Shock!

július 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Don Gatto: „Sok jó számot szeretnénk elénekelni egy csomó kedves embernek”

Tíz éves lett a hazai keményzenei színtér legpörgősebb bandája, a minden rockzenei rendezvényen legalább egy pólón/pulcsin/sapkán jelen lévő Don Gatto. Szülővárosukban, Szekszárdon november 22-én adtak nagyszabású koncertet, ma pedig meg a Dürerben csapnak a húrok közé a srácok. Acélos Balázs gitáros-főnök felé intéztem egy maréknyi kérdést, akit szépen megkértem, hogy ezennel nagyrészt komoly válaszokat adjon. Nézzük, hogy sikerült-e neki.... (Elárulom: nem.)

1123dg4

Tekintsünk vissza a kezdetekre.... 2009 körül te az épp utolsókat rúgó Fürgerókalábak gitárosa voltál, Weisz Gábor pedig a talán már leállt Chaos of Disorderből volt ismerős. Honnan jött az ötlet, hogy ti ketten összeálljatok és a punkos és a thrashes előélet után hardcore zenekart alapítsatok?

Most komolyan, mit csináljon két ereje teljében lévő zenekartalan férfi?! Egyértelmű volt, hogy hardcore-t kell játszani, mégpedig angolul. Külföldi sikereket és német márkától duzzadó pénztárcákat vizionáltunk. Minden bejött. Ez a hardcore engem amúgy egy szombathelyi LMS fesztiválon érintett meg, amikor egymás után fellépett az United Side, a Liberal Youth és a Social Free Face. Mindent a Bélának köszönhetünk, baszd meg. Bár egy múltkori interjúban meg azt állítottam, hogy az Imre Norbinak. A saját hazugságaim örvénye húz a mélybe.

A tíz év alatt az egyik legnagyobb váltás az volt, amikor 2014-ben kibővült a trió felállás, és belépett Budavári Zoltán (alias Nyúl), mint énekes. Valami dereng, hogy Weisz Gábor miatt történt ez a lépés. Öt év után elege volt a frontemberségből, vagy volt valami egészségügyi háttere is a döntésnek?

Volt egy turnénk. Belgiumban játszottunk, a Weisz meg mondta, hogy eléggé szarul van így torokilag. Lement a koncert, autóztunk a szálláshelyre, aztán mondta Gábor, hogy kéne egy énekes, mert nem tud énekelni, fáj a torka, rekedt, meg minden. Hát én beszartam. Jó ez így hárman, nem kell negyedik tag. Érted, ott ülne mögöttem valami énekes, a Weisz meg nem tudna édesdeden szundikálni a sok száz kilométeres utakon, a hátsó ülésen elterülve. Aztán visszajött a hang, és indult egy újabb kilenc napos turné. Ott is kikészült a faszi, a végén már úgy nyomtuk, hogy ketten énekeltünk felváltva. Énekeltünk, érted... Övékeltünk, baszd meg, haha. Nekem olyan szar hangom volt – meg van is –, hogy bedobtam, hogy inkább instrumentálisban nyomjuk, mert nem akarom, hogy a Baltikum és Lengyelország rockerei azért gyűlöljék meg örökre a magyar bandákat, mert szarul énekel az Acélos. Hazaértünk, rekedtek voltunk, mint a fasz, de nem volt más lehetőség, kellett valaki. Tudtuk, hogy van a Nyúl, de ő meg a Dirty Dawnban énekelt és mondtam, hogy ne basszunk már ki velük, inkább adjunk fel egy hirdetést, hogy énekest keresünk. A Weisz meg mondta, hogy a Nyúl kurva jól néz ki, bár nincs olyan jó hangja, mint neki, de hívjuk már fel. Nem a Kacsa volt a legboldogabb, mondanom sem kell, de szerintem így 5 év után már csak nem haragszik annyira...

Jason Newsted esete óta tudjuk, hogy metalos berkekben az új fiút szívatni kell. Volt valami gonoszság, amit elkövettetek Nyúl vagy a szintén akkoriban csatlakozott Kákonyi Gergely ellen „beavatásképpen"?

Nem vagyunk mi gecik.

1123dg2

A nyilvánvaló felállásbeli dolgokon kívül van valami jelentős különbség a trióban eltöltött első öt év és a második etap között?

Egy idő után át mertem adni a Nyúlnak a kormányt, haha. Régen egy csomószor meg kellett állni hazafelé aludni, mert nem bírtam a vezetést. A Halász ivott, a Weisznek meg nem volt jogsija – de pár napja már van, úgyhogy ezúton is gratulálunk és balesetmentes közlekedést kívánunk. Volt olyan, hogy Szerbiában játszottunk, Szegeden aludtam egy fél órát, annyira ki voltam dőlve, de hogy Baja és Szekszárd között mi történt az úton, arról fogalmam sincs. Felébredtem a Weiszék háza előtt és rájöttem, hogy hazaértünk. De baszd meg, én vezettem.

