Shock!

december 02.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ensiferum: finn folk falatok

EnsiferumInterjú Jari Mäenpää-val, az Ensiferum frontemberével.

Mikor és hogyan találkoztak és kezdtek együtt dolgozni a banda tagjai?

Valamennyien ezer éve ismerjük egymást. 1996-ban Markus és Kimmo Miettinen (jelenleg ArthemensiA) összeállt Sauli Savolainennel (aki folyton részeg, büdös és minden parti réme). Sauli kért meg, hogy csatlakozzak a csapathoz mint énekes és gitáros, valamint szövegíró. A fenébe, gondoltam, ebben aztán tényleg nem vagyok olyan jó - vagy legalábbis kellőképp produktív! Ő addigra már megírt néhány nótát, mint pl. a Knighthood, az Old Man (Väinämöinen) és a Frost, ezek egyébként az első demónkon találhatók. 1998 óta ebben a felállásban működünk, majd tavaly ránk talált egy billentyűs (vagy mi találtunk rá?), Meiju Enho személyében.
 

Mikor kezdtél érdeklődni a metal iránt és kik voltak rád a legnagyobb hatással?

Eleinte KISS-t, W.A.S.P.-ot hallgattam, aztán Oliver barátom, aki a jelenlegi dobosunk, kapott egy gitárt és elkezdte játszani az Enter Sandman riffjét és még egyéb Metallica-dolgokat. Ezzel annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy én is elkezdtem gitározni. Így aztán a Metallica igazán nagy hatást tett ránk és ez a mai napig is igaz. De emellett hallgattam még a Megadeth, a Judas Priest, a Skid Row, Steve Vai és Malmsteen zenéjét is. Később egyre keményebb stílusok iránt érdeklődtem, mint pl. a Dissection, az Emperor, a Dark Tranquillity vagy az At the Gates. Manapság pedig már annyiféle bandát hallgatok, hogy azt képtelenség számon tartani, de gyakran másfajta zenék is érdekelnek. Klasszikusok, filmzenék, népies, illetve régebbi korok zenéi. Azt feltétlenül meg kell említenem, hogy imádom Devin Townsendet, valamint a Bal-Sagoth is nagy kedvencem.

Elégedett vagy azzal a reklámmal, amit a lemeztársaság nyújt számotokra? Szerintem a Spinefarm igazán nem tesz ki magáért e téren…

Nem, egyáltalán nem vagyok elégedett. Úgy gondolom, még nem ismerték fel, milyen óriási banda vagyunk, haha! Most inkább más zenekarokra összpontosítanak, de idővel majd rájönnek, hogy mi vagyunk a legjobbak és akkor remélhetőleg több promót kapunk tőlük!

Személy szerint melyik a kedvenc dalod az albumról?

Az Old Man (Väinämöinen), mert ez egy igazi klasszikus és megvan benne az a bizonyos finn varázs. A másik pedig a Treacherous Gods.

Turnéztok majd az albummal? És ha igen, kikkel lépnél fel legszívesebben?

Egyelőre nincsenek terveink a turnét illetően, de reménykedünk, hogy hamarosan összejön valami. Itthon már játszottunk pár koncerten. Jó lenne a Finntrollal menni, mert a zenénk hasonlít egy kicsit, a srácok pedig igazán jó fejek. De szerintem jól együtt tudnánk működni az In Flames vagy a Children of Bodom tagságával is, mert a rajongóik valószínűleg a mi zenénkre is vevők lennének.

A szövegeket olvasgatva nyilvánvaló, hogy kedveled a fantasy világot - gondolok itt a királyos-kardos-hősös-manós történetekre. Kik a kedvenc íróid, illetve milyen filmeket kedvelsz leginkább?

A témák nem volnának ilyen fantasy-szerűek, ha a zene nem ezt kívánná meg leginkább. Általában én írom meg a dalokhoz a szövegeket, de akadnak olyan nóták, mint pl. az Abandoned, ami nem tartozik ehhez a körhöz. Ez egy keserű, bánatos dal, így inkább emberi érzelmekről írtam benne. Arról, milyen az, amikor az embert elhagyja a családja, a barátja vagy a kedvese.
Könyveket nemigen olvasok. Ami a filmeket illeti, kedvencem a Braveheart, a Matrix és a Face/Off, no és A gyűrűk ura. Ennek a könyvváltozatát azonban egyáltalán nem szeretem, mert sokkal komolyabbra és véresebbre kellett volna venni a történetet (18 éven felülieknek szóló korhatározással) és jobban ki kellett volna hangsúlyozni a sötétebb oldalt, nem pedig a gondtalanságot és az idegesítő poénkodásokat. PERKELE! (ez feltehetően finn méltatlankodás! - PB)

Jóban vagytok más finn vagy skandináv bandákkal?

