Shock!

július 08.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Evergrey: egy cseppet sem szürke zenekar

EvergreyMindössze" két órába telt, míg egy rokonszenves szervező megszánt és a cateringből kilopva a svéd banda gitárnokát az orrom elé ültette - de megérte a várakozás. Beszélgetésünk meglehetősen spontán módon folyt, így nem is igazán interjú-hangulatúra sikeredett, mint inkább két olyan ember csevelyére, akik - mióta az eszüket tudják - a metallal kelnek és fekszenek...

Kérsz egy sört?

Köszi, de teljesen átfagytam, nem hiszem, hogy egy sör fel tudna melegíteni! Tehát kezdjünk hozzá: mi az első kérdésed?

(nevet)

Tudod, véleményem szerint állati unalmas lehet leülni mindenféle emberekkel és ugyanazokra az uncsi kérdésekre válaszolgatni újra és újra… Mik a kedvenc témáid? Beszélgessünk a turnézásról? Vagy a kedvenc könyveidről, időtöltéseidről?

Kezdjük úgy, hogy tedd fel a kérdéseidet és aztán majd meglátjuk. Mire vagy kíváncsi?

Rendben, készültem! Tehát: ha találkoznál valakivel, aki még sosem hallott az Evergreyről, melyik számot játszanád le neki bemutatkozásként? Csak egyet választhatsz!

Attól függ, kivel akarom megismertetni a zenénket. Mert mást választanék pl. a szüleimnek…

Vegyünk egy fiatal metal rajongót.

Akkor, azt hiszem, a Solitude Withint választanám. Jó kis kemény riffek vannak benne és az énektémája is kitűnő. Nagyon szép dal és magán viseli valamennyi védjegyünket. Mellesleg pedig ez a kedvenc nótám.

Ezek szerint könnyű volt a döntés! Milyen keményebb zenéket hallgattál abban az időben, amikor elkezdtél érdeklődni a metal iránt? Tehát tizenéves korodban…

Az első albumot a nagypapám vette nekem, ez pedig nem más volt, mint a KISS Alive lemeze. Az volt benne a mókás, hogy éppen vakációzni mentünk egy olyan helyre, ahol még lemezjátszó sem volt! Azóta is ők a kedvenceim. Nagyon tetszett, ahogy kinéztek és az irántuk való rajongásom a mai napig kitart. Nagy kedvencem volt még a Loudness is.

Melyik évre tehető ez körülbelül? 198…

'81-82 körül. Egyéként most 28 éves vagyok.

Nagyjából egykorúak vagyunk. Az én "függőségem" a Judas Priesttel és a Maidennel kezdődött…

A Maident is királynak tartottam, de nem annyira, mint a KISS-t, vagy például a Mötley Crüe-t…

Látom, az amcsi zenék jöttek be nálad, abból is a dallamosabb fajták.

Igen. Aztán az idő előrehaladtával közelebb kerültem a keményebb dolgokhoz, mint pl. a Messhugah és más, extrémebb bandák. Igazából nem a zene stílusa számít nálam, hanem az, hogy színvonalasan legyen előadva.

Manapság kik a kedvenc zenészeid, zenekaraid?

A Meshuggah mindenképp, aztán a Pantera, a Pain of Salvation, nem tudom, ismered őket?Evergrey

Természetesen.

És a KISS, még mindig. Hallgatok kevésbé kemény muzsikákat is, pl. régi Dokkent, Lynch Mobot…

Milyen fajta zenéket hallgatsz akkor, amikor ki akarsz kapcsolódni? Akkor is rockot veszel elő vagy valami mást?

Otthon általában rockzenét hallgatok, néha bekapcsolom a rádiót, van egy rock adó, amelyiknek széles skálán mozog a repertoárja. Még Mariah Carrey-t is játszanak…

Jóban vagytok más svéd bandákkal?

Igen. Göteborgban lakunk, így rögtön ott van pl. az In Flames, de a többiekkel is barátok vagyunk.

