Shock!

február 26.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ossian: „Nekem a rock and roll tényleg a szabadságot jelenti”

Ossian - Rubcsics RicsiEgy balassagyarmati Ossian koncert előtt kaptam el a banda gitáros fenegyerekét Rubcsics Ricsit egy magasröptű interjúra. A srác készségesen és örömmel válaszolgatott annak ellenére, hogy diktafon hiányában jegyzetelnem kellett, mint valami igyekvő főiskolásnak és ez elég sok időt vett igénybe... ĺme a közös végeredmény.  

Eddigi zenekaraid?

Neckrofight, Unnecessary, Seneca, Wellington, Ossian.

A Neckrofight idején "mindenki" thrash állatnak hívott téged. Miért ragadt rád ez a kellemes kis elnevezés annak idején? Mely bandák voltak a kedvenceid e műfajból?

Az az igazság, hogy én találtam ki magamnak ezt a nevet és terjesztettem. Fiatal voltam még. Viccből, mert én ilyen hülye dumás gyerek vagyok. Addig híresztelgettem, amíg rámragadt. A Testamentet. Slayert, Annihilatort szerettem nagyon. Igazából nem voltam én ilyen thrash-centrikus. Már a Neckrofight időszakban is a Metallica volt a kedvencem, valamint az Accept, a Helloween...

Mely koncertek jelentették eddig a legnagyobb élményt számodra?

A decemberi Pecsás Ossian buli. Volt adóvevőm is, király volt. Ász volt az AC/DC, Mötley Crüe, Queensryche összeállítású Monsters Of Rock buli is.

Abban az időben ('80-as évek vége, '90-esek eleje) milyen volt az életstílusod? Mit gondolsz az úgynevezett rock and roll életmódról?

Úgy érzem, hogy kb. 13 éves korom óta - amikor kezdtem magamba szívni a metalt - rocker módon élek, hű vagyok ehhez a műfajhoz. Nekem a rock and roll tényleg a szabadságot jelenti. Elég önfejű voltam, szegény szüleim se tudtak befolyásolni. Mindig azt csináltam, amihez éppen kedvem volt. Mindegy, hogy megbántam vagy nem, így alakult. Túlzás nélkül: 16 éves koromban kezdtem leállni a sörivásról, ideiglenesen. Kirúgtak az általános iskolából is. Mindig a pillanatnak kell élni és azt tenni, amihez kedved van, szerintem ez a rock and roll.

Jelenleg az Ossianban gitározol. A bandán belül milyen a hangulat általában? Könnyű Endrével melózni? Hol szoktatok próbálni?

Jó a hangulat. Hornyák Petit már 10 éve ismerem, s az új emberek, akikkel játszom (Viktor, Töfi) nagyon jól beilleszkedtek a csapatba. Endrével nagyon jó dolgozni, kölcsönösen kikérjük egymás véleményét. Ha valami probléma felmerül, könnyedén meg tudjuk beszélni, tehát minden oké. Hornyák Peti "testvéremnél" próbálunk Solymáron, ahol saját kezűleg építettük fel a próbatermet.

Legszívesebben mely zenekarokat hallgatod manapság és milyennek kell lennie számodra egy jó együttesnek?

Semmit. (Csak vicceltem.) Eléggé sokrétű vagyok, pl. B.B. Kingtől és Charlie-tól kezdve a Sepulturáig sok mindent meghallgatok. Minden olyan zenekart szeretek, amiben igazán jó gitározás van és megfog az énekes dallamvilága.

Kinek/kiknek a hatására kezdtél el gitározni? Meg vagy elégedve a jelenlegi tudásoddal? Kb. hány bulit gitároztál már végig zenészséged során? Most hány éves vagy?

Párhuzamosan kezdtem el megismerkedni a metal zenével és a gitározással a Judas Priest, Metallica, Iron Maiden, Accept hatására. A bátyám (aki 3 évvel idősebb) már nagyon régóta hallgatott rockzenét, s rajta keresztül ismertem meg az ilyen zenéket. Hogy meg vagyok-e elégedve a tudásommal? Kemény kérdés... nem. Minél többet foglalkozom a gitárral/gitározással, úgy jövök rá, mennyi mindent kell még megtanulnom. Igazából nem emléxem az eddigi bulik számára, szerintem jóval 100 alatt van. A koromról: most június 19-én leszek 26.

Ha zenekar nélkül lennél éppen és a világ bármelyik bandájába beszállhatnál, melyiket választanád?

A Metallicát. Kirk Hammett helyére mennék.

Az Ossian bulik mellett szoktál eljárogatni szórakozni vagy inkább otthon zsibbadsz valami jó kis zene mellett?

Semmiképp nem zsibbadok, mert attól megőrülök! Inkább darts-, flipper-, csocsó-, biliárdklubokba szeretek járni.

Ha borzasztó ideges vagy mi tud téged megnyugtatni?

Egy maszturbáció. Komolyan, az mindig segít.

Mi a véleményed a drogokról? Volt velük kapcsolatod?

Nem volt. (nevet) Titok!

Kedvenc könyved?

Gyűrűk ura (Tolkien), Stephen Kingek.

Piád?

Sör, de igazából nem bírom az alkoholt, hamar lerészegedek.

Állatod?

Madárpók.

Növényed?

Nincs, bocs.

Kajád?

Brassói, finom uborkasalátával.

Hová mennél nyaralni, ha megtehetnéd?

Egyiptomba, megnézném a piramisokat.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.