Shock!

május 11.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ákos, Bikini - Velence, 2005. július 24.

Az idei EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) első néhány napjáról eléggé kedvezőtlen hírek jelentek meg az elektronikus és nyomtatott sajtóban, más kellemetlenségek mellett külön kiemelve a wc-hiányt. Ha voltak is hét elején rendezési hiányosságok, szombatra ezekből már nem sok látszódott. Velencén ha nem is kánikula, de kellemes hőmérséklet fogadott minket, és a VOLT-fesztivált a hírek szerint szinte elmosó eső is megkímélte e napon a találkozót.

időpont:
2005. július 24.
helyszín:
Velence, EFOTT
Neked hogy tetszett?
( 0 Szavazat )

A nagyszínpadon utolsó előttiként fellépő Bikinitől kicsit tartottam, a nyári koncerthadjárat során lesz olyan nap is amikor három koncertet adnak, és egyébként is sűrű a programjuk. Ezen az estén azonban szó nem volt valami bányásznapi sika-kasza-léc produkcióról. A koncert szép, régi hagyományoknak megfelelően a szürreális Tűzfallal indult, de hamar jött még a Nagy Ferós Ős-Bikini korszakból is egy darab, az Ahogy ti zenéltek. A legutolsó lemezről, az Angyali Üdvözlettől viszonylag sok új szám került terítékre, jelezve ezzel, élünk, dolgozunk. Az Adj helyet magad helyett-típusú slágerek mellett is a legnagyobb ovációt az Olcsó vigasz és a Legyek jó kapta, jól is szóltak az új felállás keze alatt. Az ex-Eddás Csillag Endre ízlésesen, bár sokszor az eredetitől eléggé elrugaszkodva vezette elő a szólókat, de azért Vedres Joe és főleg Daczi Zsolt játéka közelebb állt a szívemhez. A koncertet záró blokkból a zenekar szokásához híven átszállt a klasszikus Temesvári Vasárnap koncertlemezről ismert outróba, gyors bemutatása jött a zenészeknek – a fogadtatásból ítélve a több mint 20 éves Bikini még a mai fiataloknak képes mondani valamit, és ez azért kellemes meglepetés.

Ákos az önálló koncertjein megszokottnál némileg kisebb színpad ellenére sem engedett a ’48-ból, a tavalyi fesztiválszezonban már bevetett hatásos nyitányt kaptuk most is. A kezdet előtt fekete függöny mögül indult, amelyet pár perc múlva gyönyörűen koreografált fények fúrtak át. Aztán ahogy a szövegben is felidéződik a bibliai teremtés, lehullott a lepel, és ott állt teljes testi valójában, ha nem is Dave Gahan, de Kovács Ákos és zenekara. Az egykori Bonanza Banzai-frontember önmaga és a dal szintipopos múltját meghazudtoló keménységgel vezette elő a Monumentumot (ez lenne a Rock the Nation mix). A melegítőfelsős, újmetalosra vett figurát a karcos gitárhangzás is támogatta.

A némiképp lazulósabb Erő és alázat után az Ikon és az Új Törvény már megint a rockos Ákost mutatta. Bár Kovács úr ezen a szinten már igazán túljuthatna azon, hogy bármilyen kritikára puffogós konferanszokkal reagáljon, és néha-néha egy-egy sor is “eltévesztődött”, a zenekar teljesítménye, a régi kollégák felléptetése és a színpadi technika alapján sem lenne jogos eltagadni tőlük, ez az egyik legigényesebb koncertprodukció az országban. Ha láttuk is már tavaly, jólesett a ráadás.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.