Shock!

április 16.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Whitesnake: Marsden és Vandenberg is csatlakoztak

Illusztris vendégek léptek színpadra a Whitesnake-kel június 10-én pénteken este, a Sweden Rock fesztiválon adott headliner buli során. David Coverdale-ékhez két egykori szólógitáros is csatlakozott: a korai bluesosabb éra egyik mestere, Bernie Marsden, illetve a '80-as évek második felének meghatározó egyénisége, Adrian Vandenberg.

A sölvesborgi buli szokásos Whitesnake koncertként indult, majd a rendes műsoridő vége felé még az átlagosnál is jobban felforrósodott a hangulat: az Ain't No Love In The Heart Of The Citynél színpadon termett Bernie Marsden, aki 1978-ban együtt indította el a zenekar elődjét David Coverdale-lel, és egészen az 1982-es Saints & Sinners lemezig a banda alapvető tagja maradt. Marsden az Ain't No Love után még a Fool For Your Lovin' erejéig segítette ki a Whitesnake mostani gitárosait, Doug Aldrich-ot és Reb Beach-et, majd átadta a terepet Adrian Vandenbergnek a Here I Go Againre és az első ráadás Still Of The Nightra. Vandenberg a Whitesnake legsikeresebb albuma, az 1987 turnéin lett Coverdale állandó partnere, és az énekes a '90-es évek elejének szünete után vele alakította újjá a zenekart. Vandenberg gitározott a banda 1997-es búcsúalbumán, a Restless Hearton is, a második visszatérésnél azonban már nem csatlakozott egykori főnökéhez.

Vandenberghez kapcsolódó hír, hogy egy hete végre hivatalosan is megjelent a Whitesnake 1990-es doningtoni koncertjének anyaga, amelyen a banda Coverdale – Vai – Vandenberg – Sarzo – Aldridge felállása muzsikált. Coverdale-ék 1990. augusztus 18-án főzenekarként léptek fel a Monsters Of Rock fesztiválon több mint 70 ezer néző előtt, rajtuk kívül az Aerosmith, a Poison, a The Quireboys és a Thunder állt színpadra abban az évben Doningtonban. A buli felvételét hivatalos formában eddig nem lehetett beszerezni, csak kalózkiadásban, így a Frontiers kiadó régi igényt elégített ki az anyag piacra dobásával. Az 5.1-es keverésű koncertfelvétel mellett a DVD sosem látott fotókból álló galériát is rejt, illetve egy rövid dokumentumfilm is látható rajta az 1989-es Slip Of The Tongue album készítéséről.

Akárcsak maga a Slip album, a saját idejében a doningtoni koncert is megosztotta a szakmát és a tábort, még olyan vélekedéseket is lehetett olvasni róla, amelyek szerint egyenesen ez a fellépés ásta meg akkor a Whitesnake sírját. Az mindenesetre tény, hogy a csapat a turné végeztével még ugyanebben az évben befejezte ténykedését egy időre, és nem sokkal később már maga Coverdale is nagy hibaként emlegette az akkori szólógitáros, Steve Vai csatasorba állítását. A lemez ettől még természetesen több slágert is fialt, és több mint 3 millió példányban kelt el világszerte, de elődje, az 1987 döbbenetes eladási eredményeit még így sem tudta megközelíteni.

A Whitesnake július 13-án a Petőfi Csarnokban játszik a Livesound szervezésében.

 

Hozzászólások 

 
#3 kamikaze 2011-06-15 10:17
Hát, ha olyan hard témákkal lenne tele a program, mint a Best Years, talán semmi szavam nem lenne, de azt veszem észre néhány éve, hogy már már feltűnően úgy állítják össze a számlistát, hogy Covi sokat tudjon a műsor alatt pihenni. Ne kelljen folyamatosan nehéz témákat énekelni, ezért a lassabb nóták felé mozdulnak el. Az már csak álom marad, hogy a 2004-2006 közötti jóval húzósabb programot vegyék elő valamikor. Természetesen azt néhány újkori szerzeménnyel kibővítve, lecserélve. De vannak szerintem olyan alapnóták, amiket egyszerűen nem szabadna kihagyni a műsorból, ilyen pl. a Bad Boys is. De az Ain't No Love In The Heart Of The City nem. Ha azt 8 percig húzzák, kiegészítve még két új balladával, el lehet képzelni mi lesz. Tudnék olyan setlistát összeállítani az életműből, ami a hasonló stílusban nyomulókat porig alázná, de attól tartok azt Covi már nem tudná elénekelni. Ezért beérném egy lájtosabb verzióval is, de nem egy rakás "langyos" balladával.
Idézet
 
 
#2 porch monkey 2011-06-14 16:06
A Best Years-t meg lekéne cserélni a Bad Boys-ra, mert nyitónótának nem elég ütős, legalább is szerintem.

Nem is értem, hogy egy ilyen király nóta miért nem állandó szereplő a programban.
Idézet
 
 
+1 #1 kamikaze 2011-06-14 15:10
Attól tartok, hogy a Fare Thee Well, One Of These Days, Ain't No Love In The Heart Of The City hármas egymás utáni játszásakor nagyon le fog ülni a buli. Remélem erre addig Coviék is rájönnek, és módosítanak a turnéprogramon. Valami hardrockosabb témát javasolnék a balladák helyet, mert elalszunk. Persze gondolom azért így állítják össze a műsort, hogy tudjon közben David pihenni egy kicsit, de akkor is a lendületesebb nóták adják egy koncert húzását. Mert az csak duma, hogy ezek a nóták a főnök kedvencei. Szóval minden tiszteletem Bernie Marsdennek és Adrian Vandenbergnek, de nem nosztalgiázni akarok, hanem egy ütős bulin jól szórakozni, amibe azért egy-egy ballada is belefér, de nem ennyi, mint az előzetes hírekben. A Bad Boysnak és a Slip of the Tonguenak tudnék örülni. Csak hát ezekre David korosodásával egyre kisebb az esély.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.