Shock!

július 28.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Brainstorm: power agyvihar

BrainstormTalán nincs már messze az az idő, amikor úgy kezdhetünk egy Brainstorm lemezismertetőt vagy interjút, hogy "ezt a német power metal ötöst már nem kell bemutatni". Több mint tíz éves fennállása során a csapat nagyobbnál-nagyobb nevekkel koncertezett Európában, egy ízben nálunk is felléptek.

Ennek a beszélgetésnek az aktualitását a fergeteges új album, a Metus Mortis adta. Egy esetleges újabb budapesti koncert pedig még tovább növelhetné itteni ázsiójukat... A vonal túlsó végén Torsten Ihlenfeld gitáros jelentkezett.

Három éve jártatok itt Budapesten, az Iced Earth előzenekaraként. Emlékszel még a bulira?

Hogyne, nagyon is jól emlékszem. Számomra volt csak igazán különleges a buli, mert aznap a budapesti rokonokat is meg tudtam látogatni! Király volt!

Szóval magyar rokonaid vannak? Beszélsz esetleg magyarul is valamennyit?

Már nem túl sokat. Szeretnék is megtanulni pár fontos szót. (nevet) De azért elboldogulok valahogy...

Idén nyáron Wackenben is nyomtatok egy remek bulit, méghozzá közvetlenül a Metalium előtt. Nem vagy pipa rájuk, amiért annak idején lenyúlták az énekeseteket?

Dehogyis! A mostani énekesünk még jobb is, mint Henne volt.

Oké, ideje valami komolyabbat is kérdezni... Ha lehet, röviden tekintsük át a Brainstorm eddigi pályáját, mert félő, hogy Magyarországon a csapat munkássága még nem mindenki előtt ismert.

Megpróbálkozhatunk vele. Nos, a Brainstorm 1989-ben alakult. Volt néhány demónk, majd 1997 áprilisában jelent meg az első CD-nk, Hungry címmel. Ezután legyűrtünk egy turnét a Morgana Lefay és a Solitude Aeturnus társaságában, sőt még ugyanabban az évben a Skycladdel és a Marayával is koncerteztünk. A második albumunk az Unholy volt és '98-ban a Bang Your Head! fesztiválon is játszottunk már. Ekkor került sor az Iced Earth-el és a Sentenceddel közös turnéra is. Utána énekest és kiadót váltottunk. '99 februárjában Görögországban turnéztunk, 2000 májusában pedig kijött az Ambiguity lemezünk, már Andy B Franck énekessel, majd az Armored Sainttel és a Jacob's Dreammel illetve ez év áprilisában King Diamonddal koncerteztünk együtt. Azonkívül ott voltunk az idei Bang Your Head!-en és Wackenben is. Itt tartunk most és itt a negyedik albumunk is, a Metus Mortis.

Az eddig megjelent lemezeitekhez képest hogyan írnád le, hová sorolod ezt a mostanit?

Úgy gondolom, a Metus Mortison az összes eddigi cd-nk legjobb zenei elemei találhatók meg egybegyúrva. Szerintem legalábbis ez a legfontosabb a M.M.-szal kapcsolatban. Power metalról van szó persze, amelyet olyan bandák inspiráltak, mint a Savatage, a Vicious Rumors, a Metal Church az amerikai power metal csapatok közül - és természetesen a Judas Priest.

Ki nálatok a fő dalszerző illetve szövegíró?

Általában én vagy Milan (Loncaric, a másik gitáros) hozunk riffeket vagy alapötleteket egy-egy készülő új Brainstorm nótához és közösen dolgozzuk ki az egészet. Amikor pedig a zenei résszel megvagyunk, jön Andy része, a szövegírás.

És mit jelent az új lemez címe?

A Metus Mortis nagyjából annyit tesz, "halálfélelem" vagy "halálra váltan". Főként az új szövegek hangulatát tükrözi a cím, így próbáltuk összhangba hozni az album zenei és szövegvilágát, valamint a borítót ezzel az angyalfigurával. Szerintem tökéletesen passzolnak is egymáshoz.

Azért az ijesztő cím ellenére én úgy vélem, a ti szövegeitek egyértelműen pozitív üzenetet közvetítenek. Egyetértesz ezzel a megállapításommal?

Feltétlenül! Gyakran írunk sötét vagy egyenesen kegyetlen dolgokról, mindenről, ami félelmet kelt az emberekben, de minden egyes dalnak pozitív a végkicsengése.

Van-e olyan kedvenc idézeted - a Brainstorm vagy más zenekar szövegeiből, netán valamelyik kedvenc íródtól, költődtől -, amely a saját mottódnak/a Brainstorm mottójának is beillene?

Ez egy nehéz kérdés. Egészen a kezdetektől fogva szeretem a Brainstorm szövegeket. Nálunk a szövegek alapját mindig valóságos dolgok adják. Minden, ami az életben zajlik körülöttünk és a médiában. Ez igen kiterjedt terület, amelyről zenét és szövegeket lehet írni. Andy-t meg különösen jó szövegírónak tartom.
Elég sűrűn esik szó nálatok misztikus és teljesen mai dolgokról is.

