Shock!

november 30.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Fates Warning: akik áttörik a határokat

Fates WarningSokat kellett várni az új Fates Warning műre, de megérte. A Fates Warning bátran lépett a megszokottól eltérő ösvényre, és az év egyik csúcsalbumával lepték meg a rajongókat. A zenekarból az énekes-fenomén Ray Alder válaszolt a kérdésekre, méghozzá igencsak lelkesen.
Akkor még:

Sajnos az új albumot még nem hallottam, a promo nem érkezett meg...

Akkor elég nehéz lesz a lemezről beszélni...

Mit csináltatok az utolsó stúdiólemez óta?

A Pleasant Shade Of Gray után hosszú szünetet tartottunk, Jim és én szólólemezeken dolgoztunk, ami meg is jelent, jó mulatság volt mindkettőnknek. Aztán leültünk szépen, hogy megírjuk az új lemezt, ami a Disconnected címet kapta. Ezen úgy 6-7 hónapig dolgoztunk, majd felvettük. Amúgy általában elég elfoglaltak vagyunk.

Ki írta a dalokat? Egyedül Jim, vagy közös munka volt?

Teljes mértékben együttműködtünk mindenben. Közösen dolgoztuk ki a dalokat, Jim hozta magát a nótákat, majd közösen kidolgoztuk és rögzítettük. A szövegek... Az új lemezre tulajdonképpen csak két dal szövegét írtam én, és Jim is kettőt. Érdekes feladat volt a stúdióban szöveget írni, ez volt az első alkalom, hogy ott kellett megírni őket, és nem is bizonyult túl könnyűnek, de így jött ki.

Azt tudom, hogy van egy 16 perces szám a lemezen. Melyik az?

Az utolsó előtti dal 16 perces és Jim írta. Olyan mint, hmm... (közben a háttérben mintha valami lezuhant volna), nagyon benne van a Fates Warning, nagyon benne van a Pleasant Shade Of Gray. Still Remains a címe. A szövegét is Jim írta és nagyon személyes.

Ismét Kevin Moore játszik a billentyűkön. Az összes nótában ő vett részt külsősként, vagy hívtatok más vendégzenészeket is a lemezfelvételhez?

Nem igazán. Rajta kívül csak Steve Tushar segített, aki a Fear Factorynél is billentyűzött. Ő csinálta a szekvenszeres dolgokat és mindenféle elektronikus loopot hozott. Ő volt a vendégzenészünk.

Zeneileg hasonlít a Disconnected valamelyik előző lemezhez?

Szerintem igen. Már sokan mondták, hogy hasonlít valamelyest a No Exithez, a Perfect Symmetryhez és a Pleasant Shade Of Grayhez. Azoknak a FW rajongóknak nagyon tetszik az új anyag, akik az Internetről le tudtak tölteni új nótákat, pozitívak a reakciók.

A koncertlátogatókra vagy inkább a lemezt otthon, fejhallgatóval hallgatókra gondolva készült a lemez?

Fejhallgatóval?!

Aha!

(nevet) Szerintem nagyon dinamikus lett a hangzás, hallható rajta rengeteg elektronikus dolog, ami igencsak ütős lett. Ismét Terry Brown segített a lemezfelvételnél. A keverésnél Phil Magnotti is részt vett a munkában. Egy csomó újdonság hallható most magában a zenében.

Ez is konceptalbum?

Nem. Zeneileg akad néhány ötlet, ami követi egymást a lemezen, de a szövegekben semmi ilyesmi nincs, teljesen másról szól mindegyik.

Számodra az új lemezzel kapcsolatban mi a legfontosabb dolog?

A legfontosabb dolog, hmm.... Régebben rengeteg rajongónk kérte, hogy durvább zenét játsszunk, hogy keményebbek, illetve még progresszívebbek legyünk. Most pedig tényleg keményebb lett a zenénk, a zenéhez való hozzáállásunk és határozottan progresszívebb zenekar lettünk. És az, hogy Jim és én közösen írtunk szövegeket, az is ad egy darabot az egészhez. Tulajdonképpen a rajongóknak írtuk a dalokat, és reméljük, hogy tetszeni is fog nekik.

Mit jelent neked a progresszivitás?

Áttörni a határokat. Alapvetően másképp csinálni a dolgokat, mint más zenekarok. Megpróbálunk kreatívak lenni, érdekes dalokat írni, valami mást, mint amiket a rádiókban lehet hallani.

Mikor mentek turnézni Amerikába?

Most dolgozunk a turnéidőpontokon, ami valamikor késő augusztusban indulna. Pár hónapig leszünk turnén. (ami később sajnos el is maradt - V.Sz.)

És Európába?

Hogy Európába mikor megyünk, sajnos arról nem tudok semmit mondani. Remélem valamikor jövő nyáron ott lehetünk.

Úgy általában miért nem turnéztok többet?

A Pleasant... lemezzel sokat koncerteztünk, turnéztunk, videót készítettünk, nem volt igazán értelme, hogy ezek után ismét turnézni induljunk, inkább pihentünk, feltöltődtünk, egy kis szünetet tartottunk. Jimnek és nekem másfajta elfoglaltságunk akadt, kiléptük egy kicsit ebből az egész rendszerből egy időre, utána kezdtünk foglalkozni megint a Fates Warninggal. Persze adtunk pár koncertet, például Görögországban. A Dynamo fesztiválon meg az Engine projektemmel játszottam.

A Still Life koncertlemezhez mi alapján válogattátok ki a második cd-re a dalokat? Egyáltalán honnan jött az ötlet akkor a lemezre?

