Shock!

július 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Band Of Spice: Economic Dancers

bandofspice_CKörülbelül tizenöt másodpercnyi fülelésre volt szükség ahhoz, hogy tudjam: az Economic Dancerst ugyanúgy imádni fogom, mint bármely más anyagot, amiben Christian „Spice" Sjöstrand, ez a nagydarab viking ereszti ki elképesztő hangját. Spice számomra a Spiritual Beggars legjobb dalnoka volt (hiába imádtam JB-t is, illetve ismerem el Apollo Papathanasio képességeit), és egyaránt nagyon szeretem az általa életre hívott Mushroom River Band, illetve a jelen zenekar jogelődjének is tekinthető Spice And The RJ Band szellősebb, napfényesebb muzsikáját. Sőt, még a thrash Kaysert is, pedig az aztán zeneileg tényleg maximum erős közepes, csak hát ott is ott van az a hang, amiben bizony benne rejlik minden füst, ráspoly, erő, ösztön és tudás, ami csak kellhet. És ami jól érezhetően az olyan hamisítatlan klasszikus hard rock-tételekben van igazán csúcsformában, mint amilyeneket az Economic Dancers is rejt.

Mert ez itten bizony nem stoner, blues, vagy épp retro, hanem sima hard rock, a legnemesebb fajtából, egyenesen a '70-es évekből. Creedence Clearwater Revival, John Fogerty későbbi dolgai, vagy épp Blue Öyster Cult, ha már mindenképp neveket kellene sorolnom. A korábbi három Band Of Spice-anyaghoz képest is (igen, én ide számolom a két Spice And The RJ Band-lemezt) szellősebb, finomabb muzsika, amiben már csak elvétve, a legenergikusabb tételeknél – a felvezető dalnak választott You Can't Stop és a záró You Know My Name – ugorhat be a Koldusok neve, egyébként pedig annyira jókedvű hallgatnivalót jelent, hogy az On The Run esetében akár még az olyan napfényes amerikai muzsikák is eszembe jutnak, mint például a Tom Petty And The Heartbreakers, természetesen egy jóval koszosabb hang által vezérelve.

megjelenés:
2015
kiadó:
Scarlet
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

Ja igen, Spice-ék már megint eggyel többen vannak, hiszen csatlakozott a hadhoz a költői Hulk névre hallgató zongorista/orgonista, aki ugyan nem egy Per Wiberg, de azért nagyon tetszetősen hozza a dolgokat, igen markánsan meghatározva az összképet – még ha igazi szólót a You Will Callon kívül más dal nem is nagyon tartalmaz. Spice gitártémái egyszerűek persze, de baromi hatásosak, hiszen hiába hallottam már vagy százszor a nyitó Economic Dancer, az intróval is bíró The Joe, vagy épp a Fly Away lefelé pengetős témáit, most is ugyanúgy bekajálom a dolgot. A Down By The Liquor Store pedig kimondottan fifikás, azokkal a nem is annyira elrejtett funkos megoldásokkal.

Spice-nak és bandájának – még ha ez nem is igaz - elhiszed, hogy mindig süt a nap, hogy egy sörkertben ülünk, ahol soha nincs záróra, hátulról valami zsíros rockzene szól, elfogadható hangerővel, minden barátunk velünk örül, és a csajok is kizárólag ránk mosolyognak. Eredetiséget ugyan nem nagyon kell bennük keresni, de akkor is, az ilyesmi zenéktől kicsit vidámabb lesz az élet.

 

Hozzászólások 

 
+2 #1 OutbreakOfEvil 2015-06-02 15:19
a The Mushroom River Band-et meg a Spiritual Beggars-t sokat hallgatom, ezzel eddig még nem találkoztam, de most belehallgatok :D
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.