Shock!

április 18.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Civet: „Vannak még egyáltalán punk rockerek?”

A hardcore keresztapa Roger Miret társaságában nemrég Budapesten is megfordult kaliforniai Civet a női frontemberes bandák mai képviselőjeként mocskos, dögös, dallamos punk rockot játszik. A zenekar gerincét alkotó két vadmacska közül Liza Graves énekes/gitáros szánt időt arra, hogy meséljen a legnagyobb kedvenceiről, arról, hogy milyen hatással volt Courtney Love a zeneiparra, valamint hogy milyen kapcsolat lehet két fiú és két lány között...

Először is hadd mondjam el, mennyire szeretem a Hell Hath No Fury lemezeteket, amit teljesen meghatároz a szenvedéllyel, időnként keserűséggel teli, valódi punk rock attitűd. Úgy érzem, a Civet elég sokat hozzátett a női bandákról alkotott képhez. Visszatekintve, mi jelentette az eddigi pályátok során a legnagyobb nehézséget?

Nagyon szépen köszönjük! Hosszú utat jártunk be eddig, az biztos, de a legnagyobb problémát mindig a tagcserék jelentették. Ezzel együtt azt gondolom, hogy amíg az ember hisz abban, amit csinál, és keményen harcol a céljaiért, semmi és senki nem jelenthet leküzdhetetlen akadályt a karrierjében.

Kik voltak rátok a legnagyobb hatással? Tudom, hogy elsősorban mindig a Runaways-t mondjátok, illetve mellettük inkább nem csajos bandákat emlegettek, amikor erről kérdeznek.

Ami engem illet, én mindig is odáig voltam az énekesnőkért! Imádom Joan Jettet, de Pinket és Courtney Love-ot is! A Veruca Salt volt az első énekesnős banda, akiket láttam élőben. Nagyon sok női író is inspirál, így például Kathleen Hanna. Ami pedig a fiúkat illeti, Clash és Motörhead bármikor jöhet! Amúgy pedig rajongok a '90-es évek zenéiért, ez az én titkos szenvedélyem!

Most először már nem csak lányok vannak a Civet-ben, hogyan hatott ez a csapat belső dinamikájára, hangulatára?

Ó, minden sokkal lazább lett így, hogy most már két fiú-két lány a felállás! (nevet) Nem, de komolyan... jelentős fejlődés ez a banda számára. Remekül érezzük magunkat a turnén, nem nagyon foglalkozunk a dolgok üzleti oldalával. Azért azt megjegyezném, hogy a fiúkat kétségkívül más anyagból gyúrták, mint minket, csajokat. Tizenvalahány éven át kizárólag női tagok voltak nálunk, úgyhogy nem kicsit izgalmas végre néhány sráccal is együtt turnézni!

Hogy érzitek magatokat a jelenlegi turnén Roger Miret bandájával? Milyen volt a közönség az eddigi állomásokon?

Fantasztikusan megy a turné! Először utazhatunk nagy nightliner buszon, és így tök jól megismerhetjük a turnépartnereinket. Roger és a többiek nagyon kedvesek, minden este megnézzük őket. Ráadásul rákaptunk a koncert előtti karaoke-zásra az öltözőben! A közönség is elég jól fogadott eddig minket mindenhol. Nem bánnám, ha egész Európát bejárhatnánk ezzel a turnéval!

Így turné alatt mennyire van időd megcsinálni a jógagyakorlataidat?

Nagyon nehezen tudok rá időt szorítani, hiszen egyrészt az egészségem megköveteli, hogy eleget pihenjek, másrészt mindig szeretjük felderíteni az adott várost, ahol játszunk. Ez utóbbi mindennél fontosabb! Amúgy megpróbálok egészséges kajákat enni, Suz (Liza tesója, gitáros/vokalista) és én vegetáriánusok vagyunk.

Az új lemezetek, a Love & War borítója eléggé hasonlít a Rancid 2000-es lemezének borítójára. A kiadótok, a Hellcat Records főnöke Tim Armstrong, a Rancid énekes-gitárosa is egyben. Vajon feltűnt neki a hasonlóság, és ha igen, hogy a fenébe szereztétek meg a jóváhagyását ehhez?

Érdekes, hogy ezt mondod, mert sem Timnek, sem a többi kiadós arcnak nem tűnt fel a hasonlóság. Sőt, igazság szerint nekünk sem esett le a tantusz ezzel kapcsolatban. De hát végül is, ez is csak azt bizonyítja, hogy a rock'n'rollban nincs új a nap alatt!

Még mindig teljesen meg vagytok elégedve a Hellcattel?

