Shock!

június 20.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Deadpool 2

0519dp1Ryan Reynolds nem egy Deadpool-rajongó filmsztár, vagy egy színész, aki Deadpoolt alakítja, hanem maga Deadpool – ez már a két évvel ezelőtti első film láttán is a napnál világosabb volt, és azóta, ha lehet, még egyértelműbb. Noha a széria a kezdéshez képest elszenvedett egy rendezőváltást, a második rész összességében nem különbözik lényegesen a felvezetéstől: ugyanazt a totális anarchiát, non-stop trágárságot és véres viccelődést kapjuk bő száz percben, mint legutóbb, megspékelve pár új szereplővel.

Noha Hollywoodban ma már nem nagyon mernek kockáztatni, néha mégis a legváratlanabb húzások jönnek be. Ugyan ki hitte volna, hogy a Fox mindössze 58 millió dollárból forgatott, szó szerint sem embert, sem Istent nem tisztelő képregény-akcióvígjátéka csaknem 800 milliót termel a kasszáknál, és ezzel minden idők legsikeresebb R-besorolású, azaz 17-es karikásan korhatáros filmje lesz? Igazság szerint nem is igazán értem, hogyan nem kavart nagyobb botrányokat napjainkban Wade Wilson abszolút nem-píszí figurája így, hogy a szélesebb nyilvánosság elé lépett a képregényfüzetek lapjairól, de néha tényleg történnek még csodák... Az pedig egy percig sem lehetett kérdéses, hogy nem utoljára láttuk a nagypofájú, pszichotikus zsoldost a mozivásznon.

gyártó:
20th Century Fox / Marvel Entertainment, 2018
forgalmazza:
Fórum Hungary
Deadpool 2
magyarországi mozipremier: 2018. május 17.

rendezte:
David Leitch

forgatókönyv: Rhett Reese, Paul Wernick, Ryan Reynolds
zene: Tyler Bates
operatőr: Jonathan Sela
vágó: Dirk Westervelt, Craig Alpert, Elísabet Ronaldsdóttir
főszereplők: Ryan Reynolds (Wade Wilson / Deadpool), Josh Brolin (Kábel), Morena Baccarin (Vanessa Carlysle), Jullian Dennison (Russell Collins / Tűzököl), Zazie Beetz (Neena Thurman / Domino), T.J. Miller (Weasel)
játékidő: 104 perc
 
Neked hogy tetszett?
( 27 Szavazat )

Ahogy nézem, megoszlanak a vélemények azt illetően, miként viszonyul a második rész az elsőhöz – nyilván lehet ideológiát gyártani ehhez is, mint mindenhez, sokan meg is teszik, de ha valahol nincs ennek értelme, hát az pont Deadpool esete. Noha Tim Miller inkább a döglött ló ütlegehatodik Terminatort választotta, és a John Wicket jegyző David Leitch került a rendezői székbe, valójában most is a saját maga által megszemélyesített figurát minden másodpercben keblére ölelő Ryan Reynolds víziója érvényesült – vagyis Deadpool pont olyan, mint legutóbb, az meg, hogy éppen kit lő fejbe, vagy kit küld el a legmocskosabb módon az anyjába, valljuk be, voltaképpen teljesen másodlagos. A film kőegyszerű sztorija is épp olyan jelzésértékű csak, mint legutóbb, a reflektorfény úgyis a folyamatosan, megállás nélkül pofázó főhősre vetül szinte végig. Mindebbe a non-stop bazmegezés, a kifelé dumálás és idióta viccelődés is ugyanúgy beletartozik, mint a szerelmi szál, ami most már az elején kap egy nagy csavart (a poszt-kredit szekcióban meg egy még nagyobbat, de ezt majd mindenki megnézi a saját szemével, szerintem óriási és nagyon deadpoolos húzás). Fárasztó és sok? Persze, hogy az. A maga nemében rendszerben van és magával ragadja az embert? Maradéktalanul.

0518dp3

Az első részhez képest talán az a legnagyobb eltérés, hogy Deadpool ezúttal kap maga mellé alájátszó embereket is X-Force-ként, akik aztán persze egészen máshogy jönnek ki ebből az egészből, mint azt a néző várná egy efféle moziban, de ez nem baj, sőt. A Deadpool a negyedik fal áttörése (azaz a néző bevonása), a maximum maximumára pörgetett ordenáréságok, a popkulturális utalások és hasonlók mellett éppen ezektől a lépésektől nem tipikus képregényfilm. Josh „Thanos″ Brolin Kábele mindenesetre pont olyan menő, mint előzetesen sejteni lehetett, ebben a jövőre nézve is komoly tartalékok rejlenek, és nyilvánvalóan a Zazie Beetz által alakított Domino filmes pályafutását is csak megalapozni hivatott a mostani bemutatkozás.

