Shock!

december 07.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Watch My Dying: 42

Watch My DyingSzínpadon konkrétan őrültek, egyébként meg szimplán lököttek. Legalábbis az alábbi interjúválaszokból ez derül ki, amelyet Eszenyi Imre basszusgitáros adott bő két éves késéssel. Így aztán pár kérdést átfaragtunk. Párat meg nem. No, de lássuk mi újság náluk mostanság.

Egy ideje a Varso/Nervekiller gitárosa, Kovács Attila lett teljes jogú tag nálatok. Mennyire volt egyértelmű, hogy ő kerül hozzátok? A dalszerzésbe is beleszólhat majd?

Az az igazság, hogy nem teljes jogú tagnak vettük be, csak koncertgitárosnak, mert gonoszak vagyunk, és csak ki akartuk használni, hogy tud gitározni. Legalábbis akkor úgy gondoltuk, hogy tud… szerencsére ma már száz százalékosan biztosak is vagyunk benne. (nevet) Tényleg óvatosak voltunk, mert be kell látni, a WMD-ből hullottak már ki elég sokan. Mi négyen nagyon biztosnak éreztük a zenekart, és pontosan tudtuk, hogy mit akarunk, és mit nem. Nem szerettünk volna (újra) hibázni, és nem a megfelelő embert kiválasztani. Legbelül viszont mindannyian éreztük, hogy ő lesz, aki egyensúlyt hoz az erőben, és szükségünk van rá. Attila neve egyébként már az előző meccsen is felmerült, csak akkor kicsit késett, vagy inkább mi kapkodtunk, így kimaradt. Most, hogy újra elfogyasztottunk egy gitárost, egyből őt kívántuk meg. (nevet) Már a dalszerzésbe is beleszólhat, sőt írt is nótát, teljes jogú taggá avatjuk, bár asszem ezt még nem mondtuk neki.

Egyáltalán mennyire volt necces, hogy találtok olyan gitárost, aki zeneileg, felkészültségileg, emberileg egyaránt közétek illik?

Félig-meddig már válaszoltam fent. Hogy a gitártudásával nem lesz gond azt sejtettük az előélete alapján, de játszottunk is együtt a Nervekillerrel, és ott már láttuk, hogy elég zizi a csákó ahhoz, hogy nem lógna ki a bandából. Bár akkor pont nem kerestünk gitárost.

Az, hogy az egyik volt gitáros/dalszerző már nincs a zenekarban, milyen irányba fogja szerinted elmozdítani a csapatot?

Szerintem délnyugat felé… de ezt pontosan le lehet szűrni a Klausztrofónia lemezről, mert azt teljesen az új felállás alkotta.

Jó pár éve bekerültetek egy kereskedelmi tévés tehetségkutatóba. Ennek volt valami hatása, eredménye, értelme?

Ja, a Pepsi sztárcsináló. Eléggé utálom ezt a nevet, amúgy is a cocacolát szeretem. (nevet) Szóval akkoriban nagy eredménye volt, mert asszem csak egy éves volt a WMD és a kutya sem ismert minket, de itt valamilyen baleset folytán elég nagy nyilvánosságot kaptunk. TV interjúvok, rádió, mittomén. Ilyen agyament zenével egy kis zenekar messze nem kap akkora reklámot. Kézzelfogható eredménye, pénz, nyeremény, vagy ilyesmi nem volt, (csak az est FM rádiótól kaptunk pár napszemüveget). Ha most kapnánk ekkora reklámot biztosan jobban ki tudnánk használni, de mostanában az átlag magyar metal bandák életét éljük, és küzdünk a benzinpénzért. (nevet)Watch My Dying

A kritikákban általában egyforma zenekarokat említenek, amelyek állítólag hatással volt a rátok. Szerintetek kik/mik hatottak a zenétekre?

Ennek a kérdésnek örülök, mert sokszor meglepődőm, hogy miket írnak hatásnak. Már nemtom melyik zenekart írták igen nagy hatásnak, amit az egész bandából csak Zoli (dob) ismer, de ő nem szokott gitártémákat hozni. (nevet) Persze vannak egyértelmű hatások, a Meshuggah-t, pl. nem tudnám letagadni. Most amúgy a Sanyi a fő dalszerző, ő viszont igen ritkán hallgat metalt.

