Shock!

november 26.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Depresszió: „Másfél évvel a megjelenés után is elégedett vagyok a Vízválasztóval”

Már javában járja az ország klubjait a budapesti Depresszió, akik roppant sikeres, 2011-es Vízválasztó albumuk után már gyűjtik az ötleteket a következő nagylemezhez is. A zenekar április 20-án ismét fellép a PeCsa Music Hallban is. Halász Feri énekes/gitárost ennek kapcsán kérdeztük meg néhány aktualitásról.

0331depr

Március első felében elindult a tavaszi turnétok. Hogy sikerültek az eddigi koncertek?

Nagyon jól. Sajnos a márciusi havazás miatt elmaradt a Sopron-Székesfehérvár hétvégénk, amit nagyon sajnálunk, viszont a nyíregyházi turnéstart minden várakozásunkat felülmúlóan sikeres volt, és Tatabányán is adtunk egy forró hangulatú klubkoncertet.

Mennyire kell rákészülni egy ilyen rövidebb szünet után arra, hogy ismét színpadon álljatok? Rutinszerűen jön minden, vagy azért gőzerővel mennek előtte a próbák?

Szeretünk alaposan felkészülni a turnékra, ezért a start előtt már másfél hónappal elkezdünk próbálni, és ha valamivel elégedetlenek vagyunk, akkor még a koncertek között is csiszolgatjuk néha a programot. Eléggé rutinosak vagyunk már, de egy koncerten rengeteg impulzus éri az embert, ami kizökkentheti. Igyekszünk ezek hatását teljesen kiküszöbölni, mert a közönségünk megérdemli, hogy a legjobb tudásunk szerint szórakoztassuk őket.

A mostani koncerteken Soda nélkül álltok ki. Miért alakult így, mikor térhet vissza Soda a színpadra, és mennyiben más most nélküle játszani?

A turné előtt pár héttel jött a hír, hogy Sodán egy halaszthatatlan derékműtétet kell végrehajtani. Vele közösen úgy döntöttünk, hogy nem mondjuk le a turnét, mert a rajongók és mi is nagyon vártuk már a bulikat, ráadásul kilenc éven át négyen zenéltünk, tehát így is a megszokott minőségre számíthatnak tőlünk. Mondtuk Sodának, hogy az egészsége az elsődleges, tehát addig pihenjen, amíg nem lesz újra száz százalékos. Most már sokkal jobban van, és április közepén csatlakozik hozzánk.

Milyen átfazonírozást igényelt mindez a már vele írt és rögzített dalok esetében?

Áthangszereltük őket egy kicsit. Így egy kicsit nyersebb, rockosabb lett a hangzásunk. A régebbi dalokat pedig az eredeti formájukban játsszuk.

A turné startjához egy új klip premierje is kapcsolódott. Szerinted milyen jelentősége van még manapság a videóklipeknek?

Bár manapság már nincs akkora jelentősége egy-egy klipnek, mint korábban, de a videóknak még mindig fontos szerepe van a zeneiparban. Egyrészt ez egy vizuális megerősítése a munkánknak, másrészt egy videó megjelenése esemény, ami a zenekarra irányítja a figyelmet.

Számodra milyen videóklipek jelentik az etalont akár itthonról, akár külföldről?

Manapság kevés ilyen van. Amik kapásból eszembe jutnak, azok a Michael Jackson, a Guns N' Roses, az Aerosmith vagy a Nirvana klipek. A klipgyártás aranykorát nagyon imádtam. Olyan előadók dalait is megszerettem egy-egy jó klip miatt, akik nem kimondottan az én stílusomat képviselik. Az elmúlt tíz évből a Stone Sour Through Glass klipjét, illetve Christina Aguilera Fighterjét említeném, valamint a Linkin Park „mozikat".

A Vízválasztó lemez most már jó másfél éve megjelent, így bizonyára tudtok mérleget vonni azt illetően, milyen szerepet töltött be ez az album a Depresszió pályafutásán. Csinálnál valamit esetleg másképp rajta utólag?

A rajongói visszajelzések alapján ez a legnépszerűbb albumunk, ami azért is nagy szó, mert a hallgatóknak általában azok az anyagok a legkedvesebbek, amivel először megszerették az adott előadót, és ezt az érzést öt-tíz év elteltével még nehezebb überelni. De úgy látszik, hogy a Vízválasztóval sokaknál sikerült elérni ezt, szakmailag, elismertségben és népszerűségben is még egy szinttel feljebb tudtunk lépni az albummal. Van egy olyan mondás, hogy nincs befejezett mű, csak abbahagyott, és ez a mi anyagainkra is igaz, de úgy érzem, ez most kevésbé érvényesült. Nagyon szeretem a korábbi lemezeinket is, de ennél az albumnál fordult először elő, hogy másfél évvel a megjelenés után is elégedett vagyok a végeredménnyel.

