Shock!

augusztus 10.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Halala

chester_bennington_halalaÍgy, ékezet nélkül jött a hír Chester Benningtonról, akinek „halala” most mindenkit lesokkolt. Még fel sem ébredtünk Chris Cornell feketeségéből, mire éppen Chris Cornell születésnapján Bennington felakasztja magát. Fekete év, ahol minden fekete, de nem csak kívül, hanem csontig, velőig fekete.

Nem kellett szeretni, az utolsó albuma a Linkin Parknak már olyan szinten volt megosztó (nem jó szó, mert ahhoz stílusban kellett volna maradni), ami szinte magyarázhatatlan. De egy dolog biztos: a Hybrid Theory és a Meteora olyan alapvetések voltak, amelyek kitörölhetetlenek a kemény zene történelméből. Tetszik, nem tetszik, ez van.

Draveczki kollégával egy irodában ülünk évek óta. Mielőtt elment nyaralni ezen a szerencsétlen héten, azon beszélgettünk, talán senki nem hal meg, hogy külföldről kelljen belenyúlnia az oldalba. Soha többé nem ejtünk ki ilyet a szánkon.

Nem nekrológra készültem. Csak egy pár soros jegyzetre. Arról viszont nem lehet jegyzetet készíteni, ami lezajlik egy elmében, összecsomózva mindent, megfejthetetlenül, kibogozhatatlanul, míg végül eljut oda, hogy kikapcsolja önmagát. Sztereotip visszhang: „az öngyilkosság gyávaság!" Valóban az? Vagy éppen ellenkezőleg, hiszen ahhoz, hogy valaki az ismeretlenbe lépjen, a legnagyobb bátorság kell? Ki ítélhet egy ember felett, aki nem akar többé az lenni? És fordítva: miből gondoljuk, hogy az ember, aki úgy dönt, már nem akar részt venni a döntésekben, bárkit is elítél?

Félelmetes, ami a rockszíntéren történik. Már nem csak az öregek mennek el. Új, riasztó tendencia üti fel a fejét. 1994-ben még csak az MTV-n néztük, ahogyan bejelentették Cobain öngyilkosságát. Ma percek alatt jutnak el az információk. Halál valós időben. Mindannyiunk érdeke, hogy ez a tendencia ne folytatódjon. Mert akkor mi marad a végén? Generációs sokk, mint anno Bon Scott, Cliff Burton vagy Dimebag esetében. Elég.

Nem kell több „halala".

 

Hozzászólások 

 
+1 #20 Flagellator1974 2017-07-25 00:45
Olvastam, milyen gyermekkora volt.
Idézet
 
 
+14 #19 Sanctus 2017-07-23 03:47
Idézet - Petya:
Sajnálom mint embert! tapasztalatból Tudom milyen szar szembenzni dolgokkal! De... Linkin Park... könyörgöm, egy popozenei termékről beszélünk! OK Valar Morghulish!
Én úgy vélem, hogy Pete Steele, David Bowie,Lemy Kilmister halála magyobb veszteség. Nem is szólva Jeff Hanemannn, vagy a kevésbé ismert Michelle Meldrum hiányáról! OkK szar ügy , de STAY HEAVY


Nem vagyunk egyformák, nem gondolkozunk egyformán, de én pl. nem nagyon "maradnék heavy", ha az arról szól, hogy emberi halálokat rangsorolunk, hasraütésszerűe n. Megpróbáltam ebből a szemszögből is megnézni a dolgot, de ott elakadtam, hogy zenetörténeti hatásban egy Michael Jackson mögött a legtöbb felsoroltad elbújhat. Akkor most ő nyert?

Ez a "van akit jobban sajnálok mer' ő metál" kettős mérce amúgy másoknál is megjelenik. "ha CB nem drogozott meg ivott volna, nem történik meg, megérdemli" - aha, mert Lemmynek is csak a kakaópor tapadt az arcára, mielőtt meghúzta a limonádés üveget, meg Bon Scottnak is csak gyomorrontása volt. Nem tiszteletlen akarok ezzel lenni, de nehéz nem cinikusan reagálni az így gondolkodó "heavy" emberekre.
Idézet
 
 
+4 #18 gallus 2017-07-22 23:40
Ott a pont. Egyébként meg mindig összeszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy még mennyi csodás muzsikával ajándékozhatna meg minket Chuck. Ahogy ő mondta: "Keep the Metal Faith alive!" Egyik legnagyobb hősöm volt ő. És persze a sort még órákig folytathatnánk, inkább el sem kezdem, nehogy kifelejtsek valakit. R.I.P., Chester Bennington.
Idézet
 
 
+3 #17 Sanctus 2017-07-22 23:29
http://www.blabbermouth.net/news/chester-bennington-in-february-2017-interview-i-have-a-hard-time-with-life-video/
Idézet
 
