Shock!

július 25.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Blaze: élet az Iron Maiden után

BlazeA nagy visszatérő, újrakezdő, magasról a földre pottyanó zenészek egyike az Iron Maident is megjárt énekes, Blaze Bayley. Hogy nem törte meg a váltás, azt első szólólemeze, a Silicon Messiah bizonyította a legjobban, úgy tűnik Blaze is megtalálta végre az igazán neki való zenei világot. A súlyosabb riffelésű, de a heavy metaltól teljesen nem elszakadó album kedvező fogadtatásra talált, melyet idén követett a második opusz, a Tenth Dimension. Az új lemez szövegileg is csemege, egyfajta utópisztikus konceptalbumként lehetne jellemezni. Mindez tökéletesen elegendő volt ahhoz, hogy a hihetetlenül lelkes Blaze felhívjon egy kis délutáni társalgásra, hogy kifaggathassam mi történt vele mostanában. Miután meggyőzött arról, hogy remekül érzi magát, de tényleg, jöhettek a kérdések. Vagyis előbb egy kicsit pironkodtam, miszerint a Tenth Dimensiont sajnos még nem hallottam - hiába a Karácsony előtti posta nem a gyorsaságáról híres - így először természetesen az új lemezről érdeklődtem a mindent lelkesen kifejtegető frontembertől, mit tart fontosnak róla elmondani és vajon mennyire hasonlítható az elsőhöz.

Ez egy konceptalbum, amely egy történetet mesél el. Ha majd meghallgatod a lemezt, meg fogod látni, miképp kapcsolódnak egymáshoz a dalok. Az ötlet akkor jött, mikor a Silicion Messiah-hoz kerestük a dalokat, akkor kezdtem el kutatni valami határeset dolog után a tudomány területéről, ami elvezet valahová. Ekkor jutott eszembe egy ötlet, ami a tizedik dimenzión alapul. A legtöbb dal kapcsolódik egymáshoz zeneileg és szövegileg, de más és más módon, viszont az elejétől a végéig koncepciózus. Az előző albumot, a Silicon Messiah-t folytatja valamiféle módon, ahol az befejeződött, ott kezdődik az új lemez. Zeneileg egyrészt tradicionális metal, másrészt pedig sokkal modernebb annál. Semmiben nem korlátoztuk magunkat, azt tettük, amiről azt gondoltuk, hogy a legjobb lesz a történethez. Persze a legfontosabb része volt az egésznek a zene, nem próbáltuk meg előre kitalálni, hogy milyen legyen, hanem érzésből játszottunk. Végül a lemez nagyon súlyos lett, de mellette dallamos is, és nagyon büszkék vagyunk rá. Úgy érzem ez a legjobb album, amit valaha készítettem.

A szövegek ezek szerint valamiféle utópisztikus sci-fi világba visznek?

Igen. Egy ember saját szemszögéből ábrázolja a dolgokat, az ő érzéseit írja le, arról a helyzetről amiben éppen van. A történet egy kormány-összeesküvésre épül, ahol fortéllyal rávesznek egy tudóst, hogy építsen egy tömegpusztításra alkalmas fegyvert. A tudós addig nem is érti mi történik körülötte, amíg rá nem ébred arra, hogy a kutatásait arra akarják használni, hogy fegyvert építsenek belőle. Azt hitte, hogy valami jó célra fordítják a kutatásait. A sztori arról szól, hogy lehet megbirkózni ezzel a helyzettel és miképp lehet kiutat találni belőle. A közeljövőben nem kell ettől tartanunk, annyi lehetséges jövő áll előttünk, de akár ez is megtörténhet.

Netán hiszel az idegenekben is?

Hiszem, hogy valahol az univerzumban más bolygókon van élet. Tíz éve már lehetett tudni, hogy megvan arra az esély, hogy máshol is létezhet élet. Mióta a naprendszerben felfedezték az első bolygókat, kell, hogy legyen élet, túl sok minden van odakint, hogy ne így legyen. Talán olyanok mint a dinoszauruszok, vagy az emberek, vagy csak hangyák, pókok, rovarok, ezt nem tudhatjuk. Előfordulhat, hogy mi vagyunk a legfejlettebb élőlények a világmindenségben - ami azért elég ijesztő gondolat - de lehet, hogy mi vagyunk a legbutábbak. Fogalmam sincs, de feltétlenül kell lennie valaminek odakint!

