Shock!

szeptember 19.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Mantas: Death By Metal

Az utóbbi évek egyik legörömtelibb eseménye volt, amikor a pennsylvaniai Relapse kiadónak sikerült megszereznie a legendás Death lemezeinek kiadási jogait. Az amerikai kiadónak így olyan fantasztikus soralbumok újrakiadásait köszönhetjük, mint a Human, az Individual Thought Patterns és a The Sound Of Perseverance, de ismét elérhetővé tették mindenki számára a csapat két '98-as koncertfelvételét (Live In L.A. és Live In Eindhoven) Vivus! címmel. Mindezen felül újra piacra dobták Chuck Schuldiner másik teremtménye, a Control Denied első lemezét, s már nagyban közeledik a befejezetlen második anyag megjelentetése is.

A Relapse tehát nem ücsörög ölbe tett kézzel, eltökélt szándékuk, hogy a Schuldiner-rajongók végre hozzájuthassanak kedvencük minden korábban kiadott vagy akár eleddig kiadatlan művéhez. S ez a szándék oly erőteljes, hogy a kiadó képes volt visszanyúlni egészen a Death legkorábbi időszakába, s onnan előbányászni vérbeli kuriózumokat.

megjelenés:
2012
kiadó:
Relapse
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 7 Szavazat )

Schuldiner 1983-ban alapította meg élete első zenekarát Kam Lee-vel és Rick Rozz-zal, amelyet a Venom gitárosának tiszteletére Mantasnak neveztek el. A trió a következő évben fel is rántotta pályafutása első demóját, méghozzá Chuck szüleinek orlandói garázsában. Ez a felvétel lett a később hírhedté vált Death By Metal, amely az igazán extrém zene egyik egészen korai megtestesítője. Schuldiner határozott célja már a kezdetektől az volt, hogy ők játsszák a világ leggyorsabb és legsúlyosabb muzsikáját. A Relapse ezen gyűjteményes kiadásában természetesen megtalálható a legelső demó teljes anyaga, sőt, még ennél is több.

A demó dalain túl találunk itt próbafelvételeket szinte minden szerzeményből, vagyis többféle megközelítésben is meghallgathatjuk az olyan alapvetéseket, mint a Legion Of Doom, a Death By Metal, az Evil Dead vagy a Mantas (bár akkora különbségek persze nincsenek az egyes verziók között). A kiadvány kétlemezes változatán aztán helyet kapott még két Mantas-korabeli élő koncert felvétele is, még a klubfellépések idejéből, vagyis ennél kultikusabbat aligha találhatnánk bárhol is.

Mindez azt is jelenti, hogy a Death By Metal inkább érdekesség, mintsem hagyományos gyűjteményes lemez. A hangzás a bűnrossz demós recsegéstől egészen az őskáosz sistergéséig terjed, vagyis ne számítsunk hangfalrendszer-romboló megdörrenésre. Hamisítatlan kuriózum ez a kiadvány, amely a stílusában (s azon is túl) meghatározót alkotó zenekar, vagy pontosabban zenész-zseni első lépéseit tárja elénk fésületlenül, őszintén, tökéletesen megelevenítve a zenei történelem egy fontos szeletét.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.