 
+8 #16 19EmpEroR75 2017-07-22 17:33
Petya: nekem az első 2 album sem okozott akkora sokkot, mint azoknak, akik nálam fiatalabbak, akik a zenekar rajongóivá váltak, akiknek ők okozták azt a katarzist, amit nekem a '90-es évek elejének Skandináv zenei robbanása. A későbbi dolgaikkal pedig semennyire nem tudtam mit kezdeni (bár az utolsó lemez érettségét és komolyságát egy pillanatra nem vitatnám - popzenei köntös ide vagy oda).
De most komolyan ezek szerint rangsoroljuk, kinek a halála nagyobb veszteség? Most hozzam fel Chuck Schuldiner-t, az én egyik legnagyobb veszteségemet? Vagy Quorthon-t? Csak azért, mert pop vs. metal?
(mellesleg még egy logikai bukfenc is van a kommentedben - bár nem ez a legnagyobb probléma vele - a Linkin Park esetében felhozod a pop-dolgot, de megemlíted David Bowie-t...)
Idézet
 
 
+1 #15 Anon Ymus 2017-07-22 17:21
"Jobb a gyászolók házhoz menni, hogynem a lakodalomnak házához, mivelhogy minden embernek ez a vége, és az élő ember megemlékezik arról."

"Mert ami az Isten felől tudható, világos előttük, mivel az Isten nyilvánvalóvá tette számukra. Hiszen ami benne láthatatlan, tudniillik az ő örökkévaló hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megérthető és látható. Nincs tehát mentség a számukra, mert bár az Istent megismerték, mégsem dicsőítették, mint Istent. Sem hálát nem adtak neki, hanem okoskodásaikkal hiábavalóságra vetemedtek, és bolond szívük elsötétedett. Bölcseknek vallva magukat, bolondokká lettek."

"Az ember, még ha tisztességben van is, de nincs bölcsessége: hasonlít a barmokhoz, amelyeket levágnak."

"A gonoszságban élő emberek nem értik meg az igazságot, akik pedig keresik az Urat, mindent megértenek."
Idézet
 
 
-15 #14 Petya 2017-07-22 17:14
Sajnálom mint embert! tapasztalatból Tudom milyen szar szembenzni dolgokkal! De... Linkin Park... könyörgöm, egy popozenei termékről beszélünk! OK Valar Morghulish!
Én úgy vélem, hogy Pete Steele, David Bowie,Lemy Kilmister halála magyobb veszteség. Nem is szólva Jeff Hanemannn, vagy a kevésbé ismert Michelle Meldrum hiányáról! OkK szar ügy , de STAY HEAVY
Idézet
 
 
+3 #13 Aldor 2017-07-22 13:45
Meghatározó alak volt, nagyon szerettem a hangját. Nyugodjék békében! :(
Idézet
 
 
+8 #12 19EmpEroR75 2017-07-22 02:50
cápaidomár: Köszönöm, amit írtál, egyben örülök, hogy neked sikerült kijönnöd belőle. Amennyire visszaemlékszem , mindig is volt hajlamom a depresszióra, ez nálam eleinte hullámzóan jelentkezett melankolikus-depressziós időszakok váltakozásában (ráadásul "pozitív" hozadéka is volt, szerintem a legjobb verseimet, novelláimat ebben az időszakban írtam). Ez egy ideig beállt erre a szintre, majd ezután kezdett súlyosbodni. Verseket mindig is írtam, és ezzel párhuzamosan kialakult egy cinikus életszemlélet és humor (amit nagyon kevesen képesek értékelni - igazából meg tudom érteni). Ezzel szinten tudtam tartani egy ideig. Az utóbbi kb. 15 év szarságai (magánélet, idős családtagok egymás utáni családi ápolása - majd temetése stb) egy ideig nem engedte, hogy "leüljek", aztán valamikor tavaly tavasszal készültem ki, amikor reggel egyre hosszabb időbe telt telt, mire meggyőztem magam, érdemes felkelni (persze erről egész nap nem voltam meggyőződve), majd amikor mégis sikerült, sokszor képtelen voltam bármire is.
Igen, a versek, novellák tényleg segítenek. Mostanában jutottam el odáig, hogy valamelyest könnyebb, bár az út tudom, hogy baromi hosszú lesz.
Idézet
 
 
+20 #11 Révész Béla 2017-07-21 21:48
A legőszintébben örülök, hogy megírtam ezt a pár sort. Reggel még kételkedtem. De elkezdtetek beszélni egymással, és ennél többet nem is tehettetek volna e hír kapcsán. Köszönöm.
Idézet
 
 
+16 #10 gallus 2017-07-21 20:56
Lassan negyven éves rocker létemre nagyon megérintett az, hogy ilyen mély és tiszta őszinteséggel ennyien "kitárulkoztatok " előttünk, köszönet és kitartás Nektek! R.I.P. Chester.
Idézet
 
 
+11 #9 baggio 2017-07-21 19:18
Ha már ilyen húrokat pedzeget ez a rövid bejegyzés is, akkor hadd szúrjam be ide kedvenc Camus idézetemet: „csak egyetlen igazán komoly filozófiai kérdés van: az öngyilkosság. Ha meg tudjuk ítélni, hogy érdemes-e leélni az életet, akkor választ is adtunk a filozófia alapkérdésére."