Mennyi fogyott az albumból a megjelenése óta, és van-e ennek bármi jelentősége még manapság?

Évente egyeztetünk ilyen kérdésekben a kiadónkkal, és az idei adatot még nem tudom, de azt igen, hogy a jelenlegi helyzethez képest nagyon jól fogyott. Sőt, jobban, mint pár korábbi albumunk. Anyagilag már nincs nagy jelentősége a lemezfogyásnak, inkább azt mutatja meg, hogy hányan érzik annyira elkötelezettnek magukat a zenekar iránt, hogy megtisztelnek minket az eredeti, kézzel fogható példányok beszerzésével.

Ha lezárul a turné, milyen koncertterveitek vannak az év további részeire? Milyen fesztiválokon játszotok majd a nyáron?

Sok helyen felbukkanunk majd a nyáron, és ősszel is lesz egy nagyszabású önálló turnénk, viszont most még a tavaszi turnénkra összpontosítunk, aminek a legnagyobb bulija, az április 20-ai önálló PeCsa koncertünk lesz. Régóta nem volt már ilyen nagyszabású önálló koncertünk Budapesten, tehát igyekszünk minden szempontból alaposan odatenni magunkat. Minden koncertünket nagyon komolyan vesszük, de egy ekkora eseményen még több lehetőségünk van egy extra minőségű és tartalmú bulit adni.

Készülnek-e már a következő album dalai, és ha igen, milyen irányvonalat képviselnek?

Jelenleg abban a fázisban tartunk, hogy mindenki gyűjtögeti a témáit, és hamarosan elkezdjük közösen csiszolgatni őket. Jellemző ránk, hogy szeretünk változatosak maradni, és ez az új anyagra is igaz lesz szerintem. Annyit azért elárulhatok, hogy ősszel, a tervek szerint egy speciális kiadványunk jelenik meg, amin koncertfelvételek mellett új dal is hallható lesz.

Március elején bemutattátok a saját ruházati márkátokat. Külföldön nem ismeretlen az ilyesmi, Magyarországon azonban eléggé újszerű. Honnan jött az ötlet, milyen előkészítést igényelt mindez a részetekről, és milyen reményekkel vágtatok bele a dologba?

Régóta szerettünk volna már saját márkát. Egyrészt azért, mert így ezen a téren is kiélhetjük a kreativitásunkat, másrészt pedig szerettük volna ezeket az ügyeket is jobban kézben tartani. Most végre volt rá elég időnk, és mivel a dobosunk, Dávid eléggé hatékonyan kezdte el intézni az ezzel kapcsolatos ügyeket, pár hónap alatt eljutottunk az ötletek felvetésétől a kész termékekig. Nem tudtuk, hogy pontosan mi sül ki belőle, de szerettük volna, ha olyan ruhák és egyéb kiegészítők kerülnek Depresszió felirattal az emberekhez, amiket mi hagyunk jóvá, és elégedettek vagyunk velük. Sikeres a dolog, tehát már tervezzük a további termékeket, valamint a régebbi mintákat is feljavítjuk egy kicsit.

 

Hozzászólások 

 
-1 #29 Venomádi 2014-12-28 21:44
Lehet a Road-ot is utálni, nekem sem nagy kedvencem, még ha a Depinél jobban is működik, de az ahogy tavaly megszólaltak a 'hegyen az brutál volt. Egyet biztosra tudok mondani, ezek a bandák működnek élőben, és elsősorban ez a fajsúlyos. Nem járok a koncertjeikre de most fesztiválról beszélek.
Idézet
 
 
+1 #28 Ádám 2013-04-03 17:43
JamesSmith!

Az ilyen fajta hangnemet már szeretem. Az értelmes vitából rengeteget lehet tanulni.
Talán tényleg nem a példát hoztam. De talán sikerült érzékeltetni valamilyen szinten a meglátásomat.
Én pl. az említett zenekarok közül mindet szeretem. Kárpátiát nem igazán hallgatok, de ha a társaság úgy kívánja, elvagyok vele. Viszont hajlandó vagyok sok egyéb előadót is meghallgatni.
Külföldi zenéket is hallgatok, bár többségben magyar zenét.
Van számtalan banda, akiknek nem vagyok a szószoros értelmében rajongója, de elismerésem a teljesítményüké rt, és szívesen hallgatom őket.
Sokszor van, hogy egy adott bandát (vagy akár zenei irányzatot) hetekig, hónapokig nem hallgatok, aztán meg valamiért 2 hétig csak az.
Számomra egy zenében megtetszik valami, egy dobjáték, egy gitárszóló, jó ének, bármi, és onnantól szeretem.
És ez független az előadótól. Más kérdés, hogy nálam nagyrészt az említett zenekaroknál figyelhető meg ez a jelenség.
Nem is szaporítom tovább a szót, nem akartam senkinek se beszólogatni, vagy bármi ilyesmi. Pusztán csak zavar, amikor valaki ócsárolja a másikat.
Idézet
 
