Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Criminal: Chiléből Angliába

CriminalNem kevés kilométert tett meg a Criminal azért, hogy még közelebb legyenek az európai metal-vérkeringéshez. Chiléből Angliába költöztek, teljesen feladva ezzel régi életüket. Hogy mi történt azóta és mostanában velük, arra a csapat frontembere, Anton Reisenegger válaszolt.

Miért költöztetek Európába, és hogy tetszik az itteni élet?

Azért választottuk Angliát, mert nagyon fontos az ottani zenei színtér. Ott van egy csomó lemezkiadó, koncertek, és egy rakás jó banda. De személy szerint én már el is költöztem Németországba két angliai év után, persze a többiek azóta is Angliában laknak.

Mit szoktatok meg a legnehezebben ideát, és mi az ami viszont egyszerűbb vagy könnyebb itt mint a szülőhazátokban?

Hmm, az időjárást nagyon nehéz megszokni. Chilében sokkal több a napsütés, ezért elég lehangoló, mikor állandóan sötét és hideg van. Viszont csomó pozitív dolgot is tapasztalunk. Az életszínvonal sokkal magasabb, és nem akkora probléma a munkanélküliség és a szociális gondok kérdése.

Nehéz volt rátalálni az új zenekartagokra? Barátság is kialakult közöttetek vagy amolyan jó munkakapcsolatban vagytok?

Egyáltalán nem volt nehéz rájuk találni. Zac-kel rögtön Angliába költözésem környékén találkoztam, mivel ismertem az ENT énekesét, Zac pedig ebben a bandában dobol. Egymásra kattantunk, és a másik két új tagot már ő hozta, mivel velük már régebb óta tervezgetett egy projectet, csak még nem jutottak el odáig, hogy konkrétan elkezdjenek zenét írni. Mondjuk mikor először lógtunk valahol együtt, az elég fura helyzet volt, mivel a chileieknek teljesen más a humorérzékük mint az angoloké, de valahogy ez is megoldódott. Most már nagyon jó barátok vagyunk.

A billentyűsötök elég nagyot váltott az Entwined után. Hogy ízlik neki a Criminal?

Tényleg elég nagy váltás volt számára, mivel az előző csapata jóval billentyűorientáltabb és melodikusabb volt. A pontos érzéseit nem ismerem ezzel kapcsolatban, de néha biztos vannak nehezebb időszakai. Érted, egy metal banda billentyűsének lenni eleve nem túl nyerő pozíció, nem?

Megtaláltátok már az új bőgősötöket?

Egy barátunk kisegítő jelleggel beugrik a turnéra. Staff Glovernek hívják, és még az is lehet, hogy véglegesen beszáll a csapatba, de ezt még nem tudjuk. A lényeg az, hogy nem sürgetjük az elhatározást. Ha kimondjuk a végleges döntést, tudnunk kell, hogy Criminalő a tökéletes ember és sokáig együtt leszünk.

Az új lemezetek furcsa stílus-mix. Az új tagok már belefolytak a zeneírásba vagy már megvolt az anyag mielőtt ők beléptek?

A legtöbb zenét már a mostani felállásban írtuk, csak apró darabkák voltak meg régebbről. Tény, hogy sokféle stílust keverünk, de én kifejezetten szeretem ezt, és érdekesnek, izgalmasnak találom. Érted, hány olyan banda van amelyik úgy szól mint az In Flames? Egy csomó! De olyan nincs amelyik úgy szól mint a Criminal. Ráadásul a zenénk egyszerre agresszív és "nagyon egyben van" annak ellenére, hogy sokféle stílust olvasztunk egybe.

Mik voltak a reakciók az új lemezre a média és a rajongók részéről?

Változó. Csomóan nagyon szeretik és egyedi, őszinte albumnak tartják. Viszont van akinek egyáltalán nem jön be. Persze mindig lesznek olyanok akik szerint akkor jó egy zenekar ha folyamatosan ugyanazt csinálja, és ez a lemez bizony eléggé sokkolja az ilyen változatlanságot, biztonságot szeretőket. De szarok rá, nem nekik játszunk. Mindig azt a példát hozom fel, hogy ha a Metallica vagy a Slayer is ilyen mentalitással kezdett volna zenélni, olyasmit nyomnának mint a Grand Funk Railroad vagy hasonlók...

