak landoltam egy nagyjából 120 cm mély 2x2 méteres gödörben. (mosolyog) Utána meséltem a srácoknak, akik sírva röhögtek velem együtt. Kicsit azért örülök, hogy nem voltak benne random szikladarabok és nem is emésztőgödör volt... (mosolyog)

Solidity: Az új album első felének dalait rögzítettük Gyulán a No Silence stúdióban, mikor is a szombati napon egy jól megérdemelt éjszakai fürdőzésre vágytunk. Annak rendje és módja szerint alapozással nekiindulva, a benti büfé utolsó perceit kimaxolva, sikerült kellemesen ellazulni, melyet némi vízsugármasszázzsal tetéztünk, majd eszünkbe jutott, hogy hamarosan szauna szeánsz lesz. Ki is ballagtunk a gyönyörű plázsra, majd kiválasztottuk a legüresebb szaunát magunknak, hogy mégse zavarjuk a pihenni vágyó embereket. odabent egyre melegebb lett, víz nem volt a felöntőben, viszont volt nálunk némi sör és Becherovka. Sörrel kezdtük, de a forró kövön hamar kicsapódott a komló, majd elkezdett ráégni, így próbáltam menteni a menthetőt a töményebb, viszont jóval édesebb nedűvel. Ezután ki lehet találni, hogyan lett a szaunából egy pillanat alatt karácsonyi sütisbolt. Nagyon röhögtünk!, Azonban, mivel nem nagyon tudtunk sem kiszellőztetni, sem eltüntetni vízzel a képződő karamellt, és közben még egy hölgy is betért, aki megjegyezte, hogy milyen különleges illat van, inkább tovább álltunk. Betértünk egy éppen már folyó szeánszra, ahol mentolos felöntést kezdett legyezni a szaunamester. Alig, hogy letettük magunkat, és kifolyt az első könnycseppünk, az ablakon keresztül láttunk egy feldúlt, kisportolt testalkatú embert közeledni, aki az ajtót feltépve megemelt hangon kérdezte a társaságot, hogy ki merészelt sört önteni a szauna kövekre. Természetesen vállaltam a dolgot, mely látszólag a nagy felindultságon, kellemetlen szánom-bánomon kívül nem járt következménnyel. Viszont felebaráti összetartásból jelesre vizsgázott a mi szaunamesterünk, mert aznap estére megkaptuk arcba legyezve az összes borsmenta olajat, ami csak volt az emberünknél. Majd belepusztultunk, de büszkeségből csak azért sem mentünk ki, amíg vége nem lett. (mosolyog)

progcamp_15

Mik a terveitek 2021/2022-re?

Perfecty Symmetry: Még konzultálunk a fiúkkal a pontos tervekről, de néhány dalt szeretnénk felvenni és ha lehet, akkor fellépni néhányszor még.

Solidity: Szeretnénk az új albumot megfelelő köntösben, immáron kiadón keresztül megjelentetni. A dalok egy részéhez videókat is tervezünk. Ha minden jól megy, ez még idén megvalósulhat. Természetesen szeretnénk mind többször élőben is előadni a dalokat, és végre országszerte megismertetni a nevünket a nagyközönséggel.

MMM: Mentálisan visszarendeződni, és eldönteni, hogy érdemes-e még új albumban gondolkodni.

ANIF/BZ: Ahogy a lehetőségek engedik, szeretnénk minél több helyen koncertezni, hiszen szinte a lemezünk megjelenése után ütött be a járvány, így hiába másfél éves már az anyag, pár koncerttől eltekintve nem tudtuk rendesen kipörgetni. Ha minden igaz, néhány hasonszőrű zenekarral összeállva el tudunk jutni az ország több szegletébe is. A továbbiakat pedig majd hozza az élet.

ANIF/HAA: Mindenképp szeretnénk még játszani a Mirror Maze lemezt. A nyári egy-két fesztivál dátum után őszre körvonalazódik a BZ által is említett hazai turné. Aztán lassan azért valószínűleg nekiesünk a következő lemeznek. Magunkat ismerve ez ezért nem lesz gyors szülés, de ami késik, az később jön. (mosolyog)

Milyen zenét ajánlanál a vájt fülű olvasóknak? Szól most valami nálad?

Perfect Symmetry: Utoljára az első Hardline-albumot hallgattam, amit 1992-ben adtak ki. Zseniális. Igaz, abszolút nem prog zene.

Solidity: A végső mastering miatt a saját albumunk szólt a kocsiban, de amint vége, akkor a Haken Virus albuma indul el. Aki ma progos, friss muzsikára vágyik, annak minden finom részletével, ezt hallania kell.

ANIF/BZ: Nálam most épp Tori Amos szól, ami csak első hallásra lehet távol a prog stílustól. De shuffle-ra van állítva a lejátszóm, ahogy nézem, jön itt Slayer, Leprous, VOLA, SOEN, de Katona Klári és Kim Wilde is. Egyiket sem szégyellem.

ANIF/HAA: Nálam most épp Birdy Young Heartja szól, vinylen. (mosolyog) Mindenkinek nagyon ajánlom, aki szépen hangszerelt és eljátszott minőségi muzsikát szeretne hallgatni. Ja, és nem prog. Mégsem fura. Nem értem. (mosolyog)

MMM: Az Antares zenekart mindenkinek ajánlanám a figyelmébe. Az első lemez zseni, az új nem kevésbé ambiciózus. Most épp Apey új zenekara, a Black Circle Orchestra szól, hippi-country. Nagyon kellemes.

A végére pedig egy kis móka: ha a Dalfutár műsorhoz hasonlóan „progfutárként" minden egyeztetés és műfaji megkötés nélkül összedobhatnánk egy szupergroupot a fesztivál adott napjára, milyen ismert(ebb) arcot javasolnátok az egyes pozíciókra?

Solidity: Raymond Hearne, a Haken dobosa.

MMM: Basszusgitár: Fehérvári Attila (Special Providence stb.)

ANIF/BZ: Én bizony visszamennék egy időgéppel 1974 környékére, összeszedném az akkori aggyal gondolkodó Brian Mayt és elhoznám a jelenbe barokk-progot gitározni.

ANIF/HAA: Ja, de akár Adrian Belew-t, vagy Robert Frippet is megnézném egy mai „modernebb" prog környezetben. (mosolyog)

Perfect Symmetry: Erre a kérdésre csak és kizárólag Floor Jansen lehet a válasz a részemről! (mosolyog)

progcamp_14

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.