Természetesen fejtegethetném én is sokezer karakteren át, hogy mit miként lehetett volna hatékonyabban kiaknázni, mélyíteni, felszínesíteni satöbbi-satöbbi, de ez itt az a hely, ahol bizonyosan nem fogom ezt megtenni. Egyfelől tény, hogy nem üt minden poén – én azonban már az első részt nézve is éreztem néha úgy, hogy ez itt erőltetett volt, túlzás volt, vagy simán csak nem kellett volna. Másfelől viszont a magam részéről nem gondolom túlzottan melodramatikusnak a filmet, és tegyük hozzá: aki szerint a 2016-os Deadpoolban sem volt más, csak testnedvektől fröcsögő beszólások és snittek, az valószínűleg ott sem figyelt oda kellően. Az akciójelenetek pedig ezúttal is fölényesek, a börtönkamionos üldözés például legalább annyira odavág, mint az első rész nyitó autós gyilkolászósdija, de jól működnek a látványosan kötélen rángatva repülős bunyók is. Az egyik, előzetesen titokban tartott, de a filmben felbukkanó X-rosszfiú (akinek a kilétét nem spoilerezem el) CGI-megvalósítása viszont kifejezetten kellemetlen és béna.

0518dp4

A Deadpool 2 pedig emellett természetesen továbbra is Reynolds jutalomjátéka, még a maszk mögül is ordít, hogy a kanadai fickó mennyire élvezi ezt a bohóckodó hentelést. Ezt a figurát tényleg mintha csak arra találták volna ki, hogy ő keltse életre. Brolinnal pedig remélhetőleg legközelebb még több közös jelenetet kapnak, mert bőven rejlik még tartalék ebben a kettősben. Viszont egyelőre csak feltételes módban indokolt beszélni erről az egészről, mert mire esedékes lenne a harmadik rész vagy a helyette/mellette betervezett X-Force, már realizálódik majd a Disney foxos bevásárlása, így Reynolds és társai alighanem Kevin Feigével alkudozhatnak majd arról, miként passzintható bele Deadpool a Marvel Cinematic Universe-be. Vagy Bob Igerrel arról, egyáltalán elbír-e a Disney családbarát imázsa egy olyan frencsájzt, ahol tényleg percenként záporoznak a káromkodások meg a testrészek.

Még egy párhuzam az első részhez: az ezúttal is elég gyenge magyar fordítás – az egyébként általam is igen sokra becsült – Nagy Ervin szinkronjával együtt hol sima ripaccsá, hol faék telepi tahóvá silányítja Deadpoolt, így aki teheti, mindenképpen felirattal vagy eredeti nyelven nézze meg a filmet. Brad Pitt cameója pedig a filmtörténet legfeelingesebb cameóinak egyike, csak figyelj oda, nehogy elmulaszd.

0518dp2

 

Hozzászólások 

 
#33 cápaidomár 2019-12-08 23:39
Túltolják a poénkodást, ami aztán rendre meg is akasztja a film lendületét. Ezek nélkül egy kifejezetten jó meg suttyó vígjáték lehetne, így csak simán jobb lett, mint amire az első alapján számítottam. Pozitív csalódás volt.

Ja. Watchmen. A kedvenc.
Idézet
 
 
#32 Kecskefasirt 2018-11-08 23:55
Az első részre még azt mondtam, hogy milyen eredeti a többi Marvel filmhez képest. Tehát nem tg az egész, csak úgy kb a 95%- a! De ez a második rész már teljesen tg volt, Deadpool unalmasan önismétlő volt, szerintem semmit nem fejlődött a karakter.

Kábel roppant bénán nézett ki. Miatta néztem meg a filmet, de kinézetre nagyon elszúrták.

Deadpool egy csicska, még egy sört sem tud azonnal meginni a bdsm maszkja miatt. :D

- Nolan trilógia ok!
- Watchmen ok!

A többi mind felejtős!
Idézet
 
 
#31 Dead again 2018-11-04 13:41
Csak most nyílt alkalmam megnézni. Nekem tetszett, jobban is, mint az első rész.

VIGYÁZAT! SPOILERVESZÉLY!

Talán annyi volt a negatív benne számomra, hogy kissé hosszú volt. De sajnáltam, hogy meghalt benne a csaj.
Idézet
 
 
-23 #30 CarryOn 2018-05-22 11:29
Tegnap sikerült megnézni,nem rossz,de az első rész színvonalától sztem elmarad.Viszont a stáblista alatti Green Lantern-es poénon sírva röhögtem,már azért megéri megnézni a filmet☺
Idézet
 
 
-25 #29 HardKore 2018-05-21 10:54
Szubjektív dolgokról vitatkozni szerintem nem sok értelme van, de persze tudom, hogy a véleménynyilání tás mindenkinek fontos, hiszen minek is van az internet, ha nem lehet egy egészségeset anyázni?! Valakinek ez jön be, valakinek az. Én az új részt nem láttam, az első tetszett. Szerintem ezek a filmek pont arról szólnak, hogy görbe tükröt tartanak a képregényes/szuperhősös filmeknek, és ezt nem éppen könnyen emészthető módon teszik. Nekem kifejezetten tetszik a politikai korrektség mellőzése, valamint az, hogy a film nem akar több lenni annál, ami: egy hentelős, morbid, szabadszájú akció-vígjáték.
Idézet
 