Ősszel, télen lesznek koncertjeitek vagy most inkább pihentek, dalokat írtok?

Nem vagyunk az a minden évben “kötelező új lemez”-típusú banda, és még a borítóink is különbözni fognak. (nevet) Most is születnek dalok, de még nem gyúrunk rá 1000-rel. Novemberben és decemberben még csinálunk egy rakás koncertet, és végigpusztítjuk az országot, sőt még Bécset is megzúzzuk. Jövő tavasszal nem nagyon fogunk játszani, viszont írunk néhány slágert. A saját szervezésű bulikra egyébként a lábatlani Empyema zenekar és a debreceni Dim Vision, jön velünk. Az Empyema ilyen sepus-kornos extrém metalt játszik, a Dim Vision, pedig death metalos érdekességet tol. Érdemes őket megnézni, nagyon jók. Még van pár szabad dátumunk idén, úgyhogy nyugodtan lehet hívni minket mindenfelé, bár azt előre elmondom, hogy nagyon drágák vagyunk, teljes ellátást, zuhanyzót, és feketére festett falú öltözőt kérünk (amit aztán minden esetben részegen ripityára zúzunk), és persze hostesseket (5 db-ot).

Nehéz ezzel a zenével itthon koncertet szervezni vagy már elég bejáratott név a WMD?

Igen, zenével nagyon nehéz, ezért általában telefonon, vagy e-mailben szervezzük, ez nálunk bejött, és így elég sok koncertet le tudunk kötni.

Aki látott már WMD koncertet annak feltűnhet, hogy néha olyan a színpadi koreográfia, mintha előre kitalálnátok egyes elemeket, mozgásokat. Ebben van igazság, vagy teljesen spontán módon őrültek vagytok a deszkákon?

Természetesen koreográfiára dolgozunk, ha van rá lehetőség előre berajzoljuk a padlón a lépéseket, és koncert alatt, ami nagyobb rész amúgy is cd-ről megy, csak ezeket kell követni. Kisebb helyeken, a színpad oldalán a kották mellett vannak a mozgáskoordinációs utasítások. Az már köztudott, hogy próbálni nem nagyon szoktunk, de azért néha tartunk mozgásgyakorlatokat.Watch My Dying

A Húsmágnes c. EP-tek angolul is elkészült, ha jól tudom, kiadókeresés céljából. Volt ennek bármilyen eredménye?

Persze elköltöttünk egy rakás pénzt postára. Más nem.

A második lemezt mikorra várhatjuk tőletek?

2006 elejét - mint mondtam - nótaírásra pazaroljuk, a nyári fesztiválokat nem szeretnénk kihagyni, de lehet, hogy úgy, mint a Klausztrofóniánál, már a koncertek közben elkezdjük a felvételeket. Ezek alapján mondhatnám, hogy 2006 ősszel jön a következő WMD műanyag korong, de magunkat ismerve inkább azt mondom: jövőre megpróbáljuk összehozni. (nevet)

Egyáltalán mi az, hogy húsmágnes?! Szerintetek agyas zenéhez mindenképpen értelmetlennek tűnő, kusza szövegek illenek?

Természetesen, ha túl egyértelmű lenne a szöveg, azt hinnék az emberek, hogy csak megjátsszuk, hogy ilyen bonyolult 7/8-os témákat csinálunk, és igazából nem is. Ez pedig nem tenne jót a trúmetalos imidzsünknek. A húsmágnes egyébként egy létező eszköz, amit a vágóhidak számára fejlesztettek ki japánban (tudósok egy csoportja), hogy roncsolódásmentesen lehessen tárolni és szállítani húst.

Melyik dalotokat ajánlanád egy olyan embernek, aki még nem hallott titeket, illetve egy kereskedelmi rádiónak?

