Shock!

július 12.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Sepultura: „Az élet gyönyörű”

SepultiraMeglehetősen jó érzés, ha az ember régi/új kedvenceit faggathatja. Régi dédelgetett tervem volt egy Sepultura interjú, mégpedig Andreas Kisserrel. S lőn csoda, a lehetőség megadatott, rácsöröghettem volna, ha... ha a Shock! nem egy rendkívül alacsony költségvetésű lap lenne, és kibírta volna, hogy hétköznap délelőtt felhívjam Brazíliában Andreast. A nagy csoda így hamar füstté vált, a kis csoda azonban mégis csak bekopogtatott, egy e-mailes interjúra mégis csak lehetőségem nyílt. Azonnal papírra vetettem 20 kérdést, majd udvariasan odabiggyesztettem, hogy ha nem akar, nem kell mindre válaszolnia, persze azért titkon reménykedtem. Nem kellett csalatkoznom. Mindez akkor történt, mikor jött a hír, hogy...

Úgy tudom, otthagytátok a Roadrunnert. Mi történt? Nem támogattak eléggé? Milyen terveitek vannak a kiadókkal kapcsolatban?

Igen, így van. Úgy döntöttünk, hogy nem náluk fog kijönni a következő albumunk. Elég hosszú ideig dolgoztunk velük (1988-2001-ig) és az igazat megvallva soha nem támogatták igazán az új Sepulturát. Jó munkát végeztek akkor, amikor még tudták mit miért csinálnak, de egy ideje bebizonyosodott az, amitől tartottunk... és vesztettek. Most rengeteg a választási lehetőségünk, még töprengünk rajta mi legyen, aztán hamarosan döntünk...

Elég furcsa számomra a Nation borítója, mivel Mao. annak idején kommunista ország volt, és számunkra más, nem túl szimpatikus jelentést hordoznak ezek a jelképek. Ti mit akartatok ezekkel kifejezni?

Nem az volt a célunk, hogy a borítókép a kommunista időkre emlékeztessen, de legyen rá hatással annak művészete. Shepard Fariey (ő készítette a borítót - V.Sz.) egy páratlan művész, akire különböző művészeti ágak hatottak, beleértve a történelmet, a filmeket és a politikát. A Sepulnationnek nincs semmi üzenete ezekkel a rég volt formákkal, ez csak egy utópikus gondolatvilág, amely a zeneszerzésnél is inspirált minket.

A szövegekről mondanál valamit, sajnos a borítóban nincsenek benne. Egyébként miért?

A koncepció ennyi: a gyilkos világ nem létezik, nincsenek háborúk, nincs tudatlanság, a vallások megértők egymással szemben, és béke honol mindenhol..., felvilágosultak az emberek, és nincsenek előítéletek. Nem látom, hogy ez történt volna az elmúlt évezredek alatt, de elég határozott ez az ideológia, mindamellett nagyon pozitív, és megihletett minket. A szövegek fent vannak a weboldalunkon, aki akarja, csak megtalálja valahogy...

Szerintem az eddigi legzeneibb Sepu album a Nation, értem ezalatt azt, hogy az énektémák érdekesebbek mint eddig, a számokban rengeteg finom apróság hallható, egy csomó refrén meg igencsak fogós. Mit gondolsz erről?

Köszönöm. Sajátos helyzetben vagyunk most, és nagyon bizakodóak vagyunk azzal, hogy mit hozhat ez az album számunkra. Derrick teljesen beilleszkedett már a zenekarba, hozza az ötleteit, és újra egy zenekarként tudunk dolgozni.Sepultura

A digipackos verzión van egy Bela Lugosi's Dead c. dal. Mi ez???? Tudtad amúgy, hogy Lugosi Béla magyar volt?

Kedveljük Lugosi Bélát, de túl sokat nem tudunk róla. A dal óriási, és nagy kihívás volt megírni a mi verziónkat.

Elkészült már a videoklip a One Man Armyra? Milyen lett?

Még dolgozunk a klipen, minden kibaszott kiadói támogatás nélkül, és meg kell mondjam kiváló lesz. Megyünk majd játszani a Brazil MTV zenei díjátadására, és remélhetőleg addigra tudunk majd mutatni belőle néhány részletet.

Mennyire sikeresek mostanában a Sepu turnék?

Imádunk játszani, és még soha nem csalódtam egy Sepultura koncertben sem. A rajongóink még mind ott vannak.

A két utolsó album dalai hogy készültek, ki volt a fő dalszerző? Vagy csapatmunka volt? Derrick mennyire vette ki a részét a dalszerzésből?

