Shock!

február 27.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Stereochrist: hömpölygő zene a halott folyó mellől

StereochristÖrülhetnek nagyon a doom/sludge rajongók, mert a Mood után is van élet, legalábbis a két utódzenekar teszi a dolgát. Most éppen a Stereochrist került terítékre nálunk. Sokat kellett várni, mire a kíváncsi hallgató- és nézősereg hozzáférhetett a Stereochrist debütáló lemezéhez, vagy mégsem? Erről is megkérdeztem Hegyi Kolos riffmestert.
Végre lehet kapni a bemutatkozó lemezeteket. Vagyis tényleg lehet kapni?

Kérdésedre válaszolva, lehet is meg nem is. Lehet kapni, mert február vége óta érkezett 100 db cd a finn kiadótól, amit koncerteken árulunk, és a honlapunkról (www.stereochrist.com), valamint a Holosonic kiadó (www.holosonicmusic.com) honlapjáról meg lehet rendelni. Ugyanakkor nem lehet kapni, mert bolti forgalomba nem került Magyarországon a lemez, mivel hivatalos magyar terjesztő legjobb tudomásom szerint nincs. A Hammer Recordsnál, Hartmann úrral ugyan beszéltünk róla, hogy esetleg ők terjesztenék a lemezt itthon, de sajnos egyelőre semmi konkrétum nincs ez ügyben… Azért még reménykedünk a dologban, de ahogy múlik az idő, egyre kisebbnek tűnik az esély arra, hogy normális magyar terjesztőnk legyen.
Ami a kinti dolgokat illeti, a finneknél a Firebox Records már januárban kihozta a lemezt, Amerikában, ill. Európa többi részén pedig április eleje óta van kinn a Dead River Blues. Kiadónk az Arctic Music Group kötött egy terjesztési szerződést a Candlelight amerikai leányvállalatával az amerikai terjesztést illetően, így a nagy vízen túl, úgy tűnik jó kezekben van az anyag.

Mi volt ez a hosszú ideig tartó huzavona a megjelenés körül?

Valóban, a tervekhez képest kb. fél évet csúszott a megjelenés. Az egész ott kezdődött, hogy már a felvételekkel megcsúsztunk, ezért július vége helyett szeptemberben tudtuk leadni az anyagot a kiadónak. Ők pedig már 2003-ban nem tudták megjelentetni a lemezt. Amúgy nem csináltak problémát a csúszásból, ahogy mi sem aggódtunk különösebben. Nincs miért sietnünk. Az amerikai promózás is csak mostanában indult meg, és az európait még csak most fogjuk kezdeni. Szerencsére ez nem egy romlandó árucikk! Legalábbis reménykedem benne! (nevet)

A kiadóra amúgy hogy találtatok rá? Illetve, hogy talált ő rátok? Nem egészen ilyen stílusú kiadványai vannak, meglepő, hogy bevállalt titeket.

Mi is meglepődtünk, elhiheted! A 2002-es promo anyagunkat, ami egy 4 számos demo volt, kezdtük el küldözgetni mindenféle kiadóknak. Az Arcticos kontaktot a Thundergroove fanzines Karesztól kaptuk, és oda is küldtünk egyet a demóból. Aztán pár hét múlva szólt a Karesz, hogy Phil Fasciana-tól kapott egy e-mailt, amiben elég komolyan érdeklődött a zenekar felől. Philről tudni kell, hogy Ő a Malevolent Creation nevű death metal horda gitárosa, és ezért nagyon meglepődtünk az ajánlaton. Amúgy van a kiadónál egy hasonszőrű csapat is, a Burner, és Phil írta múltkor, hogy 2 hétig folyamatosan hallgatta a lemezünket! Amúgy, ha jól emlékszem a 90-es évek végén, mikor még a Mooddal a néhai Fekete Lyukban próbáltunk, éppen egy amerikai death banda játszott ott, mi meg valami Sabbath nótát toltunk, mire bejött vagy 5-6 iszonyat motoros arc, és elkezdtek bólogatni, meg coolozni. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ezek az arcok, bár lényegesen durvább zenét csinálnak, mint mi, de bejön nekik ez a füstös feeling is!

Most már világszerte kapható a lemezetek. Milyen visszajelzések érkeztek rá?

Összességében pozitív, bár van akinek kevésbé jön be ez a zene, és az nyilván nem lelkendezik. Komoly fikát azért még nem kaptunk. Egyelőre az amerikai vonalról vannak visszajelzések, és ott ebbe a stoner kategóriába soroltak minket a legtöbben… Amúgy aki kíváncsi az el tudja ezeket olvasni a honlapon, mivel betegesen gyűjtögetjük a kritikákat. (nevet)

A dalszövegek tükrözik azt, hogy ez egy Európából származó amerikai zenét játszó zenekar?

