Shock!

július 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Haken: Virus

haken_cHa már a sors úgy hozta, hogy az új Haken-lemezre az eredetileg tervezettnél – a jól ismert okok miatt – némileg többet kellett várni, én sem kapkodtam el ennek a cikknek a megírását. Amikor a nyár közepén végre meghallgathattam a Vector folytatását, hirtelen euforikus érzés lett úrrá rajtam, és tapasztalatból tudom, hogy nem mindig tanácsos ebben az állapotban messzemenő következtetéseket levonni. Kíváncsi voltam, hogy pár hét elteltével is ugyanígy tudok-e majd lelkesedni az új anyagért. Spoiler alert: igen.

Richard Henshallék egybehangzóan hangoztatják, hogy a lemez címe már jóval a mindent felülíró covid-helyzet kirobbanása előtt megszületett, s ha ez igaz, akkor minden tervezett közhelyesség nélkül nyomatékosítja a zene időszerűségét. Nem feltétlenül azért, mintha a Virus önmagában megújítaná a műfajt, vagy akár a Haken egyre bővülő katalógusán belül teljesen váratlan megoldásokat tartalmazna, de hozza a megbízhatóan erős szintet, amit a zenekartól eddig megszokhattunk.

megjelenés:
2020
kiadó:
InsideOut
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 20 Szavazat )

Itt elsősorban a nagyon kifinomult, emlékezetes témákban bővelkedő dalokra gondolok: a Haken esetében soha nem ment hangszeres teljesítmény a dalok rovására, soha nem fordult öncélú magamutogatásba a történet, és ez a Virusra is maximálisan igaz. Nyilván ezer pontot érnek az olyan szólók, mint például amit a Henshall/Griffiths/Tejeida hármas rögtön a nyitó Prostheticben, vagy a monumentális Carouselben felvonultat, de ezek önmagukban lehetnének egy technikailag végtelenül felkészült youtuber hálószoba-produkciói is, ha nem egy olyan refrén követné őket, mint például a Messiah Complex zárótételében, vagy ha amúgy már nem bizonyították volna számtalan alkalommal (többek között a jelenlétemben is), hogy ezeket a nótákat élőben is ugyanilyen lendülettel elő tudják vezetni. Ugyanez igaz a pincébe lehangolt, djentes, poliritmikus, gyakran dzsesszes ízekkel fűszerezett gitártémákra, amiket manapság szintén nagyon könnyű túlzásba vinni és közhelyessé silányítani, s sokan simán belesétálnak ebbe a csapdába, de a Hakennél nagyon rendben vannak az arányok ezen a téren is.

A legkomplexebb szerzemény az öt tételből álló Messiah Complex, ami aztán a tényleg a dreames virgázásoktól a djentes zúzáson keresztül a blastbeatekig a teljes fegyverarzenált felvonultatja, de mégis koherens egésszé áll össze (legalábbis néhány hallgatás után). Talán ebben a szerzeményben kelnek leginkább életre Ross Jennings énektémái is. Jenningset nem feltétlenül sorolnám a világ legkiemelkedőbb, vagy legemlékezetesebb orgánummal rendelkező énekesei közé, de ezúttal is korrekt teljesítményt nyújt, és kifejezetten élvezetes, jellegzetesen bársonyos, gyakran nem hagyományos ritmusokkal operáló, szárnyaló dallamai remekül ellenpontozzák a szigorú instrumentális megoldásokat. A zenészként, producerként/hangmérnökként és gearheadként is az utóbbi évtized egyik legnagyobb underground gurujává avanzsáló Adam „Nolly″ Getgood neve alapból garancia a minőségre ami a feszes, de egyben kristálytiszta hangzást illeti, nyilván fel sem merülhetett, hogy ezúttal másra bíznák a keverést.

Ha hatalmas újdonságot nem is rejt a Virus, jó, hogy egy ennyre szar évben legalább jó dolgok is történnek, így azért elviselhetőbb. Talán egyszer majd újra láthatjuk őket élőben is.

 

Hozzászólások 

 
-1 #5 And 2021-09-14 17:13
Önismétlés.. ez az album egy vicc!
Idézet
 
 
-1 #4 Equinox 2020-10-06 15:26
Jó modern hagnzású ez is. A Mountaint meg a Visionst ismerem, ez sincs nagyon messze tőlük. Megint volt Gentle Giant-os pillanat viszont, az egyik régebbin is megidézik őket, nagyon nyilvánvalóan. Szimpatikus húzások ezek.
Idézet
 
 
-1 #3 coligny 2020-10-04 23:31
Szégyen, de eddig nem ismertem őket, viszont ez most nagyon elkapott. Napok óta hallgatom.
Idézet
 
 
-1 #2 Anomander 2020-10-03 09:11
Lelkesedés nálam is megvan, igen jó lemez lett! A Hakennek megvan a jól felismerhető stílusa, ezen felül most kifejezetten erős dalokat alkottak, öröm hallgatni. Én Jennings hangját is szeretem, ráadásul élőben is tudja hozni a dallamokat.
Jó kis modern prog metal. Szerintem.
Idézet
 
 
-1 #1 Adam 2020-10-02 23:32
A lemez jól indul, aztán számomra teljes unalomba és érdektelenségbe fullad. Mondjuk nem lep meg, mert jó Haken lemezt még nem hallottam, így nem teljesen értem, hogy miért számítanak etalonnak. Jó zenészek, semmi kétség, meg hozzák a stílus elemeit, de nem jó amit csinálnak. Szerintem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.