Shock!

december 06.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Cadaveres De Tortugas: karmikus úton

Cadaveres De TortugasA tavalyi, kiemelkedően jól sikerült Salvo Karma c. albumhoz kapcsolódik a friss maxi; egy lemezről kimásolt dal öt remix társaságában csücsül a korongon. Ennek kapcsán gyűlt össze a teljes zenekari tagság a "szerkesztőségben", hogy beszámoljanak arról, mit, miért és hogyan.

Meséljetek a most megjelent maxiról!

Körmi: Az a lényege a maxinak, hogy tavaly nyár elején jött ki a Salvo Karma, a harmadik nagylemezünk...

Perso: ... megőrülnék, ha ilyen interjúnapokat kellene tartani, már most unom! (általános derültség)

Körmi: (folytatja) na most a nagylemez kiadásánál tudatosan úgy gondoltuk, hogy lesz ennek egy remix változata, egy 5-6 számos maxiban gondolkodtunk már akkor is, és most állt össze az anyag, hogy ezt így tavasszal megjelentessük. Ismerősök csinálták a maxira a remixeket, azt kell róluk tudni, hogy a dobalapokon kívül minden alapot felhasználtak néhányan, sávonként hoztuk el azokat a stúdióból, és olyan emberek kezébe került, akik nem annyira ismerték a szám eredetijét. Ez tudatos volt, hogy ők így más megközelítésből rakjanak össze egy teljesen más számot. Akár más hangulata is legyen a dolognak, de ugyanakkor azért ahhoz ragaszkodtunk, hogy amennyire lehet a gitárok maradjanak meg, dinamikus legyen az egész és kemény. Nem ilyen elszállós jellegű, kivéve az utolsó számot, ami amolyan levezetése ennek az egész anyagnak, ami azért elég agresszívre sikeredett szerintünk. Egy fehérvári ismerősünk, a Chip-es csinált 3 nótát rá...

Perso: ...aki ugye a lemezre is csinálta a kiegészítő dolgokat...

Körmi: ...az összes elektronikus kiegészítőt, amit a Salvo Karmán lehet hallani, azt ő rakta össze, illetve nála raktuk össze közösen, amik mindig a kész számokra íródtak, mint kiegészítés. Tehát ő már nagyjából tisztában volt azzal, hogy milyen irányú dologban gondolkoztunk. A Korog zenekar két tagja (Sebi és Eki) csinált egy változatot, és a veszprémi DJ ismerősünk, aki a Destroyers nevű formációban az egyik tag, követte el az utolsó lezárást.

Perso: Chip-estől azért van három remix, mert ő segített nekünk a lemeznél összerakni ezeket a dolgokat, meg igazából ott erősödött meg ez a dolog, hogy akarunk mindenképpen ilyen elektronikusabb verziókat is. A lemezen nem akartuk túlzásba vinni, ott tényleg hangulati elem legyen, de már ott láttuk, mikor ügyködtünk nála, hogy ebben azért elég sok minden benne van, el lehetne vinni abba az irányba a dolgokat, csak nem akartuk most egy sorlemezt semmiképpen sem. De, hogy az irányvonal megmaradjon, egy maxi formájában azért működhet a dolog.

Mennyire kaptak szabad kezet ezek az emberek a remixeknél?

Körmi: Teljesen. Voltak azért találkozások, például a Korogosokkal, a Chip-eshez is feljárogattunk mi, belehallgattunk, hogy milyen irányba vitte el ezt a dolgot, és ha annyira nem jött be az irány, akkor picit terelgettük azért.

Szabolcs: Furcsamód az elképzelés az első alkalmakkor mindig bejött, kis simításokat kellett csak csinálni.

Körmi: Azért annyira nem akartunk változtatni, meg akartuk hagyni az ő arculatukra ezt a dolgot, inkább róluk szól.

Perso: Csak annyit tényleg, hogy energikus legyen, véletlenül sem akartunk ilyen diszkó remixeket.

