Shock!

július 02.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Muse: Harp

Nem hiszem, hogy a Muse érdemeit sokat kell méltatni, a világ már felfedezte, egy ideje mi is, így nem kevés izgalommal vártam a csapat cd+dvd kombóját, mely a tavalyi Wembley stadion dupla teltházas két koncertjét örökítette meg. A 16-i napot a cd-n hallhatjuk, 17-ét pedig a dvd-n tekinthetjük meg, természetesen kiválóan kevert 5.1-es hangzással.

megjelenés:
2008
kiadó:
A&E / Warner
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Nem vagyok kimondottan koncertlemez-rajongó, illetve mondjuk úgy, inkább a nagy kedvenceimtől hallgatok szívesen ilyen formában dalokat, a Muse pedig már beletartozik ebbe a körbe. Egy koncertalbum akkor jó, ha él és lélegzik, legalább úgy, mint a helyszínen. A Muse-nak ezt a hangulatot valahogy sikerült átadnia a cd korongon, a nyilvánvalóan übergigamega hangzás mellett olyan szépen belekeverték a közönséget is, mintha a szobában ordibálna/énekelne pár tízezer ember. Mindamellett érezhetően jobban lüktetnek a dalok, mint normál stúdióverzióban. Az meg a hazai tavaly októberi koncerten is kiderült, hogy képtelenek hibázni a srácok (jó-jó, a Stockholm Syndrome pl. tényleg furcsa néha), bármibe lefogadom, hogy minimálisan kozmetikázták a két felvételt – ha egyáltalán. Igen, a Muse tényleg ennyire jó.

És annak ellenére, hogy minden egyes hangot kristálytisztán lehet hallani, azért bennük van a nyers, zajos rockandroll is, még ha egy talpig piros zakó-nadrágos giliszta kölyökről ez nehezen hihető el elsőre, de amikor olyan igazi garázsbandaként lezárnak egy dalt, na akkor azért érezni, hogy őket sem az íróasztal mögött találta ki egy marketingszakember.

A cd és a dvd programja között akad különbség (értelemszerűen két különböző nap műsorát rögzítették), tehát nem csak egy ugyanolyan cd-s és dvd-s koncertet kapunk, érdemes a cd-be is külön belemélyedni. A cd bookletjét lapozgatva már gyanússá vált, hogy a dvd sem lesz hétköznapi koncertanyag, és ez így is van, sajátos klipszerű színmosást kapott a felvétel, ami elsőre furcsa, még inkább bizarr, nem igazán találkoztam még ilyesmivel, ám a rövid barátkozás után nagyon rááll az ember szeme, meg lehet szeretni. A látvány meg nem mindennapi, aki ugye ott volt a pesti koncerten, az kaphatott egy kis ízelítőt mindebből, igazi arénás fények, látványelemekkel, illetve nagyon mai, XXI. századi minden ízében minden egyes díszlet és lámpa, mondhatni pazar a vizuális élmény. Ezt látni kell.

A dvd-n a koncert mellett csupán egy galéria található, amit egészen biztosan csak a legperverzebb rajongók néznek végig, a kevésbé perverzek, mint jómagam inkább a koncertbe fognak belefeledkezni még jó párszor az elkövetkezendő hónapokban, akár években...

Egy minden ízében tökéletes kiadványt kaptunk a Muse-tól, rajongóknak kérdés nélkül kötelező vétel, polcra való darab. Azt pedig csak remélni merem, hogy a hírekkel ellentétben nem csak letöltős módszerrel fogják terjeszteni a dalaikat, hanem rendes, fizikai valójában is készítenek még lemezt a jövőben.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.