Nyugodjék békében.
Idézet
 
 
+10 #8 cápaidomár 2017-07-21 18:12
Gyógyult mániás depressziósként csak annyit fűznék hozzá, hogy ez egy elmebetegség, és mint minden nem vírusos illetve bakteriális betegséghez, ehhez hajlam kell. Semmi más, csak hajlam. Teljesen mindegy milyen élted van, ha hajlamod van pánikbetegségre , depresszióra, paranoiára, és így tovább, akkor előbb vagy utóbb, de "elkapod". Nálam ráadásul halmozottan jelentkezett, és az évek telésével egyre mélyebbre kerültem. Végül már csak a depresszió maradt, és kihozta a pánikbetegséget is belőlem. Senkinek sem kívánnám, hogy depressziós állapotban az utcán rátörjön egy pánikroham. Olyan szintű nyomorúságot, tömény negatívizmust, majd kiégetettséget élsz át, amit egy kívülállónak tényleg csak úgy lehet elmagyarázni, ha mindvégig melletted van (vagy sokat találkoztok), és végignézi hogyan gyógyulsz meg - de egy (mániás) depressziós mellett nemigen lehet megmaradni -, mert azután látszik igazán, mennyire súlyos helyzetben voltál.

19EmpEroR75!

Én is írtam verseket. Minden szarságot próbáltam kiírni (bőven volt mit), és szerintem az ilyesmi tud segíteni. Mihamarabbi gyógyulást! Nem tudom, mióta mennek a hullámzások, de arra készülj fel, hogy egyre ritkábban lesznek mániás periódusaid. Kurva kemény lesz, főleg, ha magadtól jössz ki belőle, mint jómagam. Soha többé nem leszel az, aki előtte voltál. Ha ezt sikerül elfogadnod, nyert ügyed van. Csak ne próbált megmagyarázni és ideologizálni.
Idézet
 
 
+14 #7 19EmpEroR75 2017-07-21 14:01
Sanctus: minden szavaddal egyetértek.
Gyakorló mániás depressziósként van valami rálátásom a témára, bár a szuicid időszakok csak gondolati szinten merülnek fel (a legtöbb esetben - de odáig még nem jutottam, a konyhakést is magamtól tudtam visszatenni a konyhaszekrény fiókjába. Aztán írtam egy verset. Igaz, baromi vidám volt, de legalább letudtam a dolgot egy időre), egy-egy ilyen periódus igencsak megterheli az embert. Teljesen mindegy, rendben van-e az életed, sikeres vagy-e, a depresszióban (és a szuicid hajlamokkal rendelkezők) szenvedők estében ez mind mellékes.
Mellesleg: ha igaz az, amin Chester gyerekkorában keresztülment (nem tudom, mivel az első 2 albummal megszakadt a kapcsolatom a bandával, de - életkorból fakadóan - rám az első 2 lemez sem volt olyan frenetikus hatással, de ez a történtek fényében irreleváns), talán magyarázatul szolgálhat a drog-alkohol- és szuicid problémákra. Ezek nem múlnak el nyomtalanul. Bár ez egyáltalán nem mond ellent annak, amit fent leírtam. A depresszió egy állapot, amit kezelni, figyelni kell. De ha a hajlamhoz traumák is járulnak (plusz Chris Cornell születésnapján történt, akinek halálán sem tudta magát túltenni), akkor a dolog még problémásabb.
Idézet
 
 
+14 #6 valarmogulisz 2017-07-21 12:46
Idézet - Sanctus:
Gyengeség, bátorság, önzőség, család, kitartás... ezek nem létező dolgok egy szuicid tudatállapotban lévő embernél. Ez nem döntés kérdése, ott nincsen más érzelem, csak a vélt vagy valós probléma, és hogy szűnjön meg végre. Aki "szerencsés", az átvészeli ezt a hullámot, és UTÁNA tud vele kezdeni valamit. Addig mintha a vaknak magyaráznád a színeket.. és aki ezt nem élte át, sosem fogja átérezni, hiszen nem tudjuk, milyen, amikor az agyunk nem a megszokott módon működik. És még különösen rossz életed sem kell hogy legyen, hogy ez elő jöjjön. Volt a környezetemben olyan ember, aki nem bírta ki, hogy elvonuljon az ár, és volt olyan is, aki átvészelte és megpróbálta elmagyarázni. Egyiküket sem értettem meg, nem tudtam átérezni, mert nem lehet. De abban az egyben biztos vagyok, hogy nem válogat, és szerencsésnek érzem magam, hogy nem kerültem ilyen helyzetbe. Minden más gondolat csak egy képzeletbeli piedesztáról történő ömlengés.


Egyfelől nagyon megrázó és horrorisztikus volt olvasni, amit írtál. Másfelől végre valaki nem csak annyit ír hogy gyáva szar volt és felkötötte magát. Ha már az utolsó album : Invisilbe "this is not black and white"
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.