Shock!

augusztus 10.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Cynic: cinikus feltámadás

CynicTymon Kruidenier a Cynic újdonsült gitárosa, lévén ő is óriási rajongója a zenekarnak, a kezdetek óta tagja a Cynic Message Boardnak, ahol a rajongók egymás közt üzengetnek. Ezen a csatornán keresztül készült vele az alábbi interjút.

Mikor és hogy csatlakoztál a Cynichez? Ők kerestek egy jobb gitárost, mint Mavis (David 'Mavis' Senescu) , vagy te próbáltad győzködni őket arról, hogy te lennél a megfelelő ember a munkára? Volt valamiféle meghallgatás a helyért?

Ez a 2007-es Reunion turné után történt. Kaptam egy emailt Paultól, hogy „mi újság". Paullal már emaileztünk korábban, de utoljára pár éve beszéltünk. Szóval, amikor válaszoltam az emailre, és érdeklődtem, mi a helyzet, ő megkérdezett, hogy szeretnék-e gitározni és hörögni az új CD-n és koncerteken. Később hallottam, hogy van egy közös barátunk, Ad (a holland Epica zenekarból), aki felhívta rám Paul figyelmét. Úgyhogy köszi ismét Ad!
Onnantól minden eléggé gyorsan történt. Leszedtem az egész lemezt, majd följátszottam minden számot, afféle meghallgatás gyanánt, bár inkább azért, hogy megtanuljam az összes számot. Ez elengedhetetlen volt, hogy ez az együttműködés jól működjön.

Neked kellett volna a reunion turnén is lenned. Amikor Jason posztja megüresedett, nem próbáltad meg betölteni?

Nem, nem igazán izgattam emiatt magamat. Gondoltam, miért érdekelné őket egyáltalán egy gitáros a világ másik végéről?

A hangod olyan, mint Tony Teegardené. Nem jelentkeztél a tavaly elénekelni Uroboric Forms-ot?

Nem. Igazából nem is hörögtem a 2001-es Exivious demó óta. Eszembe sem jutott. Arra válaszolva, hogy esetleg hasonlít a hangom Tonyéhoz, azt tudnám mondani, hogy majd a Traced In Airben meg fogod hallani, hogy én igencsak másképp szólalok meg.

Miképp gyakoroltatok a turné előtt? Egyáltalán szükségetek van gyakorlásra?

Részemről a gyakorlás az volt, hogy a Focust pár hónapig naponta kétszer végigjátszottam. Aztán átrepültem LA-be, ahol a Traced In Airt felvettük, és akkor sokat próbáltunk együtt, mint bármilyen más zenekar.

A promó kiszivárgott, tehát a rajongót máris hallottak 2 új dalt. Nem voltatok emiatt mérgesek?

Egyáltalán nem. Tudtuk hogy ez lesz, csak idő kérdése.

A kiszivárgott verzió 2 új dalt tartalmaz és az Evolutionary Sleeper élő felvételét. Eredetileg felvettétek az ezt a dalt is, vagy így küldtétek ti is a kiadóknak?

A promó 3 dalt tartalmazott, felvettük az Evolutionary Sleepert is, nem tudom ez az egy dal miért nem szivárgott ki.

Te is írtál valamit az új lemezre a szólóid mellett?

Paul a fő dalszerző, szóval a számok magja már kész volt, amikor megkaptam. Megírtam a magam részeit is természetesen, ahol úgy éreztem, hozzáadhatok valamit a dalhoz.

Mire számíthatunk az új lemezanyaggal kapcsolatban?

Egy új Cynic CD-re számíthattok. A zenei nyelvezet egy kicsit jobban kidolgozott már. Hallani fogjátok hogy Paul a szíve mélyén igazi dalszerző, és a Traced In Air legőrültebb dalait is kiegyensúlyozottá és logikussá tette.

A legbanálisabb kérdések egyike: Milyen volt játszani / stúdiózni / turnézni a Cynickel?

Óriási! Emberileg és zeneileg összeillettünk. Teljesen természetesnek és kellemesnek éreztem mind a felvételt, mind a bulikat a fiúkkal. Tagja lenni egy olyan zenekarnak, aminek ilyen lojális, és szerető rajongótábora van, leírhatatlan. Szó szerint, érzed, ahogy árad feléd az energia és a szeretet a közönségből, aminek köszönhetően annyit tudtam kiadni magamból, mint zenész, amennyit csak lehetett.

Kíváncsi vagyok egy kis belső infóra is: Hogy érte meg anyagilag a turné?

Fizeti a számlákat.

Néhány személyes jellegű kérdés: Hány éves vagy?

27

Mióta vagy Cynic rajongó?

19 vagy 20 éves korom óta.

Mióta zenélsz?

11 éve már.

Főbb hatások (Cynic mellett)?

Természetesen leginkább a zene volt rám hatással, de emellett más művészeti formák is, vagy a természet, és csak úgy az élet is, akárcsak bárki másra. Zeneileg Allan Holdsworth és Björk nevét tudnám megemlíteni, akiket az utóbbi években a kedvenceim között tartok számon.

Mesélnél pár szót a saját zenekarodról, az Exiviousról?

Ez volt a fő zenei kibontakozásom éveken át. Kidobtunk már 3 egésze lemezre való dalt, mire rátaláltam azokra a dalokra amiket majd a debüt lemezre felveszünk. Amúgy épp vesszük felfele a lemezt, miközben ezt írom. Reméljük kész lesz minden az év végére. A zene bizonyára összehasonlításra kerül majd a Cynicével, de biztos vagyok benne, hogy mindként zenekarnak megvan a saját stílusa. Az Exivious inkább fúziós, teljesen instrumentális, és sok improvizációt tartalmaz. Már alig várom, hogy kikerüljön és megoszthassam a világgal!

Van valami főbb foglalkozásod, amivel a zenészi karriered anyagi oldalát fedezed?

Most végzem a "zeneszerkesztői és komponálási" tanulmányaimat itt Hollandiában. Amellett, hogy zenész vagyok, a profi hangmérnöki munkámra is összpontosítok. Emellett gitárt is tanítok, ha időm engedi.

Mi az élet értelme?

Nézd meg a Monty Python: Az élet értelme című filmet. De komolyan, ez a kérdés messze fölöttem áll. Bárki, aki úgy hiszi, hogy tudja a választ erre a kérdésre, egyszer rájön, hogy egy bizonyos ponton tévedett. Hiszem, hogy van célunk ezen a világon, talán kisebb, személyesebb szinten. És ez az élet értelme: találd meg a saját célodat és érd el!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.