Shock!

április 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Therion: az aktuális turné után jó időre háttérbe húzódnak

Jó ideig az utolsó hagyományos Therion turné lesz az a Flowers Of Evil néven futó körút, amely október 17-én éri el Budapestet. Megijedni persze nem kell, a csapatnak nincs vége, egyszerűen csak annyiról van szó, hogy a svéd szimfo-metalosok főnöke, Christofer Johnsson úgy döntött: megvalósítja régi álmát, és egy igazi operát komponál.

„Nagyjából tíz évvel ezelőtt elkezdtem dolgozni egy operán, de sosem fejeztem be", írja Christofer. „Megírtam a csúcspontok nagyrészét, de sosem kötöttem össze őket: az úgymond unalmas részek, amik összeragasztják a slágertémákat, és csak amolyan háttérként szolgálnak az énekes-színészek számára, nem készültek el. Néhány éve hirtelen belémhasított: miért ne csináljam azt, amiben a legjobb vagyok? Miért ne hangszereljem át az operát, amit írtam, és miért ne készítsem el operametalban? Már vettem belőle át részeket korábban a Blood Of Kinguhoz, szóval miért ne készíthetném el a világ első IGAZI rockoperáját? Amit így szokás nevezni, az általában valamiféle rockmusicalt takar, ehelyett azonban csinálunk inkább egy rock/metal operát csakis operás énekkel, szinopszissal, és megfelelő élő előadással (akár előre felvett nagyzenekarral, ha az üzleti szempontok ezt követelnék meg)."

Mivel a fenti projekt kivitelezése igen időigényes, és akár éveket is igénybe vehet, Christofer pedig nem akar nyomás alatt dolgozni, semmit sem fognak elsietni. Emiatt a Therion egy időre pihenőre vonul majd a mostani turnét követően, ám egy egyelőre közelebbről meg nem nevezett speciális, egyszerre zenei és vizuális művészeti produkcióval is előrukkolnak majd a közeljövőben. Ennek pontos mibenlétére a mostani turné kezdetével egy időben derülhet fény, és annyi már biztos, hogy valamilyen módon a Therion fennállásának huszonötödik évfordulójával áll összefüggésben, beszerezni pedig kizárólag direktben a csapattól lehet majd például a koncerteken. Egyelőre nem tiszta, hogy mindez azonos-e azzal a Les Fleurs Du Mal című, hivatalosan szeptember 28-án megjelenő új lemezzel, amit a banda saját finanszírozásban, a Nuclear Blast kiadótól függetlenül készített el, vagy netán valami ezen felüli extrára célozgat a csapat. Az azonban biztos, hogy a koncerteken az utóbbi lemezt is egy bónuszolt változatban, egységesen 15 euróért árulják majd, és Johnsson lehetőség szerint igyekszik majd aláírni mindenki példányát. Maga a lemez zeneileg igen komoly meglepetéseket ígér, többek között éppen ezért döntöttek úgy a felek, hogy – a szerződéses kapcsolat megtartása mellett – erre az albumra Johnsson saját zsebből csengeti ki a mintegy 75 ezer eurós gyártási költséget.

Ami a Flowers Of Evil turné programját illeti, a Therion már be szeretne mutatni a bulikon valamit az új projektből, és néhány korábban sosem hallott dalt is elővezetnek majd élőben a népszerű klasszikusok mellett. Christofer emellett azt ígéri, hogy a zenekar annyit lóg majd a bulikon a merchpultnál és a nézőtéren a koncertek után, amennyit csak lehet. „Most nem nagyon lesznek külön leszervezett egyórás, sorbanállós meet-and-greetek és dedikálások. Inkább minden nap kint lógok majd köztetek, így aki CD-t akar aláíratni, fotót szeretne készíteni vagy egyszerűen csak dumálna velem, mindenféle extra stressz nélkül megteheti majd ezt. Ha valaha is kérdezni, panaszkodni, gratulálni akartál volna nekünk, vagy csak innál velünk egy sört, ezen a turnén itt lesz rá az alkalom!"

Ha igény mutatkozik rá, a csapat a következő években akár önálló koncerteket is kapcsolna a fenti titokzatos vállakozáshoz, ezeket és a fesztiválfellépéseket leszámítva azonban nem érdemes tőlük hagyományos koncertsorozatokat vagy sorlemezeket várni, amíg nem készül el az említett opera. „Lezárjuk az eddigi fejezetet, és megnyitunk egy újat, ami lényegesen más lesz majd", összegzi a helyzetet Johnsson.

A Therion újabb budapesti koncertje október 17-én, 19 órakor kezdődik a Club 202-ben, az Elyose és az Antalgia társaságában. A jegyek elővételben 4500, a koncert napján 6500 forintba kerülnek. További részletek a Concerto honlapján.

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 Aladin 2012-09-14 23:06
A Sitra Ahra megjelenésekor, ami tetszett, úgy éreztem, hogy a Gothic Kabbalah giccsparádéja után talán visszatér a Theli korszak.
Lehet, csalódom...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.