Van olyan kedvenc könyved, filmed stb., amelyből ihletet lehet meríteni ezekhez a témákhoz?

Ez inkább Andy asztala. Ő rengeteg könyvet olvas azokról a dolgokról, amelyekről ír és filmeket is néz. Az én reszortom a zenei rész, de természetesen mindannyiunkat érdekel, foglalkoztat a téma, úgyhogy a zene mellett a szövegeket is rendszeresen átbeszéljük. De mindig elégedettek vagyunk azzal, amit Andy ír.

Azt hiszem, a rajongók szintén elégedettek lehetnek, és hozzájuk biztosan eljut a Brainstorm szövegek tartalma, mondanivalója. De hogyan lehetne szerinted ráébreszteni ezen témák fontosságára azokat, akik amúgy nem hallgatnak metalt?

Nos, először is mindenki hallgassa csak azt, amit szeret. Az azonban kétségtelen, hogy a heavy metal valódi zene, itt nem playback meg táncikálás megy a színpadon... Szóval mindenkinek, aki vevő a valódi zenére, meg kell hallgatnia a rock/metal muzsikát! Ami pedig a szövegeket illeti, ezek érdekesebbek és mélyebb tartalommal bírnak, nem csak az "I love you, you love me" téma megy. Vagyis mindenkinek, akit a jó zene és a jó szövegek érdekelnek, metalt kell hallgatnia!

Nagyon tetszik a lemez igazán élő, vibráló hangzása is. Mi vagy ki ennek a titka (stúdió, hangmérnök)?

Az egyik tényező az, hogy sikerült felépíteni egy kis saját stúdiót, amely a Storm-Your-Brain névre hallgat. Itt bármikor készíthetünk felvételeket és még csak hangmérnököt sem kell keresnünk ehhez, ami nagyon jó. Másfelől van Stuttgart közelében egy House Of Music nevű kitűnő stúdió, ahol a dobokat és az éneket vettük fel Achim Köllerrel. Ő a Primal Fearrel dolgozik többek között, kiváló szakember.

A stúdiómunkát vagy a turnézást kedveled jobban?

Mindkettő klassz dolog és egyértelmű, hogy koncertezni is szeretünk. A mi zenénk élő zene, de stúdióban dolgozni is kihívást jelent.

Van-e már kialakult rajongói bázisa a zenekarnak Németországon belül illetve kívül?

Persze, hogyne. Rengeteg e-mailt kapunk és sokan írnak a vendégkönyvbe is a honlapunkon. Ezzel is le tudjuk mérni, milyen sokan érdeklődnek a Brainstorm iránt, ami nagyszerű dolog. Büszkék is vagyunk erre.

Azért is kérdezem, mert az általatok képviselt irányzat sosem volt annyira felkapott, mint mondjuk a Keeper I-II.-stílusú hagyományos német heavy metal napjainkban...

Így igaz. Még ha inkább az underground színtér része is vagyunk, az a legkirályabb az egészben, hogy ha nem csupán egy lemezre szól egy zenekar, hanem évekig szem előtt marad, akkor a rajongók sem hónapokig, hanem évekig követik a bandát.

A Brainstorm kitartását példázza az is, hogy a zenekar eddigi történetében viszonylag kevés volt a tagcsere, leginkább az énekesek váltották egymást időről időre.

Igen, ez így volt. Az első két cd-nken Marcus Jürgens énekelt. Ő öt évet húzott le a bandában '93-tól '98-ig, aztán úgy döntött, másfajta rockzenét szeretne játszani, valami kevésbé keményet, nagyjából a Dokken, a Mötley Crüe meg a Loudness stílusában. Az ő helyére lépett be ugye Henne Basse, aki ma a Metalium tagja. Lényegében ennyi változás történt nálunk az énekesi poszton. Akkor kerestük meg Andy B. Francket, akit eleve az elsőszámú jelöltek között tartottunk számon. Szóval '99 októbere óta ő az énekesünk, már két albumot készítettünk együtt. Nagyon jól jártunk vele, az eddigi legerősebb Brainstrom felállás dolgozik jelenleg.

Volt Andynek egy Symphorce nevű csapata is...

A Symphorce-t Andy hozta létre, ez elsősorban az ő bandája, ő dönti el, mi történik vele. Andy most 100%-osan az új Brainstorm albumra koncentrál, meg a jövő évi turnénkra. Ha mindezzel végeztünk, akár a Symphorce számára is elkezdhet új dalokat írni. Mi tehát jövő év januárjában indulunk újabb turnéra a Grave Diggerrel. Ez egy kétrészes koncertsorozat lesz, januárban fut majd le az első szakasz, február végén vagy március elején pedig kezdődik a második menet. Szeretnénk ezt a lehető legtovább folytatni, a lehető legtöbb európai országban játszani.

Nyilván itt Magyarországon is...

Boldogan jönnénk hozzátok is, de most még csak a januári menetrendet ismerem, amelyben főleg német és svájci bulik szerepelnek. Remélem, márciusban vagy áprilisban már Budapestet is útba ejtjük.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.