Az előző szólólemezed kellemes meglepetés volt számomra, egy-két tölteléknótától eltekintve tetszett a zene. Úgy érzem ez a kicsit súlyosabb, nem egészen tradicionális heavy metal igazán a te zenei világod. Te mit gondolsz erről?

Egyrészt azt mondanám, hogy így van, súlyos a zene, mert imádom a gitárokat, az igazán metalos megszólalású gitárhangzást. Amikor a zenét írtuk, mindig próbáltunk arra figyelni, hogy a gitárok hangzása nagyon jó legyen, a lehető legsúlyosabb hangzást próbáltuk megvalósítani, anélkül, hogy ez a dallamok kárára menjen. Mi csak jó dalokat próbáltunk írni és a zene mindig a jó dalokról szól, de a keménységet is meg akartuk tartani. Az új lemeznél szerintem ezt sokkal inkább sikerült megvalósítanunk, mint az elsőnél, mert bizonyos tekintetben ez a legsúlyosabb zene, amit eddig írtunk, másrészt meg a legdallamosabb. Némely énektéma meg a legagresszívebb, amit eddig csináltam, másrészt meg szintén a legdallamosabb. Nagyon elégedettek és büszkék vagyunk erre az albumra, reméljük, hogy a rajongók is élvezni fogják.

Ha nekem tetszett az első lemezed, szerinted akkor az új is tetszeni fog?

Aki eddig megkapta és meghallgatta a lemezt, mind azt mondta, hogy sokkal jobb, mint az előző. Te vagy az újságíró, neked kell megmondanod, hogy jó-e vagy sem. Borzasztó ideges voltam attól, hogy nem tudtam, hogy fog-e majd tetszeni bárkinek is, de eddig mindenkinek tetszett, és úgy érzem jobban sikerült, mint az első lemez. Fantasztikus érzés számunkra, hogy az eddigi reakciók mind hihetetlenül jók voltak.

Újra Andy Sneappel dolgoztatok. Nem tartasz attól, hogy mivel rengeteg zenekarnak dolgozik, túlságosan egyforma hangzású lemezek kerülnek ki a keze alól?

Andy mindent megtesz, úgy értem nélküle biztos lenne egy bizonyos hangzásunk, csakhogy ő rengeteget segített abban, hogy zeneileg megtaláljuk önmagunkat, és hogy a saját hangzásunkat megtaláljuk a lemezeken. Különösen ezzel az albummal. Az egy dolog, hogy Andy mindig egyfajta rendkívül tiszta és minőségi gitárhangzást képes adni, úgy, hogy kevésbé képzett gitárosok is jobbnak tűnnek, azon az albumon, amit ő kevert. Azért választottuk újra őt, mert az előző lemeznél úgy éreztük, hogy remek munkát végeztünk, de még jobb is lehetne. Ezért akartuk újra őt, és végül nagyon jól sült el a dolog.

Lesz a CD-nek egy dupla verziója is. A multimédiás részén pontosan mi lesz? Videoklip?

Igen, lesz egy klip, ami a Ghost in a Machine-re készült, amit egy turnén készítettünk mi magunk. Lesz még rajta egy tíz perces interjú a zenekarral, arról, hogy készült a Tenth Dimension, és két mp3 formátumú dal a Silicon Messiah-ról, hogy akik megveszik a Tenth Dimensiont, azok két dalt megismerhessenek az előző lemezről is. Lesz még rajta négy koncertnóta is, és egy vadiúj stúdiófelvétel is, ami nem a lemezkészítés közben készült, hanem akkor írtuk, amikor befejeztük az egészet, de úgy gondoltuk, hogy elég jól sikerült ez a dal. Ezt mindenképpen a Tenth Dimensionnel együtt szerettük volna megjelentetni, ezért került rá a korlátozott példányszámú dupla lemezre. Nagyon örülünk az egésznek.

