Shock!

július 01.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Auróra: „Az MR2-jelenség rohadt kínos”

1107auroraMagyarország punk rock, de ne is szűkítsük le így, simán csak rockzenei életének egyik megbízható alapbandája az idén harmincadik (!) születésnapját ünneplő Auróra, akik időnként a háttérbe húzódva ugyan, ám mindvégig jelen voltak a hazai színtéren. Idén kiadott, visszatérésnek is tekinthető lemezük, a Még nem ez a tréfa vége igen sok ponton hoz akár élesnek is nevezhető változást a megszokott jellemzők közé, nem mellékesen pedig remek apropót szolgáltatott arra, hogy átfogóan gyalogoljunk végig a banda három évtizednyi történetén. Az énekes/gitáros Vígó/Vigi pedig készségesen felelgetett kérdéseinkre, ráadásul még arra is figyelt, hogy helyenként egy-két Auróra sláger címét is elrejtse a válaszokban.

Idén harmincéves a zenekar, úgyhogy mit szólnál egy kis történelemórához? Kezdjük mindjárt az elnevezéssel, az anno Auróra cirkáló néven beindult csapat miért hagyta el a „cirkáló" toldatot? Egyáltalán, ez volt a legelső nevetek?

Nem, nem ez volt az első, hanem a TerrorEast. Ez a régi rendszerben olyan extra vagánynak tűnt, de aztán plakát formájában végül nem is nagyon szerepelt sehol. Akkoriban az nem is igazán volt divat, szájhagyomány útján terjedtek a hírek. Később a hatalmi nyomás volt az erősebb, és új nevünket úgy választottuk, hogy mindenki megnyugodjon. Az idő meg aztán formált rajta egy kicsit, így elmaradt a vége.

A hatalma utolsó éveit élő kommunista pártvezetés nem csak a CPg-t hurcolta meg, hanem kijutott a megpróbáltatásokból például nektek is. Mesélnél erről néhány mondatot?

A szép számban felállt helyi erők látószögében múltak az évek a gyarmaton. Igazából a komcsik mindenre figyeltek, folyamatosan a nyakunkra küldték az ifjúság védelmiseket. Bármerre mentünk, mindenhonnan figyeltek a röntgenszemek. Mi viszont tudtuk, hogy mikor és meddig mehetünk el. Mára ez már csak egy rossz emlék.

Aztán eljött a rendszerváltás, ami titeket abból a szempontból éppen a legjobbkor ért, hogy épp ekkoriban kerültetek igazán felfutó ágba. Talán ezért is szólhatott akkorát a Viszlát Iván!, majd az Előre kurvák, gengszterek. Sokakkal egyetemben úgy látom, hogy ekkor volt abszolút a csúcson az Auróra, közönsége sem csupán punkokból állt. Ti hogyan éltétek meg ezeket az éveket?

Azért még most is nagyon ütős a zenekar, és most sem csupán punkokból áll a publikum, pont úgy, mint akkor! Szerencsére a közönségünk elég sokrétű, és kialakult egy gondolkodó, komoly tábor, aki a zenekarunkat szerette és szereti. Az biztos, hogy a '90-es évek legelején kemény időket éltünk meg, ám sokaknak pont az tetszett, hogy volt egy merész, bevállalós zenekar, aki kimondta azt, amit nem volt szabad. Ez hozott nyilván egyfajta népszerűséget magával, akkoriban mindenhol az oroszok és az ivánosdi volt a téma. Csupán a belvárosban négy laktanya volt!

1107aurora04

A csúcskorszakban melyik zenekarokkal voltatok igazán jóban, és kik voltak azok, akiknek akár csak a neve hallatán is kinyílt a bicska a zsebetekben?

A média által fényezett csapatokat nem csíptük – nevek nélkül -, mert azok nem szóltak semmiről. A többiek közül igazából egyikkel sem volt nekünk bajunk. A jelenben pedig ez az MR2-jelenség, ami rohadt kínos. Az alternatív zenekarokra is szükség van, de hogy egy államilag támogatott rádió ilyen gusztustalanul fényezzen egy műfajt, az felháborító! Sok más értékes zene is van, amit be kellene engedniük a műsorokba! Konkrétan most nyilván nem magunkra gondolok.

Később aztán jött a FelTámadás ideje, ami azonban az Előre kurvák... után erős visszalépést jelentett, és még az egyébként később klasszikussá érő Keserű cukor idején sem sikerült teljes mértékben kilábalni a gödörből. Mi okozta ezt a megroggyanást?

