Shock!

június 14.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Batman

batman_1Hosszú hányattatások után érkezett meg a mozikba az új Batman. Matt Reeves filmje a több mint nyolcvanéves figura sokadik mozgóképes változatát villantja fel, ugyanakkor az előzetes promóciós szövegek ezúttal nem hazudtak: a Cloverfieldről és A majmok bolygója-széria pár részéről ismert rendező-forgatókönyvírónak tényleg sikerült más oldalról megfognia Bruce Wayne-t és társait, mint elődeinek. CGI-jal túlzsúfolt világmegmentős csinnbummcirkusz helyett kimért tempójú, komor detektívdráma az eredmény – és ha nem is tökéletesen, de összességében remekül működik.

Nem kevés időbe és kavarásba telt, mire a tervezőasztaltól eljutott a megvalósításig a (könnyebb megkülönböztethetőség kedvéért ezúttal a kinti eredetiben) The szócskával kibővített című új Batman. A film eredetileg a DC kibővített moziuniverzumának része lett volna Ben Affleckkel a rendezői székben és a címszerepben, itt állítólag a komplett forgatókönyv is készen állt ellenlábasként Joe Manganiello Deathstroke-jával, mindennel. Aztán ugye ez a vonal gellert kapott a Batman V. Superman felemás, majd Az igazság ligája pocsék fogadtatásával, amelynek a Warner Bros. bepánikolása és a világegyetem vizionáriusának megtett Zack Snyder kukázása lett a vége. Közben Afflecknél is magánéleti gondok jelentkeztek, így a projektet teljes egészében rebootolták. Matt Reeves a nulláról építette újjá a dolgokat, és ha hihetünk a híreknek, gyakorlatilag semmit sem hagyott meg az eredeti tervekből.

gyártó:
Warner Bros. / DC Films / 6th & Idaho / Dylan Clark Productions, 2022
forgalmazza:
Intercom
The Batman / Batman
magyarországi bemutató: 2022. március 3.

rendezte:
Matt Reeves

forgatókönyv: Matt Reeves, Peter Craig
zene: Michael Giacchino
operatőr: Greig Fraser
vágó: William Hoy, Tyler Nelson
főszereplők: Robert Pattinson (Bruce Wayne / Batman), Zoë Kravitz (Selina Kyle / Macskanő), Paul Dano (Edward Nashton / Rébusz), Jeffrey Wright (James Gordon), John Turturro (Carmine Falcone), Andy Serkis (Alfred Pennyworth), Colin Farrell (Oswald Cobblepot / Pingvin), Barry Keoghan (fogoly)

játékidő: 176 perc
 
Neked hogy tetszett?
( 26 Szavazat )

Ezzel összhangban, ha nehezedre esne követni a DC-nél, mi mivel áll összefüggésben és mivel nem, az új film teljes egészében önmagában kezelendő. Vagyis senki se számítson rá, hogy hirtelen megjelenik Joaquin Phoenix Jokere – bár sokáig nem volt egyértelmű, hogy ahhoz a filmhez van-e köze ennek –, no pláne a miniszoknyás Gal Gadot és a delfinhátról 1990-es hangulatú egysorosokat benyögő Jason Momoa. Ez itt a filmes DC-multiverzum egy másik világa. (De hogy mindez ne legyen ennyire egyszerű, közben párhuzamosan Michael Keaton eredeti, 1989-es és 1992-es Batmanje is feléled majd a készülő Flash és Batgirl filmekben, sőt, előbbiben állítólag Affleck öreg, durva és morózus Bruce Wayne-je is szerepet kap. Igen, valóban kaotikus, de ha valaki valaha olvasott akár egyet is a DC legendás multiverzumos crossover-képregényei közül, aligha lepődik meg bármin.)

