Shock!

május 23.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ayreon: Electric Castle Live And Other Tales

ayreon_cEgyes koncertek olyan meghatározó pillanatokat adnak az ember életéhez, amelyek aztán haláláig elkísérik. Szerencsés vagyok, mert több ilyen mérföldkő is megadatott számomra: a Psychotic Waltz legendás, 1997-es E-Klub-bulija, a Death Angel 2003-ban a bécsi Planet Musicban, vagy a Slayer pecsás koncertje a God Hates Us All turnéján mind-mind felejthetetlen, hidegrázós élményt jelentettek, amik kitörölhetetlenül bevésődtek az agyamba. És ahogy a mai napig emlékszem, hogyan kezdett szakadni az eső a Darkness Of Christ intro alatt, ahogy ma is kristálytisztán látom szemeim előtt a kényszerű leállás alatt fuvolaszólóval a közönséget szórakoztató, félmeztelenül vonagló Buddy Lackey-t, illetve a koncert végén a tömegbe beugró, az energialökettől hangszerének szétcincálását is leszaró Dennis Pepát, úgy abban is biztos vagyok, hogy 2019. szeptember 14-ét sem fogom elfelejteni soha. Az Into The Electric Castle – néhány napja az oldalon is olvashattad – egyike legkedvesebb lemezeimnek, és ahogy ezt tavaly megírtam, élőben is különleges, felejthetetlen, hidegrázós élményt jelentett. Mindez pedig most koncertanyagként is napvilágot látott.

megjelenés:
2020
kiadó:
Mascot
Neked hogy tetszik?
( 10 Szavazat )

Ugyan az Electric Castle Live And Other Tales nem azon este felvételét tartalmazza, amin én is ott voltam, hanem az utolsó, szeptember 15-ei buliét, ettől még megnézése közben az általam látottak minden egyes pillanatát átéltem újra. A tavalyi beszámolóban foglaltaknál többet ma sem tudok elmondani a koncertekről, így nézzük inkább, hogy mit is rejt a kiadvány, pontosabban annak extra limitált kiadása!

Ha beruháztál a meglehetősen borsos árú, szigorúan 1500-as példányszámban megjelent fadobozos verzióra, akkor először is gazdagabb lettél egy Arjen által kiállított tanúsítvánnyal, tíz, a szólóénekeseket ábrázoló képeslappal, egy poszterrel, egy ayreonos lemezfilccel, illetve egy picture disc-kel, amelynek egyik oldalán az Isis And Osiris és az Amazing Flight tavaly augusztus 25-ei próbán rögzített verziója, a másikon pedig John De Lancie összevágott narrációja hallható. Ezek azok az extra tartalmak, amelyek csak ebben a kiadásban szerepelnek, és nyilván messze nem teszik kihagyhatatlanná. Összességében viszont az egész annyira gyönyörű és igényes, hogy minden iszapszemű ayreonautnak beindul tőle a nyálelválasztása, az tuti.

A kevésbé fanatikusoknak viszont nem feltétlenül éri meg beszerezni ebben a formában, számukra a lényeg úgyis a dupla CD-n, dupla DVD-n, Blu-rayen vagy tripla bakeliten hallható és látható koncertanyag, amely kiállításában és minőségében ugyanúgy minden igényt kielégít, mint a koncert. Természetesen gyönyörűen szól a felvétel, és a számtalan kamerával rögzített képanyag is hibátlan. A vágás nem kapkodó, és láthatólag arra is ügyeltek, hogy a fellépők közül mindenki gyakran és közelről is látható legyen. Szó sincs tehát arról, hogy az énekesekre koncentráltak volna a vágáskor, itt bizony minden résztvevőnek megvannak a maga nagy pillanatai, gyönyörűen megvilágítva. És mindez természetesen az anyag második részét kitevő making of... részre is igaz.

Ahogy az már az Ayreon Universe esetében is történt, ezúttal is több mint háromórányi extra kapott helyet a kiadványon: az Arjen és Joost által adott interjúból és a minden egyes résztvevőt megszólaltató behind the scenes háttéranyagból pedig tényleg minden apró információmorzsa kifacsarható, ami csak érdekelheti az embert. Az már csak ráadás, hogy a képekkel agyig zsúfolt, szintén az összes résztvevőt személyre szabottan bemutató, 44 oldalas könyvben megtalálható az eredetileg a belga Rock Tribune magazin által folytatásokban közölt, a produkció előkészítését hat hónapon át dokumentáló teljes sorozat angol nyelvű fordítása is hét oldal terjedelemben.

A wooden box kiadás fentiek szerint tehát kissé túlzás, de ha Ayreon-rajongó vagy, valamilyen formában (van ötkorongos earbook-verzió, dupla CD/DVD, Blu-ray, meg még ezernyi egyéb változat) mindenképpen szerezd be ezt a kiadványt. Ha ott voltál a koncertek valamelyikén, akkor azért, ha meg nem, akkor azért. Mivel a vírushelyzet miatt az idén tizenötödik alkalommal megrendezni tervezett német Night Of The Prog fesztivál, és így az ottani Ayreon-fellépés is elmarad, sajnos jelenleg nincs más lehetőséged rá, hogy élő verzióban élvezd az Into The Electric Castle nyújtotta élményt.

 

Hozzászólások 

 
-5 #4 Gál Endre 2020-04-30 19:34
Idézet - Szerecsen Mihaly:
Az a Psychotic Waltz életem koncertje volt, még jó, hogy megvan videón is :D


Hú, nagyon szerencsés vagy, hogy ott lehettél, irigyellek is érte! :)))) Nagy szívfájdalmam, hogy kimaradt az a koncert nekem... A készült videó elérhető esetleg valamilyen formátumban? :)))
Idézet
 
 
-5 #3 Szerecsen Mihaly 2020-04-29 20:04
Az a Psychotic Waltz életem koncertje volt, még jó, hogy megvan videón is :D
Idézet
 
 
-5 #2 Equinox 2020-04-29 18:58
Nagyon komoly az Ayreon fanklub. Örülök, hogy van ilyen.
Idézet
 
 
-5 #1 Medve László 2020-04-29 08:54
Elképesztő zene, elképesztő hangulat. Ayreon élőben számomra az utóbbi évek legnagyobb csodája.

Találtam egy szuper magyar oldalt, ahol nagyon sok érdekesség van az Ayreon projektről. Pl. az Ayreon univerzum története meseszerűen leírva. De ami igazán szuper, hogy vannak fent fordítások. Köztük igényes !!!MAGYAR (SRT) FELIRAT!!! a Theater Equation koncertfilmhez! És hibátlanul működik! :D Készül fordítás a jelen koncert alapját adó albumhoz is, szóval reménykedhetünk , hogy a koncertfilmhez is... :)

Jaj, a linket majdnem elfelejtettem :)))
https://ayreon.hu/
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.