Körmi: Ezen az anyagon így felerősödtek ezek az ilyen elektronikusabb zenekarok hatásai, amiket hallgatunk mindannyian, meg lehet említeni a Prongnak az utolsó anyagait, a White Zombie-t.

Szabolcs: Static-X.

Körmi: Ezek így a legmeghatározóbbak. Aztán régen a Fear Factory, a Krupps is ide tartozik, meg a Ministry is. Szóval ezeket az első perctől kezdve hallgattuk. Most itt egy picit bemutattuk ezt az arcát a zenekarnak, de ez nem egy határozott irány, tehát ezt ne tekintse senki úgy, hogy most mi ilyen irányba megyünk tovább.

Perso: Meg igazából ez Magyarországon ilyen, hogy "hú, most miért csináltunk mi ilyet".

Körmi: Azért is kicsit úgy csináljuk, hogy kapcsoljuk a Salvo Karma-hoz, a borító benne van a lemezben. Mindenhol elmondjuk, hogy ez ahhoz kapcsolódó dolog, egy kirándulás.

Perso: Mintha arról egy maxit kimásoltunk volna.

Körmi: A Diablo de Luxe-ra a videoklipet is elkészítettük. A rádióknak megy elsősorban ez a maxi, az öt szám meg ott van rajta, mint bónusz.

Koncerteken ezeket ilyen formában fogjátok játszani?

Körmi: Nem, ezeket nem is nagyon lehet normálisan eljátszani.

Perso: Ez igazából nekünk is egy kaland.

Szabolcs: Én meg lemennék sörözni, mert nekem úgysincs szerepem, pihi lenne. (nevet)

Turné, koncertek?

Perso: Áprilisban lesz a nagy röfögés, 9 koncert lesz a Replikával és az Ektomorffal és a Warpath lesz a vendégbanda.

Szabolcs: Saját rendes hangosítással megyünk.

Körmi: Viszünk fix fényt és hangosítást. Tulajdonképpen ezeknek a zenekaroknak az életében ez az első ilyen komoly alkalom, hogy igazán nagy helyeken tudnak játszani, normális nagy cuccon és fénnyel. Ha minden összejön. Szóval ez ilyen nagyobb szabású dolog lesz, komolyan fel akartuk építeni, év elejétől kezdve elővételes jegy, ilyen plakát, olyan plakát, lesz egy válogatáskazetta, minden helyszínen az első száz belépő kap ingyen egy ilyen kazettát, 15 zenekar szerzeményével, amihez még egy programfüzet is jár, a füzetből ki lehet vágni a borítót.

Kecskés P.: A három közül mindegyik zenekar eljutott egy olyan pontra, hogy nem feltétlenül ezeket a kis klubokat kellene erőltetnie, hanem esetleg egy következő lépcsőfok jöhet, ahol normális hangosítás van például. Így most majd mi is jól érezzük magunkat, a tömeg is kultúráltabban ki van szolgálva.

Miből finanszírozzátok mindezt?

Körmi: Tulajdonképpen a zenekarra úgy tekintünk, mint egy üzleti vállakozásra, ha azt a részét nézem, hogy mindig visszapörgetjük a pénzt, az elejétől kezdve. Olyan soha nem volt, hogy gázsit elosztottunk.

Szabolcs: De, az első Tamási buli után! (nevetés)

Körmi: 400 Ft-ot, és azt befektettük sörbe! Szóval legyen ez ötezer forint, vagy tizenötezer, soha nem fordult elő, hogy utána szétosztogattuk a pénzeket. Sőt, inkább még néha főleg a kezdeti időszakban bedobálás ment. Most már eljutottunk egy olyan szintre, hogy visszaforgatjuk a pénzeket folyamatosan. Most a pólókat csináltuk, a maxi, a stúdió.

Perso: Tényleg csak extra esetekben kell zsebbe nyúlni.

Körmi: És mindig mérlegelünk, hogy tudjuk, hogy ennyi pólót csináltatunk, azt valamennyiért el tudjuk adni, abból a pénzt tesszük a maxihoz, a Salvo Karma-ból ami bejött abból csináltuk a klipet. Mondjuk nem könnyű. A klipet is átgondoltuk, fél évet nyüglődtünk azon, hogy csináljuk meg.

