Shock!

június 17.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Grip Inc.: „Soha nem tudhatod, mi lesz holnap”

Grip inc.Annak idején én sem örültem a hírnek, hogy Dave Lombardo kikerült a Slayerből, de emlékszem, mikor a Grip Inc. első klipjét megláttam, rögtön a szívembe lopta magát a zene. Az albumban sem csalódtam és a Power Of Inner Strength óta töretlen lelkesedéssel hallgatom őket. A hazánkban koncertező csapatból a kimondhatatlan nevű Waldemar Sorychta vállalkozott az interjúra.

Szerintem a Solidify egy kicsit komorabb, sötétebb, mint a Nemesis volt. Te mit gondolsz erről?

Sötétebb? Te vagy az első aki ezt mondja! Mások szerint a Nemesis volt a legsötétebb lemezünk eddig. Számomra sokkal nyitottabb, több hatást tettünk bele együtt, mint eddig valaha. Az elején csak durvák akartunk lenni, aztán ahogy jobban megismertük egymást, egyre nyitottabbak lettünk. Most tettük meg azokat a dolgokat, amelyek annak idején nem volt lehetségesek, mert úgy érzem akkor nem volt ott az ideje, hogy túl sokat kísérletezzünk. A kísérletezés valami olyasmi számomra, mikor nem tudod, hogy mi fog történni, kipróbálsz valamit, de nem tudod mi lesz a vége. Valami új dolgot szerettem volna, nem kísérleteztünk, csak azt csináltuk, amit mindnyájan meg mertünk tenni, és ennek nem akkor volt ideje, hanem most.

Sajnos sokan még mindig úgy emlegetnek titeket, mint az ex-Slayer dobos zenekarát...

Azt hiszem ez az amivel örökké együtt kell élnünk, mert mondjuk ha egy nagy cégnél dolgozol - most nem akarok neveket mondani, de nézzük pl. a Mercedest - és utána máshol kezdesz dolgozni, mindenki csak úgy fog emlegetni, mint az ex-Mercedes dolgozó, mert ez a legnagyobb név. De Dave önmagát tekintve, nem "gyári munkának" tekinti ezt, hanem a saját részének. Dave-nek van a legnagyobb neve, de ő a zenekar része, és mindannyian azon vagyunk, hogy ez így is legyen. Mi mindannyian már a kezdetektől ezt egyenrangú zenekarnak érezzük, és amit a kívülállók, a sajtó, a rajongók gondolnak az nem ugyanaz amit mi. Elmondhatjuk akár ezerszer nekik, mindig találnak rá valami okot.

Miképp tudtok így együtt dolgozni, hogy ennyire messze laktok egymástól?

Elég könnyen, csak gondolj arra, hogy biztos van Magyarországon is olyan zenekar, amelynek tagjai máshol laknak, és ugyanúgy tudnak találkozni, zenélni. Nincs olyan nagy különbség közöttünk. A repülőút 10-12 óra, és ez olyan, mintha a szomszéd országból autóval átjönnél. Három-négy hétre összejövünk, gyakorlunk. Ez a munka tele van egy csomó pozitív dologgal, mert mikor együtt vagyunk, gyakorlunk vagy turnézunk, mindenki teszi a saját dolgát. Ha Dave éppen projektezik, az nem azt jelenti, hogy hűtlen a Griphez, csak valami mást is szeretne csinálni. Mindenkinek vannak különböző elképzelései, és az jó, ha ennek utat engedünk, az embereknek kell a hely más dolgokra is. Ezek után lehet még többet a Gripbe tenni, valami pluszt, mindannyian különböző dolgokat hozunk így a zenekarba. Egy buta példával szemléltetve, egy olasznak sem kell minden nap pizzát ennie, és ha valami kínait eszik, attól még olasz marad. Ez megadja nekünk azt a lehetőséget, hogy különbözőképpen lássunk, hogy a hallgató fülével érzékeljünk, ne mindig csak játsszunk. Ez is nagyon pozitív, mert ha valamit túl sokáig játszol, akkor elveszíted az értelmét. Ha néhány hét múlva meghallgatod a szalagot, és találsz rajta valamit, hogy: hú ezt jó volt amikor játszottuk, de most hallgatni már nem jó, akkor megváltoztathatjuk.

Melyik a kedvenc dalod a lemezről?