Rengeteg rajongónknak évek óta csak kalózlemezei vannak a koncertjeinkről, ezért készült akkor a koncertvideó. És hogy az emberek ne csak otthon tudják nézni ezt a felvételt, szerettünk volna készíteni egy lemezt, amit hallgathatnak is. Európában játszottunk és összegyűjtöttük a legjobban sikerült felvételeket, a második cd-n pedig a régebbi dalok kaptak helyet, ez egy olyan valami, amit a rajongók szerettek volna.

Mesélj valamit a Home videóról, ami most készül!

Izgalmas lesz! Amikor a Disconnectedet felvettük, ott volt velünk egy filmes stáb a stúdióban és egy csomó mindent rögzítettek, majdnem minden nap forgattak. A nagy része ebből áll, aztán látható sok minden, ami a koncerteken történt, régebbi bulik is. Az októberi görögországi koncert például. Rólunk is meg lehet tudni néhány dolgot, sőt, az otthonunkat is megmutatjuk, hogy hol élünk. Biztos, vagyok benne, hogy érdekes lesz, és tetszeni fog az embereknek.

Beszélhetünk egy kicsit az Engine-ről is?

Persze!

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt számomra az Engine. Mi volt az apropója ennek a projektnek?

Azt hiszem... (közben jó ideje folyamatosan meghatározhatatlan zajok hallatszanak a telefonkagylóból) Bocs, valaki vágja a füvet, elég lármás a lakásom (nevet). Szóval saját magam akartam valamit csinálni, volt egy rakás ötletem, amit meg szerettem volna valósítani, a barátaim meg mind zenészek, hangmérnökök vagy producerek, szóval csak le kellett ülni, és formába önteni azokat az ötleteket, amiket a fejemben hordtam. Brian Slagelnek - aki a Metal Blade-nél van - eljátszottam pár dolgot és tetszett neki, szóval elkészülhetett a lemez, ami rengeteg örömet nyújtott nekünk. Teljesen más az egész, mint amit a Fates Warninggal csinálok, ez nagyon egyszerű zene. Nem volt rajtunk nyomás az album készítésekor, nem volt határidő, nem kellett megfelelni a rajongók elvárásainak, azt csináltunk, amit akartunk, nagyszerűen éreztük magunkat közben.

Lesz folytatása?

Valószínűleg igen.

Ennek örülök! Szerinted mik voltak a fő hatásai az Engine-nek?

Hm... Nagyjából minden, amit hallgatok. Például szeretem az olyan durvább zenéket, mint a Slipknot, a Deftones, P.O.D. (Payable On Death), Soulfly. Rengeteg súlyos zenekart szeretek, és valami hasonlót akartam csinálni, a sor hosszú. Számomra a legérdekesebb zenekarokból akartam ihletet nyerni, és olyan zenét csinálni, ami engem érdekel és az embereket is érdekelheti.

A Toolt is szereted?

Aha! Szeretem őket. Tetszik a Perfect Circle is. Ez most a kedvenc lemezem, a kocsimban már hetek óta bent van a cd lejátszóban.

Láthatjuk az Engine-t élőben valamikor?

Biztosan! Los Angelesben adtunk néhány bulit, kisebb klubokban, hol 160 ember előtt játszottunk, hol háromszáz előtt, de legalább ötvenen mindenhol összejöttek. Jól éreztük magunkat mindig. Meghívtak a Dynamo fesztiválra is, ami a múlt hónapban volt, augusztusban pedig megyünk a Wacken fesztiválra.

El tudod képzelni, hogy valamikor egy este fellépj a Fates Warninggal és az Engine-nel is?

Nem! (nevet)

Túl sok lenne?

Igen, az Engine-nel elég kemények a koncertek, agresszívek, teljesen más, mint egy Fates Warning koncert.

Miket hallgatsz mostanában?

Most - mint említettem - a Perfect Circle és a P.O.D. a nagy kedvencem. Meg a Slipknot! Az Slipknot lemezt is nagyon szeretem. Ez a három az, ami most nagyon megy nálam.

Láttad a Slipknotot élőben is?

Igen, néhányszor.

És milyen volt?

Őrületes! A világon ők a legőrültebbek! Nagyon-nagyon... hogy is mondjam... kaotikus, heves... imádom őket! Mikor LA-ben jártak, elmentem a koncertjükre és, huhhh... mintha a pokolba kerültem volna. Láttam őket a Dynamo-n is, beszéltem a gitárosukkal, aki nagy meglepetésemre Fates Warning rajongó. Próbáltam szavakba önteni, hogy mennyire tetszik, amit csinálnak, ő meg: "Szerettek minket? Hú vazz, a Fates Warning szeret minket!" Hamisítatlan agresszió, amit művelnek, óriási koncertbanda!

Van kedvenc énekesed?

Hatalmas meglepetés volt számomra a Toolos Maynard, aki a Perfect Circle lemezzel tetszett meg igazán. A Toollal nem énekelt olyan színesen, mint ahogy a P.C. lemezen. Óriási énekes.

Ismered őt személyesen is?

Nem.

Más kérdés. Mi a véleményed az európai és az amerikai kultúráról?

Nem is tudom... Szerintem az európaiak az amerikaiakhoz képest sokkal különlegesebbek, például ott az emberek boldogok azért amilyenek, meg azért, ami körülöttük történik. Nagyon-nagyon más a kultúrájuk, mint nekünk.

Magyarországról tudsz valamit?

Nem, nem sokat.

Köszönöm az interjút!

Remélem tetszeni fog a lemezünk, és talán majd találkozunk egyszer!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.