Shock!

május 22.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Irigy Hónaljmirigy: „Szerencsés emberek vagyunk”

Irigy HónaljmirigyHatalmas sikereket aratnak Mirigyék ötletes paródiáikkal, egyre szélesebb közönségréteget megnyerve, érdekes módon a gyerekektől kezdve a nagymamákig mindenki szereti őket. Paródiáik legújabb tárháza Snassz Vegas! címmel látott napvilágot. A zenekarból Molnár Imre válaszolt kérdéseimre.

Azt tudjuk, hogy mi szerepel az új albumon, de azt nem, hogy mi nem. Volt, ami lemaradt róla?

Erről a lemezről szinte semmi, mert most mindenki megadta az engedélyt. Vagy azért nem maradt le, mert már tudjuk, hogy kitől nem kell engedélyt kérni. Egyedül talán az Embereket szerettük volna még rátenni, de nem voltunk megelégedve a szöveggel így nem került rá, pedig a dal szerintünk van olyan jó, hogy felkerülhetett volna.

Egyre több a hakniműsor, gondolom ti is jobban élvezitek az "igazi" koncerteket. Mennyi élő fellépésetek van?

Hál' istennek sok.

Mi az aránya az élő és a playback műsoroknak?

A múlt évi ('97) arány a kb. 2/3 -1/3, ami elég jó arány magyar szinten. A bulik 1/3-a az élő buli azért. Ez azért tűnik így első hallásra gyengének, mert egy élő koncertet egy nap egyet csinálsz, viszont playbackben - mikor pörög egy zenekar -, van hogy hármat meg lehet csinálni. És egy élő buli mellett is megcsinálsz még playbacket. Rengeteg jótékonysági fellépés van, ami playback általában, de azért ez elég jó aránynak tűnik. Hál' istennek van most buli.

Klip melyik dalból készült?

Elkészült már egy klip, ha minden igaz lesz még 1 vagy 2. Most csináltunk egyet, mely Ganxsta Zolee és a Kartel és a Baby Sisters közös produkciója lesz. Azért választottuk ki őket, mert egyrészt a Ganxsta Zolee-t mi is nagyon szeretjük, meg azt vettük észre, hogy az egész ország is. Nem hiszem, hogy az utóbbi időben ilyen kevés reklámmal még senki nem adott el ennyi lemezt Mao-on. Nem véletlen, hogy sorra nyerik ők is a közönségszavazatokat. A Baby Sisters meg azért, mert ez a '97-es évnek egy jelképe lett, ezek a női zenekarok jellemzőek voltak a múlt évre. És képileg nagyon jól meg lehetett mind a kettőt oldani.

A klipet ti választjátok ki vagy a kiadó?

A kiadónak lenne - vagy van is joga - felülbírálni a mi döntéseinket, de több éves munka eredményeképpen azt hiszem a kiadó megbízik bennünk, mert kevés nagyon rossz döntést hoztunk. Szóval nagyon ritkán szólnak bele abba, amit csinálunk.

A szerződésetek hány lemezre szól?

Most kötöttünk új szerződést még 5 nagylemezre.

Mit gondolsz, lesz még annyi parodizálnivaló, hogy meg lehet tölteni ennyi albumot?

Ez tulajdonképpen a kiadónak a rizikója, ezt ők vállalták. Nem hiszem, hogy erőltetni fogjuk. Eddig is azért nem tudtunk évente megjelenni, mert nem akarunk rossz lemezt csinálni. Tehát üzleti érdekből nem fogunk kiadni lemezt, csak ha úgy érezzük, hogy jó. Egyébként ez az 5 lemez úgy jön ki, hogy 3 nagylemez, és ők fenntartják a jogot egy válogatás és esetleg egy koncertlemezre. Ezek a lehetséges lemezek. Van 3 és 1/2 nagylemezünk, ha mondjuk kiadunk még egyet, akkor már nemzetközi trendben elfogadható ennyi után egy válogatás- és egy koncertlemez.