Mintha egy Iron Maiden feldolgozás is lenne ezen a második CD-n...

Igen, így van.

Nem gondolod, hogy bölcsebb lett volna valamelyik másik zenekartól választani egy dalt?

Ez csak egy dal, ami a koncertprogramunkban is szerepel. Egy része annak, aki vagyok, és ahol voltam. Nagyon büszke vagyok arra az időre, amit az Iron Maidenben töltöttem, a dalokra amiket írtam, és rengeteg Iron Maiden rajongónk van - mint ahogy Wolfsbane rajongóink is akadnak - és nagyon szeretik azokat a Maiden nótákat hallgatni. Elég sokat játszottuk azokat a dalokat és mikor rögzítettük a koncerteket, majd visszahallgattuk, úgy éreztük túl jól sikerült ahhoz, hogy lehagyjuk, ezért döntöttünk úgy, hogy egy felkerül a CD-re.

Tudom, hogy sokan megkérdezik, de mai fejjel mit gondolsz az Iron Maidenben töltött időről? Azon kívül, hogy biztosan csodálatos időszak volt számodra...

Nagyon-nagyon büszke vagyok arra az időszakra, amit ott töltöttem, annyi mindent tanultam és fantasztikus lehetőség volt számomra. Olyan emberekkel együtt dolgozni, mint Steve Harris, Dave Murray, Janick Gers, a metal műfaj legmagasabb szintje, igazi kiváltság volt! Csodálatos idő volt és büszke vagyok a The X Factorra, a Best of the Beastre és a Virtual XI-re, arra a két lemezre amit együtt készítettünk. Remélem a mostani turnéval is eljutok annyi országba, mint az Iron Maidennel. Ezek a legnagyobb dolgok. De tényleg, az fantasztikus számomra, hogy aki láttak az X Factor vagy a Virtual XI turnéján, azok kíváncsiak a szólómunkáimra is, és tetszik nekik. Nagyon sok Maiden rajongót érdekelnek a Blaze lemezek is, és úgy tűnik mindkét zenekart egyaránt szeretik, és ez óriási érzés. Annyi támogatást és bíztatást kapunk a Maiden rajongóktól, hogy az hihetetlen!

Tartod még a kapcsolatot a Maiden tagokkal?

Igen, tartjuk, a mai napig barátok vagyunk meg ilyesmi. Amikor Londonban koncerteztem Steve Harris eljött és eljátszotta velem a Man on the Edge-et a színpadon. Janick is eljött a koncertre, szóval tartjuk még a kapcsolatot. Én is elmentem Nicko-t megnézni, mikor a házamhoz közel tartott egy dob-kurzust. Barátok vagyunk és nincs köztünk semmiféle rossz érzés.

Emlékszel a magyarországi Maiden koncertre? Egy kissé zsúfolt volt a helyszín...

Budapesten volt?

Igen.

Igen, igen, fantasztikus élmény volt! Alig várom, hogy az új zenekaromat is elvihessem Magyarországra koncertezni! Jövőre játszunk nálatok. A pontos dátumok hamarosan fent lesznek a weboldalunkon (www.planetblaze.com), valami fesztiválon játszunk majd. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy elinduljon a Tenth Dimension turné és nálatok is felléphessünk!

Igen hallottam, a Szigeten fogtok játszani, egy hatalmas fesztiválon. Hallottál már esetleg valamit erről a rendezvényről?

Nem, utána kell néznünk majd. De nyomatékosan megmondtam a menedzserünknek, hogy szervezzen nekünk koncertet Magyarországon, vissza akarok oda menni! Ő hozta össze ezt a fesztiválfellépést számunkra.

Egyébként nem csak a zenéről szól ez a fesztivál, hanem különböző kulturális eseményekről is. Ott aztán tényleg minden van!

Jól hangzik!

