Shock!

március 31.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Lock Up: gyors, gyorsabb, még gyorsabb

Lock UpMásodik albumát szabadította a világra a neves arcokból álló Lock Up. Már jó ideje köztudott, hogy Peter Tagtgren helyére az ex-At The Gates, ma The Crown frontember, Tomas "Tompa" Lindberg érkezett.
Az interjú eredetileg Nick Barkerrel lett lefixálva (a kérdések háromnegyede célzatosan hozzá szólt), ezért nem kicsit lepődtem meg, mikor a reszelős hangú, "mélykelet-oxfordi" tájszólással beszélő Shane Embury üdvözölt. Gyors improvizálás vette kezdetét, melynek eredménye az alábbi beszélgetés.

Az új lemez valamivel gyorsabb és intenzívebb az elsőnél és a legtöbb dal még rövidebb, mint eddig. Könnyen írtátok meg és készítettétek el ezt a lemezt?

Jesse (Jesse Pintado - Lock Up és Napalm Death gitáros) és én kezdtük el írni a nagyját, felvettünk egy négy számos demót, ami elég gyorsan ment. A felvétel előtt egy hétig próbáltuk a dalokat, majd Nick is pillanatok alatt megtanulta a dobtémáit. Végül 5 nap alatt vettük fel és kevertük az egész lemezt. Elég egyszerű a dalok felépítése, szóval simán ment minden. Nem igazán úgy álltunk az egészhez, hogy most olyan gyorsan játszunk, ahogy csak bírunk, és csinálunk egy sokkal gyorsabb lemezt, mint az előző volt. Csak az előző anyag irányát akartuk folytatni, teljesen természetesen jöttek belőlünk ezek a dalok.

Az igaz, hogy gyorsabbak a dalok, mint eddig, de véleményem szerint egy kicsit fogósabbak is. Szerinted is így van?

Nem tudom. Számomra elsősorban ugyanazt a stílust és hangzást képviseli, mint amit az első album, de egy átlagos gyors death metal lemezhez képest sokkal töményebbek a riffek. Az, hogy húzós lenne, nem tudom, de az biztos, hogy raktunk néhány olyan középtempós részt a számokba, amit előzőleg kitaláltunk. Az elképzelésünk annyi volt, hogy gyors legyen a zene. Az biztos, hogy extrém is, de hogy mennyire fogós, azt nehéz meghatározni, lehet, hogy így van, én nem tudom. Arra koncentráltunk inkább, hogy jó súlyosak legyenek a dalok.

Emlékszel arra, hogy melyik a legrövidebb dal, amit valaha írtatok?

Az első lemezről a Leech Eclipse, ami kb. 40 másodperces (egészen pontosan 56 - V.Sz.), az újról pedig a Broken World nagyjából ugyanennyi. (ez pedig 46 másodperces - V.Sz.)

A te véleményed szerint mi a különbség a két énekes hangja között?

Igazából már az első lemezre Tompát szerettük volna vokalistának, végül Peterrel vettük fel, aki a saját eredeti stílusát hozta, ami szerintem nem passzolt teljesen a Lock Uphoz. Tomas hangja jobban illik ehhez a zenéhez. Sokkal szélsőségesebb, ő képviseli inkább azt a stílust, ami nekem tetszik.

Mit szólsz amúgy ahhoz, hogy Peter abbahagyja a produceri munkát?

Hát igen, így van. Turnézni szeretne, azt hiszem a stúdiómunkába egy kicsit belefáradt, bár nagyon jó munkát végzett ott is.

És ti mentek turnézni valamikor a közeljövőben?

Tervek vannak, hogy június-július tájékán megyünk majd fesztiválokra. Természetesen szeretnénk játszani mindenfelé, de a koncertdátumokat majd a fesztiválok időpontjaival kell egyeztetni. Három hónapos turnét tervezünk, ami elég hosszú, de majd meglátjuk hogy alakul.

Elég sok turnén játszottatok már. Melyiken érezted a legjobban magad?