Hogy érzed, megvolt már a csúcspontja a zenekar pályafutásának? Vagy csak most jön még ezután?

Hát, ez nagyon érdekes dolog, mert a zenekarban megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, viták is vannak, persze jóindulatú viták. Személy szerint én azt hiszem, hogy akkor volt valami nagyon-nagy felhajtás a zenekar körül, mikor a Csillagok háborognak kezdett beérni. Azon a nyáron volt, hogy bárhová elmentünk, néha a hideg futkározott a hátamon, mikor elkezdődött az intro. Nagyon sokan voltak körülöttünk, viszont az is igaz, hogy még soha ennyi szponzor és segítő cég nem jelentkezett a zenekar körül, mint most. Rengeteg komoly támogatónk van. Tehát ez még inkább azt jelenti, hogy a következő időszakban még talán ezt is túl tudjuk majd szárnyalni.

Látom a szponzorálást...

Igen, pl. most csak a zokni meg az alsógatya van rajtam, ami nem szponzori. De hát nem is ez lényeg, hanem, hogy látnak bennünk fantáziát. Rengeteg kisebb cég is támogat. Most már komoly pénzekkel beszálltak, ami nagy segítség.

Ők kerestek meg titeket?

Ez vegyes. Voltak akik megkerestek, volt akit mi. Vannak reklámügynökségek, akik ingyen reklámoznak minket, vannak cégek, akik elkészítik a jelmezeinket anyagárban, ezek mind nagyon-nagy segítségek.

Gondoltátok volna valaha is, hogy ilyen nagy sikeretek lesz?

Nem, de ezt el is mondtuk, hogy nem azért alakult a zenekar. Nem gondoltuk volna. De ha egyszer van, akkor butaság ezt visszautasítani vagy nem csinálni egész addig, amíg az ember sikeresnek érzi saját magát. Tehát a siker nem baj, akkor lenne csak baj, ha már nem szívből jön, hanem a kiadó azt mondaná, hogy most csináljátok meg ezt és ezt a nótát, amit nem szeretnénk és csak azért csinálnánk, mert tudjuk, hogy el lehet vele adni sok lemezt, akkor már nem esne olyan jól ez az egész. De erről szó sincs.

Hogy tudjátok feldolgozni ezt a sikert?

Szerintem ezzel igazából nincs problémánk, mert egyrészt nem jött egyik pillanatról a másikra, mert ugye sokan nem tudják, de mi már 2 és 1/2 - 3 éve bőven létezünk, mielőtt az első lemezünket kiadhattuk. Arról nem is beszélve, hogy a zenekarban volt 1-2 ember, aki már nagyon régen zenél, tehát "megdolgozott" a sikerért, mindenesetre arra elég volt, hogy hozzászoktassa magát ahhoz, hogy ez egy ilyen szakma, egyszer fenn, egyszer lenn. Akik meg esetleg belepottyantak, azok pedig azóta tettek annyit, hogy megdolgoztak a sikerért. Volt 1-2 ember a zenekarban - most nem mondok neveket -, akik "mint derült égből a villámcsapásként" estek bele ebbe a zenekarba, de bőven bizonyítottak és nagyon sokat dolgoztak érte.

A jelmezeket eddig ti keresgéltétek, varrtátok. Most már van aki ezzel foglalkozik?

Ez is annyiból változott, hogy mondjuk a ruháknak a ruhás részét nem megyünk el mondjuk az Ecseri piacra válogatni, hanem konkrétan elmondjuk, hogy mit akarunk és megvarrják, és esetleg nem büdös nadrágot kell fölvenni, hanem egy vadonatújan megvarrt nadrágot. De csak ennyi. Így is nagyon sokat mi csinálunk. Amit megcsinálnak nekünk, azt mind mi mondjuk meg, konkrét elképzelések vannak, lerajzoljuk, hogy kell annak kinézni. Effektíve ez már csak egy gyakorlati dolog, hogy én varrom vagy egy jelmezkészítő cég varrja. Én kezdem el a sapkákat keresni vagy valaki más.