Biztos tetszeni fog! Milyen zenéket hallgatsz úgy általában?

Rengeteg klasszikus zenét és persze rengeteg metalt. Mindenfélét a heavy rocktól kezdve, mint a régi Black Sabbath meg ilyesmi. Néha tartunk egy-egy Black Sabbath-napot! Új zenekarokat is szoktam hallgatni, tetszik például a Blind Guardian és az Iced Earth. A fiatal csapatok közül pedig a svéd In Flames tetszik, akikkel már néhány fesztiválon játszottunk együtt és nagyon jók voltak!

Van esetleg kedvenc lemezed a 2001-es évből?

Húha... fogalmam sincs. Talán a Cultot hallgattam a legtöbbet azok közül amik idén jelentek meg.

Annak idején nehéz volt újrakezdeni egy másik zenekarral?

Rengeteg nehézséget kellett legyőzni, de a legfontosabb dolog mindig is a zene volt, és úgy éreztem, hogy rengeteg jó zene rejlik még bennem. A Maidenben eltöltött idő kitűnő alkalom volt arra, hogy jó nevet szerezzek magamnak, hogy később kiváló zenészeket tudjak magam köré szervezni, akik a zenének élnek. Ez volt a legfontosabb dolog. Az újrakezdés minden izgalmával meg kellett birkózni ismét, és ami még izgalmas ebben a dologban az az, hogy olyan emberekkel dolgozom együtt, akiknek még nem volt lehetőségük olyan helyekre eljutni, ahol én már jártam a Maidennel és a Wolfsbane-nel. Rengeteg kihívással kellett megbirkóznunk az elejétől kezdve, de rengeteg bátorítást kaptunk, és nagyon sok srácnak tetszett az első lemezünk, a kiadó is 100%-osan mögöttünk áll. Az első lemezzel csak kb. negyven napot tudtunk Európában tölteni, az újjal viszont hetvenöt napunk van a kontinensre. Szóval úgy tűnik minden jobban is fog alakulni. Az nem is igazán érdekel minket, hogy hol játszunk, a legfontosabb dolog számunkra a zene, a turnébuszban lakunk, minden napra jut egy koncert és akkor az már egy jó nap!

Ezt jó hallani! Annak idején hogyan bukkantál rá a zenésztársaidra?

Csak felütöttem a hirdetéseket mindenféle zenészújságban, meg több száz kazettát kaptam szerte a világból. Aztán elkezdtem hallgatni a kazettákat és elmondtam a zenészeknek, hogy a csapatot milyennek is képzelem. Számomra az volt fontos, hogy olyan embereket találjak, akik a zenélés öröméért csinálják az egészet, és nem azért mert gazdagok vagy híresek szeretnének lenni. Az imidzs nem volt igazán fontos, sokkal inkább az, hogy jó zenész és jó dalszerző legyen az illető. Ez egyébként a fő oka, hogy ennyire élvezem amit most csinálok, elkészítünk egy lemezt, turnézunk, és amikor színpadra kerülünk, akkor teljesen meg tudunk őrülni, és így tovább. Ez az, amit kerestem, és megtaláltam hozzá az embereket. Úgy zajlott, hogy küldött valaki egy jó demót, elmeséltem neki az elképzeléseimet, megnéztem a srácot, hogy milyen a hozzáállása, mennyire illik abba a zenei világba, amit játszani szeretnénk. Aztán együtt is felvettünk egy demót, ami igazán jól sikerült és ekkor határoztuk el, hogy legyen ebből lemez is. Ez lett a Silicon Messiah, ami azért is sikerült olyan jól, mert mi együtt jól éreztük magunkat. Ezért is szerettük volna folytatni a zenekart, és nem szétszéledni egy album után. Így azóta is együtt vagyunk!

Úgy tudom a Savatage társaságában mentek turnézni. Milyen elvárásaid vannak ezzel a turnéval kapcsolatban?