A németországi Wacken fesztivált nagyon élveztem, ahol a Lock Uppal és a Napalmmal is felléptem. Nagyon jó kis metalfesztivál, mert mindenféle stílus jelen van, nem úgy, mint Angliában, ahol a metal nem túl népszerű, és nincs olyan fesztivál, ahol lehetne játszani, ahol támogatnának valamennyire. A Wacken fesztivál a legjobb, a '70-es, '80-as és '90-es évek zenekarai egyaránt jelen vannak. Rengeteg csapattal össze lehet barátkozni, jól éreztük magunkat ott.

Milyenek az új dalszövegek? Olyanok, mint az első lemezen?

Eléggé hasonlók, bár néha a szövegek egyfajta káoszt jelenítenek meg, vagyis egy lehetséges jövőről szólnak, milyen lehet a világ pár év múlva. Néhány szöveg társadalmi témákat fejteget, némelyik csak érzéseket ír le. Általában egyszerű megfogalmazásban. De szerintem a zenekar számára elsősorban a zene a fontos, a szövegeknél meg az, hogy nyitva hagyjon bizonyos kérdéseket. Jó érzés, ha odajönnek és elmondják milyen érzéseket adott nekik egy-egy dal. A Meathook Seednél ez még érdekesebb, szeretem ha elolvassák a szövegeket és odajönnek megbeszélni, hogy melyik miről is szól tulajdonképpen, mert azok a szövegek elég rejtélyesek.

Ki írta a szövegeket?

Én írtam az egyik felét, Tomas pedig a másikat. Elosztottuk egymás közt. Tomas hasonló szövegeket ír, mint amilyenek az eddigi Lock Up szövegek, szóval jól jártunk vele.

És a zenét? Jesse?

Nem, az első dalt ketten írtuk Jesse-vel, aztán hetet írt Jesse, hetet meg én, (ez még csak tizenöt! Hát a tizenhatodikkal mi van? :) - V.Sz.), szóval megtartottuk a fele-fele arányt zeneileg. Aztán a próbákon Nick segített gatyába rázni néhány számot, ami nagyon hasznos, mert az első album elég gyorsan elkészült, anélkül, hogy bárki besegített volna. Most pedig sokkal inkább benne van a zenekar, amitől jobb lett az egész. Most már tényleg zenekarként működött a dolog, és ezt is szerettük volna elérni.

Egy-két dal hangulata engem emlékeztet az első Meathook Seed lemezre...

Ez érdekes, még eddig nem hallottam eddig ilyen véleményt. Nem is tudom... a legtöbb esetben Jesse-t és engem azonosítanak dalszerzőként, mi jutunk eszébe az embereknek, de egy csomó mindent mást is elképzelnek. De bárkinek a véleménye megalapozott lehet. Számomra ez egy nagyon érdekes vélemény. Szerintem erre az új lemezre konkrétan nem hatott a Meathook Seed, de érdekes meglátás.

Ha már a Meathook Seednél tartunk, nem hagyhatom ki a kérdést: mi a véleményed a második Meathook Seed lemezről?

Jó volt játszani rajta! Izgalmas volt ezen basszusgitároznom, mert lassabb zene, inkább középtempós, sok harmóniával, szóval szeretem. De ez inkább Mitch (Mitch Harris - Napalm Death gitáros) projektje, aki jó barátom, és besegítettem neki a lemezen. Volt néhány koncertünk is, ami tök jól sült el.

Nagyon szeretem a Meathook Seed lemezeket!

Ennek örülök!

Lesz új album?

Igen, de ez Mitch-en múlik, azt hiszem van pár ötlete, szóval valószínűleg lesz.

Azt is a Dream Catcher Records adja majd ki?

Talán. Még, nem tudjuk biztosan. A Dream Catcher egy eléggé egy helyben toporgó kiadó. Szóval még nem nagyon tudjuk mi lesz ezzel.

Térjünk vissza a Lock Upra. Említetted, hogy a lemezfelvétel előtt próbáltatok csak. Tényleg ennyi volt csak?