Ezt nem tudom megmondani. Minden dal máskor készült, és más hangulata van. És attól is függ, hogy nekem milyen hangulatom van. Természetesen néhány nótát kedvelek, például az Ampedet, mert ezt nagyon jó játszani koncerten, de ez nem azt jelenti, hogy a többi dalt nem akarom játszani, de nem tudok egy kedvencet kiemelni, mert az egész lemez az számomra, az elejétől a végéig.

Beleszóltok egymás dolgába a dalok írásánál?

Eléggé, mert nem úgy működik, hogy te csinálod a legtöbbet vagy mindent. Ha bárkinek akad valami jó ötlete, akkor arra nyitottak vagyunk és elfogadjuk. Én írom tulajdonképpen a legtöbb dalt, de ez nem azt jelenti, hogy a többiek nem szólhatnak bele vagy ilyesmi, hanem a legjobbat tesszük bele. És ez a legjobb, amit a zenekarért meg lehet tenni.

Mi az, ami a Solidify-ról az eszedbe jut először?Grip inc.

Szerintem ez egy nagyon jó lemez és mi abszolút mértékben elégedettek vagyunk vele, úgy érzem ez a legjobb Grip album, amit eddig csináltunk. Olyan, mintha az elsőt és a másodikat összegyúrnád, a harmadik olyan, mint a kettő együtt. Ez a személyes véleményem. Ahogy látom az emberek különböző ízeket találnak rajta, de szeretik. Nem mondhatom nekik, hogy szeressék azért, mert én szeretem, de kell adni neki egy lehetőséget.

Úgy hallottam, hogy Dave játszott a most készülő Testament lemezen...

Igen, de csak a stúdióban. Meghívták, hogy vegye fel a lemezt, feljátszotta, és ennyi.

Turnéra nem megy velük?

Nem.

És mit tudsz a Fantomasról?

Ez is csak egy projekt. Megcsinálták a lemezt és volt néhány fellépésük, de csak egy projekt, amiben jól érezte magát a Faith No More-os srácokkal. Rengeteg különböző projektje van. Négy vagy öt. Ez nem egy fő dolog, hanem csak szórakozás. Én voltam a producer, és a szintitémákat is én játszottam fel a stúdióban, szívesen megcsináltam, mert szeretek zenélni, annak ellenére, hogy ez nem a Grip vonala.

Mit gondolsz most a Grip Inc. mostani helyzetéről?

A hat év alatt, mióta együtt vagyunk sok pozitív és persze negatív dolog történt velünk, ami teljesen normális. Család, új kapcsolatok, ami együtt jár ezzel, de mindig a legjobbat akartuk nyújtani. Ezt a turnét másfél hónapja kezdtük, ez után az USA-ba megyünk koncertezni, aztán úgy néz ki, hogy talán az augusztust otthon töltjük, majd megint turnézni indulunk. Valószínűleg az év végén a Kreatorrel megyünk egy körútra. A következő időt át kell vészelni, nagyon zsúfolt minden, mert rengeteg csapat most turnézik. A lemezbemutatók - különösen nyáron - nem igazán mennek, mert túl sok a zenekar és az embereknek nincs pénzük, hogy elmenjenek minden koncertre.

A Solidify-on az ének sokkal dallamosabb, mint eddig. A következő lemezen esetleg még melodikusabbak lesznek a vokáltémák?

Nem tudom. Amit erről tudok mondani, az az, hogy mi nem olyan zenét csinálunk, amit el lehet adni a piacon, hanem amiben hiszünk, amit szeretünk csinálni. A Human? három évvel ezelőtt készült, és azért tettük most fel a lemezre, mert most jött el az ideje. A Nemesisre nem illett rá, azért is felejtettük el. A Griefless az Inner Strenght idején készült. A nagyobb dolgokban fejlődtünk, mindig jobbat próbáltunk csinálni. Úgy érzem minden lemezünk egy lépés volt előre. Kinyíltunk, soha nem tagadtuk meg a gyökereinket, ami azt jelenti, hogy mindig azt csináltuk, amiben hittünk, hogy a Grip zenei világát tágítsuk.

Nem unalmas a stúdióban dolgoznod?

