Shock!

június 29.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Amorphis: az univerzum titkai

AmorphisSokat fejlődött a finn Amorphis, kezdeti hörgős zenéjük mára jelentősen megváltozva a slágerlistákat ostromolja. Idei korongjuk, az Am Universum sok új rajongót szerezhet közérthetőbbé vált zenéjével, ami azért a jellegzetes Amorphis-os jegyeket sem veszítette el. A zenekarból a szűkszavú Tomi Koivusaari gitáros hívott fel minket:

Tulajdonképpen miért hagyta ott a zenekart a basszusgitárosotok?

Nem igazán tetszett neki az az irány, ami felé haladtunk. Már korábban úgy gondolta nem tud mit hozzátenni a zenéhez, igazából nem is indokolta meg rendesen, de szerintem ez lehetett az oka.

Van új zenekara?

Igen, valami stoner rock csapat.

Niclas-ról, az új basszusgitárosról mit kell tudnunk?

Niclas nagyon régi barátunk, Santerivel, a billentyűsünkkel játszott egy zenekarban, és énekelt már a Tales From The Thousand Lakes lemezünkön is. Teljesen természetes érzés őt a zenekarban tudni, mivel ilyen régi barát.

Mi a legnagyobb különbség a Tuonela és az új lemez között?

Most a kezdetektől kivette a részét a dalszerzésnél az egész zenekar. A nóták és a dallamok nem olyanok mint ezelőtt, hanem mindannyiunk érzései és hangulata benne foglaltatnak.

Egyáltalán nem akartatok durvább éneket a lemezre?

Nem. Nem igazán illenek ezekhez dalokhoz.

Hányféle új hangszert használtatok a felvételkor?

Volt egy srác, aki a Tuonelán is szaxofonozott, ő játszott most is.

Miképp fogjátok mindezt élőben előadni?

Egyelőre a koncerteken nélkülük adjuk elő a dalokat, persze színesítené a hangzást, ezért billentyűvel fogjuk valahogy megoldani egy részüket. Remélhetőleg néhány koncertre el tud jönni majd Sakari Kukko szaxofonozni, de elég elfoglalt.

Mi az album témája?

Nem is tudom, az egész univerzumról, hogy lehet bölcsnek maradni bármilyen dologban. A szövegek teljesen hétköznapi érzésekről szólnak, normális dolgokról, semmi sárkányosdi vagy ilyesmi.

Most nincsenek finn népi témák?

Szerintem Pasi ahogy írt, abban benne van egy kicsit a mitológia és a Kalevela is valamennyire. Például a Kalevala is normális emberekről, érzésekről szól, amit fel lehet használni, olyan akár a napjaink világa.

Szerinted a régi rajongók nem fognak elpártolni a túlzott dallamosság miatt?

Fogalmam sincs. Úgy a rajongóink ötven százaléka velünk van a kezdetek óta, ami tíz évet takar, és hisznek abban, hogy a zenekar azon a zenei úton halad, ami szimpatikus számukra. Természetesen ha valaki csak metalzenét hallgat, akkor lehet, hogy nem tetszünk most neki, ezzel nincs is semmi probléma. Mi csupán jó zenét akarunk csinálni. Igazából a mi hozzáállásunk nem változott meg a zenéről, ez természetes fejlődés, ahogy a dalokról gondolkodunk, ahogy haladunk előre.

Segít valamennyit, hogy a finn Top20 listán az élen van az egyik dalotok?

Igen, már az első helyen van. Jó érzés, de nem ez a célunk, hogy ott szerepeljünk, túl sokat nem jelent. Szép, meg tök jó látni, hogy felkerültünk oda anélkül, hogy kommersznek kellett volna lennünk, promóció nélkül. Azért ez klassz érzés.

Mi látható a cd frontborítóján?...

A frontborítón? Gőzöm sincs, még azt sem tudom milyen egyáltalán a borító! (nevet) Egy barátunk készítette egyébként, aki a Tuonela borítóját is csinálta, teljesen szabad kezet adtunk neki, bármit csinálhatott, ahogy a zene megihlette.

Elég furcsa lett...

Lehet. De szerintem a zene sokkal fontosabb.

Fesztiválokon fogtok játszani a nyáron?

Igen, pontosan még nem tudom melyiken, de amennyin csak lehet, játszunk. Lesz néhány koncert Németországban, de pontos dátumokat még nem tudok.

Szerinted hatásos a zenétek nappali fényben, nagy tömeg előtt?

Hát igen, ezért jobbak Finnországban a nyári fesztiválok, mondjuk egy tó közepén. A természet sokkal nagyobb hatással van ránk, bár én személy szerint jobban kedvelem a klubkoncerteket, ahol nincsenek tíz méter távolságra tőlem a zenésztársaim.

Milyen hatásaitok vannak manapság?

Elég sok, de leginkább a hetvenes évek zenéi, mint a Pink Floyd, Kate Bush. Meg egy csomó zenekar, például a Portishead, Radiohead. Igazából minden zene hatással van ránk valamilyen módon.

A kiadótokkal elégettek vagytok?

Igen, tulajdonképpen ez az utolsó lemezünk a Relapse-nél, de megfelelően támogatnak minket.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.