Shock!

január 29.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Shapat Terror: Mentés másként...

Sokszor megállapítottuk már, de manapság alighanem jobban igaz, mint valaha: a honi stoner színtér egyszerűen virágzik. Kevesen örülnek ennek nálamnál jobban, annak meg pláne, hogy végre megjelent az említett szubkultúra tán legfílingesebb formációjának, az egri Shapat Terrornak a bemutatkozó lemeze.

megjelenés:
2009
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 7 Szavazat )

Jó ideje várjuk már egynehányan a Mentés másként...-et, hiszen a 2002 februárjában alakult banda bizony elég komótosan haladt előre az ismertté válás útján. Eddigi – nem éppen sztahanovi – munkájuk gyümölcse egy demó (2005-ből) és egy 2007-es EP.

Emellett persze nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a kommuna.org alkotógárdájának lelkes tagjaiként tevékenyen részt vettek az első magyar egész estés animációs film, az Egon & Dönci elkészítésében is (a Kommuna honlapjáról amúgy a lemez címében megjelölt opció segítségével szépen le lehet szedni jelen írás tárgyát is, úgyhogy hajrá!). És akkor még meg sem említettük a híres-hírhedt Kettőnégy műsorban való szereplésüket, melyek során általánosan elterjedt alaptétel, hogy a SHPT tagjai bizony annyit isznak, mint egy kozák lovasezred lovastul. De én nem is a fentiek miatt szeretem őket annyira, hanem a hihetetlenül energikus koncertjeik miatt – C.O.C.-t például egészen biztosan nem játszik senki jobban ennél a négy szeszkazánnál széles e hazában.

A Mentés másként... 11 dalt tartalmaz, de ebből bizony csak hat az új szerzemény, öt már régebbről ismerős lehet a magamfajta Shapat-tudoroknak (igaz, természetesen ezek is át lettek kissé hangszerelve). Legkedvencebb SHPT dalom, a Látomás az egész világ sajnálatos módon nem található meg a korongon, ellenben a másik nagy kedvenc Hetedik emelet itt is nagyon üt! De jó újra hallani a Vágóhidat és a Hobbikert a város közepént is (címadásban mindig is húzósak voltak, az EP-n például volt egy dal, aminek a címe imígyen hangzik: Védősisak használata kötelező? Phőőjj!). A zene amúgy abszolút vegytiszta stoner lenne - kábé a C.O.C. és a Kyuss szerelemgyerekeként - ha nem az a Sohajda „Sohi" Péter énekelne itt, aki korábban a Polly Is Deadben tett ugyanígy, mert így aztán az énektémákban van nagy adag grunge is (szegény jó Polly minden idők egyik legjobb magyar underground bandája volt...nem is vitte semmire).

Voltaképpen én az eddigiekben felvázolt zenéért élek-halok ám, és az egri négyes az első lemezére sem tudott gyenge dalt rápakolni, mégsem tudok maximális pontot adni nekik, aminek két oka is van. Egyrészt a hangzás - illetve nem is az egész, csak a pergőnek az a kemény, kopogós hangszíne, ami eddig is jellemző volt rájuk, de most aztán nagyon, és ettől engem helyenként a hideg kiráz. A másik meg az, hogy szerkezeti szempontból kisebb-nagyobb baklövéseket vittek végbe, a három instrumentális dal (Hatos/Magrodeo/Csigavonal) egymás után szerepeltetése a korong közepén például mindenképp ide sorolandó.

Ezek a dolgok persze csak a szőrszálnak az ő hasogatását jelentik, és a lényeg ettől még változatlan: a Shapat Terror baromi jó zenét játszik, megkérdőjelezhetetlen őszinteséggel. Szimpatikus arcok, szimpatikus zenével, koncerten pedig királyok, ráadásul az Egyikse című számra megcsinálták az első magyar 3D-s videoklipet. Hölgyeim és Uraim, adjanak nekik egy esélyt!

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 Guest 2010-12-03 23:54
shapat terror mentés másként... albuma szabadon letölthető a kommuna.org oldalról mp3, FLAC, és .nrg formátumban!

http://www.kommuna.org/zene/shpt/albumok.html

hallgassátok minél többen!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.