Shock!

szeptember 28.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Jag Panzer: Mechanized Warfare

Bombasztikus hatású old school heavy metalt sokan és sokféleképpen játszanak manapság, ám az amerikai Jag Panzer egyedülálló jelenség ebben a stílusban. A kora 80-as években, a műfaj világméretű diadalának hajnalán már létezett a csapat és bár az ő pályájukban is jött egy földbeállós időszak, az elmúlt évtized közepére ismét felpörögtek.

megjelenés:
2001
kiadó:
Century Media / Record Express
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Két éve az ismert Shakespeare drámán alapuló konceptalbumuk (Thane To The Throne) különösen nagy dobás volt és 2002-ben sem adták alább. Nyilvánvalóan nem a "Macbeth-sztori" folytatását készítették el, szimplán tovább haladtak a maguk útján.

Méltóságteljesen hömpölygő fémfolyam ez, ahol az Iron Maiden, a Judas Priest és a Heaven And Hell-korabeli Black Sabbath dallamvilága, monumentalitása egyesül. Az átlagsebesség voltaképpen egyszer élénkül csak meg igazán, a másodikként érkező Frozen In Fearben, ezt leszámítva azonban a lassú középtempók dominálnak. Ilyen alapokra építi szárnyaló énekdallamait a bivalyerős hangú Harry "Tyrant" Conklin. A gyöngysoron az ék az Unworthy és a Cold Is The Blade (And The Heart That Wields It), ahol hegedű színesíti hatásosan a hangzást, előbbiben ráadásul valódi gregorián kórus is kiemelt szerepet kap! Így lehet sötét, nyomasztó atmoszférájú (jelen esetben középkori hangulatú) kemény zenét játszani darkos vagy gótikus stílusjegyek nélkül!

A fent részletezett vonások persze így leírva inkább tükrözik a Jag Panzer zenéjének milyenségét, mint minőségét és valóban, őket hallani kell, hogy érzékelhető legyen a csapat egyénisége, különleges mivolta. Annál is inkább, mivel nem egy felkapott társaságról van szó; a Panzer igazi kultuszbanda. Akinek az Iced Earth a kedvence (igen, a mai élvonalból pl. az ő muzsikájuk áll közel a páncéloséhoz) és kíváncsi arra, milyen az élet ebben a stílusban Jon Schafferéken túl, annak itt az ideális alkalom az ismerkedésre a Mechanized Warfare korong formájában!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.