Shock!

május 22.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hades: csakis őszintén

HadesNem egyszerű történet a New Jersey-i Hades zenekaré. A nyolcvanas években megjelent két power/thrash albumuk, aztán '89-ben leálltak. Öt évre rá ismét aktivizálták magukat, de az újjáalakulás sem bizonyult hosszú életűnek, szétszéledt a társaság.

A sors azonban valószínűleg szereti a Hadest (a világban megtalálható sok ezer igazi fanatikusukhoz hasonlóan), mert két éve megint összehozta őket. Új lemezzel rukkoltak ki és együttműködésük azóta is töretlen, az idei DamNation zsinórban a harmadik anyaguk 1999 óta... Kérdéseinkre Dan Lorenzo gitáros válaszolt.

Először is hogyan választottátok annak idején a Hades nevet? Vonzódtok a mitológiához?

Hádészről a suliban tanultam, kilencedik osztályos koromban, pont mielőtt a gitározást is elkezdtem. A tanár elmagyarázta, hogy Hádész az alvilág istene, én meg azt hittem, a maffiára gondolt! Jimmy Schulman (basszer) jobban nyomul mitológiában, mint én.

Többször is pihenőre küldtétek a zenekart az idők során. Mi játszott közre ebben?

1989-ben legyűrtünk egy Európa-turnét, majd feloszlattuk a bandát, mert állandóan csak összekaptunk és így már nem volt élvezetes csinálni az egészet. Én utána létrehoztam a Non-Fictiont, amely '89 szeptemberétől 1994-ig működött. Kihagytam pár évet, mert pihenőre volt szükségem. Van munkahelyem és meg is nősültem.

Igaz, hogy a SaviorSelf albumra kifejezetten a rajongók kívánságára alakult újjá a Hades?

Így is mondhatjuk. Dan Garber, a gitártechnikusom mutatta nekem az összes rajongói Hades-oldalt a neten. Totál eldobtam az agyam!

Szerintem a Hades tipikusan olyan zenekar, amelynek nevét (vagy a tagok nevét) szinte mindenki ismeri, de a zenéjét csak igen kevesen szeretik, hallgatják. Te mit gondolsz az együttes helyzetéről?

Úgy van, ahogy mondod. Hogy miért is? Amikor elkeserít a sikertelenségünk, mindig azokra a csapatokra gondolok, akik előttünk játszottak és soha nem jutottak lemezszerződéshez. Minden dolog valamilyen okkal történik (vagy éppen nem történik). Alannek nem az a könnyen eladható fajta hangja van, egy átlagos zenerajongó nem bírja a magas fekvésű énekhangokat.

Mennyire rendszeresen tudtok koncertezni? Ha jól tudom, Európában '89 óta nem is jártatok egészen a 2000. évi Wacken fesztiválig!

A www.HADESusa.com oldalunkon mindig megtalálhatók az aktuális koncertdátumaink. A bandából hármunknak is jól fizető állása van, úgyhogy nem tudunk valami sokat turnézni. Épp az interjú előtt játszottunk Clevelandben. Remek buli volt.Hades

Alan egy rakás Hades CD-t hajított a közönség soraiba az említett wackeni fellépésen... Beszerezhetők még az egészen korai Hades albumok, mondjuk itt, Európában?

Igen, Németországban megtalálható a legtöbb anyagunk. A Crook'd Records (www.crook-drecords.com) hozta ki a koncertlemezünket. Mindannyian imádjuk azt az albumot.

Az új lemezt, a DamNationt tagcserék előzték meg. Mi történt? Hová tűnt mondjuk Dave Lescinsky dobos?

Dave-nek nem volt kedve koncertezni New Jerseyn kívül. Azon kívül a producerünk, Tim Gilles szerint Dave nem ütötte elég erővel a dobokat. Scott LePage (ex-bőgős) jó barátom, de ő Texasban él, 5 órányi repülőútra tőlünk. Jimmy Schulmannel nemrég jártunk nála.

Játszottak-e a mostani albumon vendégzenészek, ahogy Billy Milano és D. D. Verni tette legutóbb a The Downside-on?

Nem. Úgy volt, hogy meghívjuk John Gallagher énekest a Ravenből, de annyira lefoglaltak minket a felvételek, hogy a dologból nem lett semmi. Azért lesznek közös bulijaink, legközelebb Virginia államban.

Igaz, hogy akkor is pumpáltatok pénzt a lemezkészítésbe, promócióba SAJÁT ZSEBBŐL, amikor már megvolt a lemezszerződésetek?

Igaz bizony. A legtöbb zenekarral ellentétben mi nem bízunk mindent a kiadóra. Képeslapokat, szórólapokat készítünk, pólókat osztogatunk az Államokban. Annyira szeretjük a zenénket, hogy hajlandóak vagyunk komoly pénzt is áldozni, ha így több ember hallhat minket.

Hogy érzi magát, mit tapasztal manapság egy hozzátok hasonlóan éleslátású, realista arc az amerikai mindennapokban O.J., Monica és Clinton után?

Az egész ország a pokolba tart! (nevet) Szeretem Amerikát, de egyre komolyabb bajban vagyunk. Szerintem egy Clintonnak vagy egy O.J.-nek rács mögött lenne a helye. Ez egy nagyszerű ország, de én azt szeretném, ha MÉG JOBB lenne!

Voltál szavazni? Mi a véleményed a mostani amerikai kormányról és George W. Bushról?

Bushra szavaztam, az apjának nagy híve voltam. Kevésbé intelligens, mint Clinton, de jobb ember nála. Ne felejtsd el, hogy én egy heavy metal gitáros vagyok, aki nem ismeri a választ minden kérdésre, csak határozott véleménye van. Nem iszom, nem dohányzom, nem élek drogokkal. Nem vagyok tökéletes, távolról sem, de azért próbálkozom!

Van-e valamilyen kedvenc idézeted, mondásod, amely a mottód is lehetne (vagy akár a zenekaré is)?

Vegyétek meg a DamNationt öt példányban, hogy megcsinálhassuk a következő lemezt! MINDIG az igazat mondjátok! Látogassatok a http://www.HADESusa.com oldalra! Kösz!!!!!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.