Persze! Nyilván érezni bennük, hogy ez nem egy kaliforniai surf-punk banda! (nevet) Amúgy a szövegek Peti érzéseiről, benyomásairól szólnak, tehát semmi konkrétum! Nyilván megérti az is a mondanivalót, aki a világ másik felén él, de neki valószínűleg egészen mást mondanak ezek a szövegek.Stereochrist

Szimbolikus a lemez címe?

Naná! Én nem ismerek Halott folyót a környéken! (nevet)
Ez is Peti ötlete volt amúgy! Ő az “ideológus” a zenekarban. Valami olyasmi címet szeretett volna, ami passzol a szövegekhez, és a zenét is jól kifejezi. Utalás is egyben a kelet európai mivoltunkra, hiszen amellett, hogy nagyot változott körülöttünk a világ az utóbbi 15 évben, sok régi érzés, hangulat is elveszett. Az egésznek van valami szomorkás, melankolikus “íze”. Szerintem sikerült a borítót is kapcsolni ehhez a koncepcióhoz, hiszen a fotókon szereplő csepeli kikötő, éppen egy ilyen hely! A múlt egy haldokló darabja.

Mikor a Moodnak vége lett, könnyen a helyére tudtátok rakni, hogy “szép volt, jó volt, elmúlt”?

Nálam, ez nem ment valami könnyen… Azonban ma már minden a helyére került, Gáborékkal is jó a kapcsolat! Sőt, próbálunk is közös megmozdulásokat szervezgetni! Rajtunk nem múlik semmi!

Játszottatok már együtt a Mood másik “felével”, a Wall Of Sleeppel. Hogy sültek el ezek a koncertek?

Februárban volt egy közös koncert a Wigwamban, ami remekül sikerült! Jó volt újra találkozni a többiekkel, és a koncertek is nagyon jók voltak! Közönség is volt szép számmal, úgyhogy nagy volt az öröm! Aztán játszottunk volna közösen a Flag Of Doom vol. III-on is, de a szervezők nem lelkesedtek az ötletért, mivel szerintük önismétlés lett volna, ha újra együtt játszunk… Azonban ha minden jól megy jövő tavasszal csinálunk közösen egy német turnét!

Supernaturalként indultatok, Stereochristként léteztek ma. Miért is kellett nevet változtatni?

Nagyon egyszerű az oka, mégpedig, hogy van vagy 10 Supernatural nevű zenekar világszerte! Mivel még a történet elején álltunk, úgy döntöttünk keresünk egy olyan nevet, aminél nem merülhetnek fel ilyen jellegű problémák. Most meg magyarázkodhatunk folyamatosan a név “vallásos töltete” miatt! (nevet) Persze ilyesmi nincs mögötte, ennyi erővel Monosatan is lehetnénk, de ezt ha jól tudom, te már levédetted! (nevet)

A New Orleans-i sajátos íz mikor hatott rád/rátok először?
Én a Down demókat hallottam először, valamikor 94-95 környékén. Nagyon bejött, annak ellenére, hogy távolról sem volt nevezhető tökéletesnek a felvétel! Aztán mikor megjelent az első lemezük, teljesen lepadlóztunk a Fülekivel! Állandóan azt hallgattuk, és amikor 2001-ben a Crowbarral játszottunk, és Kirk elnyomta velünk a Lifert majd meghaltunk a megtiszteltetéstől! Mondjuk a 2-es lemezük már nem lett annyira jó szerintem... Másik nagy kedvenc a COC volt, ami nem kimondottan New Orleans-i, de hatalmas hatással volt ránk. A Blind, és a Deliverance korszakalkotó lemezek! Érdekes, hogy a klasszikus New Orleans-i stílus bandái, mint a Crowbar, EyeHateGod, nekem kevésbé jönnek be. Viszont a Floodgate egy zseniális csapat volt, remélem majd egyszer ők is visszatérnek!

Ha felkérnének titeket egy szabadon választható válogatáslemez készítésére, kiktől válogatnátok?

Black Sabbath biztosan lenne rajta. Amúgy nem vagyunk egy feldolgozós zenekar. Egy-egy feldolgozás néha becsusszanhat, de hogy egy teljes lemezt telepakoljunk ilyenekkel, az sok(k) lenne nekünk!

Koncertekkel mi újság? Merre lesztek tavasszal, nyáron láthatóak?

A tavaszi koncerteken már túl is vagyunk. Nyáron, fesztiválokon játszunk, Sziget, Tokaj, Mezőtúr, Vekeri-tó, Efott, Kolozsvár, Summer Ground. Októberben pedig lesz egy 10 állomásos Európa turnénk az amerikai Negative Reactionnel közösen, és a tervek szerint szeptemberben megyünk megint Finnországba, a Bridge To Solace-szel! Remélem ezek a dolgok is összejönnek majd!Stereochrist

Úgy tudom az Isten Háta Mögöttből Palika fog másodgitározni a masszívabb hangzás érdekében a bulikon. Régóta fontolgattátok, hogy kellene még egy gitáros? Hogyhogy rá esett a választás?