Elég sokat vagytok "lányok" a színpadon. Milyen érzés szoknyában lenni? (vigyorgok)

Hát, én most már lassan a fellépések alatt többet vagyok nő! (nevet) Mit mondjak erre...? Meg lehet szokni...

A női hangok kik a lemezen? Ugyanazok akikkel eddig dolgoztatok?

Majdnem minden lemezen más, mostani lemezünkön Szatmári Orsi és Judy vokálozott. Eddig úgy válogattunk, hogy akit úgy ismertünk nagyjából, most pedig inkább Peti hozta őket, akiket ő ismert meg más projekteknél. Énekelt pl. a G Pontnál. Néha lehívogatják énekelni, most ő hívogatta el a lányokat. Érdekes, hogy vokálozott nálunk a Szolnoki Peti is - nem a saját nótájában -, hanem más nótában.

Említetted a G Pontot, melyben Sipos Peti is énekelt. Hogyan sikerült ez a kirándulás?

Szerintünk szakmailag nagyon jól, az egész szakma jól fogadta. Közönségileg ez várható volt, de ez Mao-on az ilyen zenék nem nagyon működnek. Ez be is jött. Elég kevés lemez fogyott belőle. De hát ezt valami olyanhoz tudnám hasonlítani, mint egy művészfilm és egy Bruce Willis akciófilm közötti különbségre. Nem is arra készült igazából. Aki megvette, az biztos nagyon élvezi, aki szereti az élő zenét - egyre kevesebben vannak ilyenek az országban - az azt hiszem tudja értékelni. Nagyon jó kis lemez született.

A színpadon mi az elsődleges, a külső vagy énekhang hasonlóság?

Playbacken az a fő, hogy jó pörgős legyen a műsor és ki hasonlít rá jobban, színpadon egyértelmű, hogy el kell azért énekelni, tehát végül is van a zenekarban 2 "szólóénekes", Peti és Tamás. Tamás is egyre többet kezd énekelni, igazából neki főleg a rap-es részek mennek nagyon. Talán jobban is megy, mint a Petinek, bár itt nüánsznyi különbségek vannak, azt hiszem bármelyik zenekarba megállná a helyét a Tomi már. A többiek inkább vokálozni szoktak, már csak azért is, mert játszani kell közben. Hiába énekel jól a Zoli is, de neki gitározni kell, nem tud szólóéneket vállalni.

Sajnos egyre kevesebb rockzenekart tudtok parodizálni. Reménykedtek, hogy lesz még rockzene?

Hát persze! Az az igazság, hogy nekünk minden lemezen - főleg az utóbbi 2-3-ról beszélek-, volt olyan elképzelésünk, hogy még legalább 3-4 zenekart szerettünk volna parodizálni amiket ki kellett húzni és sajnos ezek mindig a rockzenekarok. Az utóbbi években a rockzenekarokat kellett kihúzgálni sorra, mert meg kellett hajolni a tények előtt, hogy ezek a zenekarok még nem értek el olyan népszerűséget. Itt a Black-Out, Junkies, Hooligans vonalra gondolunk, akik jönnek fel, de messze vannak még az országos népszerűségtől, attól hogy vidéken is mindenki ismerje őket. Nekünk már abban kell gondolkodni, hogy a lemezre ne rakjunk rá olyan előadókat, hogy pl. Szombathely és Pécs között valami kisebb településen valaki ezt ne ismerje. Igazából Budapesten könnyebben hozzá lehet jutni akár egy demóhoz, sajnos országos szinten ezek a zenekarok vagy rossz kiadói stratégia miatt vagy nem tudom miért, de nem ismertek. S ez nekünk rossz, mert szeretnénk minél vegyesebb lemezeket csinálni, de ez van.