Addig nem volt gond, amíg a csapat a dolgait saját maga intézte. A zavar oka az volt, hogy a „sikerszéria" után a zenekart egy rosszul választott menedzsment teljesen hibernálta. Évekig nem jutottunk lemezszerződéshez, csak nehézkesen tudtunk fellépni, és itt csúsztak meg a dolgok.

A Nincs karácsony egyfajta visszatérő lemeznek volt tekinthető, visszatért az egy lemez erejéig mellőzött szövegíró barát, Pusztai Zoltán is. Cselákkal amúgy mi lett, tartjátok esetleg a kapcsolatot?

Azt a Keserű cukor idején sem gondoltuk soha, hogy Zoli barátunkat onnantól kezdve végleg kihagyjuk a dolgainkból. Cselák pedig egy igencsak mozgós srác, most olyan helyre költözött, ahol nincs térerő. Két éve elkeveredett, de meglesz. Jóban vagyunk, vittem neki a megjelenéskor egy Esszencia dupla CD-t is.

1107aurora03

A Nincs karácsonytól a Rezervátum mélyén lemezig egyfajta másodvirágzásnak lehettünk szem- és fültanúi, amivel összefüggésben a zenétek is kicsit közérthetőbbé, emészthetőbbé vált. Nem anyáztak a régi hívek, amikor például a Robin Hood klipje felbukkant a Z+-on?

Nem, teljesen kulturáltan viselték a dolgot. Mi amúgy sem voltunk sokszor a tv-ben. Szerintünk és a rajongók szerint is inkább az lenne a jó, ha több értékesnek mondható zene kerülne be. Kevésbé lenne ártalmas, mint egy-egy „népnevelő" valóságshow. De az értelmesebbje úgyis tudja, hogy miről szól a mese.

A 2000-es években készült korongjaitok viszont igazán szigorúra és agresszívre sikeredtek. Ennyire szarul éreztétek magatokat ekkoriban?

Igen. Csalódottak voltunk a rendszerváltásnak nem nevezhető időben, az utána következőkben meg pláne. Naivan vártuk a csodát.

Aztán elég nagy megrökönyödést keltve elment az alapító Galacs is, ennek mi volt az oka?

Hosszú éveket töltött el a zenéléssel, ami miatt sok más dolog maradt ki az életéből. Ezeket most rendezgeti.

Nem fura amúgy a saját fiaddal egy zenekarban lenni? Nincsenek ebből konfliktusok, nem mondtad még neki például a turnébuszban, hogy a koncerten olyan pontatlan voltál, hogy megmondom anyádnak, hogy a holnapi ebédre szánt paprikás krumpliból nem kapsz egy falatot se?

Az a baj, hogy sokkal inkább ő a pontos, és néha mi nem kapunk büntiből kaját. Nem fura a dolog, mert ismerjük a gyereket lassan 24 éve. (nevet) Mindig körülöttünk volt, ebben nevelkedett, ezt szereti. Mellette szól az is, hogy jól kitanulta a szakmát. Nagyon jól megvagyunk a buszban, és szerencsére a hétköznapokban is. Nálunk tényleg komoly barátság és vidámság van - nem csak a zenekar tagjai, hanem a roadok és a zenészek közt is.

1107aurora05

A trojka harmadik tagja, Kisbé anno trombitásként került a csapatba, majd gitárra váltott, most pedig basszusgitározik. Várhatjuk, hogy a következő korongon esetleg orgonán játszik majd?

Ő a zenebohóc? (nevet) Nem gondolom, bár valóban villantott már például a dobolás terén is. Amúgy meg régóta basszerozott, szép szerencse, hogy a basszust így magára vállalta. Legalább nem kellett új arcot megszokni.

De térjünk rá végre az új lemezre: Töfi, Denevér stúdió, HammerWorld – várható volt, hogy a hangzás minden eddiginél tisztább és fémesebb lesz. Nem tartottatok tőle, hogy ez esetleg megfeküdheti a veterán rajongók gyomrát?

Szerintünk a jó hangzás az nem hátrány, sőt elvárás! Mi annak örülünk, hogy a stúdiózás terén a csapat révbe ért, és megtalálta végre azt a stúdiót és azokat az embereket, amit és akiket keresett. A feltételek immár adottak. Töfivel, Bélával szeretünk dolgozni, mert tudjuk róluk, hogy tisztességesen dolgoznak, és jóleső érzés, hogy emellett kedvelik a zenénket is.