Hát ez attól függ, hogy az ember, aki még nem hallott minket milyen zenét szeret. Ha mondjuk death metalt, akkor talán az Idomtalant, ha pl.: egy harmonika rajongónak kell ajánlani, akkor kizárólag a nullpontot, merthogy több harMónikás nótánk nincs. Ha valaki a Süss fel nap sorokat szerette volna már nagyon régen dalban foglalva hallani, de eddig még nem volt rá lehetősége, akkor kifejezetten a Klausztrofónia című szerzeményt, ha valaki mindig is arra vágyott, hogy meghallgathasson egy nótát, aminek az a címe, hogy Technika Angyala, akkor neki a Technika Angyalát ajánlanám. Kereskedelmi rádiónak a Nyershátat ajánlanám, és még küldöm mindenkinek, aki szereti.

A zene mellett a körítés is igényes nálatok, a honlap, a pólóminták. Ki tervezi/készíti ezeket, mennyi külsős segítséget kaptok a nem zenei dolgokban?

Egy egész sereg dizájner dolgozik a színfalak mögött, hogy a legprofibb undergroundnak tűnő méjnsztrím rockzenekar képét sugározhassuk. Ááá nem, csak vicceltem. Ezek a dolgok úgy alakulnak, hogy magunk között mindent arra bízunk, amihez a legjobban ért természetesen.(dobos pl.: dobol). (nevet) Tök hülyeség lenne, ha pl.: én akinek fogalma sincs a weblapkészítésről weblapot készítenék, nem? De. Ezért ezt Sanyi építette. A babákat, amit főleg régebben használtunk én ötletem alapján én terveztem, és építettem egy haverommal. A zászlók használata nem nagy találmány, ezek voltak régebben is, csak most szép újakat gyártattunk hivatalos nyomdában. A pólóminták is teljesen zenekari munkák. Röviden az a szerencsénk, hogy Sanyi, és Gábor is profin használja a digitális ecsetet, és ötletünk is mindig akad valami, úgyhogy nem használunk külső segítséget.

Satandornak van egy saját honlapja, mindenféle érdekességgel, furcsasággal. Mennyire köthető mindez a WMD dolgaihoz, netán meg fognak lepődni az ott található zenéken a rajongóitok?

Hát, ez is attól függ hogy a Satandor oldalát (www.innersight.hu) látogató WMD rajongó mennyire meglepődős fajta. Ha esetleg a rajongó olvas erről az oldalról (www.innersight.hu) valahol, mondjuk egy webzine-ben (épp most is oda írok egy cikket), és már fel van készülve, hogy itt nem csak ilyen WMD-s hanem teljesen másfajta, de Satandoros muzsikákat tölthet le teljesen ingyenesen!!! erről az oldalról (www.innersight.hu) akkor szerintem nem fog meglepődni. De ez csak az én véleményem. De hagyjuk ezt, mert nem szeretem reklámozni a Satandor oldalát (www.innersight.hu), mert esetleg elterelheti a WMD (www.watchmydying.com) oldalról a figyelmet, pedig azon az oldalon (www.innersight.hu) még olyan WMD cuccok is vannak fent, ami a hivatalos oldalon (www.watchmydying.com) nincs is.

Feldolgoztatok egy Moby Dick dalt, ami hamarosan megjelenik egy válogatáslemezen. Ha rajtatok múlna, milyen dalokat dolgoznátok fel szívesen?

Ez rajtunk múlik… ezért semmilyen dalt nem dolgozunk fel. (nevet) Természetesen a Múló álmon kívül. Erre viszont Smici azt mondta, hogy elég Watch My Dyingosra sikerült. Őszintén szólva eléggé kíváncsi vagyok a véleményekre, mert ilyesmit még tényleg nem csináltunk.

Naésakkor: Mi az élet értelme?

Felőlem….- A komputer elcsöndesedett. Azok ketten idegesen fészkelődtek. A feszültség az elviselhetetlenségig fokozódott. Egész biztosan nem fogtok örülni - jegyezte meg a Bölcs Elme.
Ki vele!
Jó - mondta a bölcs Elme. - A Válasz a Nagy Kérdésre…
Nos?…
Az Élet, a Mindenség Meg Minden… - mondta a Bölcs Elme.
Tehát?...
A Válasz… - mondta a Bölcs Elme, és megállt.
Igen?…
A Válsz…
Igen???…
Negyvenkettő - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal, és hidegvérrel.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.