Igen, egy héttel előtte próbáltunk, elég gyorsan össze kellett kapni magunkat. Ettől aztán megőrizte a spontaneitását és intenzitását a felvétel. A legjobb lemezek egyike szerintem amiben részt vettem, mert érezni az energiát és a szenvedélyt rajta. És ez az, amit el akartunk kapni, amikor a próbákon hallottuk a dalokat, és a stúdióban sikerült ezt megjelenítenünk. Gyors és erőteljes.

Fontos számodra, hogy minden koncerten a maximumot hozzátok ki magatokból?

Igen, nagyon. Olyan intenzíven adjuk elő a dalokat, ahogy csak lehetséges. És még őrültek is vagyunk mellette. A koncertek, amelyeket a közeljövőben fogunk játszani teljesen őrületesek lesznek.

Milyen más zenei stílust próbáltál még ki?

Mitch és én a Napalmból pár éve csináltuk egy stoner rock lemezt, ami meg is jelent. Érdekes volt. Más stílus?.. Nem is tudom... Talán egy olyan zenekarban játszanék szívesen, mint a Rush. Ha olyan jó basszusgitáros lennék, mint Geddy Lee.

Mit szoktál csinálni a szabadidődben?

Elég sokat olvasok, sci-fit és horrort, moziba is járok, meg nemrég szereztem be egy DVD lejátszót. Perpillanat eléggé rákattantam a DVD-re, sok gengszterfilmet meg horrorfilmet nézek. Zenét is hallgatok persze, meg zenét szerzek. Ilyesmit szoktam csinálni.

Mi a helyzet a Napalm Death-szel?

Éppen turnézunk, két nap múlva ér véget a körút, aztán Karácsony tájékán Skandináviában koncertezünk, január végén meg lesz néhány németországi bulink. Aztán nekiállunk próbálni az új Napalm számokat és remélhetőleg április végén fel is vesszük őket, majd szeptemberben ki is jön.

Mesélnél pár szót az új dalokról?

Borzasztóan gyorsak lesznek a dalok! A szövegek a zeneipar őrültségeiről szólnak majd, azokról az eseményekről, amik az előző lemezünk körül történtek. Sok blastbeattel.

Gyorsabb lesz, mint a Lock Up?

Nem tudom, majd kiderül. De az biztos, hogy egyik dal a másikba folyik majd, üldözik egymást a számok! Valószínűleg.

Magyarországról milyen emlékeid vannak?

Utoljára '96-ban jártam ott, nagyon tetszett a város, Budapest, ahol voltunk. De sajnos túl sokat nem láttam a városból. Jó lenne visszamenni és egy kis időt eltölteni nálatok. Talán majd ha újra ott játszunk.

Melyik városban élsz egyébként?

Birminghamben. A Black Sabbath is Birminghamből származik. Jesse, Mitch és Danny (Danny Herrera - Napalm Death dobos) is itt laknak, Nick pedig egy Manchesterhez közel elő helyen él.

Hogyan töltöd majd a karácsonyi ünnepeket?

A mamámmal és a papámmal leszek, rengeteget fogok enni és fölszedek majd jó pár kilót! (nevet)

Ezek szerint nincs még családod?

Nem, még nincs. Az újévet majd Nickkel és közeli barátokkal töltöm. A családom egyelőre a szüleimből és a nővéremből áll. De dolgozom a saját család-dolgon! (nevet)

Tényleg, a családod mit szól a zenédhez?

Mindenben támogatnak. A múltkor játszottunk egy helyen, ami nagyon közel van ahhoz, ahol élnek, és mindannyian eljöttek megnézni, a mamám, a papám és a nővérem is.

Az utolsó, de szomorú kérdésem: mit szólsz Chuck Schuldiner halálához?

Nagyon szomorú dolog, az egyik legnagyobb hatással volt a zenénkre, és egyáltalán arra a zenére, amit szeretek. A Death az egyik legfontosabb zenekar volt, ők voltak az első zenekar, akik ilyen gyorsan játszottak. Hatalmas veszteség mindenkinek.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.