Shock!

július 21.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Kátai Tamás: Santa María, Strela Do Día

kataitamas_cAhogy a legutóbbi Kátai-interjúnkban is elhangzott, a főhős szinte sosincs kreatív válságban, és bár a Thy Catafalque égisze alatt gyakorlatilag bármit megvalósíthat, adódhat úgy, hogy az adott produkció nem fér bele abba a kalapba – ilyenkor azt a saját neve alatt jelenteti meg. Ez volt a helyzet az Erika szobája és a Slower Structures esetében is, a Neolunar projekt szintén ebből az indíttatásból született meg, a Jupiter 92 albumra pedig a legkorábbi, valóban embrionális állapotban rögzített munkáit gereblyézte össze Tamás. Nyilvánvaló, hogy a TC jelenti a fő csapásirányt, de szerintem senki nem szomorkodik amiatt a táborban, hogy időről időre érkeznek afféle extrák is. Kátaiból sosem elég, azt hiszem, vagyunk így néhányan ezzel. A Santa María, Strela Do Día EP-t először a TC A38-as dupla koncertjén lehetett beszerezni, és gondolkodás nélkül le is csaptam az anyagra, anélkül, hogy arról bármilyen előzetes információval rendelkeztem volna.

megjelenés:
2023
kiadó:
Senkrecht Records
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 15 Szavazat )

Már maga a formátum is kuriózum, hiszen a kétdalos EP az első 7"-es kislemez Tamástól, amennyire én tudom (természetesen mp3 formátumban is beszerezhető/megvásárolható a motyó, de az közel sem ennyire izgalmas). Bevallom, a hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás után egy időre félre is tettem az EP-t, bőven adott feldolgozni valót a két hajós koncert, majd az év végi ámokfutást követően máris érkezett a hír a korai anyagok újrakiadásáról... szóval a kiadvány egyre csak meghallgatásra várt a polcon, és végül idén február elején jött el az idő, hogy mélyebben beleássam magam. Két feldolgozásról van szó, két középkori (!) eredetű szerzeményről, és aki ennek hallatán hajlamos hátrahőkölni, azt gyorsan megnyugtatom: egyáltalán nincs ok az ijedtségre. Ha szűz füllel hallgatnám, biztosan nem mondanám meg róluk, hogy Tamás munkájáról van szó, tehát ebből a szempontból teljesen autentikusak az újrajátszások, amelyekhez Erika Amarela és Irene Saiz Guerrero adta a hangját.

A címadót már Magyarországon, a Por Que Llorax című tételt viszont még Skóciában rögzítette Tamás, tehát ebben a minimumra szorítkozó formátumban is hatalmas időszakot fog át, időben és térben egyaránt. A konkrét szerzemények kapcsán kértem némi segítséget magától a főhőstől is, tőle tudom, hogy a Santa María, Strela Do Día egy régizene-körökben ismertnek és gyakran feldolgozottnak számító, galícai nyelven íródott dal, 13. századi eredettel, és valahogy úgy kell elképzelni, mint a korai Mortiis-muzsikákat, egy képzett énekhanggal. A Por Que Llorax pedig középkori diszkó, nincs ezen mit szépíteni, egyébként pedig egy, a spanyolországi szefárd zsidók által beszélt ladino nyelvű népdal, és talán tényleg olyasmi, amire a legkevésbé számítanál Tamástól, de ez így szép. Federico Mastronardi jóvoltából klarinét is hallható, Francisco Grillo pedig a trombitáját adta a közösbe, hogy minden szereplőről megemlékezzünk.

Abszolút hiteles, gyűjteménybe kívánkozó anyagról van szó, ami nem akar több lenni egyszeri (?) érdekességnél, annak viszont rendkívül örömteli. Zárszóként újfent a fizikai kiadvány megvásárlására buzdítok mindenkit, hiszen az EP kiállítása a maga minimalista módján csodaszép (természetesen ez is Tamás keze munkáját dicséri).

 

Hozzászólások 

 
#4 Equinox 2024-02-17 23:35
Santa María, Strela Do Día az egyik In Extremo lemezen (Verehrt und angespien) is rajta van, és nagyon jól meg van csinálva
Idézet
 
 
#3 Koroknai Balázs 2024-02-16 10:12
Idézet - senkise:
OFF: TC MZH beszámoló lesz?

ezúttal kimarad.
Idézet
 
 
#2 tónyó 2024-02-16 09:26
Idézet - senkise:
OFF: TC MZH beszámoló lesz?


Lesz de KT-MKF OGI.
Idézet
 
 
#1 senkise 2024-02-16 08:55
OFF: TC MZH beszámoló lesz?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.