 
-1 #27 JamesSmith 2013-04-03 00:36
Ádám. A kocsmás dolgot ne keverjük ide. Oda azért megyek, hogy beszélgessek barátaimmal és közben azt igyak ami az én szájízemnek való.
Inkább írtál volna egy hanglemezboltot (Mondjuk már ritka az ilyen.) ahol mindenki azt a lemezt vásárolja amit szeret a saját pénzéből. Mindenki arra költi a pénzén amire akarja. A másiknak ehhez semmi köze. Itt arról van szó, hogy a hazai rockzenehallgat ók bizonyos része (Sokan vannak.) nem lát túl és nem is akar túllátni bizonyos zenekarokon (Hazai szinten a jelenleg szóban forgó néhány mainstream rockzenekarra gondolok.) és ezen vitathatatlan tény miatt írtuk néhányan ezeket a dolgokat amelyek néhányunknak nem tetszettek. (Itt is süt a látókör hiánya néhány előbbi kommentből.)
Senkit nem kell megváltoztatni és nem legfőképp az előbbi zenekarok színvonaláról van szó, hanem a törzsrajongói hozzáállásról. Ezt láttuk itt pár kommentben.
Idézet
 
 
+2 #26 Ádám 2013-04-02 22:27
Hm... Én pl. nem szeretem a folyamatosan hörgő brutál metál számokat, bandákat. Gondolom, hogy emiatt van, aki nem is emberként tekint rám. Ez most lényegtelen is.
De mentem én már óta pofázni más bandák videójához, riportjához? Csak azért, mert nekem nem tetszik a zenéjük? Vagy csak egyszerűen nem szimpatikusak?
Szerintem nem.
Nem szeretem az Unicumot se, mégis bemegyek a kocsmába. És ha ott vagyok, akkor nem kérek ki egy Unicumot azért, hogy szétfikázhassam , hogy milyen szar, és elmondjam, hogy mennyire degenerált idióta az, aki szereti. Inkább kikérem a sörömet, boromat, whiskymet, pálinkámat, ami jól esik, és élvezem azt. És közben hagyom, hogy a másik igya azt, ami az én szemszögemből nézve nem jó.
Miért olyan nehéz hagyni a másikat élni úgy, ahogy ő akar? Miért nem tudtok a mások sikerének is örülni egy kicsit? Vagy ha nem is örülni, de legalább elviselni?
Idézet
 
 
+1 #25 JamesSmith 2013-04-02 15:28
Nem akarjuk megbántani. Lehet nekem sikerült. :D
De ez a cgi által képviselt rajongóbázis meggyőzhetetlen , hiszen nem tűrik ha kedvenc zenekaraikat megalapozott dolgok által negatív véleményekkel illetjük. :)
Idézet
 
 
#24 Mókus 2013-04-02 15:10
Idézet - cgi:
Ezek szerint szar zene az Iron Maiden meg a Metallica is :)
Hát ha így gondolod akkor nincs miről vitatkozni, egyébként is fölösleges, ha valaki szeret valamit akkor is szereti, ha pár hőzöngő gyalázza. Semmi jelentősége számomra :)

U.i. Egyébké ta Dream Theater-t kifejezetten szeretem. Szarozni meg akkor sem szoktam veletek ellentétben senkit, ha csak végig hörög a lemezen :)


Az utolsó mondat második felét nem igazán értem.
Egyébként attól, hogy nekünk nem tetszenek ezek a zenekarok és esetleg leszarozzuk őket, az nem azért van, hogy téged megbántsunk.
Idézet
 
 
#23 JamesSmith 2013-04-02 14:42
Idézet - cgi:
Ezek szerint szar zene az Iron Maiden meg a Metallica is :)
Hát ha így gondolod akkor nincs miről vitatkozni, egyébként is fölösleges, ha valaki szeret valamit akkor is szereti, ha pár hőzöngő gyalázza. Semmi jelentősége számomra :)

