Shock!

február 23.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Transport League, Accuser, In Mute Nostril Agony, Sound Of Silence - Siegen, 2002. november 30.

Kívülről teljesen mai kinézetű üvegépület, belülről afféle régi raktárhelyiség. Így néz ki a siegeni vasútállomáshoz közeli Badstrassén lévő, az utca nevét viselő, durván Trafo-méretű klub. Napjaink egyik legkülönlegesebb hangzású, ugyanakkor méltatlanul ismeretlen csapata, a svéd Transport League ide is eljutott aktuális turnéja során. Színre lépésüket három helyi banda vezette fel.
időpont:
2002. november 30.
helyszín:
Németország, Siegen, Badstrasse 7
Neked hogy tetszett?
( 0 Szavazat )

A Sound Of Silence fiatal zenekar lehet, csekély koncerttapasztalattal. Néhányan talán emlékeztek még a Majority Rule nevű társulatra, amelyet Gödöllőn lehetett látni bő fél éve. Ők próbálkoztak hasonlóan lassú és zajos, nagyrészt Neurosis-ihlette muzsikával - hasonlóan hatástalanul. Igencsak magukba fordulva, szerényen hupákoltak a srácok, a nézőkkel jószerivel semmiféle kontaktust nem alakítottak ki. Amúgy is elég kevesen lesték őket, pár év múlva talán rászolgálnak majd a komolyabb figyelemre...

A buli szervezéséből oroszlánrészt vállaló, ugyancsak Transport League-fanatikus (és nagyszerű házigazda!) Marcus Schimming bőgős vezette In Mute Nostril Agony produkciója annál meggyőzőbb volt. Igen életrevaló kis csapat ez, minden mozdulatukról lerítt, hogy lételemük a koncertezés. Látványos és profi mozgással kísérték egy órás műsorukat, úgy nyomták hol groove-osan húzós, hol lendületes témákkal operáló metaljukat. Hatásos énekmegoldásokban és refrénekben mutatkozott ugyan némi hiány (ezt utólag, az IMNA mostani stúdiófelvételét meghallgatva is nehezményezem, és jó lenne a közeljövőben kiküszöbölni), de ezért az élő teljesítményért feltétlenül kijár a dicséret.

Az előzetes hírek a Scartribe fellépéséről szóltak, a név pedig - mint kiderült - a régisulis thrasher Accuser egyes tagjait takarta, akik röviddel a koncert előtt mégis visszatértek az eredeti névhez. accuser_k2002Bevallom, az Accuser órákról hiányoztam, de így is lehengerelt a brigád! Az elvárható rutinnal vezette elő a bő évtizedes darákat, az idei Scartribe CD egyes tételeivel kiegészítve a programot. Az összbenyomásom kimondottan olyan volt, mintha a Justice-korszakbeli Metallicának egy kevésbé komplex változata keveredne itt a Panterával. Időközben a klub elég szépen megtelt és a hangulat is tetőződött. Rengeteg Accuser pólót lehetett látni mindenfelé, ment a pogó, a színpadmászás... Tomboló siker.

Ezek alapján akár ők is lehettek volna a főbanda, nálam azonban a Transport League vitte el a pálmát, ahogy vártam. Az énekes/gityós/fő dalszerző Tony Jelencovich körül a legutóbbi lemez óta az egész társaság lecserélődött, azonban az új arcokkal is abszolút összeszokott csapat benyomását keltette azonban a League és a némileg megfogyatkozott közönségnek olyan bulit csapott, hogy ihaj! A zenét nem kísérte számottevő mozgás, többnyire egyhelyben döngettek hárman a frontvonalban, ám a deszkákról maga a Machine Head által megénekelt tíztonnás kalapács sújtott le ránk! Ez az irdatlanul súlyos hardcore-metal-doom-boogie-stb. elegy (Tony mondta!..) rokonítható a ma futó amerikai groove-os gitárzenékkel, de hát ez is csak azt mutatja, hogy nem a Transport League követi széljárás-hitűen a divatokat, hanem a világ változik és fedezi fel magának a stílust, amelyet a banda már a 90-es évek közepe óta művel...

A svédek pedig legfeljebb annyit közelítettek a világhoz, hogy ebbe a harapósabb irányba mozdultak el, amitől persze egyáltalán nem lett a muzsikájuk kevésbé színes és előremutató. Saját erőből kihozott Grand Amputation című új CD-jük is e törekvéseik hű lenyomata, így a Satanic Panic anyaga mellett az idei nótákra épült a műsor és nem felejtették el felidézni a régi dolgokat sem egy-egy dal erejéig. A kettes Superevil albumról ugyan szívesen hallgattam volna többet is, bőven kárpótolt viszont többek között a személyesen nekem ajánlott szám vagy a jó kis közös vokálozás a színpadon az IMNA-ékkal.

Nos, csaknem egészen Bonnig kellett zarándokolnom, ami akárhogy számolom, jó 1200 kilométer körüli távolság, de akkor is úgy vágtam neki, hogy ha ilyen áron zúzhatok végre-valahára egy Transport League koncerten, ám legyen! Bizton állíthatom, életem underground metal buliját láttam! 666 1/2 - SuperEvilQuality!!!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.