 
-32 #28 Tulus 2018-05-20 09:35
Gyurika megmondta a tutit. Hűha. Biztosan visszaolvastad az összes kommentemet, amit eddig írtam. Még jó, hogy erre van időd és energiád, gratulálok.
Idézet
 
 
-26 #27 Marci 2018-05-20 08:10
Idézet - Büdös:
Sajnos a mai világunkat megfertőzték az igénytelen, semmitmondó, bugyuta szuperhősös filmek. Ezt a Deadpoolt is rühellem mint a többi Pókembert, hangyát, darazsat stb. Amerikai agymosás. És senki nem érzi magát hülyén, amikor kijön a moziból? Döbbenet. Ha ez a Deadpool nekem nyomatná ezt a sok értelmetlen szarságot, egyetlen ütéssel leteríteném.

Még szerencse, hogy te az igénytelen, bugyuta, agymosott amerikaiakkal szemben legalább érett és felnőtt módon gondolkozol.
Idézet
 
 
-22 #26 Gyuri 2018-05-20 06:00
Idézet - Tulus:
Gyurika, attól, hogy a szuperhősös "filmjeidnek" nincs mondanivalója, mert úgy szarok, ahogy vannak, attól még nem vagyok se korlátolt, se segg, se buta.
.

Miert az en filmjeim?En se szeretem őket. Ennek semmi koze ahhoz hogy egy segg vagy.Mas kommentjeid alapjan irtam. Ne irj inkabb ide buta faszfej.
Idézet
 
 
-32 #25 Tulus 2018-05-19 22:34
Gyurika, attól, hogy a szuperhősös "filmjeidnek" nincs mondanivalója, mert úgy szarok, ahogy vannak, attól még nem vagyok se korlátolt, se segg, se buta.
.
Idézet
 
 
-24 #24 Gyuri 2018-05-19 18:22
Idézet - Tulus:
Itt minuszolgattok a Game Of Thrones-ra, holott annak egy részében több mondanivaló van, mint az összes szuperhősös filmben együttvéve.

En nem a GOT miatt minuszoltalak le hanem mert egy korlatolt buta segg vagy.
Idézet
 
 
-29 #23 BB 2018-05-19 17:29
Idézet - III. Rambó János:
Idézet - BB:
Idézet - III. Rambó János:
Idézet - BB:
Idézet - Tulus:
Itt minuszolgattok a Game Of Thrones-ra, holott annak egy részében több mondanivaló van, mint az összes szuperhősös filmben együttvéve.


Én is szeretem a ciciket, de nem tesznek elfogulttá :P


Minimális cicimennyiség látható a sorotazban évek óta.

Ezért sem nézem... :D


Értem, össze-vissza beszélsz.


Egészségedre! ;)
Idézet
 
 
-31 #22 III. Rambó János 2018-05-19 17:06
Idézet - BB:
Idézet - III. Rambó János:
Idézet - BB:
Idézet - Tulus:
Itt minuszolgattok a Game Of Thrones-ra, holott annak egy részében több mondanivaló van, mint az összes szuperhősös filmben együttvéve.


Én is szeretem a ciciket, de nem tesznek elfogulttá :P


Minimális cicimennyiség látható a sorotazban évek óta.

Ezért sem nézem... :D


Értem, össze-vissza beszélsz.
Idézet
 
 
-21 #21 BB 2018-05-19 16:50
Idézet - III. Rambó János:
Idézet - BB:
Idézet - Tulus:
Itt minuszolgattok a Game Of Thrones-ra, holott annak egy részében több mondanivaló van, mint az összes szuperhősös filmben együttvéve.


Én is szeretem a ciciket, de nem tesznek elfogulttá :P


Minimális cicimennyiség látható a sorotazban évek óta.

Ezért sem nézem... :D
Idézet
 
 
-24 #20 III. Rambó János 2018-05-19 16:49
Idézet - BB:
Idézet - Tulus:
Itt minuszolgattok a Game Of Thrones-ra, holott annak egy részében több mondanivaló van, mint az összes szuperhősös filmben együttvéve.


Én is szeretem a ciciket, de nem tesznek elfogulttá :P


Minimális cicimennyiség látható a sorotazban évek óta.
Idézet
 
 
-27 #19 BB 2018-05-19 16:35
Idézet - Tulus:
Itt minuszolgattok a Game Of Thrones-ra, holott annak egy részében több mondanivaló van, mint az összes szuperhősös filmben együttvéve.


Én is szeretem a ciciket, de nem tesznek elfogulttá :P
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.