Shock!

szeptember 22.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Xibalba: szlovák proggerek

XibalbaAzt hiszem csak a legfanatikusabbaknak mond valamit az a név, hogy Xibalba. Pedig a Szlovákiában dolgozó progresszív metal csapat igencsak kiérdemelte volna már a sikert. 3 éve készítettek egy zeneileg fantasztikusan gazdag albumot, melyet furcsa módon csak tavaly sikerült megjelentetniük. Annak idején még a Cold Shower fanzine-ben faggattam a zenekar mindenesét, Karol Gerbát önmagukról, és ez most sincs másképp.  

Mi történt veletek 1996 óta?

A legtöbb dolog megváltozott, illetve változik most is, nem emlékszem mindenre, de pl. a dobosunkkal (Miro Szeman) problémáink akadtak. Aztán adtunk néhány koncertet és interjút fanzine-eknek, ilyesmi. Már igazából elfelejtettem, ez már a múlt.

Ahogy én emlékszem, a Grey Infinityt még 1996-ban vettétek fel, akkor miért csak tavaly jelent meg?

A Grey Infinityt kiegészítettük szintetizátorral, gitár- és vokálrészekkel, és egy vadonatúj szám is hallható rajta (The Face Of Sphinx), amit '98 januárjában vettünk fel. Ezután felvettük a kapcsolatot egy képviselettel, hogy megjelentessék az albumot, ami ki is jött '98 nyarán. Ők meg is jelentették a lemezt, de semmi mást nem tettek. Továbbra is nekem kellett foglalkozni az interjúkkal, levelezéssel, és egy csomó mindennel. Na persze én vagyok már csak egyedük az eredeti felállásból és a csapat léte is tőlem függ.

Milyen kritikákat kapott a G.I. világszerte?

Nagy meglepetésemre az összes kritika - amihez hozzáfértem -, igen kedvező volt. Van már honlapunk is az interneten, ahol néhány dalt meg lehet hallgatni, és itt pozitív visszajelzéseket, e-maileket és kritikákat kaptam sok különböző országból világszerte. Ez óriási segítség számunkra.

Milyen most a metal és progresszív metal scene Szlovákiában?

Nem igazán követem ezeket a zenekarokat itt nálunk, de azt hiszem akad néhány jó progresszív metal zenekar. Hasonló stílusú zenekarról nem tudok, mint a Xibalba. Inkább durvább zenekarok vannak. A jó zene szerintem a megfelelő technikai felkészültségtől és érzéstől függ. Egyszerűbb ordítozni, mint énekelni, nem?

Pontosan. Mi a személyes véleményed a szlovák zenekarokról? Tudnál ajánlani néhány jó zenekart?

Jelen pillanatban nem jut eszembe, hogy milyen metal zenekart ajánlhatnék, de van egy óriási jazz-rock zenekar, a Fermata kiváló gitárossal, akit Palo Chodelkanak hívnak. A metal zenekarok jobbak is lehetnének itt.

Mikor veszitek fel a következő albumot, és milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Na, ez egy nehéz kérdés. A "következő album" rögzítése még a szürke végtelenségben van! (nevet) Szeretném, ha végül olyan zenészekkel emberekkel tudnám azt a zenét játszani, amit szeretek, amely mindenkinek tetszik.

Nem jöttök hozzánk fellépni? Jó lenne egyszer látni egy Xibalba koncertet, és van néhány barátom, akik szintén örülnének neki...

Én is szeretném...

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.