Várható valami kézzelfogható dolog is a tíz éves jubileumra? Pár ötlet: az eddigi négy EP bónuszokkal és DVD-vel megtolt, dombornyomott díszkiadása?

Mikorra tudnád legyártani, Tamás? Mindjárt itt a koncert, öcsém. Csináltunk egy ilyen tíz éves pólót, rá van írva a hátuljára, hogy tíz éve a láncfűrészes iparágban, elöl meg van egy nagy X. Római számmal tíz, tudod.

Példaértékű, hogy milyen sokat játszotok élőben, és elég gyakran nyomultok külföldön. Hol van a legnagyobb rajongóbázisotok a környező országban?

Playback fellépéseket csak nem vállalunk már, Tomi! Különben a válasz Németország, Meerane. Szász kisváros és olyan bulik, hogy nem hisszük el. Komolyan. És néha ezek a meerane-i faszik autóba pattannak és eljönnek a pesti vagy szekszárdi koncertjeinkre is. Nincsenek szavak. De tényleg.

Van olyan környező ország vagy országrész, ahol ne tudnál 2-3 nap alatt leszervezni egy bulit, vagy már teljesen behálóztátok Európát?

Persze, hogy van. Balaton Sound. Vannak helyek, ahol hiába játszottunk, meg hiába volt még jó is a koncert ráadásul, írok nekik és semmi válasz. De szerencsére sok olyan hely van, ahová bármikor vissza tudunk menni, még külföldön is. Csak tizenhét országban voltunk eddig amúgy, szóval még vannak fehér foltok a térképen, de igyekszünk új helyekre is eljutni.

Bár a zenekar nem erről szól, te személy szerint eléggé komolyan veszed és hirdeted a vegan, környezettudatos és alkoholmentes életformát. Ez a „straight edge" dolog a zenével talált meg, vagy más élmény alakította ki benned ezt a meggyőződést?

Tinédzser koromban sem voltam egy nagy alkoholista, megittam öt sört, aztán kakukk volt. Aztán olvastam, hogy vannak ezek a straight edge zenekarok, és nekem is szimpatikus lett a dolog. Egy ideig mondtam is, hogy straight edge vagyok, de már nem használom ezt a szót. Nem iszom, nem használok drogokat, aztán kész. A többi dolog meg csak úgy jött, nem a zenén keresztül.

1123dg3

Mennyire nehéz a turnék alatt megoldani, hogy olyan kaját kapjatok/találjatok, ami neked is oké?

Semennyire. Szélsőséges helyzetben nem eszem, de ilyen szerintem még nem nagyon volt. Meg én választottam ezt a szarságot, akkor birkózzak is meg vele, nem igaz?

Személyes tapasztalat, és másoktól is hallom, hogy tök jó veletek együtt játszani, mert segítőkészen és barátságosan álltok hozzá a kisebb, amatőr bandákhoz is. Ez az attitűd honnan eredeztethető?

Ki mondta ezt? Hazudott! Meg milyen amatőr bandákhoz? Hát mi is azok vagyunk! Az ember csinál egy zenekart, elkölt egy csomó pénzt minden szarra, főleg üzemanyagra, elutazik az ország másik végébe, hát engedtessék meg, hogy normálisak legyünk velük, haha. Most például a Long Live The Martyr zenekarral játszunk egy csomó helyen. Tök aranyos gyerekek, ügyesen is gitároznak, úgyhogy ezúton kívánunk nekik sok koncertet és jó egészséget! Családjuk legyen boldog ezer évig!

A For The Friendship, For The Fun dalcím a zenekar ars poeticája is egyben?

Abszolút. Vannak azért kicsit komolyabb szövegek is, de lényegében a mókázásról szól az egész zenekar. A koncerteken is szórakoztatni akarunk, nem pedig nyomasztani az embereket, hogy szar a világ, meg ilyenek.

A kezdeti szigorúan old-school hozzáállás után egyre inkább színesedni kezdtek a dalok: hinky-tonky zongora, scratch, dúdolható gitárszólók, dallamos(odó) refrének, akusztikus gitáros, „tábortüzes" lemezzárás..... Kinek/minek köszönhető ez?