U.i. Egyébké ta Dream Theater-t kifejezetten szeretem. Szarozni meg akkor sem szoktam veletek ellentétben senkit, ha csak végig hörög a lemezen :)


Írtam azt, hogy az Iron Maiden és a Metallica szar? Most azért mert aberrált vagy és nem látsz az orrodon túl még nem kell hülyeségeket állítani és nem megtörtént dolgokról írni. :)

Egyébként megjelent egy Road interjú is itt. Lehet verni ott is a nyálat. :)
Idézet
 
 
-1 #22 cgi 2013-04-02 13:24
Ezek szerint szar zene az Iron Maiden meg a Metallica is :)
Hát ha így gondolod akkor nincs miről vitatkozni, egyébként is fölösleges, ha valaki szeret valamit akkor is szereti, ha pár hőzöngő gyalázza. Semmi jelentősége számomra :)

U.i. Egyébké ta Dream Theater-t kifejezetten szeretem. Szarozni meg akkor sem szoktam veletek ellentétben senkit, ha csak végig hörög a lemezen :)
Idézet
 
 
#21 Mókus 2013-04-02 05:09
Idézet - JamesSmith:
"...de nem a rockban kell keresni a zenei bonyolultságot, aki ezt keresi az hallgasson komolyzenét. "

Jaja! Fail!
Meshuggah, Watch My Dying, DreamTheater, Angertea, Tool, Rush, Absent Distance, Periphery, Scar Symmetry, The Dillinger Escape Plan, The Ocean, Death, Nile, Textures, Sybreed, Animals As Leaders, Animals as Leaders, Vildhjarta, SikTh, Veil Of Maya, Monuments és még sokan mások. Ajánlom, hogy meghallgasd őket.

Eddig azt hittem, hogy normálisan lehet itt vitázni de erre kellett hazaérnem. Akkor csak beigazolódott az amiről eddig is beszéltünk. Te tipikusan a Road,Tankcsapda ,Depresszió,Kár pátia, Alvin és a mókusok névre hallgató szarrá sztárolt és egyben igénytelen együttesek kísérleti egere vagy akiből ezen hulladék zenekarok teljesen kiölték a széles látókör és a zenei igény csíráját. Te egy tipikus és átlagos valami vagy. Pont az a kb. 60% (Pontos becsléseim nincsenek.) aki ebben az országban azt hiszi, hogy a rockzene a Tankcsapdáig,De presszióig,Alvi nig, Kárpátiáig vagy éppen a Tankcsapda helyét lassan átvevő Roadig tart. Rettentő szűk látókörű vagy. Ezzel a hozzászólással hatalmas öngólt lőttél kedves cgi! 18 évesnél nem lehetsz idősebb. Ha igen akkor ott már menthetetlen a helyzet.
Szerintem inkább hallgassál komolyzenét. Hátrányod nem származna belőle és nőne zenei igényed és látóköröd. Lehet, én vagyok a balf*sz és kevésbé menő de nekem vannak még komolyzenét tartalmazó bakelit lemezeim és néhány ilyen CD.
Várom megtisztelő és értelmes válaszod! (Ha nem megy akkor majd előre jelezd!Köszönöm !)

Ui.: a Metallicán és az Iron Maidenen túl is van zene.


Az utolsó mondatodért egy másik, hasonló portálon már megköveztek volna! :D :D :D
Amúgy teljesen jogos, minden.
Idézet
 
 
-1 #20 JamesSmith 2013-04-02 02:38
"...de nem a rockban kell keresni a zenei bonyolultságot, aki ezt keresi az hallgasson komolyzenét. "

Jaja! Fail!
Meshuggah, Watch My Dying, DreamTheater, Angertea, Tool, Rush, Absent Distance, Periphery, Scar Symmetry, The Dillinger Escape Plan, The Ocean, Death, Nile, Textures, Sybreed, Animals As Leaders, Animals as Leaders, Vildhjarta, SikTh, Veil Of Maya, Monuments és még sokan mások. Ajánlom, hogy meghallgasd őket.