Azért a Még nem ez a tréfa vége enyhén szólva sem csak a hangzással szerezhet meglepetést. Pusztai Zoli szövegei helyenként szinte meghökkentően derűsek. Zoli (és vele együtt az Auróra) ennyire kibékült volna a világgal?

Igaz, hogy újfent egy sötét kort élünk, de szinte az összes szöveg nálam készült a nappaliban, és Zoli barátommal azért ügyeltünk arra, hogy a Tréfa ne legyen egy ereket felvagdosó album. Nagyon jó hangulatban készültek a dalok is, írás közben mindig töltöttem egy-egy Tequilát. Só, citrom, ahogy kell, és együtt örültünk a dolgainknak.

Koncerten sem hat furcsán, amikor mondjuk a Kis kurva, vagy az Előre kurvák, gengszterek után hirtelen felbukkan a Téli ég alatt lírája, vagy épp a Kozmikus zene akusztikája?

Óvatosan kell bánni velük, ez igaz. A Kozmikus zene az mondjuk nem kérdés, hogy csakis az utolsó dal tud lenni a koncerten. Azután már nincs mit eljátszani.

1107aurora02

Egyáltalán mi ez az újabb keletű szerelem az akusztikus zenék irányába?

A dolog úgy kezdődött, hogy Zolinak a Képírás című könyvbemutatójára elmentünk két akusztikus gitárral, és előadtunk néhány Auróra dalt. Nagy örömöt leltünk benne mi is, és a jelenlévő közönség is. Aztán volt pár akusztikus fellépésünk, ami nagy sikert aratott. És a dalainkat ebben a verzióban is szeretjük játszani. Nyilván nem kívánjuk ráerőltetni az akusztikát senkire, és nem is keverjük össze a két dolgot. Az album lemezbemutató körútja már zajlik hagyományos koncertekkel, de lesznek közben akusztikusnak hirdetett fellépéseink is.

A lemez címe egyfajta kinyilatkoztatásnak is tekinthető. Mintha üzenni szeretnétek vele, hogy a kedves jóakarók még ne kezdjék el temetni a bandát. Volt esetleg erre irányuló bármilyen negatív tapasztalatotok?

Szerencsére nem tudunk róla, hogy bárki temette volna a bandát. De igaz, hogy azt érezzük, hogy még nem ez a tréfa vége. Totálisan fel vagyunk töltődve! Aki követi a dolgainkat, az láthatja, hogy tényleg nem egy alvó üzemmód a miénk! Például sokáig nem készültek klipek a dalokhoz. Most aztán belehúztunk, és kitanultuk a klipkészítést is, legalább valamilyen szinten. Az eredmények tetten érhetőek a YouTube-on.

Egy dolgot még nem kerülhetünk meg: a legutóbbi két lemeznél megkaptátok, hogy túlzottan jobbra húzódtatok, némelyek még a „náci" jelzővel is megkínáltak benneteket. Nekik is üzen az a sor, hogy „egyforma hülyék cirkálnak föl-alá mindkét oldalon"?

Egészen egyszerűen elegünk van a megélhetési politikusokból! És az pedig nem lenne rossz a világnak, ha nálunk nagyobb nácik nem léteznének!

A Nincs térerő klipjében egy kissé megroggyant, ám örökifjú öregúr ugrabugrál, akiben ha jobban megnézzük, felismerhetjük Lópici Gáspárt, az utca hírmondóját. Szilágyi István színművész hogy került képbe veletek kapcsolatban? Ismerte esetleg a zenéteket?

Igen, hallott már rólunk korábban! Tetszett neki, hogy a klipben szerepelhet. István egy káprázatos fazon, egyben nagyon jó ember. Egyébként egy hozzá közeli hangmérnök barátom, Fülöp Úr hozott össze minket.

1107aurora6

A közelmúltban lezajlott néhány komolyabb bulitok közül melyikre emlékeztek vissza legszívesebben?

Az Alfa fesztiválra, Várpalotán. Nagyon nagy volt! De klasszak voltak a fesztiválos fellépéseink, szinte kivétel nélkül.

Az Auróra Records létezik még? Egyáltalán van még értelme fizikai valójában is lemezeket kiadni?

Nem, és nincs.

És mit szóltatok hozzá, hogy tavaly a Győri ETO lett a bajnok?

Természetesen nagyon örültünk, a meccseiket is követjük, és buzdítjuk is őket.

Klubbuli vagy fesztiválfellépés?

Is - is.

Sör vagy bor?

Bor.