Batmant a komoly mozis karrier kezdetét jelentő '89-es start óta sokféle ábrázolásban láthattuk már a filmvásznon, Tim Burton halloweeni halálmadár-vízióitól kezdve Joel Schumacher túlhajtott, hisztérikusan színes, önparódiába hajló harsánykodásain át egészen Christopher Nolan realisztikusabbra vett trilógiájáig. A legutóbbi, Snyder és Affleck által megálmodott brutálisabb, megkeseredett inkarnáció nem számít különösebben népszerűnek, így nem csoda, hogy Reeves megint gyökeresen máshonnan közelített. Az új film a maga földközelibb kiindulópontjával leginkább Nolan három mozijához áll közel, de még azoknál is kisebbre veszi a léptékeket, és elsősorban a hangulatra, illetve a karakterekre fókuszál. Utóbbi szemszög abszolút domináns, a film akár egy pörgő akciójelenet közben sem fél hosszas közeliket mutatni a maszk alatt rejtőző Robert Pattinson baltaarcáról, ami azért, valljuk be, nem szokványos az efféle moziknál. Maga a hangulat viszont nem hasonlít Nolan filmjeire, és tényleg nem láttuk még ilyennek az elmúlt bő három évtizedben a denevért: a (The) Batman a képregényekben rendszerint előszeretettel kidomborított, de a filmekben eddig valamiért mellőzött nyomozós-detektíves irányt domborítja ki.

batman_4

A sztori a maszkos igazságosztó korai pályaszakaszában játszódik, tehát hangsúlyozottan nem eredettörténetről beszélünk. Batman genezise azzal a bizonyos kettős gyilkossággal természetesen éppúgy nem hiányozhat a filmekből sem, mint ahogy képregénysztorit is legfeljebb elvétve találunk, ahol ne köszönne vissza Bruce Wayne gyermekkori traumája, Reeves ugyanakkor ezt a témát is kissé másképp közelíti meg, mint elődei. Emellett jó érzékkel, bátran hozta be a határozottan noiros, komor, bűnügyi thrilleres alaptörténetbe a maffiabűnözős, szervezett alvilági szálat is. Ennek jegyében több esetben is kiválóan sikerült újrahúznia akár sokat megélt képregényes figurákat is. A felismerhetetlenre maszkírozott Colin Farrell Pingvinje Danny DeVito gonosz, pszichopata törpéjével szemben sokkal inkább a Gotham sorozatból ismert ábrázolással rokon, de annál milliószor lehengerlőbb, karizmatikusabb és komolyabban vehető. Ugyanígy John Turturro is minden pillanatban uralja a vásznat a gátlástalan Carmine Falconeként. De a főellenségnek megtett, Paul Dano megformálta Rébusz is gyökeresen eltér attól, amit az ember várna. Ugyanakkor ez a pszicho-incel sorozatgyilkos-terrorista megközelítés is kimondottan működőképes.

A címszereplő szintén más oldalról nyúlt Batman alakjához, mint két leghosszabb árnyékot vető elődje, Keaton és Christian Bale. Robert Pattinson inkább a figura megszállott, fanatikus és tántoríthatatlan, traumáinak feldolgozásától még nagyon messze álló oldalát domborítja ki. Ebből fakadóan egyszerre ellenszenvesebb és szerethetőbb is ez a Bruce Wayne az eddigieknél, és éppúgy óriási párost alkot Zoë Kravitz abszolút képregényhű, maradéktalanul eltalált Selina Kyle-jával, mint Jeffrey Wright Gordonjával vagy Andy Serkis Alfredjával. Sokan kételkedtek benne, mennyire válik majd be az egykori Twilight-sztár Batmanként – a sötét lovag kasztingolása szinte olyan indulatokat vált már ki, mint James Bondé... –, de remek választás volt a szerepre, kiváló új korszak nyílt most vele. Ahol a magam részéről maximálisan szorgalmaznám a Reeves által megfogott hangulatvilág továbbvitelét is, ez ugyanis tényleg óriási. Az esőáztatta Gotham ugyan nem gótikus palotákból áll, mint annak idején Burtonnél, de még annál is depressziósabb és nyomasztóbb, amit a komótos kameramozgás, a lassú vágások és Michael Giacchino filmzenéje is tökéletesen aláhúz. Sőt, a központi szerepet kapó Something In The Way is perfekt választás betétdalként. Ez a lassú, homályosan raymondchandleri csordogálás persze csak még jobban megdobja az akciójelenetek hatását. A verekedős betétek kifejezetten óriásiak, e tekintetben talán még Nolan filmjeire is sikerült gombot varrnia Reeves gárdájának.

