Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Khrysos Anthemon: olasz krizantém

Khrysos AnthemonKhrysos Anthemon. Irtó jól cseng ez a név. S hogy kiket takar? Nos, ez egy 1996 szeptemberében alakult olasz hatosfogat, akik a szimfonikus black/death metalt művelik. 1997-ben jött ki Remembrance c. debütáló demójuk, a legutóbbi pedig 1998 májusában jelent meg Kalaallit Nunaat címmel. A zenekar sokat koncertezik és új dalokat ír azóta. A sok "rejtélyes" kérdésre Davide de Paolis vokalista adott választ.

Először is avass be minket a zenekarnév jelentésének titkaiba!

A Khrysos Anthemon egy görög eredetű név, melynek Arany Virág a jelentése, de összevontan krizantémot jelent. Nálunk Olaszországban ez a halottak virága, az élő növény a holtak sírján. A mindennapokban persze többféle dolgot jelenthet: az elmúlást, illúziókat, halált, szerelmet és magát az életet is. Ez a név nem mindennapi, ezért választottuk.

A Kalaallit Nunaat címet viselő demótok számomra egy mesterien összerakott anyag. Kérlek mutasd be zeneileg és szövegileg egyaránt!

Második demónk egy szinti-intróval indul, asszem' ez nem szorul magyarázatra. Majd következik a Lord Of Nothing (A Semmi Ura), mely erőteljes és fájdalmas riffeket tartalmaz, stílusunkat e dal képviseli legjobban. A vallásról alkotott véleményemről szól, csak egy kérdés, egy kis elmélkedés az emberről és egy lehetséges istenről, akit minden vallás megpróbál a gyenge elmékbe bevésni. Az Intimus Sermo c. nóta death-esen kezdődik, s lassú résszel végződik suttogó hangok kíséretében, majd black-es riffek, lendületes crescendo, erőteljes death riffek, zongora és szólók. Alapjában véve az életről és a magányról szól. A Black Cat's Eyes (A Fekete Macska Szemei) az egyik legjobban sikerült szerzeményünk. Gyors, energikus, direkt, és billentyűszóló szerepel a végén. Ez egy himnusz azoknak a titokzatos, elbűvölő lényeknek: a macskáknak. A címadó dal power metalos kezdését méltóságteljes kórus követi és gyors death/black zárja. Az ember és a természet közötti kapcsolat adta a szöveg alapját. Grönlandi nyelven a Kalaallit Nunaat az Emberek Földjét jelenti, és ma már magát Grönlandot jelképezi. Eléggé paradoxnak találtam ezt, hiszen az a sziget egyáltalán nem az emberek földje! Ott a Természet uralkodik teljes mértékben! Általánosságban egy mélyebb elmélkedésre invitálja a hallgatót létünkről, és hogy magunkat a természet részének érezzük. Hogy ne kezeljük önteltséggel az anyatermészetet és ébredjünk rá, mekkora hatalma van.

Sajna az olasz underground eddig nem igazán kápráztatott el bandáival. Tudnál nekünk néhány értékes csapatot ajánlani ennek ellenére?

Úgy hiszem legutóbb számos jó banda tűnt fel. Ajánlom a Black Sunrise-t (szimfonikus black metal), az Ophidiant (progresszív extrém metal), Inflictiont (brutális death, progresszív billentyűjátékkal), Atropos-t (neoklasszikus kísérletező ambient), stb... Mit is mondhatnék még? Ha olasz szórólappal találkoztok, írjatok a rajta szereplő címre!

Elárultad nekem, hogy egy irodában melózol Mi a foglalkozásod? Mit gondolsz a körülötted lévő emberekről? Te milyen típusú ember vagy?

Már 3 éve egy olasz mobiltelefon cégnél gürizek, a vevőszolgálati részlegben. Néha elég szar, mert minden ügyféllel kedvesnek kell lennem aki felhív engem (és ezek általában olyan senkiháziak, akiknek más dolguk sincs, mint a mobiltelefonjukkal játszadozni!). Ugyanakkor kissé mókás meló, mert mintegy 500 munkatársam van, 18-30 évesig, és mivel ez egy telefonos állás, úgy nézel ki, ahogy akarsz. (hosszú haj, leborotvált fej, piercing, tetkók...). Van pár munkatársam, akik punkzenét, progresszív metalt játszanak és egy glamster haverom is van itt. A munkámtól eltekintve nem igazán szeretem ha túl sok ember vesz körül, inkább zenét (METAL!) hallgatok, sokat olvasok (mostanában csak filozófiát). Szeretek snowboardozni is, mert imádom a hegyeket, és jó érezni ereimben az adrenalin áramlását. Életemben fontos szerepet játszik a szenvedély, fájdalom, szex, filozófia és az alkoholt se felejtsem ki!

Mit gondolsz a heavy metal reneszánszáról?

Szerintem minden egy hullám, a divatok jönnek-mennek, még ha valaki meg is előzi őket. Tíz évvel ezelőtt volt a heavy, aztán jött a thrash, death, black metal és most itt az ideje újra a régi hangoknak. A power és heavy metalnak, valamint a thrash hatású blacknek. Vajon az idén mi fog még visszaköszönni a múltból?

A demón szerepel egy szám A Fekete Macska Szemei címmel. Mivel nekem is van egy cicusom és nagyon kedvelem őt, kíváncsi vagyok a te véleményedre is róluk!

Imádom a macsekokat! teljesen elbűvölnek! Gonosz szemek, gyönyörű bunda, erős egyéniség. Magányosak és szeretetre méltóak. Nem képmutatók. Sajnos nekem jelenleg nincs macskám. Volt egy, de egy kib...ott kutya megölte és ahol most élek, nem tarthatok ilyen állatot.

Végül üzenj az olvasóknak!

Semmi frázist nem akarok mondani. Csak hallgassátok meg a demónkat, ássátok bele magatokat mélyen a szövegekbe! Higgyetek magatokban, nem egy "istenben". Éljétek az életeteket, ahogy szeretnétek. Érezzétek magatok körül a misztikus természetet!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.