Shock!

október 15.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Jack: Téged akarnak

A kiskunhalasi csapat harmadik nekifutása (1999-ben Te sem vagy más, 2000-ben pedig Vissza, ki az utcára címmel jelent meg anyaguk) írt CD-n érkezett a szerkesztőségbe, de ugyanez a felvétel hivatalosan kazettán jött ki a NemArt jóvoltából. Ez utóbbi szót bizony nem csak megszokásból használtam, egyrészt, mert valóban kiugró teljesítmény a Téged akarnak, másrészt, mert maga a stílus is ritkaságszámba megy Magyarországon.

megjelenés:
2002
kiadó:
NemArt
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

A punk legdurvább ágának képviselője ugyanis a Jack, HC/punk, grindcore és crustcore elemek keveredése képez náluk egészséges, életerős elegyet. A hazai mezőnyből alighanem egyedül a Human Error, a történelmi példaképek közül pedig az Extreme Noise Terror és az egészen korai Napalm Death említhető párhuzamként.

Nem mondom, magas a mérce, ám a Jack mindenképpen kiállja a próbát. Eleve a hangzást is eltalálták: se nem elnagyoltan nyers, se nem túlcsiszoltan steril a megszólalás, úgy másznak az ember arcába a gitárok, ahogy kell! Zeneileg is nyíltan vállalják a srácok, hogy lényegesen többet akarnak megvalósítani a közönséges koncert-zúzdánál. Vannak tisztességesen megírt visszatérő motívumok (Ezt veri belénk a média, Hazudsz, Támad a vadnyugat), gitárszólók (Neokoldus, Kiárusított anarchia), nem csak elszánt hangszercsépelés.

Szövegileg, hogy így fejezzem ki magam, hozzák a kötelezőt. A fogyasztói társadalom alaposan elbutított tagjai nyilván ezután sem fogják átrendezni TV-műsorok és reklámok által irányított életüket, aki meg nem olyan, miért adná fel önmagát?.. Ezzel együtt nem lehet eleget hangsúlyozni az önálló gondolatok fontosságát, legyen szó a jelenlegi belpolitikai helyzetről ("Szélsőségek közt hánykódva kérdezem, hogy hol a jövő") vagy akár a zenei színtér visszásságairól ("Divatból kéregetsz, / Egy marék apróért / Eladod a büszkeséged", "Áru lett az eszme / Ha kéred, megkapod"). Nekem az utóbbi témát boncolgató szövegek tetszenek a legjobban, persze ez is csak egy kiragadott problémakör az albumon tárgyalt kérdések közül.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.