Az Against trióban készült. Derrick később jött, de nagyon segítőkész volt a lemez befejezésénél. A Nation esetében mindenkivel sokkal jobban összejött a zenekarból, nem csak szakmailag, hanem emberileg is, barátként. Sokkal könnyebb volt megírni és felvenni erre a dalokat.

Milyen fogadtatása volt annak idején az Againstnek és te mit gondolsz ma arról a lemezről?

Egy bizonyos visszajelzés volt rá, de nekünk soha nem voltak túl nagy elvárásaink ezzel szemben. A szándékunkat elértük, a Sepultura életben maradt.

Pár éve Derrick énekel nálatok. A régi rajongóknak sikerült megbarátkozni vele?

Egy részüknek igen, egy részüknek nem. Nem tudunk mindenki kedvére tenni.

Milyen gitárosok voltak rád hatással a kezdetekkor, illetve most?

Randy Rhoads, Tony Iommi, Judas Priest, Steve Howe, stb…, de szeretem Steve Vait és Joe Satrianit is.

A szólótechnikád elég egyedi, hogy fejlesztetted ki?

Csak úgy tudod fejleszteni a zenédet, ahogy az életedet tökéletesíted, ahogy egyéniséggé fejlődsz. Hat éve vagyok apa, számomra ez a legnagyobb fejlődés.

A törzsi dolgok mennyire fontosak ma a zenekar életében?

A törzsi zenék mindig nagy hatással lesznek ránk. A Roots-szal rengeteget tanultunk. Azon a Xavantes törzstől rengeteg hatás ért minket. A Sepulnation koncepciójában nagy hangsúlyt kapott a természet tisztelete.

Neked vannak indián őseid?

Nem tudok róla. Valószínűleg nincsenek. A nagyszüleim Európából jöttek, Németországból és Szlovéniából. Maxnek és Igornak olasz rokonai vannak. Paulo az egyetlen, aki brazíliai indián ősökkel büszkélkedhet.

Olvastam, hogy együtt dolgoztatok egy O Rappa nevű brazil zenekarral? Kik ők, milyen zenét játszanak?

Ők egy igen egyedi Rio de Janeiro-i zenekar, akikre a reagge, a brazil könnyűzene, a metal, stb. egyaránt hatással volt. Nemrég a dobosuk (Yuca) nyolc lövést kapott, mikor megpróbált megakadályozni egy rablást Rio egyik utcáján. SepulturaTúlélte, de most tolókocsiban van. Ő írta a szöveget ahhoz a dalhoz, ami az ő szülővárosukban lévő stúdióban készült.

A Biohazard lemezen ki szerepelt és melyik dalban?

Azt hiszem mindnyájan csináltunk valamit azon az albumon. Billy (Billy Graziadei - Biohazard gitáros) eljött megnézni minket az amerikai turnénkon, hozott egy számítógépet meg egy mikrofont, és egy csomó mindent összegyűjtött mindenkitől maga körül. Szerintem nagyon ütős lett.

Miket hallgatsz mostanában? Érdekelnek a mai zenék?

Egy csomó mindent szeretek. Pár éve tanulok klasszikus gitáron játszani, pontosabban 8 éve, és rengeteg ilyen zenét hallgatok. Aztán mindig vannak jó zenekarok itt Brazíliában, az O Rappán kívül van egy olyan csapat, hogy Necromancia, akiknek segítettem a produceri munkában a lemezfelvételüknél, aztán a szintén brazil Infernio is jó... meg nagyon szeretem a Deftonest, a Foo Fighterst és persze a régi zenéket.

Mi érdekel a zenén kívül?

Család, Foci, Történelem. Mostanában rengeteget olvasok. Tök jó így a múltban barangolni, különösen a múlt században, tanulni és megérteni azokat az eseményeket, amelyek manapság bontakoznak ki teljes egészükben.

Van valami kapcsolat most a két Cavalera testvér között?

Nincs semmilyen kapcsolat köztük.

Jelentett valamit számodra az ezredforduló?

Nem igazán. Inkább egyre jobban aggódom, hogy mit kell még tennünk ahhoz, hogy megmentsük a bolygót, ahol élünk. Egy olyan szintre értünk, ahol csaknem képtelenek vagyunk kontrollálni a dolgokat. Több információra van szükségünk arról, hogy milyen lehetőségeink vannak még, hogy meg tudjuk tartani az életmódunkat, anélkül, hogy a földet el kellene pusztítani.

Miben változott az életszemléleted az elmúlt tíz évben?

Ma is azt vallom, hogy az élet gyönyörű, és egyben hatalmas kihívás. Ebből a szempontból nem változtam egyáltalán.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.