Mielőtt elindultam otthonról, "skandináv-napot" tartottam. Olyan bandákat hallgattam, mint a Lost Horizon, a Madrigal vagy az In Flames. Szerinted mi a különlegessége az északi csapatoknak? Mintha létezne egy fajta skandináv "szellemiség"… Leírható ez valamiképp?

Az általad említett zenekarok nagyon különböző zenét játszanak. A Lost Horizon, stílusát tekintve, akár egy német banda is lehetne. Ők nem a Göteborg-érzést reprezentálják. A Madrigalra ez már inkább jellemző. Ők egyébként nemsokára a Therionnal fognak játszani a turné skandináv állomásain, ahol mi nem lépünk fel. Ők is göteborgiak, igazán jól játszanak és remek az új albumuk.

Igen, nekem is nagyon tetszett a lemez. Nem véletlen, hogy a Friedman stúdióban készült… Más: régebben a Hall of Sermon kiadóhoz tartoztatok. Mi a személyes véleményed Tilo Wolffról és a Lacrimosáról?

Amikor az Evergrey hozzájuk tartozott, én még nem voltam a csapat tagja. Sajna ebben a kérdésben nem igazán tudok nyilatkozni. Egyébként nagyon korrektül bánnak a zenekaraikkal.

Szerintem nagyon szép dolog manapság, hogy akadnak kiadók, akik esélyt adnak ismeretlen, fiatal zenekaroknak és felkarolják őket.

Igen, és ez nem csak a metal területén tapasztalható. Vegyük például Bruce Springsteent, ő is így kezdte. Vagy itt van a Slipknot. Amikor először hallja őket az ember, csak áll és bámul, miközben arra gondol: ez a kilenc fickó nem normális! És nézd meg most, mi folyik körülöttük! Tisztára olyan a helyzet, mint annak idején a Guns N' Roses esetében volt. Hirtelen minden kiadó őket akarta leszerződtetni.

A Slipknot egyébként része az egyik kérdésemnek. Mi a véleményed az olyan bandákról, mint ők, vagy pl. a Limp Bizkit? A média okolható azért, hogy ennyire sikeresek vagy ez egy szomorú trend, amellyel szembe kell néznünk és azt jelenti, hogy az embereknek nincs szükségük színvonalasabb zenére?

Tudod, ha lenne mondjuk 10 millió dolcsim és azt látnám, hogy kizárólag kutyaszarral lehet kaszálni, valószínűleg én is abba fektetném. A kiadók tonnányi pénzeket nyomnak ezeknek a bandáknak a reklámjaiba, marketingjébe és ilyen módon segítik őket sikerhez. Mindazonáltal az első Slipknot albumot kedvelem. Különlegesnek számított, amikor megjelent. Egy hibbant produkció, de teljesen új dolog volt. És azért a fickók tudnak játszani, nem úgy, mint például a Limp… micsoda?

Shit Bizkit.

Ja, igen! Láttam egy jótékonysági koncertet a New York-i események után, amelyen a Limp Bizkit is fellépett élőben, egy szál akusztikus gitárral. Meglepődtem, mert bebizonyították, hogy tudnának jó zenét is játszani - csak éppen nem akarnak…

Épp a minap láttam a The Masterplan videoklipeteket. Nagyszerűnek tartom. Lehet, hogy csak számomra nem teljesen világos, de megtennéd, hogy mondasz pár szót a sztoriról, ami a zenekari felvételek mellett folyamatosan látható? A fickóról, aki egy napon elkezd törni-zúzni…

Aha, bekattan az ürge! (nevet) Nos, mint bizonyára tudod, az In Search of Truth egy konceptalbum. A klip sztorija az album történetén alapszik. Eleinte a fószer nem látja azokat a fura embereket - tudod, mire gondolok, a falon, a kanapén, stb. Aztán egy nap bemegy egy üzletbe és hirtelen észreveszi őket. Ettől szörnyen megrémül és elkezdi pusztítani a dolgokat… Egyébként nagyon élveztem a videó forgatását.

Ez az első videótok?