batman_2

A filmben hol konkrét, hol csak rejtettebb utalások tömkelege található klasszikus Batman-sztorikra, ezeket hosszasan sorolhatnám a nyilvánvaló A hosszú halloweentől kezdve Az első éven át a Hushig, mint ahogy easter eggeket is bőségesen össze lehet vadászni – ettől mindenkit megkímélek, aki képben van, örülni fog nekik, aki nincs, az nélkülük is tökéletesen ért majd mindent. A több szempontból is nyitott végkifejlet bőven hagy játékteret a továbbiakra, ugyanakkor remélem, nem a nagyon nyilvánvaló felé mennek majd a folytatásban. A film fináléja legalább két fontos utalást tesz rá, kiken és mi mindenen lehet már túl ez a Batman, Farrell Pingvinje meg a tervek szerint kap egy önálló spin-off sorozatot az HBO Maxen, szóval szabad a pálya. Rengeteg óriási Batman-ellenfelet sosem láttunk még érdemi szerepben a vásznon, szóval én az alkotók helyében biztosan nem bolygatnám megint a bohócot meg az ügyészt. Aztán majd meglátjuk...

Talán lehetne rövidebb a film úgy negyedórával – annál semmiképpen sem többel –, és ebben a formában a képregényekből ismert, ott megszokott narrációs megoldások is kissé természetellenesen hatnak (főleg, hogy a magyar szinkron nem az igazi, és ezek a részek elég modorosak így). Ugyanakkor mindez nem tragédia: összességében úgy gondolom, Nolan középső filmjét leszámítva talán az eddigi legmeggyőzőbb Batman-alkotást tette le az asztalra Reeves és Pattinson. A The Batman önmagában is jól megáll, de a világszerte összesen 250 millió dollárt termelt nyitóhétvége több mint ígéretes, a visszajelzések pedig minden fronton kedvezőek, szóval a játéktér és a bizalom már most mindenképpen adott a második részhez. Kíváncsian várom.

batman_3

 

Hozzászólások 

 
#8 Dead again 2023-01-27 14:55
Nekem is bejött ez a nyomozós vonal (ugyebár alapból is ebből az irányból indult). De nekem a film túl hosszú volt. Pattinson pedig számomra nem volt meggyőző. Ennek ellenére egyáltalán nem tartom rossz filmnek, nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, a legendáriumból pedig nem vett el! Jó lenne, ha a főgonosz nem valami már gyakran használt karakter lenne (pl. Scarecrow, Joker, Two-Face), hanem más gonoszok is kaphatnának teret (pl. Mr. Freeze, Calendar-man, Hush, Solomon Grundy).
Idézet
 
 
#7 fehérfarkas 2022-12-04 19:19
Ez egy nagyon jó film. Egy igazi Batman, amire már régóta vártam.

Nagyon ott van benne a Arkham játékosorozat fílingje: sötét, lassú, nyomozós, de amikor akció van, akkor az nagyon üt.
Ez akár lehetne művészfilm is, de nem az, hanem blockbuster.

Rébusz zseniális lett. Ezzel a modern pszichoterroris ta attitüddel teljesen valóságos lett, amitől még félelmetesebb, mert tudod, hogy ilyenek tényleg léteznek. Mondjuk nem csoda, hiszen valós sorozatgyilkoso król lett mintázva a filmbeli karaktere.

A DC-nek nem megy az univerzumépítés . Az önálló filmjei nemcsak sokkal sikeresebbek, de az egés filmes iparágban valami nagyot, előremutatót tesznek le: 78-as Superman, 89-es Batman, Nolan féle Batman/Dark Knight trilógia, Joker, Watchmen, és most ez a Batman.