Eredetileg is 2 gitár volt nálunk, de Fung Andrással, az előző gitárossal nem tudtunk együtt zenélni, mivel nagy volt a távolság köztünk… Már ami a kilométereket illeti. Azóta is folyamatosan terítéken volt ez a téma, de valahogy nem találtuk meg a megfelelő embert. A dobosunk Tomi már régebben is javasolta Palikát, de én ezt akkor nem tartottam jó ötletnek, nem is emlékszem már miért. Aztán ahogy egyre jobban megismerkedtünk Palikával, a közös koncerteken, illetve egyéb alkalmakkor, felmerült megint, hogy lehet, hogy ő a mi emberünk. Felhívtam, hogy érdekelné-e a dolog, és Pali gondolkodás nélkül elvállalta. Aztán az első próbára megtanult 4 nótát, és olyan vigyorral nyomtuk a számokat, és olyan természetesnek tűnt, hogy ott van, hogy nem volt kérdéses a döntés! A nyári fesztiválokon, már ebben a felállásban játszunk. Azért azt mindenképpen el kell mondani, hogy az IHM működését ez a “frigy” nem fogja befolyásolni!

Kisegítőként marad vagy előfordulhat, hogy teljes jogú taggá avatjátok?

Teljes jogú tag lesz természetesen! Azért még egyelőre a számok betanulásánál tartunk, hiszen nekünk is új ez a 2 gitáros dolog. Azonban ha megleszünk ezzel, nekiesünk az új számoknak! Az eddigi próbák alapján, úgy érzem, hogy bár a számok nem változnak az új felállás miatt, de egy olyan extra súlyt kapnak, ami mindenképpen előnyére válik a produkciónak. Koncerten meg aki látta már Palit, az tudja, hogy nem egy “cipőbámulós” ember!

Készülnek az új dalok? Ha igen, merre mozdultatok el zeneileg?

4 új szám van meg zeneileg, most Peti küzd velük, a dallamokkal, szövegekkel. Az első albumra néhányan megjegyezték, hogy kicsit talán egysíkú, már ami a tempókat illeti. Ezek az újabb nóták már változatosabbak ebben a tekintetben, viszont megmarad az a fajta lendület, súly és dallamvilág mint ami a Dead River Blues-t jellemzi!

Ha lenne lehetőségetek némi nagyobb turnézásra, kikkel mennétek szívesen?

Úahh, én biztos, hogy a Brand New Sinnel, és a Black Label Societyvel mennék! Ha lehet így együtt! Ennek azonban sajnos semmi esélye…

Mennyire vagytok “rockandroll” arcok turnékon?

Sex & Drugs & Rock’n’Roll? Erre gondolsz? Mert ebből csak a Rock’n’Roll van. Viszont a sörözést, ökörködést nem vetjük meg! Ezért is örülök, hogy a nyári fesztiválokon jó párszor a Neck Sprainnel játszunk egy napon! Velük egy élmény a sörözés! Múltkor már a Bánfalvival és a Janó Miskával zenekart is alapítottunk! 5 sör után több bennünk a gyomorsav, mint a vér, és ez a közös élmény vezetett minket a Szamarin Rock Band megalapításához! (nevet)

Mi az, ami a hazai rock-életben nagyon el tud keseríteni titeket?

Lenne mit mesélni, de nem akarok senkit megbántani! Jó lenne, ha egy kicsit az itt tevékenykedő emberek, szervezők, kiadók, újságírók, zenészek több megbecsülést mutatnának egymás iránt!

Mi volt az, ami téged annak idején elindított a rockzene, illetve zenélés felé?

A korai Edda lemezeket nagyon szerettem annak idején, aztán egy huszárvágással jött a Slayertől a Show No Mercy, meg a Metallica Kill ’Em All. Zenélni a gimiben egyértelműen a Slayer, meg a Kreator miatt kezdtünk el. Hatalmas thrasherek voltunk, ha valahol porszívóztak, mi már nyomtuk is a headbanget! (nevet) Magasszárú fehér Puma cipő, filccel rajzolt Kreator póló, ahogy azt a Nyers zenekar is megénekelte az “elmúltak a buta zenék” c. zseniális opuszában…

A végső kérdés: Mi az élet értelme?

Na, ezt a kérdést nagyon bírom… Itt kéne most megmondani a tutit, kifejteni a nagy igazságokat ugye? Egyszer egy régi Mood interjúban már megkérdezték ezt tőlem, és azóta is azzal szoktak húzni néhányan, úgyhogy most nem fejteném ki. (nevet) Ellenben, ha a Fürgerókalábakkal csinálsz interjút, akkor ezt Balage Steeltől feltétlenül kérdezd meg, mert neki erre zseniális formulái vannak! (nevet)

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.