Az interneten még nem vagytok rajta?

Volt róla szó, de megakadt, mert nekünk erre nincs időnk. Az a probléma, hogy nekünk igazából nincs erre energiánk, hogy mi összeállítsuk ezeket az anyagokat. Olyan ember meg nem került közel hozzánk, aki végig is vitte volna.

Van olyan, amit még nem kérdeztek meg tőletek soha?

Olyan nem volt. Annyi mindent kérdeztek már tőlünk, hogy az őrület. Azt szokták mindig kérdezni, hogy nincs-e problémánk a zenekarokkal, akiket parodizálunk, nem haragszanak meg ránk. Az utóbbi időben volt kérés, hogy üzenjünk nekik valamit, és akkor szoktuk üzenni, hogy szeretjük őket és ezt higgyék el, teljes szívből, mindannyiukat nagyon szeretjük, mi vagyunk az a zenekar, aki a legjobban szurkol nekik, a sztárzenekaroknak, meg az amatőr zenekaroknak, hisz belőlük élünk.

Volt egyszer egy búcsúkoncertetek...

Igen, volt. Akartunk már összeállós bulit is csinálni, de lehet, hogy kihagyjuk, mert mikor volt ez a búcsúkoncert ötlet, ezt úgy szerettük volna megcsinálni, hogy aznap a Pecsa környékére rengeteg céllövöldét, meg ilyeneket felállítunk, amiből semmi nem lett, mert anyagilag sajna nem bírja el egy ilyen produkció, hogy megvegyük a körhintákat arra az egy napra és csak annyi maradt az egészből, hogy búcsúkoncert. Volt egy csomó ember, aki ezt tényleg komolyan is vette, annak ellenére, hogy kiírtuk, hogy első búcsúkoncert és sajnálkozva jött oda hozzánk...

Koncertekre busszal mentek?

2 mikrobusszal szoktunk menni a bulikra, egyikben van a felszerelés 2 technikussal, a másikban a zenekar. Bezsúfolódunk.

Hány főből áll az utazó csapat?

A stáb 11 főből áll. Végül is azért mondom így, hogy stáb, mert nálunk nem nagyon szeretjük technikus szót, mert itt tényleg az van, hogy egy évek óta kialakult csapat megy, tehát a technikusok is szinte már zenekari tagnak számítanak. 8 zenész, 2 technikus és 1 sofőr. Aki végül is nem csak sofőr, hanem segít a magnóbejátszásoknál, trükköknél. Ő már nagyon ismeri a műsort. Itt végül is mindenki dolgozik a buli alatt. Nincs ingyenélő.

Szinte egész évben járjátok az országot. Van egyáltalán valamennyi szabadidőtök? Melyik a legnyugisabb része az évnek?

Azt lehet mondani egyfelől, hogy 2 lemez között. Mert mikor az ember készít egy lemezt, akkor nagyon tele van munkával, ha elkészül, akkor meg mindenhova interjút ad, meg reklámozza. Mikor meg már a következő lemezre készül, akkor nagyon sokat kell gyakorolni, engedélyeket gyűjteni, stb. 2 lemez között nyugisabb, de évszakra is le lehet bontani. Általában a nyár az nagyon húzós, január szokott egy kicsit lazább lenni. Volt olyan időszak, mikor 2 lemez között egy január bejött, akkor el tudtunk menni végre szabadságra is, 1 hétre. Mindenki kapott 1 hét szabit.

Bírjátok még a hajtást?
Bírjuk. Nagyon jó a társaság. Nem tűnik így munkának. Néha fárasztó, mikor az ember napokig nem tudja magát kialudni, de akkor ugye mindig azzal vigasztalja magát, hogy dolgozhatna egy gyárban, és be kellene menni túlórázni. Az se lenne sokkal jobb. Végülis szerencsés emberek vagyunk, hogy azt csináljuk, amit akarunk.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.