Shock!

november 25.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ozzy Osbourne: Down To Earth

Ozzy OsbourneEgy Ozzy album megjelenése óriási esemény a világ rockéletében. Lehet, hogy nem is baj, ha az Őrült nem ragaszkodik foggal-körömmel a Black Sabbath-sztori folytatásához; történjék bármi, az a legenda a négy tagtól függetlenül is éli önálló életét. Ozzy szólópályájának viszont, immár hat évvel az Ozzmosis lemez után, tovább KELLETT mennie!

megjelenés:
2001
kiadó:
Sony / Epic
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 36 Szavazat )

Sokunk megelégedésére igazán karcos, gitárgazdag anyag állt össze ezúttal, nekem legalábbis jobban tetszik ez a mostani eresztés, mint '95-ös elődje. Ebben kétségtelenül a visszatérő Zakk Wylde is közrejátszott, az ő jellegzetes tömény riffjeit és zabolátlan szólóit mindig élmény hallgatni (apropó, az új Black Label Society is tömeggyilkos lett!), megint más kérdés, hogy a Down To Earth-ön egyetlen Zakk nóta sincs, sőt három szám társszerzőjeként Joe Holmes ex-gitáros szerepel. (Ha ez Zakknek és rajongóinak kárpótlást nyújt, Dave Grohl neve egyik dal után sem olvasható, ha-ha!..) A ritmusszekciót pedig Robert Trujillo és Mike Bordin alkotja, ehhez szerintem nem is szükséges semmiféle kommentár... Elődeihez képest teljesen mai felfogásában jelent előrehaladást a Down To Earth, de nehogy valaki erre az ún. nu metalos hangzásra gondoljon! Egyértelműen Tony Iommihoz visszavezethető, a Pantera/Down/Black Label Society-vonal által újraértelmezett riffekkel bombáz végig Zakk. Az egyik legsúlyosabb ilyen téren a Junkie, különösen a lezárása, arra a Crowbaros Kirk is elégedetten vicsorogna... De a Gets Me Through-Facing Hell kettős a CD legelején vagy a No Easy Way Out szintén keményen odavág! Sok nótában oldják a feszültséget elszállós lassú részek és két ballada is felkerült az albumra. Mind a Dreamer, mind a Running Out Of Time magán viseli Mick Jones (Foreigner) kézjegyét és mindkettő a régi Goodbye To Romance emlékét idézi, előbbi kicsit John Lennonos is talán. Az éneken meg nincs mit elemezgetni: Ozzy már csak Ozzy marad, akik szeretjük őt, ilyennek szeretjük. Mondom, a Black Sabbath-tal futott körök illetve az Ozzfest után épp ideje volt ennek a lemeznek és ismét egy masszív, ütős koronggal gyarapodott az Ozzy életmű, ahogy az én gyűjteményem is vele.

Ui.: Ajánlom ezt az írást Ozzy egykori dobosa, a közelmúltban elhunyt Randy Castillo emlékének - legyen neki könnyű a föld!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.