Ramones vagy The Clash?

Mindkettő.

Wizo vagy Die Toten Hosen?

Die Toten Hosen.

CPg vagy HétköznaPICsAlódások?

CPg.

Lady Gaga vagy Madonna?

Madonna.

Barcelona vagy Real Madrid?

Barcelona. (Így van!!! – a szerző)

A Gyűrűk ura vagy Csillagok háborúja?

Egyik sem.

Végezetül: mi az élet értelme?

Most az jutott eszembe, hogy meg kell hallgatni Louis Armstrong dalát, a What A Wonderful Worldöt!

 

Hozzászólások 

 
+4 #19 Zsolti 2014-05-06 10:16
Vigi nagyon jó arc, a zenéje meg király.
Idézet
 
 
+7 #18 Mózes 2013-12-29 02:48
"A régi Auróra jó volt ez kétségtelen jó számok jó szöveg, de aztán amikor ekkora baromságokat kezdtek el nyomni mint ez is:

"Valami nagy-nagy tüzet kellene rakni
Hogy hamuvá legyen minden ami rossz
Gonosz hatalmak játékszere
Ne legyen a lelked, ne vitatkozz!
A szeretet, a fény az egyedüli törvény
Isten szava és semmi más
Ne nézd a TV-t, tévútra vezet
Júdás szava nem szentírás"

..nyugodtan 30 év után át lehet adni a fáklyát vannak tehetséges fiatal zenekarok is pl Rákosi Hiteljugend

Egy punk zenekar meg már rég rossz ha se humor se szarkazmus se agresszió nincs a zenéjükben csak ez a lagymatag milyen szar a világ szövegek, a zene meg ugyanaz a 3 akkord ugyanabban a ritmusban.."

Mi van Júdás, miért nem tetszik az idézett szöveg? háháhá
Idézet
 
 
+10 #17 M H 2013-12-12 20:38
Hát ez tényleg rohadt kínos , hogy ilyen silány lett . Vigi-ék egy pár éve nem találják a meg a régi időket .
Idézet
 
 
-6 #16 Flagellator1974 2013-11-25 21:14
Sose dögöljön meg a punk! Kurvák mindörökké előre!
Idézet
 
 
-9 #15 the raven 2013-11-25 20:08
Végre valakinek nem 42 az élet értelme....
Idézet
 
 
-5 #14 tschaby 2013-11-23 19:33
Idézet - zsz:
Érdekes, mikor én 89-ben az iskolarádióban lejátszottam a "Közvetitő" című dalt, még csak meg sem dorgáltak érte :)

Jó neked! Én álltam az igazgatóiban pl. 86-ban Sodom póló miatt(akkor rajtam kívül még ketten voltak "büntiben", egy srác Overkill felvarró, egy meg katonai surranó miatt)., 88-ban egész hátas Purgatory (Maiden) felvarró miatt stb. Ha nem lettem volna jó tanuló, valószínűleg kivágnak. Úgy látszik itt felénk keményebb volt a rendszer. A "váltás" után, 91-ben is csak úgy voltak hajlandóak elküldeni a jelentkezési lapomat a gimibe, ahova akartam menni, hogy visszavágatom a hajamat.
Idézet
 
 
-3 #13 Zoli 2013-11-12 20:37
Az új lemez fenomenális! Tényleg nem sok jó magyar zene van mostanában, de ez a korong kivétel! Jó szövegek, kerek dalok, kiváló! Meg is vettem eredetiben.
Idézet
 
 
-6 #12 zsz 2013-11-08 22:35
Érdekes, mikor én 89-ben az iskolarádióban lejátszottam a "Közvetitő" című dalt, még csak meg sem dorgáltak érte :)
Idézet
 
 
+6 #11 frontiers 2013-11-08 20:40
Én próbálok találni magyar zenét magamnak, nem vagyok elutasító és igyekszem képben lenni, de ami ma magyar zene címen megy az úgy unblokk borzadály. Hiába vannak jó magyar zenészek -magam is ismerek párat-, de valamiért mégsem jutnak oda, hogy olyan zenét csinálhassanak, amilyet szeretnének. Kezdünk visszatérni a Hungaroton világához, csak most másféle rendszer van. Nem szeretnék senkit sem megbántani, de tele van a padlás a Qumiby féle alternatív cuccokkal, amiktől sokszor kiráz a hideg -és nem jó értelemben-, mert egyszerűen olyan hangulatot árasztanak. Tök egykaptafára készülő dalok mennek mindenhol és ugyanolyan kinézetű zenekarok, énekesek váltogatják egymást. Lehet minuszólni és nem egyet érteni, de gyakorlatilag ma alig van olyan zene, amit majd úgy fogok a gyermekeimnek, unokáimnak mutogatni, mint annak idején nekem mutogatták a szüleim az LGT-t és az Omegát.
Idézet
 
