Shock!

január 21.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Márciusban Perturbator az Akváriumban

pertubator_2018Legutóbbi, teltházas budapesti klubkoncertjét és pár nappal ezelőtti, második Sziget Fesztiválos fellépését követően 2019 márciusában visszatér Budapestre a synthwave-hullám egyik legmeghatározóbb producere, Perturbator! A megújult színpadképpel és látvánnyal koncertező élő produkció eddigi legnagyobb budapesti koncertjét adja az Akvárium NagyHalljában, az A38 Hajó szervezésében.

„A legenda, aki félig ember, félig szintetizátor" ‒ ezzel a fellengzős mondattal vezeti fel életrajzát James Kent, azaz Perturbator. Annyi tény, hogy nyolcvanas évek B kategóriás, sötét sci-fijeinek és horrorjainak szintis kísérőzenéjéből, chiptune-töredékekből, darkwave-ből egyedi világot gyúró francia producer bizonyos körökben tényleg legenda. És zseniálisan építi saját életművét: eddigi lemezei túlzás nélkül kultikussá váltak, nem csupán ‒ az A38-on régebben szintén fellépett Kavinsky által fémjelzett ‒ retrowave-nek nevezett zene, hanem a köré épülő csodálatos vizuális kulisszák miatt.

Csúcsával lefelé fordított ötágú csillag, pentagram, dús idomú, alulöltözött amazon-asszonyok, Boris Vallejo szélsőségesen sarkított herokus képregényvilága, félember-félgép szitetizátor-kiborgok, Terminator-fíling, már-már parodisztikus sátánista és black metal külsőségek. Ilyesmikkel van tele Perturbator összetéveszthetetlen univerzuma, ami egyszerre táplálkozik a hetvenes évek trash-kultúrájából, a nyolcvanas évek new wave-szintipopjából és korunk 8-bit retróőrületéből.

Az elmúlt négy-öt év synthwave hullámának csúcsára jutó Perturbator 2016-os lemeze, az Uncanny Valley már a szcénán túl is elérte mindazokat, akik a nyolcbites videojátékok, italohorrorok és a 80-as évek bűvöletében érzik jól magukat. Obskurus klubok helyett nagy fesztiválokon lép már fel, így pár nappal ezelőtt a Sziget A38 Színpadán is, több ezer ember előtt.

Ha valakinek, Perturbatornak biztosan köszönhető az, hogy a synthwave mára kinőtte Európát, és hogy a hangzásvilág képes túlmutatni saját, zárt korlátain. Ez James saját univerzumteremtésének is köszönhető: ahogy zenéje és hangsúlyos vizualitása is egyszerre táplálkozik a hetvenes évek trash-kultúrájából, a nyolcvanas évek new wave-szintipopjából és darkwave-éből, valamint napjaink 8-bit retróőrületéből, úgy karaktere alapjaiban határozza meg mindazt, amit a synthwave-ről gondolhatunk. Ezért is örömteli, hogy a sikeres Sziget-fellépés után március 7-én Perturbator ismét klubkkoncertet ad Budapesten, ezúttal az Akvárium Klubban, ahol jó eséllyel egy teltházas estének nézhetünk elébe.

Az A38 Hajó bemutatja
Perturbator (F) Live

2019. március 7., csütörtök 20:00
Akvárium Klub NagyHall, Erzsébet tér 12.
Jegyár: 4500 Ft, limitált számban elővételben: 3500 Ft. Karzatjegy nagyon korlátozott számban: 6900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.