Eddig azt hittem, hogy normálisan lehet itt vitázni de erre kellett hazaérnem. Akkor csak beigazolódott az amiről eddig is beszéltünk. Te tipikusan a Road,Tankcsapda ,Depresszió,Kár pátia, Alvin és a mókusok névre hallgató szarrá sztárolt és egyben igénytelen együttesek kísérleti egere vagy akiből ezen hulladék zenekarok teljesen kiölték a széles látókör és a zenei igény csíráját. Te egy tipikus és átlagos valami vagy. Pont az a kb. 60% (Pontos becsléseim nincsenek.) aki ebben az országban azt hiszi, hogy a rockzene a Tankcsapdáig,De presszióig,Alvi nig, Kárpátiáig vagy éppen a Tankcsapda helyét lassan átvevő Roadig tart. Rettentő szűk látókörű vagy. Ezzel a hozzászólással hatalmas öngólt lőttél kedves cgi! 18 évesnél nem lehetsz idősebb. Ha igen akkor ott már menthetetlen a helyzet.
Szerintem inkább hallgassál komolyzenét. Hátrányod nem származna belőle és nőne zenei igényed és látóköröd. Lehet, én vagyok a balf*sz és kevésbé menő de nekem vannak még komolyzenét tartalmazó bakelit lemezeim és néhány ilyen CD.
Várom megtisztelő és értelmes válaszod! (Ha nem megy akkor majd előre jelezd!Köszönöm !)

Ui.: a Metallicán és az Iron Maidenen túl is van zene.
Idézet
 
 
+3 #19 2013-04-01 15:26
"nem a rockban kell keresni a zenei bonyolultságot"

No ez a hét poénja, ezen behaltam. Nem kicsit. :DDD
Idézet
 
 
-8 #18 cgi 2013-04-01 12:48
Én nem vagyok lány sőt tini se :) Nagyon sok zenét szeretek, de nem a rockban kell keresni a zenei bonyolultságot, aki ezt keresi az hallgasson komolyzenét. a rock attól jó , hogy egyszerű mint a baltanyél és sokakhoz eljut. Minden másra meg ott a Bartók rádió!
Idézet
 
 
+2 #17 Mókus 2013-04-01 11:59
Idézet - JamesSmith:
Az irigység nagy úr? Kit irigyelnék és mit? A Road-ot,a Tankcsapdát? Hol élsz?:D
Milyen saját erőről beszéltek? Az Ektomorf küzdötte fel saját erőből oda ahova. Nem szeretem a zenéjüket de elismerem, hogy ők nemzetközi szinten elértek valamit. Cgi és Orsii. A kalapomat adnám arra, hogy ti lányok vagytok. Magyarul az előbb említett két zenekar törzsrajongótáb ora. Tudjátok az a baj, hogy nem láttok távolabb a szóban forgó 3-4 zenekaron tovább. Annyi tehetséges előadó van ebben az országban akik ezerszer jobbak mint a Road,Tankcsapda ,Alvin és a Depresszió. Lehet nem vagytok 13-18 évesek és nem 80%-ban tipikus törzsrajongótáb or tagjai de mint tudjátok a kivétel erősíti a szabályt. Nyomozzatok más zenekarok után hiszen nem csak ők vannak idehaza.


Ott a pont! Az Ektomorf és a hasonló bandák, akik elértek nemzetközi sikereket. Nekik jár a tisztelet.
Idézet
 
 
#16 tomás 2013-04-01 09:03
Hát ez az igazán szomorú. Az elégedettség. Meg a nagy arc, ami sugárzik...ezért marad a depresszió mindig az a gagyi csapda-másolat tinipop, ami eddig is volt.
Gratulálok, ezzel tényleg elégedett lehet a zenekar!
Idézet
 
 
+6 #15 2013-04-01 07:21
Szerintem nagyon egyszerű az összes említett csapat titka. Raklap egyszerű zene, nagy százalékban bizony egy bizonyos korosztályt megcélzó szövegek. Kb. a második hallgatás után lehet énekelni, a refrén, a verze, a bridge és a szóló mindig mérnöki pontossággal ugyan ott van, meglepetés kizárt.

Én speciel ki nem állhatom, mert a szövegeket minden frankós Lukács, vagy Halászos refrén ellenére szájbarágósnak és felszínesnek érzem. A zenei alap a kiváló hangzás ellenére raklap egyszerű, kiszámítható és sablonos. Én nem ezt keresem a zenében, számomra ezek az adottságok nem bírnak értékkel.

Ha valaki megkérdez a baráti társaságban, simán leszarozom mindegyiket, azonban mégis azt kell mondani, hogy ügyesen megfognak egy szinte konstans igényt, egy konstans réteget, akik lojálisak a végtelenül biztonsági játék és kiszolgáló lemezek és koncertek iránt. Ergo megbízhatóan profitábilisak, így megéri minden kapcsolódó szakmának a felszínen tartani őket.

Legyen hát. Szerencsére megadatott a választás lehetősége mindenkinek, így én NEM választom ezt a fajta terméket. A sikerük egyáltalán nem bánt, az viszont sokszor zavar, hogy olyan zenei és szakmai piedesztálra emelik őket, ami nevetségesen valótlan.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.