Jól ismerjük a Moonsorrow, a Finntroll, a Turisas, a Cadacros és a Cry Havoc tagokat és persze még jó néhány zenészt. Volt pár közös bulink és a bárpultnál mindig a szart is kibeszéltük magunkból, de persze nem váltottuk meg a világot.

Nem nehéz feladat egyedi, különleges muzsikát alkotni ott, ahol annyi tehetséges, erős banda dolgozik? Hogyan próbáljátok megőrizni a zenekar egyedi arculatát?

Nos, nem hiszem, hogy ez különösebben nehéz dolog, de az Ensiferum zenéje csak részben függ az én személyemtől. Vannak különböző projectjeim, amelyekben sokkal nagyobb mértékben írom én a dalokat. De megvan a magunk zenei hangzásvilága és alkotói módszere. Előfordult már, hogy más bandákhoz hasonlítottak minket (pl. a Finntrollhoz), de amikor a nótákat írtuk, még nem is hallottuk a zenéjüket.

Mi a véleményed az olyan bandákról, mint a HIM, akik azért, hogy egyre népszerűbbé váljanak, hajlandók mind kommerszebb számokat írni? Régebben azért jobbak voltak…

Nem mondanám, hogy eladták magukat, mert már a kezdetek kezdetén is pityergős volt a zenéjük! (nevet) Azért el kell ismernem, hogy egy kicsit kedvelem őket. Az a véleményem, hogy minden bandának megvan a joga ahhoz, hogy olyan zenét csináljon, amilyet csak akar. A zenész komponáljon olyan muzsikát, amit ő maga szeret és ne foglalkozzon azzal, hogy a többi ember mit gondol róla.

Miért bónusz nóta a Goblins' Dance? Azért, mert nem ti írtátok?

Nem, ez a nóta is a miénk, csak a szöveget írta Valtias Mustatuuli (ArthemesiA). A próbákon pusztán poénból játszottuk a dalt, aztán koncerten is kipróbáltuk párszor, így teljes jogú Ensiferum-nótává nőtte ki magát. Valamennyire különbözik a többitől, ezért úgy döntöttünk, bónuszként tesszük fel az albumra. Eredetileg egyébként Markus írta egy projectje számára, csak náluk nem működött a dolog.

A napokban hallottam az új Falconer albumot és meg kell mondjam, ért egy kis csalódás, mert az első anyagukat elképesztően jónak tartottam, de ezúttal nem tudták ugyanazt a teljesítményt nyújtani. Számomra a ti első albumotok is effajta tökéletes munka, amelyen valamennyi dal nagyon üt. Hogyan lesztek képesek még egy legalább ennyire erős albumot összehozni?

Nos, ez valóban kihívás, de máris van a tarsolyunkban néhány gyilkos szerzemény. A lényeg azon alapul, hogy időközben már jobban megtanultunk gitározni, én pedig fejlődtem az éneklés terén. Rájöttünk a zeneszerzés apró titkaira, így aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle. Ez persze nem kevés időt vesz majd igénybe, úgyhogy türelmet kérünk.

Akadnak már új ötleteitek?

Néhány dalt, riffet, szövegrészletet, illetve őrült, vagy éppen mókás ötletet kivéve egyelőre még nem. De arra már vannak tervek, hol rögzítsük a következő albumot. Tudod, a legeslegjobb, AGYDÖNGÖLŐ hangzást akarjuk elérni, ami csak ezen az átkozott világon létezik!

A zeneszerzés mellett dolgoztok vagy tanultok valahol?

Régebben melóztunk is, illetve tanultunk, de jelen pillanatban csak a banda két tagja művel ilyesmit.

Jari, köszönöm az interjút és hogy ilyen készségesen álltál rendelkezésemre.

Én köszönöm. Nagyon remélem, hogy minden metal arc meghallgatja a lemezünket, mert garantálhatom: MEGÉRI!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.