Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Korog: „Most ez az anyag tükrözi azt, amit szeretünk játszani”

0505korogÁprilis 23-án, több évnyi lemeztelen hallgatás után új albummal tért vissza a színtérre a páratlan ritmusok és szokatlan hangzások hazai mestere, a Korog. A zenekar új énekese Tanka Balázs, a Turbo frontembere lett, ami természetesen megszólalásukba is alapvető változásokat hozott, és aki még nem tapasztalta meg, milyen élőben a friss felállás, annak június 7-én, az A38 Hajón erre is alkalma nyílik. Kérdéseinkre Ágoston Péter, azaz Eki, a csapat gitárosa válaszolt.

Hosszú szünet után tért vissza új lemezzel a zenekar. Mi történt veletek ebben az elmúlt hat évben, és milyen állomásokon keresztül jutottatok el a mai felállás létrejöttéig?

A Mumus lemez megjelenését követően távozott az országból és így a zenekarból is Sebestény Balázs (b), ami ismét visszasodorta a Koroghoz Keszei Krisztián sokszoros ex-gitárost, most már basszusgitárosi poszton. Ez a felállás még egy balti turnét is lezavart 2010-ben a Megazetor társaságában, majd szórványos koncertezés mellett elkezdődött a számírás a következő albumhoz... lassan, hosszasan. Tehát alkotói válság, inkább beszélgetések, mint próbák, bár a személyes kapcsolatok nagyon jók voltak, de semmi előrelépés, majd részemről kimondatott, hogy ennek így semmi értelme. Nem kellett sok idő, és Lukács Dávid dobos előállt azzal, hogy nem érhet így véget a Korog. Újragondoltuk, hogy mit is élveztünk a zenekarban, mi hol tartunk, és hogyan tovább. Tehát Krisztián vissza gitárosnak, kell egy profi bőgős, és ha lehet, egy éneklő énekes. A basszusgitárosi poszton Dávid régi barátja, Jeli András került képbe, akivel már volt egy közös projekt, a Legát Tibor nevével fémjelzett Lumpen Gold. Az énekeskeresés már jóval nehezebb diónak bizonyult. Végül több próbálkozás után Balázs bevált, és vállalni is tudta a kihívást.

0605korog3

Az ének tekintetében rendkívül radikális a váltás, akár azt is mondhatjuk, senki sem számított nálatok dallamos énekre. Mennyire tűnt kockázatos lépésnek Balázs bevétele Csihar és Molnár Kolos után, és milyenek a visszajelzések a közönség részéről?

Simon Gábor, az első énekes pótlása is extrém húzásnak tűnt Csihar Attilával, és hülyének is nézett mindenki. Mára hivatkozási alap. Persze, most is jelentős váltás történt – M.K. Atorz csatlakozásánál ez nem volt ilyen radikális –, és a kitartó közönségünk nagy része is még csak fogalmazza saját megfejtését, de egyrészről nagyon nyitott emberekről beszélünk, másrészről zenei-ritmikai fogódzkodókat, mentőöveket azért hagytunk hátra. Azoknál, akik most találkoztak a Koroggal először, ez természetesen nem is kérdés. Nekik ez a Korog. Nem keressük, de nem is kerüljük a kockázatot.

Mi fogott meg benneteket leginkább Balázsban?

Profi énekes, nyitott személyiség.

0506korog5Zeneileg mennyiben változott a hozzáállásotok a két új tag érkezésével, illetve mi az, amit ők tettek hozzá az új dalokhoz?

A próbákon eddig is becsúszott egy-egy Hendrix, Led Zep, Deep Purple téma – még koncerten is –, a srácok pedig ráerősítettek erre. Amúgy András fő dalszerzővé lépett elő, és Balázs is saját ötleteit használta mind az énektémákat, mind a szövegeket illetően.

Szerintetek miben több, illetve miben más ez a mai Korog, mint az öt-tíz-tizenöt évvel ezelőtti?

Húúú! Ha ezt a kérdést komolyan venném, akkor egy tanulmánnyal kéne előállnom az elmúlt tizenöt év undergroundjáról és a saját személyiségfejlődésünkről. Meg kéne mondanom, hogy a más több-e, jobb-e. Most ez az anyag tükrözi azt, amit szeretünk játszani.

Hogyan jellemeznétek a Maybe Airlinest egy olyan embernek, aki soha életében nem hallott még a zenekarról, és mit mondanátok róla egy olyannak, aki ismeri ugyan a Korogot, de még nem tudja, hogy váltás történt az énekfronton?

Mindenkinek! Korog - Maybe Airlines. Új album! Beszarás!

Hogyan születnek ma a dalaitok, milyen munkamegosztásban írjátok őket?

A Korog életében zeneileg azok a korszakok voltak a problémamentesek, amikor az aktuális basszusgitáros hozta az alapokat és a szerkezetet. Ez szerencsére most is így van: a gitárosok mindig valami túlgondolt témával állnak elő. A magam részéről egy-egy verzével, középrésszel jelentkezem, Krisztián hangszerel és zenei supervisor. Ezután jöhet az ének és a finomhangolás. Persze mindenkinek hatalmas az egója, ezért beledumál mindenbe.

Mennyiben szemlélitek kritikusan a régi szerzeményeiteket?

Nem szoktam hallgatni a régi anyagainkat, de ha előfordul, mindig megállapítom, hogy az adott korban kiemelkedő minőséget hoztak, és az attitűd ma is izgalmas.

0605korog2A régi extrém külsőségek felélesztésén nem gondolkodtok?

A lényeg, hogy felmerül-e olyan ötlet, ami színpadi megjelenítést kíván. Ha lesz ilyen, és a körülmények is lehetővé teszik, akkor miért is ne? Volt néhány olyan koncert, amit sokan emlegetnek.

Hogyan látjátok a mai súlyos zenei színtér állapotát nemzetközi, illetve hazai viszonylatban? Hallotok-e újdonságokat, illetve találkoztok-e olyan friss zenékkel, amik tetszenek?

Bár koncertdömping van a lemezeladások földbeállása miatt, mégis úgy látom, hogy szűkebb az underground támogatottsága, mint öt-tíz éve. Rengeteg a stílusgyakorlat, de ha kijön valami tényleg élvezetes anyag, arra lecsapunk.

Akartok-e külföld felé is tapogatózni a lemezzel?

Hát persze-persze.

Milyen terveitek vannak a következő időszakra? Újabb hat évet kell-e majd várni a következő lemezre is?

A lemezbemutató az A38-on lesz június 7-én, a Csihar-féle Void ov Voices társaságában. Eddig minden lemez után megfogadtuk, hogy a következőre nem kell ennyit várni. Meglátjuk.

Fotó: bakondi

 

Hozzászólások 

 
+2 #1 neal and jack and me 2014-06-05 11:00
kár, hogy pont aznap lesz a pokolgép.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.