Hartmann Kristóf mondta, hogy legyenek ilyen zenei megoldások is, mert akkor tudna intézni nekünk egy Arkona / Eluveitie-turnét. A zongorát a Weisz dobta be, a Jozzy meg feljátszotta. Így mutatta meg a Leandernek, hogy ő is kurva jól játszik billentyűs hangszereken. Tudod, az örök rivalizálás, haha. A Nyúl ilyen lemezjátszós ember volt a Sick Room-ban, előtte meg az Anna és a Barbi zenekarban is hasonlókkal foglalkozott, illetve Balázs Gyula bandájának egyik lemezén is ő volt a bakelitnyektető, úgyhogy kézenfekvő volt nálunk is tyifi-tyufizik egy kicsit. Akusztikus gitár minden stúdióban van, aztán ha már kifizetünk egy valag lóvét ezeken a helyeken, akkor vegyünk igénybe minden szolgáltatást, nem igaz? Például kérjük meg a Fidót, hogy játsszon már fel egy dúdolható gitárszólót... Ment volna nekem is, de annyira szétgitároztam az ujjaimat, hogy képtelen voltam fájdalom nélkül egy egész hangot nyújtani, haha. Na jó, lássuk be, Fidó azért sokkal jobban gitározik, mint én. Az ő szólócskája adta a Sink Without A Trace sava-borsát – már ha erre a számra gondoltál, haha.

1123dg1

Legutóbb az Abaligeti Prog Campen láttalak a nézők között. Nem történt semmi atrocitás, mikor a felbőszült progger közönség rádöbbent, hogy te a szigorú négynegyed híve vagy?

Az ilyen felsőbb körökben nem foglalkoznak a magamfajta lecsúszott punkokkal. Kusinka Tamások, dr. Kiss Józsefek és Harich Gáborok világában én egy senki vagyok. A Moldoványi Jani régen egy szekszárdi hangszerboltban dolgozott, egy bonyhádi arc, a Palkó Laci, aki amúgy a Tres Trogeros zenekar énekes/gitárosa meg pengetőket gyártott és a Moldoványi ezeket is árulta. Bement egy faszi, pengetőt akart venni. Mondta neki a Moldoványi, hogy itt vannak ezek a pengetők, tök olcsók, meg az Acélos is ilyet használ. Erre a faszi: „Az Acélos? Az Acélos nem mérvadó..." Ezt mondom. Már tíz évvel ezelőtt is egy nímand voltam.

Szoktál különben koncertekre járni – mármint ahol nem játszol? Mit szólsz a 2020-as koncertdömpinghez?

Azt, hogy a Gene Simmons egy fasz, de a Crazy Nights a világ egyik legjobb száma. Arra várok, hogy én is meg tudjak végre egy hasonlót írni, és akkor a csúcson hagynám abba. Amúgy pár éve volt jegyem Devin Townsendre, de annyi dolgom volt, hogy nem tudtam elmenni és inkább odaadtam a tikettet a Kurtácsnak. Szívesen járok mindenféle koncertekre, a lényeg, hogy legyen benne torzítós gitár. Most el akartam menni erre a Terror / Death Before Dishonor / Lion's Law-ra, de idő és anyagiak hiányában inkább itthon maradtam, pedig a Lion's Law-t még sosem láttam, és nagyon megnéztem volna. A múltkor már majdnem sikerült, de akkor meg Dirty Dawn volt Szekszárdon, így inkább arra mentem.

Mit tartogat 2020 a Don Gatto számára?

Nem tudom, de remélem, hogy fasza lesz. Sok jó számot szeretnénk elénekelni egy csomó kedves embernek.

A Chaos of Disorder újjáéledésről tudsz valami belső infót? Weisz úr is érdekelt a dologban?

Főleg ő az érdekelt. Nem élednek igazából újjá, csak húsz éve volt az első koncertjük és gondolták, ha már ilyen kurva öregek és a Gatto meg tíz éves, akkor összeállnak egyetlen koncertre. Metál időgépükkel mindenkit visszarepítenek a kétezres évek derekára. A Kákonyi várja különben a legjobban ezt a koncertet, szerintem még az esküvőjét is lemondaná, ha aznap lenne.

Ha egy híres gitáros bőrébe bújhatnál, akkor cserélnél Satchcsel vagy inkább lennél Satchel?

Ha nem lenne muszáj parókát viselnem, akkor mehet Satchel. A nők miatt főleg, meg legalább akkor el tudnám gitározni azt a Van Halen-számot. A Panamát, vagy mi a címe.

Az élet értelméről kérnék még egy rövid állásfoglalást.

Hülye kérdés. Hív a metál, hív a rock, fémzenénél nem kell jobb.

 

Hozzászólások 

 
#2 Narada42 2019-11-25 12:19
Miért nem lehet minden hazai ROKKER Balage Steel?

Csak ez, csak így.

Több Acélost mindenbe IS.
Idézet
 
 
#1 nausea 2019-11-23 15:59
"Hartmann Kristóf mondta, hogy legyenek ilyen zenei megoldások is, mert akkor tudna intézni nekünk egy Arkona / Eluveitie-turnét."

Bazmeg, Aci, szeretlek.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.