Nem, készítettünk már egyet a Solitude Within nótához. Azt pár óra alatt elintéztük, míg ezt az újat 3 napon át vettük fel és további négy napba teltek az utómunkálatok. Meglehetősen nagyszabású produkció volt, mert Tom (Tomas Englund, az énekes) így akarta. De nagyon örülök, hogy így történt.

Mit kedvelsz inkább, turnézni vagy otthon lenni és minden reggel a saját ágyadban ébredezni?

A legjobb az lenne, ha esténként turnéznánk és minden reggel az ágyamban ébredhetnék! Ugyan hozzá lehet szokni a buszon való alváshoz, de azért az első éjszakák elég kemények. Egyébként mindannyian szeretünk úton lenni, koncerteket adni, találkozni a rajongókkal, jókat sörözni és hepajozni. Másrészt ez remekül összekovácsol minket, az idő előrehaladtával egyre simábban megy az "együttélés".

Vannak már ötleteitek az új albumhoz?

Igen, a sztori már megvan hozzá. Azt hiszem, a következő anyag sokkal sötétebb, szomorúbb lesz.

De a stílus ugyanaz marad, ugye?

Igen. Mindazonáltal keményebbek leszünk. Gyorsabb nóták várhatók. Nem a német "digidigidigidigi" stílusban, de gyorsabbak lesznek és riffdúsabbak. Pillanatnyilag is dolgozunk két új dalon és ahogy elnézem, nagyon ígéretesnek látszanak!

Ha megszervezhetnéd "életed turnéját", mely bandák alkotnák a fellépőket az Evergrey mellett? A KISS-t választanád vagy másokat?

A KISS-el turnéznánk és tonnaszám adnánk el a lemezeinket! (nevet) De jó lenne az Iron Maiden is…

A nagy öregek…

Igen. A fiatalabbak közül örülnék az Iced Earth-nek. De visszatérve a nagy öregekre, tőlem jöhetne a Bon Jovi vagy a Mötley Crüe is! Bármelyik nagy csapat. De most mondd el, te kiket választanál, ha rajtad múlna? Szerinted hová illenénk leginkább?

Én progresszívebb bandákban gondolkoznék, mint például az olasz Secret Sphere. Szerintem szenzációsak. Vagy a Royal Hunt. Másrész megrögzött észak-metal rajongó vagyok, így szívem szerint összehoznék egy "Skandináv-turnét" 20 jó zenekarral!
Oké!

Más téma: mit szeretnél kapni karácsonyra?

Annak örülnék, ha elvihetném valamerre a családomat.

Otthon leszel az ünnepek alatt?

Igen.

Szereted a karácsonyt?

Igen, nagyon.

Vallásos vagy?

Nem. De úgy gondolom, nagyon szép ünnep, különösképp arrafelé, ahol mi élünk…

Hangulatos, igaz?

Nagyon. Összejön az egész család, meg minden…

Odakint pedig ragyog a hó és olyan romantikus, hm?

Pontosan. Bár tavaly nem volt ilyen felemelő, mert eső esett és egyáltalán nem volt hó… De idén otthon leszek a családdal és a barátaimmal, így mindenképpen szép lesz.

Hová mentek Budapestről?

Lengyelország felé. Aztán lesz néhány német koncertünk is, végül hazatérünk Göteborgba. Még Oslóban is lesz egy bulink…

Akkor ez nagyszerű lehetőség lesz arra, hogy összehasonlítsátok a magyar és pl. a német rajongókat. Németországban egyáltalán nem olyan lelkes a közönség…

Így van. Kimegyünk a színpadra, köszönünk, hogy helló, ők pedig csak ácsorognak… Amúgy 35 percet játszunk, amibe 6 dal fér bele.

Csak a legutóbbi albumról hallunk számokat?

Négyet játszunk az új albumról és kettőt a Solitude-ról.

Azt hiszem, kimerültem kérdésileg!

Oké, akkor kérdezek én! Melyik a kedvenc Evergrey számod? Csak egyet választhatsz!

Óriási… Talán a The Masterplan. Azt hiszem.

Nagyon jó nóta.

Köszönöm a beszélgetést.

Én szintúgy.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.