Az elmúlt években milyen zenei hatások értek?

Ó, nem is tudom, nagyon sok és sokféle zenét hallgatok. Imádom Devin Townsend dolgait, a szólómunkáit és az SYL lemezeket egyaránt. No meg ott az Opeth, a Meshuggah, Tool, és a többi. De hatásoknak nem nevezném őket.

A lemez soundja tele van energiával. Sokat bindzsiztetek a stúdióban?

Csak bementünk, megkerestük a megfelelő hangzásokat és felrántottuk az anyagot. Sok időnk eleve nem volt, talán ez is motivált a spontaneitásra. És pont ezért szeretem, spontán és valódi az egész. Persze megint csak biztos vannak akik jobban szeretnék ha agyoncsiszolt lenne minden, nem tudom.

Az egyik dalotokban van némi dallamos ének is, és fel is dobja a nótát. Terveztek több ilyet a jövőben?

Annyira nem hiszem, hogy erre mennénk tovább mert nem érzem biztosnak magam ebben a stílusban. Ha egy jó producerrel tudunk majd dolgozni, talán megpróbálom de így hogy mi voltunk saját magunk producerei, nagyon nehéz új területeket felfedezni és jó döntéseket hozni. No meg az új dalok majd hozzák magukkal az énekstílust, de egyelőre azt hiszem ennyiben hagyom ezt a vonalat.

A szövegekről mesélnél kicsit?

Van köztük sokféle, a nagyon direkt, politikus dolgoktól a kifejezetten személyes témákig. Sokszor felbukkan az elkeseredettség érzése, Criminalde ugyanúgy a remény vagy az erő is. Alapjában véve arról próbálok beszélni, hogy ez egy elcseszett világ de te jobbá teheted benne saját életed, ha hiszel magadban.

Milyen érzés most meghallgatni a kész lemezt és milyen volt mikor az első dal megszületett a próbákon?

Mindig megkönnyebbülés befejezni egy lemezt, másrészt viszont mindig lehet találni olyan dolgokat amit utólag másképp csináltál volna. Vagy azt érzed, nem volt elég időd a részletek kidolgozására. Bár lehet, hogy csak maximalista vagyok. De tény, hogy nagyszerű érzés figyelni, ahogy a legelső próbahelyi nótakezdeményből kialakul a végleges album, csodálatos, hogy csináltál valamit ami teljesen a sajátod.

Ki követte el a borítót, és hogyan kapcsolódik a mű a lemez témaköréhez?

Egy Claudio Bergamin nevű arc készítette, aki az előző lemezünk borítójáért is felelt. Ő is chilei de most Olaszországban él. Azt hiszem, a borító inkább a szövegek általános mondanivalójához kapcsolódik inkább mint a címhez, de azért van kapcsolat. A fickó amolyan játékszer a sors kezében, és a No Gods No Masters azt jelenti, hogy ki akar szabadulni. De ez csak az én olvasatom, szerintem mindenkinek meglehet rá a saját magyarázata.

Többek között a koncertlehetőségek miatt jöttetek át Európába. Most a Six Feet Under társaságában indultok útnak. Mit vártok a turnétól?

Szerintem nagyszerű turné lesz. A Six Feet Under egy elég nagy nevű banda, szóval viszonylag nagy közönségnek játszunk majd. Ez a legjobb módszer az emberek figyelmének felkeltésére. A Criminal erős oldala a koncertezés, szóval biztosan "megtérítünk" majd jó pár embert.

Fesztiválokon is feltűntök majd?

Lesz majd pár fesztiválos fellépésünk is azt hiszem. A Summer Breeze-en már biztosan ott leszünk, de biztosan lesz még több hasonló is.

A végén a szokásos kérdésünk: Mi az élet értelme?

Giccses válasz: Metal!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.