Shock!

január 22.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Seraphim: AI

Hihetetlen, hogy időnként miket partra nem dob szerkesztőségünk promólemez óceánja: Nightwish-metal egyenesen Tajvanból! És még viszonylag értékelhető is a produkció! Persze, miért is ne lenne az, hiszen a zenészek ügyesek, az énekesnő képzett, bár jellegtelen (ha jól értem a köszönetrovatot, Lipcsében tanult énekelni), a stílus szűken behatárolt keretei sok hibalehetőséget nem rejtenek magukban, ráadásul a keverést is a Finnvoxban végeztették Mikko Karmilával.

megjelenés:
2004
kiadó:
Arise / Musicworld 2000
pontszám:
5 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Egyszóval korrekt Nightwish / Sonata / Strato / stb. keveréket szállítottak le a kis tigrisek. Túl nagyot akartak azonban ugrani: 77 perc ebből a zenéből kimondottan fárasztó tud lenni, már ha az ember hozzám hasonlóan csak mérsékelten lelkesedik a stílusért. Egész konkrétan képtelen voltam teljes egészében végighallgatni az anyagot, kb. három részletben sikerült összehozni ezt a nyúlfarknyi ismertetőt. Valószínűleg ebben az is közrejátszott, hogy néhány nótában váltott ének hallható, angyali hang vs. black metalos harákolás, amit a magam részéről tűzzel-vassal irtanék, annyira ki nem állhatom.

A durva énektémákért egyébként a basszer Jax a felelős, de amit tiszta ének címén a My című lírai nótában előad, az egyenesen katasztrofális – az alapvetően jó ötletnek tűnő duett végül is hamisan torz musical-paródiába csap át, Marco Hietala valószínűleg sírva fakadt, ha netán a lemez keverésekor épp a Finnvox környékén kolbászolt. Extra büntetésként ez a dal kínai nyelvű verzióban is szerepel a lemezen, de érdekes módon jobb, mint az angol eredeti...

Ahogy a csapat honlapját (www.seraphim-metal.com) elnézegetem, otthon valószínűleg nagy sztár lehet a banda (a dobos Van a Mapex reklámembere pl.), idén pedig lesz új lemezük is. Remélem azonban, hogy – bár alapvetően szimpatizálok a mesés Távol-Kelet metal testvéreivel – nem hozzám kerül majd az anyag, ha netán 3 év múlva előkerül egy promo-csomag mélyéről.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.