Brazíliában egy promóciós körút alkalmával találkoztam a Savatage-al, nagyon jó arcok! A Poets... pedig egy remek album! Reméljük klassz lesz együtt turnézni. Valahol hasonló a zenénk, de azért nem igazán egyforma. Mindkettő metalzenekar, de más megközelítésű zenével. Szerintem nagyszerű esték lesznek nekünk is és a rajongóknak is.

Milyen hangulatúak a koncertjeitek, általában miket szoktatok játszani?

Játszunk néhány Wolfsbane dalt, meg egy pár olyan Maiden számot amit én írtam velük, aztán a Silicon Messiah-ról elég sokat, és természetesen a Tenth Dimensionről sem hiányozhatnak a dalok. Így épül fel a programunk. De egyébként meglehetősen őrültek vagyunk a színpadon, imádjuk amit csinálunk, és 100%-os teljesítményt nyújtunk a deszkákon, imádjuk az egészet! Valószínűleg óriási lesz a hangulat a koncerteken, a srácok énekelni szokták a dalokat, ők is teljesen megőrülnek meg ilyesmi. Tényleg annyi támogatást kapunk a Maiden rajongóktól, akiknek megvan a The X Factor és a Virtual XI meg az első Blaze lemez... Sokan eljönnek megnézni minket a turnéra és reméljük az új albumot is szeretni fogják!

Van valami különbség az angol és az európai közönség között a ti koncertjeiteken?

Minden ország más és más. Amilyen az adott ország egyénisége, olyan különbözőek a reakciók is. A franciák és a spanyolok például remek énekesek! Bárhova megyünk, mindenhol más visszajelzéseket kapunk, és igazából soha nem lehet tudni hol mi fog történni. Azt hiszem a legfontosabb dolog azonban az, hogy bárhová is mész, mindig a metalrajongók adják a lehető legjobb közönséget, mert ők a zenét értékelik, nem a külsőségek érdeklik őket. Ez a lehető legjobb dolog a világon.

Fontos számodra a rajongókkal való kontaktus?

Mivel nagyon is élvezzük amit csinálunk, ezért a weblapunkat (www.planetblaze.com) próbáljuk olyan naprakésszé varázsolni, ahogy csak lehet. Pont azért, mert mi magunk a zenekarban is rajongók vagyunk. Olyan weboldalt szeretnénk, ahol a rajongó egy koncert után megtalálja pl., hogy milyen pólót szeretne magának, milyen érdekességeket talál, ha belép a rajongói klubba. Valami ilyesmit szeretnénk. Annyira fantasztikus rajongóink vannak, hihetetlenek, tényleg!

Szereted a Karácsonyt? (az interjú pár nappal a közelgő ünnep előtt készült)

A Karácsonyt?!

Aha!

Hát nem éppen ez a kedvenc időszakom az évből! Remélem heavy metal Karácsony lesz! Nagyon izgatott vagyok, a legjobb ajándékot kaptam, jobbat, mint amit bárki kaphatott: egy világ-körüli turnét!

Hiszel Istenben?

Igen, hiszek.

Oh, tényleg?

Miért, te nem?

Nem, én a természet erejében hiszek.

Miért?

Kedvelem pl. az indiánok kultúráját ők rengeteg bölcs dolgot tudtak a világról. Meg, hú... elég nehéz erről így hirtelen beszélni... (bevallom sikerült Blaze-nek zavarba hoznia egy kicsit, erre a kérdésre nem készültem, hehe)

Egyébként a Tenth Dimension is hasonló dolgokról szól.

Anglia melyik részéről származol egyébként?

Birminghamből. A heavy metal szülővárosából. Innen származik a Black Sabbath, a Led Zeppelin, a Judas Priest.

Na igen, az jó hely lehet. Köszönöm az interjút...

Remélem hamarosan megkapod az új lemezt, talán már Karácsonyra, és remélem tetszeni fog neked!

Ha Karácsonyra nem is, de január elején megérkezett, szerintem jó kis album, és úgy tűnik Blaze végre tényleg megtalálta a saját világát. Én szurkolok neki. Augusztusban pedig a Szigeten ti is megnézhetitek a csapatot!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.