Illetve a streaming sorozatok mennek még a DC-nek: Gotham, Titánok, Doom patrol.
Idézet
 
 
#6 Bjorn 2022-03-15 13:25
Szerintem kár hogy a Justice League nem az ő verziójában lett megjelentetve annak idején. Szinte mindenki csak a borzasztó vattacukor verzióban ismeri. Nekem nagyon bejött a trilógiája. Megnéznék egy önálló Ben Affleck Batman filmet, de csak ha Zack rendezné és kapcsolódna a 3 filmhez (Jared Leto Jokeréből is több lehetett volna így) Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - Bjorn:
Jó film és jó kritika, csak annyi hogy Zack Snydert nem kitették a Justice Leagueből, hanem meghalt a lánya és nem tudta folytatni.

Ami - bármilyen szörnyen is hangzik - igencsak kapóra jött a Warnernek, és nem is hozták már utána vissza a fősodorba. Tehát végső soron mégiscsak kitették. Nyilatkozatok szintjén persze simogatták egymást, és egy ilyen tragédia után egyik fél sem veszítette el az arcát a szakításkor, de nyilván késhegyig menő konfliktusok folyhattak a háttérben. Nem véletlen nem látta Snyder egyszer sem saját bevallása szerint a Whedon-féle Justice League-t, hiába jött ki az ő neve alatt.
Idézet
 
 
#5 pumpika666 2022-03-15 11:52
Idézet - pumpika666:
most értem haa moziból (utána volt egy kis pia-3 órásmozi után kellett a folyadékpótlás :D ) zseni film volt, beteg, vontatott, sötét, kegyetlen :)
1/010


természetesen 10/10 :D
Idézet
 
 
#4 pumpika666 2022-03-15 00:54
most értem haa moziból (utána volt egy kis pia-3 órásmozi után kellett a folyadékpótlás :D ) zseni film volt, beteg, vontatott, sötét, kegyetlen :)
1/010
Idézet
 
 
#3 Scud 2022-03-11 09:30
Imádtam.Kandi lapok korszak óta Batman fan vagyok és azok a csodálatosan beteg 80-as évekbeli történetek nekem mindenképp az etalon Batman sztorik. Mindig volt benne nyomozás, mindig valahol azért reálisabb sztorik voltak, szóval ez a film nálam nagyon betalált. Pontosan ezt vártam tőle. Pattinson meg a kedvenc Batman-em evör. Nagyon ráérzett a figurára, komolyan azt is élmény volt nézni amikor a szoba egyik végéből átsétált a másikba, úgy eltalálta a karakter mozgását, testbeszédét, hangját, mindent.
Idézet
 
 
#2 Draveczki-Ury Ádám 2022-03-10 23:23
Idézet - Bjorn:
Jó film és jó kritika, csak annyi hogy Zakk Snydert nem kitették a Justice Leagueből, hanem meghalt a lánya és nem tudta folytatni.

Ami - bármilyen szörnyen is hangzik - igencsak kapóra jött a Warnernek, és nem is hozták már utána vissza a fősodorba. Tehát végső soron mégiscsak kitették. Nyilatkozatok szintjén persze simogatták egymást, és egy ilyen tragédia után egyik fél sem veszítette el az arcát a szakításkor, de nyilván késhegyig menő konfliktusok folyhattak a háttérben. Nem véletlen nem látta Snyder egyszer sem saját bevallása szerint a Whedon-féle Justice League-t, hiába jött ki az ő neve alatt.
Idézet
 
 
#1 Bjorn 2022-03-10 23:07
Jó film és jó kritika, csak annyi hogy Zakk Snydert nem kitették a Justice Leagueből, hanem meghalt a lánya és nem tudta folytatni. Viszont a Men of Steel, Batman V Superman (extended edition), Zakk Snyder's Justice League szerintem eléggé nem felemás. Ha a Warner bros nem herélné ki rendre a rendezők elképzelését több jó DC Comics film lehetne.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.