Minden amit a zenével kapcsolatban kell csinálni - ami nem üzlet - azt szeretem. Utálom az üzleté részét! Rengeteg embernek csak jár a szája, és mikor mondom, hogy ha annyi mindet tudsz, gyere és csináld meg magad! Ha megcsinálod és megmutatod nekem, hogy meg tudtad csinálni, akkor azt mondom oké. De ha csak jár valakinek a szája, hogy milyen jó vagyok, de nem mutatja meg, hogy milyen jó benne, az szerintem hülyeség. Minden, ami az üzlet mögött van, a zene, a tiszta zenével kapcsolatos dolgok, azt szeretem.

Most milyen zenekarokkal dolgozol?

Idén turnézni fogunk, nem hiszem, hogy megyek stúdiózni. Az utolsó munka amin dolgoztam, az a mostani előzenekarunk, a Lacuna Coil volt. Mellette stúdiózenészként dolgoztam a Therionon. A legismertebb zenekarok, akikkel dolgoztam a Tiamat, Samael, Moonspell volt.

Mit gondolsz, tíz év múlva is fogsz még zenekarban játszani?

Hogy mi lesz a jövő, arra azt mondhatom, hogy talán eltöröm a kezem holnap, annyi minden történhet, soha nem tudhatod, mi lesz holnap. A tervem természetesen az, hogy ez folytatódjék, mert nagyon hiszek ebben a zenekarban, de nem lehet tudni történhet. Nem lehet a jövőről beszélni, mert amit most érzek, és amit egy év múlva fogok, az lehet, hogy teljesen más. Vagy ami történik egy év múlva. Néha mások a megérzéseim, mint ami tényleg történik.

Randy Rampage az Annihilatorből mondta, hogy pár hete játszottatok együtt. Milyen volt az a koncert?

Számomra meglehetősen mókás volt, mert nagyon-nagyon régen - 9 vagy 10 éve - a régi zenekarommal, a Despairrel turnéztunk az Annihilator vendégeként, és ők nem nagyon tartottak sokra minket ezen a turnén. És most vicces volt, hogy újra ugyanazokkal a fickókkal játszhattunk, ráadásul előttünk játszottak, és én is megtehettem volna velük azt, amit ők velünk, de én nem az a fajta ember vagyok. Vicces volt, hogy néhányan emlékeztek rám a bandából, s mondták, hogy: tényleg te vagy az? Amúgy rendes srácok. Nem az a lényeg, hogy mi történt a múltban, hanem a jelen a fontos.

Mi a véleményed az európai médiáról?

Leginkább az, hogy szar! Nem tudom itt hogy működik, csak Németországról tudok beszélni. Egy csomó időt töltöttem buta talk show-kban, egyáltalán nem hiszek az ilyesmiben, a show maga annyira szar! Aki meg megnézi, teljesen másnak mutatják a metalt mint amilyen. Az MTV-n is ugyanez van, mennek rajta azok a buta műsorok és fogalmam sincs, hogy miért hívják Music Televisionnek, mikor ezekkel van tele. Buta emberek nézik ezeket a buta műsorokat.

Elégedett vagy az életeddel?

Persze. Mi a baj vele?

Nekem semmi, csak egy kérdés volt. És mit csinálsz a szabadidődben?

Nincs szabadidőm. De ha van egy kicsi, akkor zenélek. Ez vagyok én.

A mostani turné mennyi ideig tart?

Ez az utolsó hét. A Dynamo fesztiválon lesz az utolsó koncert, aztán az európai körút véget ér.

Érdekelnek a számítástechnika, az internet?

Engem nem nagyon. Stuart az közülünk, akit érdekel az ilyesmi. A stúdióban persze számítógépekkel dolgozom, de jobban szeretek magam zenélni, ezért nem is kell nekem számítógép. Ugyanígy vagyok a játékokkal, jobban szeretek focizni, ping-pongozni, mint ugyanezt tévén játszani. Szeretek mozogni.

Otthon hallgatod a saját zenédet?

Igen.

És még miket hallgatsz?

Rengeteg különböző dolgot. Egy a fontos, hogy tiszta legyen, eredeti legyen, jó legyen, ne valami másolatnak a másolata, mert annyira ismerem ezt az üzletet, ismerem, hogy működik. Az emberek csak másolják ezeket a buta dolgokat. Megcsinálják maguknak mint valami produktumot és zenének nevezik, mert nem ismerik a különbséget, mint ahogy ezt említettem korábban.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.