Szabolcs: A Diablo de Luxe c. számra csináltuk, amit a nagymamámnak a kertjében forgattunk, az volt az egyik helyszín, a másik meg a Goldnak a garázsa.

Koncertklip?

Kecskés P.: Nem, tűz, piró, minden van, ugrálunk, mint a hülye...

Szabolcs: Történet nincs, a számnak a szövegéhez passzol, egy kis feelinget akartunk érzékeltetni.

Körmi: Az ördög és a tűz. Tévéket gyújtottunk fel egy csomót és végül is látványos volt. Itt is inkább arra költöttünk, hogy egy normális kamerát, operatőrt béreltünk, színészekre nem volt pénz.
Szabolcs: Normális BETA kamerát.

Körmi: Ennyi pénzt tudtunk erre szánni. Lehet, hogy lehetett volna több pénz rá, de akkor nincs maxi. Szerencsére fogynak az anyagok, egyedüli bevételi forrás szinte csak az eladásból van, mert a koncertezésből ami befolyik az szinte vissza is megy mindig valamire. Főleg a lemezeladásból tudunk építkezni tovább, mindig egy picit.

A Salvo Karmával próbálkoztok még külföld felé?

Körmi: Mindig kimennek ezek az anyagok, 7-8 kiadóval folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, tudnak rólunk, ott vannak az anyagok. Sok ember azt gondolja, hogy jó ez az anyag és egyszer csak egy külföldi kiadó azt mondja, hogy "hú, faszák vagytok, itt van egymillió dollár a lemezre, vegyétek fel a következőt, majd mi itt a világban terjesztjük". Ilyen nincs. Van mondjuk egy köztes megoldás, hogy tavasz végefelé elkészül egy válogatás cédénk, amire az első két lemezről hét számunk lesz felturbózva, meg a Salvo Karma-ról négy, a HSB-ben újra lesz masterizálva, plusz egy szám, amit feljátszottunk újra. Ez a Nephilim kiadón keresztül ki fog kerülni Nyugat-Európába. Nem egy best of lemez lesz, hanem egy válogatás de csak a kinti piacra, a nagyobb lemezboltokban kint lesz.

Kecskés P.: Megadjuk az esélyt, hátha valaki egyszer rákacsint.

Perso: És akkor esetleg lehet koncerteket szervezni.

Körmi: Úgy már van értelme kimenni koncertezni Münchenbe vagy Berlinbe, hogy megnézi a bulinkat öt ember, akkor az ötből lehet, hogy három bemegy egy lemezboltba és ott van is az anyagból.
Perso: Úgy semmi értelme, hogy visszajössz és lehet, hogy egy hétig azt mondják, hogy egész jó volt ez a magyar banda, de nem lehet kapni a lemezüket. Aztán egy hét múlva ugyanúgy elfelejtik, mert ott van naponta három koncert.
Körmi: Majd korlátozott példányszámban Magyarországon is hozzá lehet jutni.

Következő lemezről tudtok valamit mesélni?

Körmi: Két szám már nagyon megvan, ősszel lesz valami kapizsgálás és télen megyünk stúdióba és jövő év elején lesz lemez. Át akarjuk normálisan gondolni, meg demózgatni többet.

A maxihoz mennyiért lehet hozzájutni?

Körmi: Ha tőlünk rendeli valaki, akkor olyan 800 Ft-os áron meg lehet szerezni, ez ilyen akciós, szóval úgy ezer forint postaköltséggel együtt.

Perso: Nem lesz minden boltban, nem lesz olyan komolyan terjesztve, mint a lemez.

Körmi: Nem is csináltattunk belőle olyan sokat, mert ebből úgysem fog annyi fogyni, nem akartuk elaprózni, hogy hatvan üzletnek telefonálgatni, hogy egy-egy darab fogyott. Inkább nagyobb helyekre vittünk.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.