Shock!

július 05.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mátyás Attila: Újra kezded

Mátyás Attila: Újra kezdedHa azt mondom, Mátyás Attila, mindenkinek minimum két markáns zenei világ ugrik be: a darkos és a dirty rockos (most ne részletezzük a Sex Action különböző korszakait), és persze ott van az a korszak is, amikor már a szólókarrierje is előtérbe került – noha ez utóbbi sosem kapta meg a teljes reflektorfényt. Ezek után nem hiszem, hogy minden apróságra kiterjedő részletgazdagsággal kellene körülírni, milyen zenei világban mozog Mátyás Attila saját zenekarával, noha két rokon hangulatú lemezt nem találunk a szólókarrierjében sem. Pont ezért talán nem annyira meglepő, hogy az Újra kezded rockosabb, direktebb zenei világot hoz, ami talán most könnyebben utat tud törni magának.

megjelenés:
2011
kiadó:
Collective Art
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 24 Szavazat )

Lendület, lazaság, elsőre fülbe ragadó refrének, amiben benne van a '80-as, '90-es évek rockja, ám kicsit sem porosan. Mindezek mellett kimondottan izgalmas, amikor az elektronikusabb oldalt domborítják ki (Úgy, mint régen – az egyik favoritom), noha talán eklektikusnak is tűnhet, hogy pont ezután egy tipikus fesztiválhangulatú dirty rock dal következik, majd ismét egy modernebb felfogású szerzemény. Viszont tény, hogy nincs üresjárat a lemezen. Egy számmal nem tudok kibékülni (Volt már minden), amelynek egyik énektémájáról a legnagyobb hazai rockzenekar egy régi nagy slágere ugrott be.

A legnagyobb kedvencem az Üres szavak azzal a sejtelmes, fűtött hangulatú gitártémával, és ugyan a refrén vokálja bizonyos szempontból baromi bizarr, mégis rögtön beleül a fülbe, és azt veszed észre, hogy még két nap múlva is ezt dúdolgatod teljesen lehetetlen helyzetekben. A legtöbb dal túlzás nélkül kimondottan „slágergyanús", ám ebben ott az a bizonyos plusz. A lájtosabb ízeket a záró Csillagok között hozza, és ez a némiképp keserédes hangulatú, könnyed akusztikus dal egy szép ívvel zárja le az egyébként tökéletes hosszúságú lemezt (36 perc, minek ennél több?).

Komoly meglepetést okozott az új anyag, mert ugyan nagyjából tisztában voltam vele, mire számíthatok, és tetten is érhetők a nyilvánvaló hatások – a The Cultot gondolom, említenem sem kell, de bizony Billy Idol és hasonló kaliberű előadók lenyomatai is érezhetők a dalokban –, mégis annyira feelinges az egész, hogy már második hallgatáskor sem azt bogarásztam, melyik rész honnan ismerős, hanem hagytam, hogy „vigyen a zene magával".

A dupla kiadvány (bónuszként az előző, Mélyen című albumot kapod meg az új anyag mellé) először a csapat lemezbemutató koncertjén lesz megvásárolható, július 2-án, az A38 Hajón.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.