Igen, remek kiadó, valódi családot jelentenek számunkra! Mindig is büszkék leszünk arra, hogy hozzájuk tartozunk!

Az új lemezt hallgatva úgy tűnik, nem sokat változott a zenétek – szerencsére... Mely dalokat tartod a lemez csúcspontjainak és miért?

A kedvenceim egy része pici újat hozott a Civet zenei világába. Imádom a Come On (I Wanna Be Your Girl)-t a dalszerkezete és Iggy Pop feelingje miatt. A másik favorit az It's The Truth című ballada, mert ez arról szól, hogy mindenkinek jogában áll abban hinnie, amiben csak akar. Nem volt könnyű összehozni, de úgy érzem, sikerült elég jól kifejeznem az ezzel kapcsolatos gondolataimat.

Talán még nem tudod, hogy a budapesti koncertetek egy hajón lesz... (Az interjú pár nappal a buli előtt készült – a szerk.)

Hát ez fantasztikus! Ezt nem is tudtuk eddig! Nagyon király, és Roger Miret épp most mesélt egy jó sztorit ennek kapcsán: amikor először látta Adam Antet egy fesztiválon, épp mindenki arra várt, hogy színpadra lépjenek, amikor egyszer csak elúszott mellettük egy hajó a Hudson folyón, Adam Ant bandája pedig pont elkezdett játszani, mire mindenki totál meglepődve odafordult! Roger szerint iszonyat király volt! Remélem, a mi bulink közel ilyen sokkoló lesz!

Melyik az a Civet dal vagy dalszöveg, ami a legjobban kifejezi a banda lényegét, és miért?

Uhh, ez aztán kemény dió! Ha mindenáron választani kéne, talán az Alibist mondanám, mivel az egy klasszikus példája a „lefitymált nő" témájának, vagy akár a Hell Hath No Furyt. Az új lemezről pedig talán a Summer Of Hate-et, ami a turnéélet, illetve általában a zenészlét nehézségeiről szól.

Szépek a tetkóid! Milyen volt az L.A. Ink nevű híres amerikai tetoválóműsorban szerepelni? Szóba jöhet nálad olyan fickó, akinek egyáltalán nincsenek tetoválásai?

Köszi! Fantasztikus élmény volt részt venni az L.A. Inkben! A tetoválóművészemről, Kimről csakis a legjobbakat mondhatom, a tetkóm pedig örökké emlékeztet majd arra, milyen jó buli volt a műsorban szerepelni. Ami a pasikat illeti, semmiképp nem zárkóznék el azoktól sem, akiknek nincs tetkójuk. Imádom ugyan a tetoválást, de a kinézet azért nem minden. Azt szeretem, ha a pasimnak van egyénisége, legyen vicces és legyen benne spiritusz! Ez sokkal fontosabb, mint néhány tetkó!

Kérlek, értékeld az alábbi énekesnőket egy 10-es skálán! 1: ha akkor se tudna rendesen énekelni, ha az élete múlna rajta és 10: ha szenzációsan jó. Adj indoklást is!

Joan Jett – 10. Bámulatosan jó!

Debbie Harry – 5. Hmm, sose voltam érte odáig.

Wendy O. Williams – 10. Kibaszott félelmetes egy nőszemély!

Inger Lorre (ex-The Nymphs) – Nem ismerem annyira, hogy osztályozni tudnám.

Exene Cervenka (X) – 8.

Brody Dalle (ex-The Distillers) – 9. Szeretem, ahogy énekel: epikus, de ugyanakkor van benne valami fenyegető is.

Donita Sparks (L7) – 9.

Courtney Love – 10. Sokat tett a női zenészek szakmában való elfogadtatásáért, de ugyanakkor sokat ártott is nekünk!

Brijitte West (ex-N.Y. Loose) – Róla még nem hallottam..

Ki napjaink legszexisebb punk rockere?

A picsába! Vannak még egyáltalán manapság punk rockerek? Na, jó, a fiúk közül Frank Cartert jelölném a címre a Gallowsból. Roger Miret-t is hadd említsem meg azért. A csajok közül pedig magamat és a tesómat, Suzit. Na jó, legalábbis próbálunk szexik lenni. (mosolyog)

Mi lesz veled és a Civet-vel 10 év múlva?

Az tuti, hogy akkor is itt leszek a bandában... Egy remélhetőleg minden addiginál jobb és sikeresebb Civet-ben. A zenére örökké számíthatok, ezért hát a zene is mindig számíthat rám!

Végül utolsó, hagyományos kérdésünk: mi az élet értelme?

Fogalmam sincs! Még szerencse, hogy a zene mindig visz valami értelmet bele! Azért tudasd majd velem, ha te rájöttél!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.