 
+4 #10 Sz.Csaba 2013-11-08 15:10
Szerintem minden tisztelet az övék,hogy a ilyen nehéz időkben is
megőrizték azt vonalat amit elkezdtek,töret len lendülettel!Eml ékszem a 80-as évek végén mekkora érték volt egy jó minőségű Auróra demó,meg sem tudom mondani hány kézen ment keresztül,rongy osra hallgattuk.
Idézet
 
 
+2 #9 H Gabi 2013-11-08 11:17
Loller! Egy ilyen őszinte és hiteles banda nem fog menni nyugdíjba soha! nagyon remélem, hogy jó egészségben és erővel még nagyon sokáig lesznek jelen a magyar zenei életben!

Te pedig egyél szart! :)))
Idézet
 
 
+2 #8 brumm brumm 2013-11-07 18:44
A régi Auróra jó volt ez kétségtelen jó számok jó szöveg, de aztán amikor ekkora baromságokat kezdtek el nyomni mint ez is:

"Valami nagy-nagy tüzet kellene rakni
Hogy hamuvá legyen minden ami rossz
Gonosz hatalmak játékszere
Ne legyen a lelked, ne vitatkozz!
A szeretet, a fény az egyedüli törvény
Isten szava és semmi más
Ne nézd a TV-t, tévútra vezet
Júdás szava nem szentírás"

..nyugodtan 30 év után át lehet adni a fáklyát vannak tehetséges fiatal zenekarok is pl Rákosi Hiteljugend

Egy punk zenekar meg már rég rossz ha se humor se szarkazmus se agresszió nincs a zenéjükben csak ez a lagymatag milyen szar a világ szövegek, a zene meg ugyanaz a 3 akkord ugyanabban a ritmusban..
Idézet
 
 
+6 #7 tschaby 2013-11-07 16:45
Idézet - MV:
Nekem az Auróráról a következők jutnak eszembe: 1. Általános iskola felsőben intőt kaptunk az osztálytársamma l, amiért ezt a "bomlasztó, kulturálatlan, szipós, agresszív, a fiatalságra nézve rendkívül veszélyes csörömpölést" hallgattuk full hangerőn lyukasórán az aulában (nevezett osztálytársam máskor igazgatóit is kapott a Cpg kazettái miatt, később egyéb bomlasztó tevékenysége miatt nem szégyeníthette tovább az iskolát, ezért ki lett rúgva. Nagyon jó fej, ma boldog családapa :)). Ez már a "rendszerváltás" után történt egy- két évvel. 2. Mikor megalapítottuk az első bandánkat, a bőgősünknél próbáltunk egy fáskamrában, egy db konnektor, döngölt földpadló, deszkafalak, amin át süvített a téli szél, de mi zenéltünk. A dobosunk punkőrült volt, állandóan Aurórát, Picsát, Cpg-t énekelt. Azóta nekem megmaradt az Auróra, mint minőségi magyar punkzenekar, és örülök, hogy most is aktívak. Jópár év kimaradt számomra nélküle, de most majd bepótoljuk.

Nálunk szintén általános iskolában, olyan 88 magasságában azért rúgtak ki (küldték másik suliba) egy srácot, mert Aurórát tett be az iskolarádió adásába nagyszünetben. Utána mindig ott kellett lennie egy tanárnak az adás alatt, az aktuális "DJ"-diák mellett. Pad alatt cserélgettük belengetett igazgatói terhe mellett a Moby Dick, Sámán, Auróra, CPG és egyéb kazettákat, koncertfelvétel eket.
Tisztelet Viginek és az Aurórának a kitartásértés a zenéért!
Idézet
 
 
+1 #6 Scud 2013-11-07 16:16
Idézet - Sz. Attila-77:
Sajnos a magyar zene nagyon gyenge lett(ez a magán véleményem).


Lehetséges, hogy nem is keresel jó zenekarokat.. Az internet legalább erre azért jó.
Idézet
 
 
+2 #5 Szőlő 2013-11-07 14:26
Ez legalább egy hiteles, jó zenekar. Az új lemezük pedig üt. Nem vagyok punk, de tényleg nagyon jó album lett.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.